NOBCO E-MAGAZINE 10 MAART 2011
  NOBCO E-MAGAZINE MAART 2011 AFMELDEN   PRINT  
 
Dit e-Magazine is een uitgave van de NOBCO, de Nederlandse Orde van Beroepscoaches. Het e-Magazine wordt maandelijks toegestuurd aan onze 6231 abonnees. Dit zijn naast aangesloten coaches ook overige geïnteresseerden, die graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de coachingbranche.

Inhoud e-Magazine
Redactioneel
Nieuws van de NOBCO
Ontwikkelingen uit het veld
Overige interessante activiteiten
Poll van de Maand
Verdieping & Onderzoek
Colofon
Spreuk van de maand
"Wat is kennis toch vreselijk als ze degene die ze heeft niet vooruit helpt." Sophocles (496 v.C. - 406 v.C.)


 

 
  pijltje Redactioneel  
 

 

Activiteiten slaan aan

In dit e-Magazine staat een groot aantal interessante activiteiten op het gebied van coaching. Een deel van deze activiteiten wordt door de NOBCO georganiseerd. Er is iets bijzonders aan de hand: aan de NOBCO activiteiten moet dit jaar voor het eerst een maximum aan het aantal deelnemers  worden gesteld vanwege de overweldigende belangstelling voor deze activiteiten. Lees hierover meer in dit e-Magazine. 

In het vorige e-Magazine hebben we u uitgenodigd om uw stem uit te brengen op de 'Poll van de Maand'. In dit e-magazine publiceren we de uitslag van deze poll plus daarbij enkele meningen van deelnemers. Tevens hebben we weer een nieuwe 'Poll van de Maand'. Om het aantal stemmers deze maand te vergroten is het stemmen makkelijker gemaakt waardoor u rechtstreeks vanuit dit e-Magazine uw stem kunt uitbrengen. Doet u deze keer ook (weer) mee?

Naast bovenstaande onderdelen vindt u in dit e-Magazine weer nieuws van de NOBCO, ontwikkelen uit het veld en ook weer een mooie bijdrage (deze keer over ethische dilemma's) van de Commissie Wetenschappelijk Onderzoek.

Met vriendelijke groet, namens de redactie,

Alexander Waringa (alexander.waringa@nobco.nl)
Hoofdredacteur NOBCO e-Magazine 

p.s. heeft u een nieuwstip of wilt u een redactionele bijdrage leveren? Neem dan contact op met de redactie: redactie@nobco.nl


 

 
  pijltje Nieuws van de NOBCO  
 

 

Overeenkomst met certificeringsinstituut DNV

Door: Chris Laarman

De NOBCO heeft naar aanleiding van de overgang naar het Europese certificeringssyseem voor beroepscoaches een overeenkomst gesloten met het internationale certificeringsinstituut: Det Norske Veritas (DNV).

De overgang van het voormalige registratiebeoordelingssysteem (RBS) naar de European Individual Accreditation (EIA) is een omvangrijke operatie. In goed overleg met EMCC (Licentieverstrekker van de EIA) is eind vorig jaar een overgangsregeling voor de huidige NOBCO coaches uitgerold. Voor deze enorme klus (ruim 2000 coaches) is het externe accreditatiebureau Amp&rsand in de arm genomen. Zij verwachten dat de uitvoering van deze overgangsregeling aan het einde van dit kwartaal volledig afgerond zal zijn. Om alle aanvragen voor accreditaties, upgrades en herregistraties na de overgangsperiode op onafhankelijke en betrouwbare wijze te laten verlopen, is er besloten om een partner te zoeken met internationale ervaring en een lang trackrecord op het gebied van certificering.

Onafhankelijke uitvoeringsorganisatie

In de afgelopen maanden is er druk overleg geweest met verschillende kandidaten. Er is veel tijd besteed aan het selecteren van de juiste partner die de uitvoering van het certificeringsproces op een kwalitatief hoogwaardige, objectieve en uniforme wijze zou kunnen uitvoeren. 

Lees verder


 

Win een coachingstraject van een NOBCO coach

Logo Meet Your CoachDe NOBCO is een partnerschap aangegaan met de organisatie van het evenement 'Meet your coach'. Het doel van dit partnerschap is om het werk van professionele coaches en de NOBCO coaches in het bijzonder te promoten.

