NOBCO E-MAGAZINE 12 DECEMBER 2013
  NOBCO E-MAGAZINE DECEMBER 2013 AFMELDEN   PRINT  
 
Dit e-Magazine is een uitgave van de NOBCO, de Nederlandse Orde van Beroepscoaches. Het e-Magazine wordt maandelijks toegestuurd aan onze 6231 abonnees. Dit zijn naast aangesloten coaches ook overige geïnteresseerden, die graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de coachingbranche.

Inhoud e-Magazine
Nieuws van de NOBCO
Ontwikkelingen uit het veld
Verslag van laatste bijeenkomsten
Overige interessante activiteiten
Verdieping & Onderzoek
Nieuwe EQA-geaccrediteerde Opleidingen
Colofon
Spreuk van de maand
"Je hebt twee soorten dwazen. De eerste zegt: 'Het is oud, daarom is het goed'. De tweede zegt: 'Dit is nieuw, daarom is het beter'." Laurence Peter (1919 - 1990).


 

 
  pijltje Nieuws van de NOBCO  
 

 

Coachen naar groter geluk

De inhoudelijke NOBCO nieuwjaarsbijeenkomst zal dit jaar plaatsvinden op 16 januari 2014. Met als gastspreker geluksprofessor prof. Dr. Ruut Veenhoven over 'Coachen naar groter geluk'.

Veenhoven is emeritus hoogleraar in sociale condities voor menselijk geluk aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en verbonden aan de Erasmus Happiness Economics Research Organization EHERO. Ook is hij directeur van de World Database of Happiness en editor van de Journal of Happiness Studies. Kijk voor meer informatie op deze website: prof.dr. Ruut Veenhoven

De bijeenkomst draait om vragen als: ‘Waar komt de roep om groter geluk vandaan? Wat is geluk eigenlijk precies? Hoe gelukkig zijn we? Wat bepaalt geluk? En... zit er wel meer in?’ Tot slot besteedt Veenhoven aandacht aan advisering over levenskeuzen op basis van empirisch onderzoek.

Datum: 16 januari 2014
Tijdstip: 12.00 - 16.00 uur
Locatie: Amersfoort
Kosten: Deelname aan de Nieuwjaarsbijeenkomst is uitsluitend voor NOBCO coaches en is geheel gratis.


 

Beroepsverzekeringen: zorgarrangement voor coaches

Het "Zorgseizoen" is weer aangebroken. Alle zorgverzekeraars hebben hun zorgpremies voor 2014 bekendgemaakt.

NOBCO biedt aangesloten coaches in samenwerking met *Kendall Mason een zorgarrangement met aantrekkelijke kortingen bij een drietal zorgverzekeraars: Agis, CZ en Menzis. Via de NOBCO website (Intranet) kunt u de nieuwste ontwikkelingen op zorggebied bekijken. U kunt hier uw huidige zorgverzekering vergelijken met het aanbod binnen dit arrangement. Zowel uw huidige premie als de voorwaarden. Achter de website zit een zorghelpdesk, die u kunt bellen met concrete vragen over het aanbod en de mogelijkheden.

Op de website kunt u tevens informatie vinden over de wijzigingen in de basisverzekering voor 2014.

Instappen

Wilt u bij uw huidige zorgverzekeraar -die deel uitmaakt van het arrangement- blijven, maar wilt u wel profiteren van de korting? Dan volstaat één telefoontje naar de helpdesk. Dit kan tót 1 januari 2014.

Overstappen

Wilt u overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Met één druk op de knop van de betreffende verzekeraar kunt u direct uw nieuwe verzekering online afsluiten.

Let op: Als u wilt overstappen naar een andere zorgverzekeraar, dan dient u vóór 1 januari 2014 uw huidige verzekering op te zeggen. U heeft dan tot 1 februari 2014 de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten. Als u vóór 1 januari 2014 een nieuwe verzekering afsluit, wordt uw huidige verzekering automatisch voor u opgezegd door de nieuwe verzekeraar.

* Kendall Mason is partner van de NOBCO en specialist op het gebied van Arbeidsongeschiktheid, Beroepsaansprakelijkheid en Ziektekosten.

