NOBCO E-MAGAZINE 14 APRIL 2011
  NOBCO E-MAGAZINE APRIL 2011 AFMELDEN   PRINT  
 
Dit e-Magazine is een uitgave van de NOBCO, de Nederlandse Orde van Beroepscoaches. Het e-Magazine wordt maandelijks toegestuurd aan onze 6231 abonnees. Dit zijn naast aangesloten coaches ook overige geïnteresseerden, die graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de coachingbranche.

Inhoud e-Magazine
Redactioneel
Nieuws van de NOBCO
Ontwikkelingen uit het veld
De bijdrage van....
Overige interessante activiteiten
Poll van de Maand
Verdieping & Onderzoek
Voor u bekeken
Colofon
Spreuk van de maand
"De onnozele vraag is de eerste aanduiding van een nieuwe ontwikkeling." Alfred N. Whitehead (1861-1947)


 

 
  pijltje Redactioneel  
 

 

Overvol e-Magazine dankzij actieve redactie

Deze maand is er weer een overvol e-Magazine samengesteld, met dank aan de nieuwe redactieleden. Daarnaast zijn er veel nieuwe ontwikkelingen bij de NOBCO én interessante activiteiten in het veld die de moeite waard zijn om te melden. Zo vindt u in dit e-Magazine een aantal interviews, een doe-het-zelf test, een YouTube filmpje over Engagement & de Postmoderne coach, een boekbespreking over organisatiecoaching, een compleet onderzoeksrapport over het coachen van schooldirecteuren en een zeer direct toepasbaar artikel over RET binnen coaching.

Daarnaast staat er in deze editie een uitnodiging voor een symposium over E-coaching (in samenwerking met de LVSC) en wordt u ook uitgenodigd voor onze maandelijkse landelijke bijeenkomst (over Executive Coaching) en enkele regionale bijeenkomsten (o.a. coachen met kennis over het brein).  

Alleen lezen of wilt u ook actief aan de slag? Dat kan dankzij de levendige discussie die is gestart naar aanleiding van het cabareteske artikel over coaches van Roos Vonk of via de nieuwe Poll van de maand die gaat over Coachende Docenten. Trouwens, wist u dat er inmiddels 25 Master Practitioner Coaches in Nederland zijn? Nee? Lees dan snel verder!

Mocht de redactie toch nog een interessante ontwikkeling gemist hebben, geef uw nieuwstip aan ons door via redactie@nobco.nl 

Met vriendelijke groet, namens de redactie,

Alexander Waringa (alexander.waringa@nobco.nl)
Hoofdredacteur NOBCO e-Magazine 


 

 
  pijltje Nieuws van de NOBCO  
 

 

Eerste coaches met accreditatieniveau Master Practitioner

Logo EIA Master PractitionerDoor: Charlotte Charlotte van den Wall Bake

Met de transitie naar het Europese kwaliteitskeurmerk: European Individual Accreditation (EIA) is de NOBCO overgestapt op nieuwe titels om het onderscheid in niveau tussen coaches kenbaar te maken in de markt. Sinds 17 januari 2011 is de EIA officieel in Nederland geïntroduceerd en spreken we over Foundation, Practitioner, Senior Practitioner en Master Practitioner Coaches. 

Overgang van oorspronkelijke niveau naar Europese niveau

Bij de NOBCO aangesloten coaches die in het verleden de status Associate Coach hadden zijn met de introductie Foundation Coach geworden. Een aantal heeft echter gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot een upgrade naar Practitioner Coach. Daarnaast werden NOBCO RegisterCoaches automatisch Senior Practitioner, maar was het voor een aantal van hen mogelijk, wanneer zij voldeden aan de gestelde criteria, om een upgrade aan te vragen naar Master Practitioner.

3 onafhankelijke partijen

Een aantal coaches heeft gebruik gemaakt van deze mogelijkheid om een upgrade aan te vragen naar het niveau van Master Practitioner Coach. Het bureau Amp&rsand is door de NOBCO ingeschakeld om ons te begeleiden bij het uitvoeren van de overgangsregeling. Alle coaches die gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om een upgrade aan te vragen met de overgangsregeling, hebben van Amp&rsand de vraag ontvangen om hun portfolio bij hen in te dienen. Niet alleen Amp&rsand, maar ook een team van assessoren en een EMCC panel buigen zich over de portfolio’s. Een portfolio wordt dus door drie partijen, onafhankelijk van elkaar beoordeeld.