'Meet your Coach' is de landelijke beurs waar young professionals, die op zoek zijn naar een coach op het gebied van werk, carrière of loopbaan, kennis kunnen maken met coaches, speeddaten met coaches, workshops kunnen volgen en zich kunnen laten informeren over (loopbaan)coaching. De komende maanden zal er via verschillende mediapartners (o.a. Intermediair en de Metro) landelijke promotie voor deze beurs gemaakt gaan worden.

Datum: zaterdag 21 mei 2011
Locatie: Pand020, Cultuurpark Westergasfabriek, Amsterdam

Bezoekers kunnen een coachingstraject winnen

Als promotie-actie kunnen bezoekers aan de beurs een coachingstraject winnen. De twee winnaars krijgen een coachingstraject aangeboden door de NOBCO waarbij een coach gekozen kan worden uit de 2.100 bij de NOBCO aangesloten beroepscoaches.  

15% korting voor  NOBCO coaches

Coaches of organisaties die coaching aanbieden op het gebied van werk, carrière of loopbaan kunnen zich inschrijven om een eigen ruimte te huren op de beurs (alleen of met collega-coaches) of een workshop te verzorgen. Bekijk de diverse mogelijkheden op het inschrijfformulier (exposantenpagina). NOBCO coaches krijgen 15 % korting op de totale factuur. Aanmelden kan tot 21 maart 2011

Kijk voor meer informatie op www.meetyourcoach.nl.

Lees verder


 

Nieuwe NOBCO logo's voor Beroepscoaches

NOBCO_logo_foundationBij de invoering van het Europese certificeringssyseem voor beroepscoaches zijn er tevens nieuwe NOBCO logo's in gebruik genomen.

Vorig jaar is een compleet nieuwe NOBCO huisstijl ingevoerd. Onderdeel van de nieuwe huisstijl is een vernieuwde versie van het 

NOBCO logo. Het vernieuwde logo bevat vier witte sterren. Deze sterren verwijzen naar de vier EIA-levels (European Individual Accreditation) en de vier EQA-levels (European Quality Award). 

Niveau van coaches herkenbaar aan logo 

NOBCO_logo_senior_practitionerBij de ontwikkeling van het nieuwe NOBCO logo zijn er tevens een viertal logo's ontworpen voor de coaches die aangesloten zijn bij de NOBCO én een EIA keurmerk hebben. Dit zijn logo's met oranje sterren (oranje komt uit het logo van de EMCC). Het gaat om de volgende logo's:

 • Voor het EIA niveau Foundation is het logo met 1 oranje ster
 • Voor het EIA niveau Practitioner is het logo met 2 oranje sterren
 • NOBCO_logo_master_practitionerVoor het EIA niveau Senior Practitioner is het logo met 3 oranje sterren
 • Voor het EIA niveau Master Practitioner is het logo met 4 oranje sterren

Met de invoering van deze nieuwe logo's wordt het voor afnemers van coachingsdiensten herkenbaar  welk EIA niveau een coach heeft.

Lees hier meer over de verschillende EIA en EQA niveau's: Keurmerk


 

Overweldigende belangstelling voor NOBCO activiteiten

Afbeelding NOBCO Programma 2011Door: Margreet Steenbrink

De NOBCO heeft er dit jaar voor gekozen om een programma overzicht te maken in een handzaam boekje en deze op te sturen naar alle aangesloten coaches. Daarnaast wordt  volop gebruik gemaakt van het e-Magazine en de social mediakanalen (o.a. LinkedIn) om de landelijke en regionale NOBCO bijeenkomsten onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Beide activiteiten lijken hun vruchten af te werpen; veel meer geinteresseerden melden zich voor de verschillende NOBCO activiteiten. Natuurlijk spelen ook de thema's en de sprekers hierbij een grote rol, want die blijken in de smaak te vallen.

Maximaal aantal deelnemers 

Door deze grote belangstelling hebben we een maximum moeten stellen aan het aantal mensen dat kan deelnemen aan verschillende activiteiten. Voor de landelijke bijeenkomsten geldt een maximum van 100 deelnemers en voor de regionale bijeenkomsten een maximum van 40 deelnemers. Het maximum is bij de eerste drie landelijke activiteiten inmiddels bereikt (de bijenkomsten over 'Het maakbare brein', 'Evidence-based Coaching' en 'Engagement') en ook de regionale bijeenkomsten beginnen vol te lopen. Door de grote belangstelling moeten we als organisatie enkele zaken opnieuw organiseren, zoal grotere zalen, betere ICT ondersteuning en meer catering. Op dit moment wordt daar hard aan gewerkt. 

