NOBCO E-MAGAZINE 10 FEBRUARI 2011
  NOBCO E-MAGAZINE FEBRUARI 2011 AFMELDEN   PRINT  
 
Dit e-Magazine is een uitgave van de NOBCO, de Nederlandse Orde van Beroepscoaches. Het e-Magazine wordt maandelijks toegestuurd aan onze 6231 abonnees. Dit zijn naast aangesloten coaches ook overige geïnteresseerden, die graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de coachingbranche.

Inhoud e-Magazine
Redactioneel
Nieuws van de NOBCO
Ontwikkelingen uit het veld
De bijdrage van....
Overige interessante activiteiten
Verdieping & Onderzoek
Voor u bekeken
Colofon
Spreuk van de maand
"Alleen domoren weten op iedere vraag een antwoord." Voltaire (1778)


 

 
  pijltje Redactioneel  
 

 

De NOBCO blijft groeien

Het lijkt weer beter te gaan met de economie. Dat merkt de NOBCO aan het feit dat het aantal coaches dat zich aanmeldt blijft toenemen. De groei van het aantal coaches is niet enkel te wijten aan de aantrekkende economie. We zien namelijk dat ook steeds meer coaches die al jaren een succesvolle praktijk hebben zich aanmelden bij de NOBCO. Het lijkt er op dat de betere profilering van de NOBCO, onze sterke inhoudelijke activiteiten en de komst van het Europese sterk en herkenbare keurmerk voor coaches (EIA) bijdragen aan de toestroom van beroepscoaches. 

Het bestuur is natuurlijk zeer content met deze ontwikkeling en voelt zich hiermee extra gestimuleerd om de NOBCO verder uit te bouwen en de lat steeds een stukje hoger te leggen. Om dit mogelijk te maken wordt steeds vaker de hulp ingeroepen van aangesloten coaches om hun expertise te delen. Een voorbeeld hiervan is de uitbreiding van de redactie van het e-Magazine. Deze redactie bestond al uit de NOBCO bestuursleden en de leden van de Commissie Wetenschappelijk Onderzoek en is nu uitgebreid met: Aveline DijkmanDanielle VerbeetenLidwien Kamp (eindredacteur)Manu Busschots en Marianne Eussen.

In dit e-Magazine is de invloed van de nieuwe redactie al deels zichtbaar in een aantal nieuwe rubrieken (De Poll van de maand en 'Voor u bekeken'). Samen met deze nieuwe redactieleden gaan we het e-Magazine verder professionaliseren en uitbreiden. Naast de bijdragen van de nieuwe redactie-leden staat dit e-Magazine weer boordevol nieuwtjes, een groot aantal zeer interessante activiteiten en een artikel over Evidence-Based Coaching.   

Met vriendelijke groet, namens de redactie,

Alexander Waringa (alexander.waringa@nobco.nl)
Hoofdredacteur NOBCO e-Magazine 

p.s. heeft u een nieuwstip of wilt u een redactionele bijdrage leveren? Neem dan contact op met de redactie: redactie@nobco.nl


 

 
  pijltje Nieuws van de NOBCO  
 

 

NOBCO volop in de Social Media

De NOBCO heeft het afgelopen jaar een aantal nieuwe Social Media kanalen opgezet om de NOBCO zelf en coaching als professie in het bijzonder meer zichtbaar te maken. Dit jaar hebben we daar Twitter aan toegevoegd. Hier een overzicht van alle Social Media kanalen die we nu inzetten.

Logo Twitter1) Twitter: @NOBCO

Via het Twitteraccount van de NOBCO wordt het nieuws van de NOBCO zelf en andere belangrijke ontwikkelingen binnen de coachbranche als eerste naar buiten gebracht. Wilt u als eerste op de hoogte zijn van nieuws, activiteiten, tips en onderzoek over coaching? 'Follow' de NOBCO dan vanaf vandaag via @NOBCO. 