Bekijk het zorgarrangement op het NOBCO Intranet: Collectieve Beroepsverzekeringen
(U dient wel eerst in te loggen op het Intranet, daarna kunt u nogmaals op deze link klikken om de pagina te openen.)


 

'Mijn Coach' - de gratis coaching app

afbeelding Mijn Coach App NOBCOMensen kennis laten maken met de kracht van coaching? Gebruik dan de gratis NOBCO app Mijn Coach

Inmiddels meer dan 10.000 keer gedownload!

Met "Mijn Coach" kan in kaart gebracht worden wat de coachbehoefte van iemand is. De app (voor iPhone, iPad en Android) ondersteunt het formuleren van doelen en het opstellen van een actieplan om deze doelen te behalen. Daarnaast kan bij de uitvoering van het actieplan de hulp worden ingeschakeld van vrienden, kennissen of collega's dankzij de verschillende koppelingen met sociale media (o.a. Twitter en LinkedIn). Voor de nodige diepgang is het tevens mogelijk om de hulp in te schakelen van een NOBCO gecerticeerde beroepscoach.

Een extra functie binnen deze app is de speciale zoekfunctie waarmee de ideale coach geselecteerd kan worden (uit de NOBCO-database met EIA-geaccrediteerde coaches). Met deze app heeft u dus altijd een van de ruim 2.100 NOBCO beroepscoaches binnen handbereik. 

De app is beschikbaar voor de iPhone, iPad en smartphones met Android. 

De app "Mijn Coach" gratis downloaden? Klik hier: www.nobco.nl/app 

Achtergrondinformatie
De app "Mijn Coach" heeft drie functies:

Met de functie ‘Coach Traject’ kan de gebruiker kennismaken met de kracht van coaching. Deze functie helpt je een mini-coachingstraject te doorlopen. De gebruiker kan zelf aan de slag met het formuleren van doelen en het opstellen van een actieplan om deze doelen te behalen. Bij de uitvoering van het actieplan kan via de koppeling met sociale media (o.a. Twitter en Facebook) de hulp worden ingeroepen van vrienden en collega’s. De app biedt ook de mogelijkheid om na het starten van een traject, dagelijks motiverende teksten te ontvangen op de mobiele telefoon en de app houdt de gebruiker op de hoogte van naderende deadlines uit het actieplan.

Lees verder


 

Wie zijn vak serieus neemt, sluit zich aan bij de NOBCO

De NOBCO is de grootste onafhankelijke organisatie voor beroepscoaches. Iedereen die professioneel bezig is met het coachvak, is welkom om zich aan te sluiten.

Met uw aansluiting draagt u samen met 1.900 beroepscoaches bij aan de verdere professionalisering van het coachvak en maakt u het mogelijk om coaching breed te promoten binnen de markt en maatschappij.  

De kosten voor NOBCO aansluiting bedragen € 325,- per jaar (excl. btw).

Aangesloten coaches ontvangen:

 • eigen coachprofiel op de NOBCO website (meer dan 240.000 bezoekers per jaar);
 • eigen coachprofiel in de 'Mijn Coach' App (inmiddels meer dan 10.000 downloads);
 • eigen coachprofiel op diverse partnerwebsites;
 • (veelal gratis) toegang tot alle regionale en landelijke bijeenkomsten;
 • de mogelijkheid om het Europese Keurmerk voor coaches (EIA) aan te vragen;
 • gratis gebruik van de 'Coaching Monitor' voor het evalueren van coachtrajecten
 • abonnement op het Tijdschrift voor Coaching;
 • toegang tot intervisiebijeenkomsten;
 • mogelijkheid om aan te sluiten bij diverse Vaksecties;
 • forse korting op diverse beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen;
 • forse korting op de speciale NOBCO evenementen.