24 Master Practitioner Coaches

In de afgelopen maanden zijn de upgrades uiterst zorgvuldig en uniform  beoordeeld door het accreditatiebureau Amp&rsand, getrainde assessoren en een EMCC panel. Dit was een flinke operatie en inmiddels kan de NOBCO met trots verkondigen dat wij op dit moment 24 Master Practitioner Coaches onder de aangesloten leden tellen. Een Master Practitioner Coach is een Coach met een mature visie op het vak, die zich voortdurend ontwikkeld in zijn vak en een significante bijdrage levert aan de ontwikkeling van de coachprofessie. 

Lees verder


 

2e E-coaching Symposium in mei 2011

Logo Tilburg UniversityDe NOBCO heeft de handen ineengeslagen met de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching (LVSC) en het Center for Knowledge Transfer van Tilburg University om gezamelijk een grote activiteit te organiseren. Het bleek dat  binnen de LVSC een commissiebezig was met het inventariseren van de mogelijkheden van e-coaching en e-begeleiding terwijl tegelijkertijd binnen de NOBCO gewerkt werd aan de oprichting van een vaksectie 'Remote Coaching'. Het leek dan ook een goed idee om de krachten te bundelen en samen met de Universiteit van Tilburg het 2e E-coaching symposium te organiseren. 

2e E-coaching Symposium in mei 2011

 
Symposium over persoonlijke en professionele ontwikkeling via de e-coaching in wetenschap en praktijk.
 
Donderdag 12 mei 2011, Tilburg: 12:00 - 17:00 uur, Tilburg University
 • Overzicht over wetenschappelijke inzichten en trends rond e-coaching 
 • Praktijkervaringen van coaches en supervisors 
 • Kennismaking met ondersteunende digitale systemen 
 • Gelegenheid om uit te wisselen met collega’s met ervaring met e-coaching 
   
 • 3 korte plenaire inleidingen 
  - Anne Ribbers: Ingrediënten voor e-coaching (onderzoeker UvT, coach en oprichter E-coaching Professionals)
  - Ulrike Wild: De ‘E’ in e-coaching (Schouten & Nelissen Online leeromgevingen)
  - Carien Karsten: Opzetten van een e-coachtraject (e-coaching Hart&Ziel Volkskrant, GZ-psycholoog en psychotherapeut)
 • 6 workshops 
  - Mieke Voogd: Online reflecteren (initiatiefnemer reflectie.nu)  
  - Geert-Pieter van Slagmaat: Online trainen met leercoach (initiatiefnemer Markable.nl)
  - Alexander Waringa: Hoe word ik e-coach? E-vaardigheden voor coaches en HR-professionals (initiatiefnemer CoachCampus.nl)
  - Jeanette Krijnen en Margreet Hibma: Coaching via Chat (initiatiefnemers ChatCoach.nl)
  - René Koppelaar en Hans Swartjes: Online intervisie (initiatiefnemers e-intervisie.nl)
  - René van der Weerd: Coaching via video/ webcam (initatiefnemer i-coaching.nl)

 • Forumdiscussie 
 • Borrel
Zowel interessant voor professioneel begeleiders die o.a. via e-coaching werken, als diegenen die de mogelijkheden ervan aan het verkennen zijn.

€ 95, - (excl. btw) reguliere deelnemers 
€ 45, - (excl. btw) LVSC leden en NOBCO coaches

 


 

Win een coachingstraject van een NOBCO coach

Logo Meet Your CoachDe NOBCO is een partnerschap aangegaan met de organisatie van het evenement 'Meet your coach'. Het doel van dit partnerschap is om het werk van professionele coaches en de NOBCO coaches in het bijzonder te promoten.