Advies: nu vast inschrijven voor activiteiten

Mocht u belangstelling hebben voor een bepaalde bijeenkomst, wees er dan op tijd bij. Schijf u nu vast in voor de activiteiten voor de rest van het jaar. 

Het hele programma is als PDF bestand te downloaden, klik hier: Programma Aanbod 2011 (online en PDF versie)


 

 
  pijltje Ontwikkelingen uit het veld  
 

 

Met leuk werk leef je werkelijk langer

Afbeelding LonglifeEen interessant onderzoek laat zien dat mensen die hard werken en laat met pensioen gaan langer leven. Een belangrijke voorwaarde (die voor coaches niet echt als een verassing zal komen) is wel dat je het werk dat je doet echt leuk moet vinden. 

Onderzoek met looptijd van 90 jaar

Recent is een zeer langlopend onderzoek afgerond dat reeds in 1921 was opgezet door Lewis Terman, psycholoog aan Stanford University. Hij startte een onderzoek waarbij meer dan 1500 Amerikanen in een periode van 90 jaar werden gevolgd. Helaas stierf de onderzoeker (op 100 jarige leeftijd) voordat zijn onderzoek afgerond was, maar gelukkig werd het stokje overgenomen door enkele andere onderzoekers. De conclusies uit dit lang lopende onderzoek zijn samengevat in het 'The Longevity Project'.
 
Veel mythes over gezond ouder worden

De onderzochte personen met een succesvolle carrière leefden het langst. De mensen die van baan naar baan leefden, zonder duidelijke progressie, hadden een beduidend kortere levensduur. Dankzij het onderzoek zijn er veel mythes ontkracht met betrekking tot gezond ouder worden. Het bleek bijvoorbeeld dat weinig stress, positief denken, het leven niet te serieus nemen, niet te hard werken of vroeg met pensioen gaan, juist geen voorwaarden zijn om gezond oud te kunnen worden.
 
Goed nieuws voor de overheid

Dit onderzoek zal onze huidige regering prima uit komen als het gaat om de verhoging van de pensioensleeftijd. Echter, dit zal enkel goed kunnen werken als werknemers de mogelijkheid krijgen om te onderzoeken welk werk werkelijk bij ze past. Hierbij is mogelijk een mooie rol weggelegd voor coaching.  
 
Lees hier alle ontkrachte mythes: The secret to a long life isn't what you think


 

Online magazine Coach in de Organisatie

Er is weer een uitgave verschenen van een relatief nieuw magazine over coaching. Dit is geen fysiek tijdschrift maar een online uitgave die gratis beschikbaar is. Het magazine ziet er uit als een fysiek tijdschrift, u kunt er zelfs door heen bladeren maar dan wel met de muis. De naam van het magazine is: Coach in de Organisatie.

Interne coaching door collega's

Het magazine 'Coach in de Organisatie' is een initiatief van opleidingsinstituut de Baak om coaching in organisaties in beweging te brengen. Een speciale plek in het magazine is gereserveerd voor het onderwerp "interne coaching". Het komt namelijk steeds meer voor dat organisaties hun medewerkers laten opleiden tot coach, zodat ze hun collega's kunnen coachen. Maar... hoe organiseer je dit succesvol, wat zijn de voor- en nadelen van deze vorm van coaching en wat levert het op? Dit, en meer, vormt het onderwerp in dit online magazine. 

Mix van inhoud en promotie

Het magazine staat vol interviews met diverse deskundigen, coaches en andere professionals waarbij de overige pagina's worden gebruikt om promotie te maken voor de verschillende diensten van de Baak. De interviews zijn informatief en relatief kort waardoor het prettig lezen is vanaf het beeldscherm. In de uitgave van maart staat een interview met een bestuurslid van de NOBCO.

Meer weten? Klik hier: Coach in de Organisatie


 

Gezonde levensstijl met e-coaching

BiofeedbackOnderzoek naar coaching begint in Nederland echt van de grond te komen. Vorig jaar werd er door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een subsidie gegeven aan Tilburg University voor een groot onderzoeksproject naar de effecten van e-coaching en ook afgelopen maand is er weer een flinke pot geld beschikbaar gekomen voor onderzoek. Wederom voor onderzoek naar e-coaching.

Mensen helpen gezonder te leven

Technologiestichting STW, het Nationaal Initiatief voor Hersenen en Cognitie (NIHC) en Philips Research starten een gezamenlijk onderzoeksprogramma voor een gezonde levensstijl. Met 'Healthy Lifestyle Solutions' willen zij digitale middelen ontwikkelen die mensen helpen gezonder te leven. Deze methode heet 'e-coaching' en vormt een combinatie van bewezen coachingstechnieken en digitale technologie om deze technieken op individuele basis in te zetten. Het onderzoeksprogramma heeft een looptijd van vijf jaar en een budget van drie miljoen euro.