De NOBCO is de licentiehouder in Nederland voor het Europese Keurmerk voor coaches (EIA). Coaches die aangesloten zijn bij de NOBCO krijgen daardoor de mogelijkheid om de accreditiatie aan te vragen voor dit keurmerk. Iedere aangesloten coach heeft na inschrijving twee jaar de gelegenheid om het accreditatieproces te starten

Meer weten over alle voordelen van een aansluiting als NOBCO Beroepscoach? Klik hier: NOBCO voor Beroepscoaches 

Vandaag nog aansluiten, klik hier: Aansluiten bij de NOBCO


 

 
  pijltje Ontwikkelingen uit het veld  
 

 

Eindelijk inzicht in effectiviteit van coaching

Vraagt uw opdrachtgever steeds vaker naar het rendement van uw coachtrajecten? Streeft u continu naar kwaliteitsverbetering? De nieuwe Coaching Monitor van de NOBCO helpt u om uw coachtrajecten objectief en eenvoudig te evalueren.

Nieuw evaluatieve instrument

De Coaching Monitor biedt aan inkopers van coaching meer zekerheid over de kwaliteit van de ingehuurde coach en het rendement van een coachtraject. De Monitor maakt de effectiviteit van individuele coachtrajecten zichtbaar en meetbaar. 

Monitoren van een coachtraject

Als coach kunt u met de Coaching Monitor een coachtraject monitoren en indien nodig direct bijsturen. Tevens kunt u als coach de ontwikkeling van de coachrelatie en de voortgang van de coaching in kaart brengen.

Meten van het eindresultaat

De doelen van de cliënt worden in de startfase van de coaching door de coach gekoppeld aan (gevalideerde) vragenlijsten. Gedurende het traject en na afronding van het traject worden de doelstellingen en vragenlijsten opnieuw afgenomen bij de cliënt. Op basis van de afgenomen vragenlijsten wordt het resultaat berekend en in een eindrapportage weergegeven.

Afbeelding voorbeeld rapportage Coaching MonitorVisuele rapportages

Ook kunt u professionele rapportages uitdraaien van de behaalde resultaten. De resultaten worden visueel weergeven met inzichtelijke grafieken plus tekst en uitleg. De rapportages kunt u via e-mail of in PDF-vorm delen met uw cliënt. Uw naam en bedrijfslogo worden automatisch weergegeven op deze rapportages.

Eenvoudig in gebruik

De Coaching Monitor is eenvoudig in gebruik, goed beveiligd en 24/7 online beschikbaar. U logt in met een gebruikersnaam plus wachtwoord en krijgt daarmee toegang tot uw eigen beveiligde omgeving. Binnen deze omgeving heeft u beschikking over een dashboard waarmee u uw cliënt een vragenlijst kunt sturen op vier meetmomenten, bijvoorbeeld intake, tussen-, eind- en nameting. Tevens kunt u hier zien welke vragenlijsten reeds door de cliënt zijn ingevuld en kunt u de resultaten van ingevulde vragenlijsten bekijken. De Coaching Monitor is grotendeels geautomatiseerd, dat wil zeggen dat u als coach slechts een beperkt aantal handelingen hoeft uit te voeren. Ook het berekenen van (tussen)resultaten wordt door het systeem automatisch uitgevoerd.

Routine Outcome Monitor

De Coaching Monitor is vergelijkbaar met de ROM-instrumenten (Routine Outcome Monitor) uit de geestelijke gezondheidszorg. Tevens wordt de Monitor ingezet voor wetenschappelijk onderzoek naar coaching.

Gratis uitproberen

Het gebruik van de Coaching Monitor is gratis voor NOBCO Coaches (ook na de pilotfase). Tijdens de pilotfase kunnen ook niet-bij-NOBCO-aangesloten coaches de Monitor gratis uitproberen. Kijk voor meer informatie en om aan te melden op www.nobco.nl/coachingmonitor.

Lees meer over dit nieuwe NOBCO initiatief op: www.coachingmonitor.nl


 

Cobi Brouwer winnaar van 'Het beste coachboek'

Tijdens de NOBCO Jubileumconferentie 2013 is de prijs uitgereikt voor 'Het beste coachboek van de afgelopen 10 jaar'.