'Meet your Coach' is de landelijke beurs waar young professionals, die op zoek zijn naar een coach op het gebied van werk, carrière of loopbaan, kennis kunnen maken met coaches, speeddaten met coaches, workshops kunnen volgen en zich kunnen laten informeren over (loopbaan)coaching. De komende maanden zal er via verschillende mediapartners (o.a. Intermediair en de Metro) landelijke promotie voor deze beurs gemaakt gaan worden.

Datum: zaterdag 21 mei 2011
Locatie: Pand020, Cultuurpark Westergasfabriek, Amsterdam

Bezoekers kunnen een coachingstraject winnen

Als promotie-actie kunnen bezoekers aan de beurs een coachingstraject winnen. De twee winnaars krijgen een coachingstraject aangeboden door de NOBCO waarbij een coach gekozen kan worden uit de 2.100 bij de NOBCO aangesloten beroepscoaches.   

Kijk voor meer informatie op www.meetyourcoach.nl.

Lees verder


 

 
  pijltje Ontwikkelingen uit het veld  
 

 

Onderwerp 'Bevlogenheid' schot in de roos

Foto Willem van RhenenEnige maanden geleden schreven we in het e-Magazine reeds een artikel over hoogleraar Willem van Rhenen die sinds kort de leerstoel 'Engagement & Productivity' bekleedt aan de Nyenrode Business Universiteit. Afgelopen maand wisten wij hem te strikken als spreker voor een landelijke bijeenkomst. Dat hebben we geweten! Er was plaats voor 200 mensen en die plekken waren binnen enkele uren volgeboekt. Om de inhoud van de bijeenkomst ook toegankelijk te maken voor de mensen die er niet meer bij konden, zijn hebben we de volgende middelen beschikbaar gesteld:  

 • Compilatie filmpje van de bijeenkomst, klik hier: NOBCO YouTube kanaal
 • Uitgebreid verslag van de bijeenkomst, zie verderop in dit e-Magazine voor het volledige verslag

Doe zelf de Engagement test

Wilt u weten of en in welke mate uzelf 'engaged' bent? De bekende Nederlandse onderzoeker prof. dr. Wilmar Schaufeli (Universiteit Utrecht) heeft een Nederlandstalige versie ontwikkeld waarmee Engagement gemeten kan worden: Werkbelevingslijst (UBES). Op zijn webside: www.schaufeli.com is veel achtergrondinformatie te vinden over deze test. U kunt daar ook de vragenlijst vinden om uzelf te testen.
 
Ga naar www.schaufeli.com, kies voor  downloads -> kies dan voor: Tests -> Ga akkoord met voorwaarden, kies: test forms-> kies vervolgens voor 'Nederlands full version' en maak de test (let op: niet voor commercieel gebruik, voor bedrijfsmatig gebruik dient u eerst toestemming te vragen aan prof. dr. Wilmar Schaufeli).
 
Heeft u de test gemaakt? Dan kunt u uw score op de volgende manier berekenen:
De gemiddelde schaalscores van de drie UBES schalen worden berekend door de scores van iedere schaal op te tellen en te delen door het aantal items in de desbetreffende schaal. Dezelfde procedure wordt gevolgd bij het berekenen van de totaalscore. De UBES levert dus drie schaalscores en een totaalscore op.
 
Bron: NOBCO/ Nyenrode / www.schaufeli.com


 

Schoolleiders voelen zich gewaardeerd door coaching

Foto onderwijzerCoaching krijgen van ervaren schoolleiders verkleint de kans op voortijdig vertrek van startende schoolleiders in het primair onderwijs. Starters raken sneller ingewerkt, zijn professioneler en voelen zich gewaardeerd. Coaching is daarom goed voor de onderwijskwaliteit. Bovendien stimuleert het inzetten ervan de professionele cultuur. Deze resultaten blijken uit het onderzoek ‘Coaching voor en door schoolleiders'. Een onderzoek naar de effecten en succesfactoren van coaching in het primair onderwijs’ van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) uit Den Haag. Het onderzoek is uitgevoerd door het CAOP met financiering van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Professionele cultuur 

Het onderzoek is een evaluatie van een stimuleringsregeling van OCW waarbij zestig ervaren schoolleiders zijn opgeleid als coach om startende collega’s in de regio te coachen. Naast de voordelen voor startende schoolleiders, heeft het tot coach opleiden van ervaren schoolleiders ook nog een ander positief effect. De nieuwe coaches gebruiken hun verworven kennis en vaardigheden actief in hun onderwijsteams, in hun contact met leerkrachten, ouders en kinderen, en in functionerings- en intervisiegesprekken. Dat bevordert de kwaliteit van het onderwijs en de professionele schoolcultuur. Het SBO heeft de stimuleringsregeling uitgevoerd.

