NOBCO E-MAGAZINE 20 JUNI 2014
  NOBCO E-MAGAZINE JUNI 2014 AFMELDEN   PRINT  
 
Dit e-Magazine is een uitgave van de NOBCO, de Nederlandse Orde van Beroepscoaches. Het e-Magazine wordt maandelijks toegestuurd aan onze 6231 abonnees. Dit zijn naast aangesloten coaches ook overige geïnteresseerden, die graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de coachingbranche.

Inhoud e-Magazine
Nieuws van de NOBCO
Ontwikkelingen uit het veld
Overzicht komende bijeenkomsten
Overige interessante activiteiten
Verdieping & Onderzoek
Nieuwe EQA-geaccrediteerde Opleidingen
Colofon
Spreuk van de maand
"Coaching really, really helps" Eric Schmidt CEO Google (1955-).


 

 
  pijltje Nieuws van de NOBCO  
 

 

Gezocht: beste afstudeerscriptie over coaching

Voor de vijfde keer op een rij zal de NOBCO de Thesisprijs uitreiken voor de beste afstudeerscriptie over coaching.

Thesis over Coaching

Het kan zowel een master- als een bachelorthesis betreffen, afgerond tussen 1 september 2013 en 1 september 2014 door een student aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit, hogeschool of post-HBO. Co-producties van twee of drie studenten zijn toegestaan. Eigen empirisch onderzoek geniet in principe de voorkeur, maar goed gedocumenteerde case-studies of meta-analyses komen ook in aanmerking.

De jury

De vakjury, bestaande uit deskundigen uit het veld en de wetenschap, stelt uit de longlist een shortlist van drie genomineerden samen en kiest uit deze drie de winnaar. De jury bestaat dit jaar uit de volgende leden:

 • Prof. dr. Fred Korthagen (emeritus-hoogleraar Universiteit Utrecht en Vrije Universiteit)
 • Dr. Rendel de Jong (onderzoeker Universiteit Utrecht en lid CWO)
 • Ruud Polet (voorzitter NOBCO)
 • Ien G.M. van der Pol (topcoach, schrijver, opleider - gast jurylid)

Geldprijs en certificaat

Aan de winnaar zal een geldprijs van € 1.000,- en een certificaat worden toegekend. De andere twee genomineerden ontvangen elk een geldprijs van € 250,- en een certificaat.

Uitreiking

De prijzen worden uitgereikt bij de landelijke NOBCO bijeenkomst 'Onderzoek en Coaching', die plaatsvindt op 11 december 2014. De theses van de drie genomineerden worden geplaatst op de NOBCO website en de executive summaries worden gepubliceerd in het Tijdschrift voor Coaching.

Inzending

Meedoen kan tot 1 november 2014, lees hier meer: NOBCO Thesisprijs 2014


 

Wie zijn vak serieus neemt, sluit zich aan bij de NOBCO

De NOBCO is de grootste onafhankelijke organisatie voor beroepscoaches. Iedereen die professioneel bezig is met het coachvak, is welkom om zich aan te sluiten.

Met uw aansluiting draagt u samen met 1.700 beroepscoaches bij aan de verdere professionalisering van het coachvak en maakt u het mogelijk om coaching breed te promoten binnen de markt en de maatschappij.  

De kosten voor NOBCO aansluiting bedragen € 325,- per jaar (excl. btw).

Aangesloten coaches ontvangen:

 • eigen coachprofiel op de NOBCO website (meer dan 240.000 bezoekers per jaar);
 • eigen coachprofiel in de 'Mijn Coach' app (inmiddels meer dan 11.000 downloads);
 • eigen coachprofiel op diverse partnerwebsites;
 • toegang (veelal gratis) tot alle regionale en landelijke bijeenkomsten;
 • de mogelijkheid om het Europese Keurmerk voor coaches (EIA) aan te vragen;
 • gratis gebruik van de 'Coaching Monitor' voor het evalueren van coachtrajecten;
 • abonnement op het Tijdschrift voor Coaching;
 • toegang tot intervisiebijeenkomsten;
 • mogelijkheid om aan te sluiten bij diverse Vaksecties;
 • forse korting op diverse beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen;
 • forse korting op de speciale NOBCO evenementen.

De NOBCO is de licentiehouder in Nederland van het Europese Keurmerk voor coaches (EIA). Coaches die aangesloten zijn bij de NOBCO krijgen daardoor de mogelijkheid om accreditiatie aan te vragen voor dit keurmerk. 

Meer weten over de voordelen van aansluiten bij de NOBCO en informatie over NOBCO Beroepscoaches? Klik hier: NOBCO voor Beroepscoaches 

Direct aanmelden? Klik hier: Aansluiten bij de NOBCO


 

Hoe richt jij je nazorggesprek in?

De snelst groeiende LinkedIn groep over coaching is: Coaching als Professie, met inmiddels meer dan 8.850 leden.

Dit is een LinkedIn groep die wordt aangeboden door de NOBCO en staat open voor iedereen die professioneel bezig is met coaching. Coaches, opleiders, inkopers, opdrachtgevers, studenten, onderzoekers en verder iedereen die geïnteresseerd is in coaching als professie, is hier welkom voor het uitwisselen van kennis, ervaring, meningen en ideeën. Nieuws en ontwikkelingen uit de coachbranche worden in deze groep geplaatst en iedereen wordt uitgenodigd om op deze items te reageren.