Logo LinkedIn

2) LinkedIn: Coaching als Professie: 2.800 leden

Dit is een open LinkedIn groep voor iedereen die professioneel bezig is met coaching. Coaches, opleiders, inkopers, opdrachtgevers, studenten, onderzoekers en iedereen die geïnteresseerd is in coaching als professie is hier welkom voor het uitwisselen van kennis, ervaring, meningen en ideeën. Klik hier om u aan te melden voor deze groep: Linkedin Coaching als Professie

3) LinkedIn: Beroepscoaches: 975 leden

Dit is de LinkedIn groep voor coaches die aangesloten zijn bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches. Deze groep wordt ingezet door het NOBCO bestuur om interactie te bevorderen tussen de NOBCO en de aangesloten coaches. Klik hier om u aan te melden voor deze groep (mits in bezit van een NOBCO aansluitnummer): LinkedIn Beroepscoaches

Logo YouTube4) YouTube: NOBCO2010

Het NOBCO-YouTube communicatiekanaal is opgezet om de NOBCO activiteiten beter in beeld te brengen. Indien u niet bij een activiteit aanwezig kunt zijn kunt u dankzij de filmpjes op ons YouTube kanaal alsnog een impressie krijgen. Klik hier voor ons YouTube Kanaal: NOBCO2010


 

Sterk inhoudelijk Programma 2011

Hij is er weer. De programmagids van de NOBCO met daarin alle activiteiten die we in 2011 organiseren.

De NOBCO heeft als missie om leidend te zijn in de ontwikkeling van coaching als professie, en tevens om een bijdrage te leveren aan de bekendheid en beschikbaarheid van professionele coaching in de samenleving. Het totale aanbod van NOBCO-lezingen en workshops voor 2011 is samengesteld in het verlengde van deze missie. 

We bieden ook dit jaar bijeenkomsten aan die voor zoveel mogelijk coaches en andere geïnteresseerden in coaching aantrekkelijk zijn. Het is naast een scholingsaanbod vooral ook een stimulans om met nieuwe thema’s in aanraking te komen en daar met collega’s over in gesprek te komen.  

Type activiteiten

In 2011 zijn er zeven landelijke thema bijeenkomsten en 20 bijeenkomsten 'in de regio'. Daarnaast zijn er nog andere landelijke activiteiten zoals de jaarlijkse NOBCO Conferentie, het Europese EMCC Congres over onderzoek naar coaching, het NOBCO Coachcongres tijdens de Performa en nog vele andere activiteiten die zeer de moeite waard zijn. 

Kosten

Vrijwel alle NOBCO activiteiten zijn dit jaar gratis voor de bij de NOBCO aangesloten coaches, voor andere geïnteresseerden varieren de kosten per type activiteit.

Let op: alle NOBCO coaches hebben inmiddels de papieren versie van het Programma 2011 via de post ontvangen. Mocht dat niet het geval zijn, neem dan contact op met het secretariaat voor een exemplaar. 

Het hele programma is als PDF bestand te downloaden, klik hier: Programma Aanbod 2011 (online en PDF versie)


 

Win een coachingstraject van een NOBCO coach

Logo Meet Your CoachDe NOBCO is een partnerschap aangegaan met de organisatie van het evenement 'Meet your coach'. Het doel van dit partnerschap is om het werk van professionele coaches en de NOBCO coaches in het bijzonder te promoten.

'Meet your Coach' is de landelijke beurs waar young professionals, die op zoek zijn naar een coach op het gebied van werk, carrière of loopbaan, kennis kunnen maken met coaches, speeddaten met coaches, workshops kunnen volgen en zich kunnen laten informeren over (loopbaan)coaching. De komende maanden zal er via verschillende mediapartners (o.a. Intermediair en de Metro) landelijke promotie voor deze beurs gemaakt gaan worden.

Datum: zaterdag 21 mei 2011
Locatie: Pand020, Cultuurpark Westergasfabriek, Amsterdam

Bezoekers kunnen een coachingstraject winnen

Als promotie-actie kunnen bezoekers aan de beurs een coachingstraject winnen. De twee winnaars krijgen een coachingstraject aangeboden door de NOBCO waarbij een coach gekozen kan worden uit de 2.100 bij de NOBCO aangesloten beroepscoaches.  

15% korting voor  NOBCO coaches

Coaches of organisaties die coaching aanbieden op het gebied van werk, carrière of loopbaan kunnen zich inschrijven om een eigen ruimte te huren op de beurs (alleen of met collega-coaches) of een workshop te verzorgen. Bekijk alle mogelijkheden op het inschrijfformulier (exposantenpagina). NOBCO coaches krijgen 15 % korting op de totale factuur. Aanmelden kan tot 1 maart 2011. 

Kijk voor meer informatie op www.meetyourcoach.nl.

Lees verder


 

 
  pijltje Ontwikkelingen uit het veld  
 

 

Keurmerk wordt met de dag belangrijker

Logo EIAAfgelopen week was coaching weer even in het nieuws. In de gratis krant Spits stond een artikel over de 'Wildgroei aan coaches'. De teneur van het artikel was dat het hoog tijd werd voor een keurmerk voor coaches. Dit nieuwsitem kreeg tevens in het ontbijtnieuws van RTL 4 korte aandacht.  