Coaching in het algemeen

In het onderzoek is ook gekeken naar het gebruik van coaching in het primair onderwijs in het algemeen. Daaruit blijkt dat het gebruik toeneemt en dat leidinggevenden coaching ook in de toekomst willen inzetten. Weliswaar maakt 98 procent van de scholen gebruik van coaching; ruim de helft zet coaching alleen incidenteel en bij een duidelijke aanleiding in. Ook wordt coaching in ruim veertig procent van de gevallen ingezet voor leerkrachten en minder vaak voor het management, namelijk in een derde van de gevallen. Het vaker structureel inzetten van coaching als professionaliseringsinstrument door en voor schoolleiders biedt volgens het SBO-onderzoek veel voordelen.

Valkuilen en tips

Coaching in het primair onderwijs is een relatief nieuw fenomeen. Vaak leeft het beeld dat coaching alleen zin heeft bij onvoldoende functioneren. Het onderzoek ‘Coaching voor en door schoolleiders’ laat zien dat de voordelen veel verder reiken en dat de gecoachte, de coach en de school van coaching profiteren. Schoolbesturen die coaching ook of structureel willen gaan inzetten, vinden in de publicatie ook informatie over valkuilen, tips en aandachtspunten.

Het onderzoeksrapport is gratis te downloaden op: www.sboinfo.nl 

Bron: SBO


 

Cabaretesk artikel over coaches en coaching

Logo Roos VonkAfgelopen maand stond er in het weekblad Intermediair een artikel van Roos Vonk met de titel 'Waarom we dure prutsers als coach in de arm nemen'. Dit cabareteske artikel maakt gehakt van de coachcultuur en vooral van executive coaching. Volgens Vonk (die zelf hoogleraar psychologie en daarnaast ook coach is) zijn de coaches veel te duur, zijn de gebruikte coachingstechnieken niet bewezen effectief en kun je net zo goed met de buurvrouw praten voor een beetje aandacht.

Hoewel het artikel meer een column is omdat ze haar uitspraken nauwelijks onderbouwt, heeft ze in de kern wel een punt. De razendsnelle opkomst van het coachvak is niet gepaard gegaan met een degelijke onderbouwing. Gelukkig is de NOBCO druk bezig hier verandering in aan te brengen; dit doen wij op verschillende manieren. Zie bijvoorbeeld het onderdeel Kenniscentrum op de NOBCO website en door de invoering van het Europese keurmerk voor coaches (EIA). Er is echter nog een lange weg te gaan om een goed fundament onder het coachvak te leggen.

Artikel raakt open zenuw bij coaches

Wat het artikel verder blootlegt is dat veel coaches zich aangesproken voelen door Vonk. Ze voelen zich in hun beroepseer aangetast. Dit is zowel zichtbaar op de website van Intermediair als in de NOBCO LinkedIn groep 'Coaching als Professie'. In de LinkedIn groep is een discussie ontstaan tussen mensen die de humor van het artikel inzien en de mensen die het uiterst serieus nemen en een tegengeluid willen laten horen. De vraag is of dit laatste nodig is. Vonk gaat immers tekeer tegen de wildgroei aan coaches en coaches die niet of nauwelijks opgeleid zijn tot beroepscoach. 

Doe mee in deze discussie

De LinkedIn groep 'Coaching als Professie' is de open LinkedIn groep van de NOBCO voor iedereen die professioneel bezig is met coaching. Coaches, opleiders, inkopers, opdrachtgevers, studenten, onderzoekers en iedereen die geïnteresseerd is in coaching als professie is hier welkom voor het uitwisselen van kennis, ervaring, meningen en ideeën. 