Tien jaar geleden werd de NOBCO opgericht. Een jaar later gaf uitgeverij Kloosterhof de eerste editie van het Tijdschrift voor Coaching uit. In de afgelopen tien jaar zijn er honderden boeken op de markt gekomen die interessant zijn voor coaches. Om deze reden organiseren de NOBCO en het Tijdschrift voor Coaching eenmalig de verkiezing: 'Het beste coachboek van de afgelopen 10 jaar'. NOBCO coaches konden een boek nomineren waarna elke bezoeker van de NOBCO website kon stemmen op zijn of haar favoriete boek. De tien boeken met de meeste stemmen zijn vervolgens aan een onafhankelijk vakjury voorgelegd. Deze jury heeft 3 boeken geselecteerd die in aanmerking kwamen voor de eerste prijs.

En de winnaar is....Cobi Brouwer!

De winnaar is het boek: 'Onorthodoxe interventies bij coachen' van Cobi Brouwer.
Unaniem vonden de juryleden dit boek niet alleen zeer oorspronkelijk, provocerend en uitdagend, maar vooral ook speels en daardoor het meest inspirerend. De jury stelt de veelkleurige invalshoeken van de auteur -die tot originele interventies leiden- en de leuke praktijkvoorbeelden zeer op prijs.

De tweede plaats gaat naar 'Dynamisch Coachen' van Ans Tros. Dit boek trof de juryleden vooral vanwege de oorspronkelijkheid waarmee zij het heeft geschreven. Ans gaat haar eigen gang en heeft haar eigen voorkeuren en inzichten. 

De derde plaats gaat naar 'Coachen als professie' van Ien van der Pol. Dit boek is een omvangrijk standaardwerk, waar vele coaches uit kunnen putten, en dat dicht staat bij de belevingswereld van de coach. Het boek is fris geschreven, met helder taalgebruik. 

Het NOBCO bestuur feliciteert alle prijswinnaars en hoopt dat deze boeken en alle andere genomineerde boeken verder hun weg zullen vinden naar de beroepsgroep en ver daar buiten.

Lees hier meer over de longlist, de jury en het volledige juryrapport: Juryrapport Beste Coachboek


 

 
  pijltje Verslag van laatste bijeenkomsten  
 

 

Terugblik EMCC Conferentie 2013

Impressie EMCC jaarconferentie van het bestuur (Ruud Polet en Marcel Groenendijk)

EMCC Annual Conference dit jaar in Athene

We kijken terug op een geslaagde jaarconferentie van de European Mentoring & Coaching Council (EMCC) in Athene (21-23 november 2013) met een goede mix van workshops, keynote sprekers en netwerkgelegenheid met mensen uit de wetenschap en de de praktijk, afkomstig uit diverse landen in Europa. De kwaliteit lag dit jaar hoger dan de jaren ervoor. Het lijkt er dan ook op dat de EMCC de feedback ter harte heeft genomen en een stevig programma heeft weten neer te zetten. Dat belooft voor de volgende editie in Venetië veel goeds. De lezing die het meeste indruk heeft gemaakt was die van Patsy Rodenburg. Hieronder een korte samenvatting. Kies na de samenvatting voor 'Lees verder' voor een bloemlezing van enkele andere lezingen en workshops.

Patsy Rodenburg: The fantastic stories that teach us

Dit was de laatste keynote lezing en meteen de top-attractie om de conferentie mee af te sluiten. Heerlijk om haar in haar presence op het podium te zien.
Ze behandelde:

 1. Hoe kunnen leiders leider zijn zonder geschoold te zijn in het debat? Past mooi bij de Griekse omgeving (Plato / Aristoteles)
 2. Deep learning is essentieel voor groei. Alhoewel ze zelf teleurstellende ervaringen heeft in het onderwijs dat ze heeft gevolgd, heeft haar dat juist gevormd (laatste is mijn indruk).
 3. Left brain needs to marry the right brain to make real growth. Vanuit onderwijs wordt left brain sterk gestimuleerd, maar dat is uiteraard ontoereikend. Hoe je dat moet doen, komt overigens niet zo sterk uit de verf.
 4. People have lack of time to reflect. Ze benadrukt hoe belangrijk reflectietijd is.