Luie journalisten

Uit bovenstaand artikel bleek weer eens hoe lui sommige journalisten zijn. Er werd namelijk iemand aan het woord gelaten die uitspraken over de coachbranche deed zonder werkelijk op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen binnen de branche. Dat het ook anders kan bewees BNR Nieuwsradio. Zij waren ook op zoek gegaan naar de oorsprong van de 'wildgroei aan coaches' en vroegen zich af wat het standpunt was van de grootste Nederlandse beroepsorganisatie voor coaches.

Interview BNR over keurmerk
 
Vorige week was er een radio-uitzending van BNR Nieuwsradio waarin werd ingegaan op de snelle groei van het aantal coaches in Nederland en de rol van de NOBCO bij de invoering van het nieuwe Europese Keurmerk voor Coaches (EIA). Namens de NOBCO kwam bestuurslid Margreet Steenbrink aan het woord. Zij gaf een toelichting over het belang van het EIA keurmerk voor coaches dat per 2011 kan worden aangevraagd door iedereen die zijn werk als coach serieus neemt. 

Het moge duidelijk zijn dat de journalisten van BNR Nieuwsradio het echte nieuws hadden en de verslaggevers van Spits en RTL 4 hun huiswerk de volgende keer beter moeten doen.


 

Eerste Research Conferentie over coaching

Logo EMCCVoor het eerst in Europa zal er een internationale conference worden georganiseerd over onderzoek naar coaching. De organisatie is in handen van de European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Het doel van deze conferentie is om inzichten uit de wetenschap te verspreiden onder coachprofessionals en anderen die geintereseerd zijn in coaching.

Deze eerste conferentie is voor ons dicht bij huis want deze zal plaatsvinden in Enschede.

Locatie: Universiteit Twente, Enschede, Nederland
Datum: 7 en 8 juli 2011
Inhoud: 3 keynote sprekers, 24 sprekers in thema-sessies.

Een van de keynote sprekers is Eric de Haan. Hij is werkzaam in Engeland en is een van de weinige Nederlanders die in internationale toptijdschriften publiceert over onderzoek naar coaching. Naast diverse keynote lezingen zullen tal van onderzoekers en practitioners uit heel Europa en ver daarbuiten presenties geven over recent onderzoek. 

Deze conferentie is een must voor iedere beroepscoach die op de hoogte wil blijven van de meest recente ontwikkelingen binnen ons vakgebied.

Let op 1: er is een flinke 'early bird' korting voor mensen die zich voor 28 februari inschrijven (voor 31 maart is ook nog een korting mogelijk maar die is minder groot).

Let op 2: mensen die aangesloten zijn bij de NOBCO zijn automatisch lid van de EMCC en krijgen daardoor extra korting. Combineer de 'early bird' korting met de leden korting voor maximale korting!

Lees hier meer over alle sprekers en onderwerpen plus hoe u zich kunt inschrijven: First European Coaching and Mentoring Research Conference.


 

 
  pijltje De bijdrage van....  
 

 

Verruim je blik als WereldCoach

Foto Maya de BruijnOnderdeel van de vernieuwde NOBCO missie is 'een bijdrage te leveren aan de bekendheid en beschikbaarheid van professionele coaching in de samenlevingDeze missie wordt ook onderschreven door andere organisaties zoals bijvoorbeeld de de stichting WereldCoach. Daarom hebben wij Maya de Bruijn, NOBCO Senior Practitioner Coach en tevens bestuurslid van Stichting WereldCoach gevraagd om toe te lichten op welke manier deze organisatie een bijdrage levert aan de bekendheid en beschikbaarheid van coaching in de maatschappij en waarom zij zich daar hard voor maakt. 

Bijdrage van Maya de Bruijn 

Sinds oktober/november 2009 ben ik een WereldCoach. En ik voel me er zeer wel bij omdat voor mij WereldCoach mijn beroep als coach compleet maakt. Ik word sinds ik kinderen heb gekregen gedreven door het voortbestaan van deze aarde. Ik heb me verschillende jaren vrijwillig actief voor het milieu ingezet en was vanaf 1990 senior-adviseur milieu/duurzame ontwikkeling van Maastricht University. Sinds 2006 heb ik een eigen coachbedrijf en het ontwikkelen van mensen schept me een waar genoegen. In 2009 wees mijn dochter mij op de Stichting WereldCoach met de woorden: ‘echt iets voor jou, mam’. En ze had gelijk. Door als wereldcoach door het leven te gaan en mijn bijdrage aan het milieu te leveren kan ik me met recht een maatschappelijk verantwoorde ondernemer noemen.