Op dit moment heeft deze groep meer dan 3.450 leden. Sluit je aan en doe mee met bovenstaande discussie: Linkedin Coaching als Professie

Lees hier het hele artikel van Roos Vonk: Waarom we dure prutsers inhuren

Bron: Intermediair/ NOBCO


 

 
  pijltje De bijdrage van....  
 

 

RET in coaching

Foto Boek RETBinnen het coachveld worden uiteenlopende middelen en technieken ingezet om een coachingstraject vorm te geven. Een van die gebruikte technieken is een aangepaste vorm van de Rationeel-emotieve Therapie (RET). Over deze techniek, die zijn oorsprong vindt in de hoek van de cognitieve gedragstherapie, zijn reeds vele boeken geschreven. Wij hebben daarom Roderik Bender, auteur van verschillende boeken over RET, gevraagd om eens op een rij te zetten hoe RET tot wasdom is gekomen en concreet in te zetten is binnen een coachingstraject. 

Bijdrage van Roderik Bender

De RET-methode is al sinds jaar en dag bekend als techniek tijdens coaching en training in Nederland. Wat weinig mensen weten is dat Nederland het enige land ter wereld is waarop dat op redelijk grote schaal gebeurt. Geboren uit het werk van de Amerikaanse therapeut  Albert Ellis (1913-2007) wordt zelfs in de Verenigde Staten de RET vooral in therapie ingezet. De publicatie van het boek Beren op de weg, spinsels in je hoofd van Theo IJzermans en Coen Dirkx begin jaren 90 maakte in Nederland de weg vrij naar het bredere publiek en zorgde ervoor dat grote trainingsbureaus RET een plek gaven in coaching en training. 

Wat is en doet RET ook alweer?

De theorie van RET stelt dat onze gedachten en overtuigingen onze emotionele reacties sturen op wat we meemaken. Anders gezegd: wat we meemaken geeft ons geen emoties, maar onze gedachten over wat we meemaken geven ons die emoties. RET beoogt om ons, indien we dat willen, meer sturing op onze emotionele reacties op gebeurtenissen te geven. 

Lees verder


 

 
  pijltje Overige interessante activiteiten  
 

 

Internationaal congres Creating Connections

Creating ConnectionsDoor: Lianda van der Knaap

Creating Connections: Internationaal congres over hechtingsrelaties, neurowetenschap,  Mentalization Based Treatment en Emotionally Focused Therapy.

Niemand kan overleven zonder zich te hechten. Toch begrijpen we de fundamentele betekenis van hechting op ons leven en ons voortbestaan nog onvoldoende.

Dit congres biedt actuele inzichten en informatie over hechting en angstbeheersing, processen die te maken hebben met persoonlijkheid en persoonlijke relaties, en het verwerken van stress en trauma. Dit zowel vanuit de psychologie als vanuit de neurowetenschap.

Ruim twintig jaar na John Bowlby’s “A Secure Base” zoeken internationaal vooraanstaande onderzoekers en clinici elkaar op. In de lezingen en workshops zullen  zij verbindingen leggen tussen diverse  inzichten en stromingen. Het verband tussen hechtingstijlen en Mindfullness, tussen inzichtgevende en gedragstherapeutische visies, zal worden onderbouwd met de nieuwste wetenschappelijke (euroscience MBT en EFT) inzichten en onderzoek. 

Sprekers:  (engelstalige) sprekers, tevens workshopleiders o.a.:

 • Jon Allen PhD, hoogleraar Psychiatrie,
 • Dr. Sue Johnson, hoogleraar Klinische Psychologie, grondlegger EFT,
 • Daniel Siegel, hoogleraar Klinische Psychiatrie.

Doelgroep: iedereen die met deze thema's bezig is, o.a. life-coaches en relatiecoaches 

Datum: 19-20 april 2011 
Locatie: Kaatsheuvel 
Kosten: € 595,- (excl. BTW) voor twee dagen en een avond
NOBCO PE punten:

Inschrijven is mogelijk tot 9 april via www.creatingconnections.nl.
Meer informatie is beschikbaar via drs. Lianda van der Knaap (NOBCO EIA Senior Practitioner Coach) via 0187- 631698 of info@organamic.nl


 

 
  pijltje Poll van de Maand  
 

 

Uitslag Poll Maart 2011

Symbool voor PollDoor: Manu Busschots & Lidwien Kamp

Uitslag: veel coaches positief over e-coaching
.