Meten, meekijken en motiveren
 
De leefwijze van mensen bepaalt voor een belangrijk deel hun gezondheid. Om onze vergrijzende bevolking gezond te houden en de kosten van onze gezondheidszorg terug te dringen is een gezonde leefwijze van groot belang. Het onderzoeksprogramma 'Healthy Lifestyle Solutions' concentreert zich op vier onderwerpen: goed slapen, stress en ontspanning, bewegen en als laatste gezond eten en drinken. De inzet van het programma is om succesvolle coachingsprogramma's op deze gebieden in digitale vorm te gieten, zodat mensen op afstand kunnen worden gecoacht, gemotiveerd en ondersteund. Hiervoor moet nieuwe netwerk- en sensortechnologie worden ontwikkeld, onder het motto voor e-coaching: meten, meekijken en motiveren. De te ontwikkelen technologie mag niet belastend zijn voor het individu en moet ethisch aanvaardbaar zijn.
 
Meer weten? Onderzoeksideeën kunnen nog worden ingezonden tot 15 maart. Klik hier voor meer informatie: Healthy Lifestyle Solutions


 

 
  pijltje Overige interessante activiteiten  
 

 

Internationaal congres Creating Connections

Creating ConnectionsDoor: Lianda van der Knaap

Creating Connections: Internationaal congres over hechtingsrelaties, neurowetenschap,  Mentalization Based Treatment en Emotionally Focused Therapy.

Niemand kan overleven zonder zich te hechten. Toch begrijpen we de fundamentele betekenis van hechting op ons leven en ons voortbestaan nog onvoldoende.

Dit congres biedt actuele inzichten en informatie over hechting en angstbeheersing, processen die te maken hebben met persoonlijkheid en persoonlijke relaties, en het verwerken van stress en trauma. Dit zowel vanuit de psychologie als vanuit de neurowetenschap.

Ruim twintig jaar na John Bowlby’s “A Secure Base” zoeken internationaal vooraanstaande onderzoekers en clinici elkaar op. In de lezingen en workshops zullen de zij verbindingen leggen tussen diverse  inzichten en stromingen. Het verband tussen hechtingstijlen en Mindfullness, tussen inzichtgevende en gedragstherapeutische visies, zal worden onderbouwd met de nieuwste wetenschappelijke (euroscience MBT en EFT) inzichten en onderzoek. 

Sprekers:  (engelstalige) sprekers, tevens workshopleiders o.a.:

 • Jon Allen PhD, hoogleraar Psychiatrie,
 • Dr. Sue Johnson, hoogleraar Klinische Psychologie, grondlegger EFT,
 • Daniel Siegel, hoogleraar Klinische Psychiatrie.

Doelgroep: iedereen die met deze thema's bezig is, o.a. life-coaches en relatiecoaches 

Datum: 19-20 april 2011 
Locatie: Kaatsheuvel 
Kosten: € 595,- (excl. BTW) voor twee dagen en een avond
NOBCO PE punten:

Inschrijven is mogelijk tot 9 april via www.creatingconnections.nl.
Meer informatie is beschikbaar via drs. Lianda van der Knaap (NOBCO EIA Senior Practitioner Coach) via 0187- 631698 of info@organamic.nl


 

Het CoachingNet Jaarcongres 2011

Logo CoachingNetThema: Verbinding in mens en organisatie

De maatschappij en de crisis hebben aangetoond dat het ik-tijdperk niet werkt. De maatschappij vraagt om verbinding, andere zienswijzen en nieuwe vormen van organisaties. Fenomenen als social-media, de Y-generatie, meer vrouwelijke waarden in leiderschap bevestigen dit beeld.

Dit congres neemt u mee op een rondreis langs andere zienswijzen en vormen van leiderschap, coaching, competentie-ontwikkeling, talentmanagement en organisatieontwikkeling.

Sprekers: Henk de Koning, Niko Stammes, Justien Marseille, Nanke lavrijsen, Leo Sonneveld, Renske van Berkel e.a.