Hoe is WereldCoach ontstaan?

Het idee WereldCoach is ontstaan tijdens een ontmoeting van Jeroen Koopen en Elisabeth Roelvink. Jeroen en Elisabeth kwamen er al snel achter dat zij een gelijke visie hadden over ondersteuning voor landen in ontwikkeling; ontwikkel niet het land maar ontwikkel de mensen in het land. Zij zien de mensen in ontwikkelingslanden zelf als de oplossing voor hun eigen problematiek, als sleutel naar een betere toekomst. 

Lees verder


 

 
  pijltje Overige interessante activiteiten  
 

 

Het CoachingNet Jaarcongres 2011

Logo CoachingNetThema: Verbinding in mens en organisatie

De maatschappij en de crisis hebben aangetoond dat het ik-tijdperk niet werkt. De maatschappij vraagt om verbinding, andere zienswijzen en nieuwe vormen van organisaties. Fenomenen als social-media, de Y-generatie, meer vrouwelijke waarden in leiderschap bevestigen dit beeld.

Dit congres neemt u mee op een rondreis langs andere zienswijzen en vormen van leiderschap, coaching, competentie-ontwikkeling, talentmanagement en organisatieontwikkeling.

Sprekers: Henk de Koning, Niko Stammes, Justien Marseille, Nanke lavrijsen, Leo Sonneveld, Renske van Berkel e.a.

Doelgroep:

  • Coaches
  • Opleiders
  • HRM-functionarissen
  • Leidinggevenden
  • Verandermanagers
  • Consultants 

Datum: 7 april 2011 
Tijdstip: 19.00 - 21.30 uur
Locatie: Antropia, Driebergen
Kosten: € 149,- (excl. BTW) voor NOBCO-coaches, normale prijs € 175,- (exl. BTW)

Kijk voor meer informatie op:www.coachingnet.nl


 

 
  pijltje Verdieping & Onderzoek  
 

 

Evidence Based Coaching: welke effecten zijn van belang, hoe deze te meten?

Foto Rendel de JongAfgelopen jaar stelde onze collega Alexander Waringa in een column in dit e-Magazine de noodzaak van een kritische reflectie op de effectiviteit van de eigen coachingsmethoden aan de orde. Hij eindigt zijn betoog met een fundamenteel probleem: het is nog niet volledig helder hoe we deze effectiviteit eigenlijk moeten gaan meten. 

Inderdaad, waar gaat het eigenlijk om? Om het behalen van vooraf gestelde doelen? Hoe stel je vast of die doelen ook daadwerkelijk behaald zijn? Zijn de effecten van de onvolprezen Cognitieve Gedrags Therapie (CGT) vergelijkbaar voor personen die zich melden voor coaching, zoals Ben Tiggelaar beweert? Is er geen wezenlijk verschil tussen de  vraag naar psychotherapie en de vraag naar coaching? De studies die Grant (2009) bespreekt in zijn overzicht van gecontroleerd onderzoek naar de effecten van coaching laten een bonte verzameling van effectmaten zien, varieerend van “illness intrusiveness” en "burnout” tot studieresultaten van MBA studenten en “informed decisions in prostate specific anti-gen screening” door huisartsen. 

Alexander stelt voor met elkaar in discussie te gaan, onder andere over de vraag naar het meten van de effectiviteit van coaching. Hierbij een eerste aanzet. Ik zou de mogelijke (gewenste) effecten van (werkgerelateerde) coaching in drie groepen indelen.

Effecten in drie groepen meten

Ten eerste: In het algemeen stelt de coachee prijs op een interventie die leidt tot een afname van onaangename psychische symptomen zoals uitputting, depressiviteit en angstige spanning. Uiteraard op voorwaarde dat de aspirant coachee er ook daadwerkelijk last van heeft, zoals degenen die zich juist vanwege deze symptomen aanmelden  (min of meer te vergelijken met aspirant-psychotherapie clienten).

Lees verder


 

De Poll van de Maand

Symbool voor PollVanaf deze maand willen wij uw mening vragen over bepaalde ontwikkelingen in het coachveld. Op basis van uw antwoorden gaan wij ons verder verdiepen in de materie waarna we in het volgende e-Magazine een terugkoppeling geven. Uw antwoorden vormen dus de basis voor de redactie om verder onderzoek te doen voor een artikel.