Afgelopen maand lieten 143 mensen hun mening weten over de ontwikkeling van E-coaching. Bijna het driedubbele van de vorige poll over de ontwikkeling van de coachmarkt. Hiermee lijkt e-coaching als fenomeen in ieder geval een snaar geraakt hebben. In dit artikel leest u de uitslagen plus een interview met e-coaching onderzoeker Anne Ribbers van de Universiteit van Tilburg.

Positief over E-coaching

Men is positief over e-coaching. Meer dan de helft, 53%, van de stemmers gelooft dat e-coaching echt goed kan werken. 32% gelooft dat e-coaching werkt, maar wel beperkt is. Opvallend is dat bij deze positieve antwoorden de vrouwelijke stemmers in de meerderheid zijn, terwijl bij de laatste categorie (ik heb niets met e-coaching), de mannen in de meerderheid zijn. Voor- en tegenstanders van e-coaching zijn in alle leeftijdsgroepen te vinden.

Reacties: e-coaching is een mooie aanvulling

In de 26 reacties naar aanleiding van de poll zijn een paar rode draden te onderscheiden. De belangrijkste gemeenschappelijke deler is dat mensen e-coaching zien als een welkome aanvulling op het 1op1 gesprek met een coach. Sms en email worden hierbij genoemd als middelen, maar ook skype, waardoor je nog een belangrijk deel van de non-verbale communicatie oppikt. Al deze middelen worden gezien als ‘van de toekomst’, middelen die straks niet meer weg te denken zijn en er gewoon bij horen. Willem van Oostvoorn werpt halverwege de discussie dan ook de vraag op of e-coaching wel echt iets nieuws te bieden heeft, of dat het meer middelen toevoegt om het traditionele coachen invulling te geven.

Lees verder


 

Poll van de maand gaat over Coachende docenten

Maandelijks willen wij uw mening vragen over bepaalde ontwikkelingen in het coachveld. Op basis van uw antwoorden gaan wij ons verder verdiepen in de materie, waarna we in het volgende e-Magazine een terugkoppeling geven. Uw antwoorden vormen dus de basis voor de redactie om verder onderzoek te doen voor een artikel.

Hoe meer mensen deze vraag beantwoorden hoe meer inbreng wij krijgen voor het artikel. 

De vraag van de maand april:

 


Is de Poll niet zichtbaar of werkt de 'Vote' knop niet? Volg dan deze link:  Poll van de Maand.  

Let op: om te kunnen stemmen is een LinkedIn account nodig, heeft u deze nog niet? Aanmaken is gratis.


 

 
  pijltje Verdieping & Onderzoek  
 

 

Eerste Research Conferentie over coaching

Logo EMCCVoor het eerst in Europa zal er een internationale conference worden georganiseerd over onderzoek naar coaching. De organisatie is in handen van de European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Het doel van deze conferentie is om inzichten uit de wetenschap te verspreiden onder coachprofessionals en anderen die geintereseerd zijn in coaching.

Deze eerste conferentie is voor ons dicht bij huis want deze zal plaatsvinden in Enschede.

Locatie: Universiteit Twente, Enschede, Nederland
Datum: 7 en 8 juli 2011
Inhoud: 3 keynote sprekers, 24 sprekers in thema-sessies.

Een van de keynote sprekers is Eric de Haan. Hij is werkzaam in Engeland en is een van de weinige Nederlanders die in internationale toptijdschriften publiceert over onderzoek naar coaching. Naast diverse keynote lezingen zullen tal van onderzoekers en practitioners uit heel Europa en ver daarbuiten presenties geven over recent onderzoek. 

Deze conferentie is een must voor iedere beroepscoach die op de hoogte wil blijven van de meest recente ontwikkelingen binnen ons vakgebied.

Let op: mensen die aangesloten zijn bij de NOBCO zijn automatisch lid van de EMCC en krijgen daardoor extra korting. Combineer de 'early bird' korting met de leden korting voor maximale korting!