Doelgroep:

 • Coaches
 • Opleiders
 • HRM-functionarissen
 • Leidinggevenden
 • Verandermanagers
 • Consultants 

Datum: 7 april 2011 
Tijdstip: 09.00 - 21.30 uur
Locatie: Antropia, Driebergen
Kosten: € 149,- (excl. BTW) voor NOBCO-coaches, normale prijs € 175,- (exl. BTW)

Kijk voor meer informatie op:www.coachingnet.nl


 

 
  pijltje Poll van de Maand  
 

 

Uitslag Poll Februari 2011

Symbool voor Poll

Door: Manu Busschots
 
Optimisme en kanttekeningen over toename van de markt voor coaching

Via de LinkedIn groep van de NOBCO vroegen wij of de markt van coaching toe zal nemen. 43 stemmen en zes reacties later, zijn wij het volgende wijzer geworden. 56%  van de stemmers denkt dat de markt zijn potentieel nog lang niet bereikt heeft. De overige stemmen zijn gelijk verdeeld tussen ‘omvang behouden’ en ‘over het hoogtepunt’ Waarmee toch een optimistisch beeld over de markt voor coaching ontstaat. Ongeveer twee keer zoveel vrouwen (25) als mannen (12) stemden.

Enkele reacties

Karin van Kesteren ziet vooral kansen voor de mensen met coaching als tweede beroep. Frans van der Gouw merkt op dat groei misschien eerder in kwaliteit te zoeken is, dan in kwantiteit. Carina Braams ziet de groei van de markt als een kansrijke ontwikkeling. Veel coaches kunnen elkaar scherp houden en uitnodigen tot specialiseren. Bovendien is de maatschappij steeds complexer, waardoor de behoefte aan coaching groot zal blijven. Marlene Simoons kiest het economische perspectief en vraagt zich af of de wet van de afnemende meeropbrengsten niet van toepassing is. Elke coach erbij, voegt steeds minder toe. Is het de marktvraag, of het aantal coachopleidingen die zorgt voor een groei van het aantal coaches? Jose Mark heeft er zin in om meer mensen te coachen. Immers veel mensen in Nederland zijn nog opgevoed om zelf dingen op te lossen en te klagen als het niet lukt. Als die mindset verandert, zijn er meer coaches nodig! Fenny Heek heeft in haar 18 jaar ervaring als coach een verschuiving gezien van individuele coaching naar teamcoaching. 

Duiding en verdieping: zijn wij Ipads?

Wat zijn de ontwikkelingen geweest tot nu toe? Misschien geven deze namelijk een idee van hoe de toekomst van coaching zich zal ontvouwen. Uit recent onderzoek blijkt dat nog maar 41% van de bedrijven coaching inzet. 

Lees verder


 

Poll van de maand gaat over E-coaching

Maandelijks willen wij uw mening vragen over bepaalde ontwikkelingen in het coachveld. Op basis van uw antwoorden gaan wij ons verder verdiepen in de materie, waarna we in het volgende e-Magazine een terugkoppeling geven. Uw antwoorden vormen dus de basis voor de redactie om verder onderzoek te doen voor een artikel.

Hoe meer mensen deze vraag beantwoorden hoe meer inbreng wij krijgen voor het artikel. 

De vraag van de maand maart:

 


Is de Poll niet zichtbaar of werkt de 'Vote' knop niet? Volg dan deze link:  Poll van de Maand.  

Let op: om te kunnen stemmen is een LinkedIn account nodig, heeft u deze nog niet? Aanmaken is gratis.


 

 
  pijltje Verdieping & Onderzoek  
 

 

Eerste Research Conferentie over coaching

Logo EMCCVoor het eerst in Europa zal er een internationale conference worden georganiseerd over onderzoek naar coaching. De organisatie is in handen van de European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Het doel van deze conferentie is om inzichten uit de wetenschap te verspreiden onder coachprofessionals en anderen die geintereseerd zijn in coaching.

Deze eerste conferentie is voor ons dicht bij huis want deze zal plaatsvinden in Enschede.

Locatie: Universiteit Twente, Enschede, Nederland
Datum: 7 en 8 juli 2011
Inhoud: 3 keynote sprekers, 24 sprekers in thema-sessies.

Een van de keynote sprekers is Eric de Haan. Hij is werkzaam in Engeland en is een van de weinige Nederlanders die in internationale toptijdschriften publiceert over onderzoek naar coaching. Naast diverse keynote lezingen zullen tal van onderzoekers en practitioners uit heel Europa en ver daarbuiten presenties geven over recent onderzoek. 

Deze conferentie is een must voor iedere beroepscoach die op de hoogte wil blijven van de meest recente ontwikkelingen binnen ons vakgebied.