Elke maand stellen we in de vorm van een 'poll' een vraag over een bepaald thema. Hoe meer mensen deze vraag beantwoorden hoe meer inbreng wij krijgen voor het artikel. De maandelijkse vraag gaan we stellen we via de LinkedIn groep: 'Coaching als Professie'. Wij vragen u om via deze LinkedIn groep aan de 'Poll' mee te doen en de vraag van de maand te beantwoorden. 

De vraag van deze maand is:

Coaching is de afgelopen jaren echt een breed geaccepteerd instrument geworden en beroepsorganisaties, zoals de NOBCO, kennen een sterke groei.

De vraag is hoelang deze markt voor coaching nog kan groeien?

A) De markt voor coaching heeft nog lang niet zijn potentieel bereikt

B) De markt voor coaching zal ongeveer deze omvang blijven behouden.

C) De markt voor coaching zal waarschijnlijk afnemen door economische ontwikkelingen en de opkomst van andere ontwikkelingsvormen

Wilt u ook uw reactie geven? Ga dan nu naar de LinkedIn groep: Coaching als Professie en geef uw antwoord en zie ook hoe anderen over deze vraag denken.

 


 

 
  pijltje Voor u bekeken  
 

 

Recensie: Mensen veranderen

Afbeelding boek: Mensen VeranderenSamenvatting:

In het boek ‘Mensen veranderen’ van Yvonne Burger e.a. staat de mens in het veranderproces centraal. Het boek gaat in op interventies om veranderingen bij mensen teweeg te brengen. Bovendien behandelt het de ontwikkelings-psychologie, omdat mensen nu eenmaal veranderen! Het is vooral een studieboek en naslagwerk. Het is voor het eerst dat ik zo uitgebreid de effectiviteit van de interventies en de interactie tussen coach en coachee in een boek beschreven zie. Het is een waardevolle aanvulling op het boek ‘Leren veranderen’ van Léon de Caluwé e.a.

Inzichten uit psychologie en organisatiekunde

Zoals te verwachten staan mensen centraal in dit boek over organisatieverandering van Yvonne Burger, Léon de Caluwé en Paul Jansen. De titel ‘Mensen veranderen’ kunt u naar mijn idee op twee manieren lezen. Legt u de nadruk op mensen, dan wilt u inzicht in de manieren waarop u anderen kunt (helpen) veranderen. Met de klemtoon op het tweede woord betekent de titel misschien wel dat mensen nu eenmaal veranderen?

Het boek geeft in ieder geval informatie over beide processen. Inzichten uit de ontwikkelingspsychologie, de organisatiekunde en veranderinterventies worden overzichtelijk en bondig gepresenteerd.

Lees verder


 

 
  pijltje Colofon  
 

 

Met dank aan.....

NOBCO logo webDe redactie van het e-Magazine bestaat uit het NOBCO bestuur, de leden van de Commissie Wetenschappelijk Onderzoek, een vaste redactie-kern van actieve NOBCO coaches en wordt daarnaast ondersteund door diverse deskundigen uit het coachveld.

Aan deze editie werkten mee: Manu Busschots, Maya de Bruijn, Marianne Eussen, Wilma de Haas, Rendel de Jong, Lidwien Kamp, Pieter de Kruijf, Willem van Rhenen, Annemiek  Rozemond, Margreet Steenbrink, Alexander Waringa en Marloes Wichink-Kruit.

Nieuws-tips en kopij voor het e-Magazine kunnen verzonden worden aan: redactie@nobco.nl

  • Deadline volgende editie is 03 maart 2011.
  • Verschijningsdatum volgende editie 10 maart 2011. 

Het e-Magazine wordt via mail verzonden, staat tevens op de NOBCO website en is in zijn geheel uit te printen.


 

 
 
Disclaimer Stichting NOBCO   Postbus 1167   3860 BB Nijkerk   033-2473428   e-mail: info@nobco.nl

Het e-Magazine is een uitgave van de NOBCO. Aan de samenstelling en de inhoud van deze nieuwsbrief wordt de uiterste zorg besteed. NOBCO aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de juistheid of volledigheid hiervan, dan wel voor de directe of indirecte gevolgen van handelen of nalaten op basis van deze uitgave. © 2016 NOBCO.


Wenst u het NOBCO e-Magazine niet langer te ontvangen? Klik dan op AFMELDEN.