Ze maakt veel gebruik van verhalen van Shakespeare. Ze maakt de grap dat taxichauffeurs altijd meteen met haar beginnen over ‘To be or not to be’ wanneer ze haar in de taxi ontvangen en in gesprek raken. Dat is voor de meeste taxichauffeurs dan ook wel het enige dat ze van Shakespeare weten, maar tegelijkertijd is dat voor haar nog steeds de essentie. Ze legt de nadruk op presence and readiness en koppelt dat ook aan de ziel wanneer Richard Barrett daarnaar vraagt vanuit zijn flowervaring en het spreken vanuit zijn hart (hij krijgt een plusje van haar). Ze spreekt verder over de three circles of influence en weet dat ook mooi te verbeelden in haar acteermomenten:
1. First circle (people think they are inferior and act like that)
2. Second circle (vanuit full presence and readiness, vanuit power) – beste positie
3. Third circle (people think they are superior and act like that, vanuit force)

Authentiek kun je zijn wanneer je content en voice weet te combineren vanuit je beide hersenhelften. "Free your voice and let it come from within, your heart, your soul."

Een prachtige afsluiting, met een staande ovatie.

Kies hieronder voor 'Lees verder' voor een bloemlezing van enkele andere lezingen en workshops plus een link naar alle presentaties. 

Lees verder


 

 
  pijltje Overige interessante activiteiten  
 

 

Landelijke bijeenkomst: The Journey of Coaching Psychology

Spreker: Prof. dr. Jonathan Passmore 

"The Journey of Coaching Psychology” met Prof.dr. Jonathan Passmore i.sm. het NIP.

Coachingpsychologie: we spreken erover, maar wat is het nu eigenlijk? De hoogste tijd om er een bijeenkomst aan te wijden! Samen met de werkgroep Coachingpsychologie van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) en de uitgeverij Wiley-Blackwell heeft de NOBCO een internationaal expert op het gebied van coachingpsychologie, prof. dr. Passmore, bereid gevonden om ons deelgenoot maken van de reis van coachingpsychologie: hoe is het ontstaan, waar staan we nu en waar gaan we naar toe?

Zoals Jonathan het zelf schrijft:
"In this session I will review coaching psychology through the lens of my new book “The Wiley-Blackwell Handbook of the Psychology of Coaching and Mentoring”, which may be considered the first academic text in the field. I will briefly review the development of coaching over the past three decades, the emergence of coaching psychology, critique the current position of the discipline and offer some thoughts on its next steps in research and practice.".

Iedereen die zich voor deze lezing inschrijft, ontvangt een exemplaar van het genoemde boek “The Wiley-Blackwell Handbook of the Psychology of Coaching and Mentoring”.

Over de speker

Prof. Jonathan Passmore is a chartered occupational psychologist with five degrees and three professional qualifications. Over the past decade he has developed an international reputation for his work in coaching and has written widely with over a dozen books and nearly fifty peer review papers, as well as presenting his work to some one hundred conferences from Harvard University to Lisbon University and from Tel Aviv to Jo’burg. In 2010 Jonathan was awarded the Association for Coaching Global Award for his contribution to coaching research and practice and in 2012 he was awarded the SGCP Award by the British Psychology Society for his research into the application of coaching in safety critical environments. Klik hier voor meer informatie: Passmore.

Datum: 04 februari 2014
Tijdstip: 19.00 - 21.30 uur
Voertaal: Engels
Locatie: Universiteitsterrein De Uithof, Utrecht (precieze locatie volgt)
Kosten: € 125,- voor NIP-leden en NOBCO coaches. € 145,- voor niet-leden

Let op: deze prijs is inclusief het boek “The Wiley-Blackwell Handbook of the Psychology of Coaching and Mentoring” van Passmore, Peterson and Freire uit 2013. NB: In de boekhandel kost dit boek € 150,-  euro. Hier slechts € 125,- euro inclusief lezing en een drankje!

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar sectorao@psynip.nl of kijk op www.psynip.nl.

Klik hier om in te schrijven: The Journey of Coaching Psychology


 

 
  pijltje Verdieping & Onderzoek  
 

 

Twee prijswinnaars NOBCO Thesisprijs 2013

Tijdens de NOBCO-jubileumconferentie 2013 zijn een tweetal prijzen voor de 'NOBCO Scriptieprijs 2013' uitgereikt. De NOBCO wil onderzoek naar coaching stimuleren. Hiertoe wordt er jaarlijks een prijs uitgeloofd voor de beste thesis op dit gebied.