Let op 1: er is een 'early bird' korting voor mensen die zich voor 31 maart inschrijven.

Let op 2: mensen die aangesloten zijn bij de NOBCO zijn automatisch lid van de EMCC en krijgen daardoor extra korting. Combineer de 'early bird' korting met de leden korting voor maximale korting!

Lees hier meer over alle sprekers en onderwerpen plus hoe u zich kunt inschrijven: First European Coaching and Mentoring Research Conference.


 

Coaches in Spagaat: morele dilemma's

Afbeelding DenkerDoor: Dr Hans Borst, lid van de Commissie Wetenschappelijk Onderzoek van de NOBCO

Het is iedere keer weer een verrassing hoe een coachingssessie zal verlopen. Wat brengt de klant in? Is de inbreng te bewerken? Weet de coach er raad mee? Krijgt de coach kriebels in zijn onderbuik? Dat maakt coachen leuk en spannend! Soms horen we een probleem van een klant die ons vanaf de eerste paar woorden beklemt. De klant staat voor een onmogelijke keuze. Er zijn twee mogelijkheden. Beide even verwarrend en bedreigend. Een onoplosbaar probleem! Kiezen uit twee kwaden lijkt onmogelijk.

Er gaat misschien bij de coach een rood lampje branden: een moreel dilemma! Hoe komen de klant en de coach uit de spagaat? De coach merkt wellicht dat er een schakel is overgeslagen in de sessie als de klant hem met vragende ogen blijft aankijken. “Ik moest kiezen uit twee kwaden!”, zegt de klant min of meer verontschuldigend.  

 
In dit artikel leg ik uit waarom het van belang is morele dilemma’s in coaching te herkennen en hoe we daar als coaches verantwoord mee om kunnen gaan. De meeste van ons zijn immers te oud om een spagaat te kunnen maken!
 
“Ik doe het nooit goed!”
 
Een klant werkt als groepsleider in een gezinsvervangend tehuis voor verstandelijk gehandicapte jongeren. Joke, een van de bewoners, een vrouw van 22 jaar, gaat (te) gemakkelijk met mannen om volgens de groepsleiding. Hoewel het een en andermaal met deze bewoner is besproken en er een goed begeleidingsplan is, lijkt het of haar belangstelling voor mannen alleen maar toeneemt. Uit voorzorg stelt de orthopedagoog voor haar de prikpil te geven. De meeste teamleden zijn voor, enkelen zijn tegen.
 
Een moreel dilemma is geboren: “Is het verantwoord dat Joke de prikpil krijgt?” De klant brengt dit in en noemt verder in zijn inbreng, dat hij zich ongemakkelijk in de discussie voelt. Hij durft eigenlijk niets te zeggen, omdat hij bang is uitgelachen te worden. Zijn mening is dat de prikpil niet gegeven behoort te worden. Hij heeft dat vanuit zijn eigen referentiekader, zijn religieuze socialisatie, meegekregen en hoewel hij best openstaat voor andere meningen, komt hij toch steeds uit op een “neen”.

Lees verder


 

 
  pijltje Colofon  
 

 

Met dank aan.....

NOBCO logo webDe redactie van het e-Magazine bestaat uit het NOBCO bestuur, de leden van de Commissie Wetenschappelijk Onderzoek, een vaste redactie-kern van actieve NOBCO coaches en wordt daarnaast ondersteund door diverse deskundigen uit het coachveld.

Redactie:

Aan deze editie werkten verder mee: Saskia Teppema, Lars RateringWillem van RhenenAnnemiek Rozemond en Marloes Wichink-Kruit.

Nieuws-tips en kopij voor het e-Magazine kunnen verzonden worden aan: redactie@nobco.nl

 • Deadline volgende editie is 07 april 2011.
 • Verschijningsdatum volgende editie 14 april 2011. 

Het e-Magazine wordt via mail verzonden, staat tevens op de NOBCO website en is in zijn geheel uit te printen.


 

 
 
Disclaimer Stichting NOBCO   Postbus 1167   3860 BB Nijkerk   033-2473428   e-mail: info@nobco.nl

Het e-Magazine is een uitgave van de NOBCO. Aan de samenstelling en de inhoud van deze nieuwsbrief wordt de uiterste zorg besteed. NOBCO aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de juistheid of volledigheid hiervan, dan wel voor de directe of indirecte gevolgen van handelen of nalaten op basis van deze uitgave. © 2016 NOBCO.


Wenst u het NOBCO e-Magazine niet langer te ontvangen? Klik dan op AFMELDEN.