Lees hier meer over alle sprekers en onderwerpen plus hoe u zich kunt inschrijven: First European Coaching and Mentoring Research Conference.


 

 
  pijltje Voor u bekeken  
 

 

Organisatiecoaching in de praktijk

Afbeelding boek OrganisatiecoachingDoor: Marianne Eussen

Organisatiecoaching is een relatief jonge loot aan de stam van coachingspraktijken. Als term vind je het terug in opleidingen voor coaches en als werkwijze in organisatieveranderingen. Wat is organisatiecoaching nu eigenlijk? De presentatie van het boek “Organisatiecoaching in de praktijk” op 11 februari 2011 is voor mij de aanleiding om eens te gaan praten met de redacteuren, Fer van den Boomen en Jos van Jaarsveld.

Wat was voor jullie de reden om een boek over organisatiecoaching te schrijven?

De schrijvers kijken elkaar eens aan en verzuchten: “Tja, de aanleiding voor het boek dateert al van een aantal jaren geleden. Marijke Lingsma en Marijke Sybesma organiseerden een bijeenkomst op Nyenrode over het onderwerp en al gauw ontstond het idee om een handboek Organisatiecoaching te maken.

Jos licht toe: ”Het idee van organisatiecoaching is ontstaan vanuit de integratie van organisatieadvies en coaching die we in de praktijk steeds meer zagen. Het vak coaching ontwikkelt zich van de individugerichte benadering, via de teamcoaching naar organisatieverandering op basis van coaching. Tegelijkertijd zie je organisatie-adviseurs meer aandacht krijgen voor de gedragsaspecten van de verandering.”

Fer schetst een praktijk die veel coaches bekend in de oren moet klinken. “Je krijgt op een gegeven moment als coach een aantal individuen uit één organisatie. Steeds meer besef je dat er ook iets aan de organisatiekant moet gaan gebeuren om hier duurzame oplossingen te realiseren. Je hebt alleen als coach op dat moment geen contract of overeenstemming om ook de organisatiekant in je begeleiding mee te nemen. Sterker nog… dat vergt een heel andere aanpak.”

Wat is organisatiecoaching nu eigenlijk?

Ik vertel de heren dat ik het boek ook gelezen heb en na het eerste hoofdstuk wat teleurgesteld was. Behalve de worsteling van de totstandkoming van het boek, met zoveel co-auteurs en een uiteenzetting van de verschillen tussen adviseren en coaching kreeg ik geen antwoord op de vraag wat organisatiecoaching is. Ik verwacht toch blijkbaar een handboek.

Lees verder


 

 
  pijltje Colofon  
 

 

Met dank aan.....

NOBCO logo webDe redactie van het e-Magazine bestaat uit het NOBCO bestuur, de leden van de Commissie Wetenschappelijk Onderzoek, een vaste redactie-kern van actieve NOBCO coaches en wordt daarnaast ondersteund door diverse deskundigen uit het coachveld.

Redactie:

Aan deze editie werkten verder mee: Rity van AvoortRoderik BenderMartine van den BoschMarc van GelderMartin HeynenLianda van der KnaapWillem van Rhenen, en Marloes Wichink-Kruit.

Nieuws-tips en kopij voor het e-Magazine kunnen verzonden worden aan: redactie@nobco.nl

 • Deadline volgende editie is 05 mei 2011.
 • Verschijningsdatum volgende editie 12 mei 2011. 

Het e-Magazine wordt via mail verzonden, staat tevens op de NOBCO website en is in zijn geheel uit te printen.


 

 
 
Disclaimer Stichting NOBCO   Postbus 1167   3860 BB Nijkerk   033-2473428   e-mail: info@nobco.nl

Het e-Magazine is een uitgave van de NOBCO. Aan de samenstelling en de inhoud van deze nieuwsbrief wordt de uiterste zorg besteed. NOBCO aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de juistheid of volledigheid hiervan, dan wel voor de directe of indirecte gevolgen van handelen of nalaten op basis van deze uitgave. © 2016 NOBCO.


Wenst u het NOBCO e-Magazine niet langer te ontvangen? Klik dan op AFMELDEN.