De onafhankelijk vakjury vond de kwaliteit van de theses dit jaar wisselend. Om deze reden heeft de jury besloten om niet een eerste prijs uit te reiken, maar enkel een tweede prijs en derde prijs.

De tweede prijs gaat naar: Kim de Groot

Kim de Groot wint de 2e prijs voor de thesis "Interventie gericht op mentale weerbaarheid: onderzoek naar de effectiviteit van een interventie in het verhogen van het psychologisch kapitaal, de werkprestatie en het bereiken van coachdoelen, alsmede de invloed van voorspellende coachee factoren" (masterthesis, Universiteit Utrecht). Uit het juryrapport: "Het onderzoek is representatief en weerspiegelt de praktijk. Dit is de enige opzet waarbij gesproken kan worden over een interventie-effect dat wordt onderzocht. In termen van effectstudies is dit de meest degelijke uit de uitzendingen. De resultaten voegen echter relatief weinig toe aan de beroepspraktijk."

De derde prijs gaat: naar Sabina Smoleńska

Sabina Smoleńska wint de 3e prijs voor de thesis "Following the leader(s) - Peer leadership mediating the relationship between coaching leadership and employee engagement" (masterthesis, Tilburg University). Uit het juryrapport: "De thesis is erg zuiver geschreven. Een uitwerking voor de beroepspraktijk is aanwezig, maar had iets meer verdieping mogen bevatten. Zoals de auteur zelf ook aangeeft heeft de keuze van de doelgroep mede de resultaten kunnen beïnvloeden. Desalniettemin is het naar het oordeel van de jury een goed onderbouwde masterthesis."

Het NOBCO bestuur feliciteert alle prijswinnaars en hoopt dat deze scripties verder hun weg zullen vinden naar de beroepsgroep en ver daar buiten.

Lees hier alles over samenstelling van de jury, de andere genomineerden en het volledige juryrapport: NOBCO Thesisprijs 2013


 

 
  pijltje Nieuwe EQA-geaccrediteerde Opleidingen  
 

 

30 opleidingen met EQA-accreditatie

De NOBCO biedt opleidingsinstituten in Nederland de mogelijkheid om na toetsing een Europees keurmerk te verkrijgen voor hun coachopleiding, de European Quality Award (EQA)

In totaal zijn er nu 30 geaccrediteerde EQA-opleidingen:

 • 12 Foundation
 • 14 Practitioner
 • 2 Senior Practitioner
 • 2 Master Practitioner.

Daarnaast heeft op dit moment 1 opleiding het traject bijna doorlopen, worden 2 opleidingen door het EQA panel van 20 december beoordeeld en zijn 8 andere opleidingsinstituten bezig met het accreditatieproces. 

Zie voor een overzicht van alle opleidingen: Overzicht EQA

Wilt u meer informatie over de EQA-accreditatie of een formele aanvraag indienen voor het starten van het accreditatieproces? Kijk dan voor meer informatie op onze website: EQA


 

 
  pijltje Colofon  
 

 

Met dank aan...

NOBCO logo webDe redactie van het e-Magazine bestaat uit het NOBCO bestuur en wordt daarnaast ondersteund door diverse deskundigen uit het coachveld.

Redactie:

Nieuwstips en kopij voor het e-Magazine kunnen worden verzonden aan: redactie@nobco.nl

 • Deadline volgende editie is donderdag 07 februari 2014.
 • Verschijningsdatum volgende editie: donderdag 14 februari 2014. 

Het e-Magazine wordt via e-mail verzonden, staat tevens op de NOBCO website en is in zijn geheel uit te printen.


 

 
 
Disclaimer Stichting NOBCO   Postbus 1167   3860 BB Nijkerk   033-2473428   e-mail: info@nobco.nl

Het e-Magazine is een uitgave van de NOBCO. Aan de samenstelling en de inhoud van deze nieuwsbrief wordt de uiterste zorg besteed. NOBCO aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de juistheid of volledigheid hiervan, dan wel voor de directe of indirecte gevolgen van handelen of nalaten op basis van deze uitgave. © 2016 NOBCO.


Wenst u het NOBCO e-Magazine niet langer te ontvangen? Klik dan op AFMELDEN.