Recente discussie:
Hoe richt jij je nazorggesprek in? En na hoeveel tijd plan jij een nazorggesprek?

"Binnenkort heb ik een nazorggesprek met een cliënt die met burn out in mijn praktijk kwam. Het gaat goed met deze cliënt, hij heeft een vast contract gekregen en voelt zich super. Mooi om te zien en te horen. Drie maanden geleden rondden we het coaching traject af en spraken af dat we omstreeks deze tijd elkaar weer zouden spreken. Mijn vraag aan jou is: hoe richt jij een nazorggesprek in? Wat doe je absoluut wel en wat absoluut niet. Heeft iemand ervaring met pakkende werkvormen voor het nazorggesprek? Hoe rond je het nazorggesprek af? Alle tips en ervaringen zijn van harte welkom. Alvast mijn dank!"

Solange Boasman
Beroepscoach & verliesbegeleider
----

Meediscussiëren met deze of andere discussies? Klik hier: LinkedIn Coaching als Professie


 

 
  pijltje Ontwikkelingen uit het veld  
 

 

Coaching wordt steeds belangrijker voor (grote) organisaties

Binnen steeds meer organisaties wordt coaching serieus ingezet als instrument om medewerkers te ondersteunen in hun ontwikkeling. Een mooi voorbeeld hiervan is internet gigant Google. 

Recent werd er door het Harvard’s Institute of Coaching een conferentie georganiseerd over de toekomst van 'leiderschapscoaching'. Een van de keynote sprekers was David Peterson, 'Director Executive Coaching & Leadership' bij Google. In zijn lezing besprak hij verschillende manieren hoe coaching ingezet kan worden in de hedendaagse complexe, veranderende, onzekere en ambigue werkomgeving. 

Zijn lezing deed denken aan de bekende uitspraak van Eric Schmidt, de CEO van Google, waarin hij stelt dat iedereen coaching zou moeten krijgen. Schmidt deed deze uitspraak reeds in 2009 in een interview met het zakenblad Fortune. 

Coaching really, really helps

In het interview zegt Schmidt verder: "Every famous athlete, every famous performer has somebody who's a coach. Somebody who can watch what they're doing and say, "Is that what you really meant? Did you really do that?" They can give them perspective. The one thing people are never good at is seeing themselves as others see them. A coach really, really helps."

Het korte interview met o.a. deze uitspraak is te horen in dit YouTube filmpje: http://youtu.be/yVfeezxmYcA

Bron: Fortune.com en www.forbes.com


 

Gezocht: nieuw bestuurslid Marketing voor de EMCC

Logo EMCCWould you like to be the next EMCC Vice-president of Marketing?

(Closing date for application 9.00 am CEST on Monday 7 July 2014).

Our current VP of Marketing, Pilar Lorenzo, recently resigned for personal and professional reasons. In just over three years in the role she has made a major contribution to the work of Marketing focusing on EMCC brand, values and corporate identity.  

We are keen for someone enthusiastic, energetic, hardworking and creative to take on this position and make it their own. There exists a VP Marketing job profile as well as the EMCC strategic plan in which Marketing plays a big part. As always anyone coming in new to a role also has the opportunity to review and change the scope.

If the idea of this sort of challenge inspires you rather than scares you - then it sounds like you might be just the person for the job!

You can download a copy of the full role profile here and see what the role currently entails as well as the essential and preferred competences/characteristics we are looking for.

A set of Frequently Asked Questions has been previously put together for other Executive Board role elections. They can be viewed here.

Meer weten? Lees hier de hele vacature plus sollicitatieprocedure: Next VP Marketing EMCC


 

 
  pijltje Overzicht komende bijeenkomsten  
 

 

Regionale bijeenkomst: De partner betrekken bij coaching

DoorSpreker Frits Kuin Frits Kuin

Doel: Kennismaken met de mogelijkheden die coachen met de partner of andere sleutelpersonen voor de coachee oplevert en inzicht in de voordelen hiervan. Je krijgt enkele interventies aangereikt waarmee je zelf aan de slag kunt. Je leert hoe je het voor jezelf eenvoudig en hanteerbaar kan houden.

Thema’s

 • De meerwaarde van het actief betrekken van de partner of significante anderen bij de coaching;
 • werken met triades. Over de dynamiek, en welke interventies daarin mogelijk zijn;
 • meerzijdige partijdigheid; valkuilen en hoe die te managen;
 • fundamentele verschillen met individueel coachen.

Over de spreker

Frits Kuin werkte twintig jaar in de klinische en ambulante psychiatrie als psychomotorisch therapeut. Sinds vijftien jaar werkzaam als coach in Zuid-Nederland. In de jaren tachtig en negentig opgeleid in interactieve methoden door onder andere John Krop uit Californië. Werkt vooral voor industriële opdrachtgevers.

Datum: 25 juni 2014
Tijdstip: 19.00 - 21.30 uur
Locatie: Utrecht
Kosten: € 45,- (excl. BTW), NOBCO coaches: gratis 
Maximaal aantal deelnemers: 30

Klik hier voor meer informatie: Regionale bijeenkomst: De partner betrekken bij coaching


 

Regionale bijeenkomst: Actiemetaforen: kom in beweging met je cliënt

Spreker Frits van KempenDoor Frits van Kempen

In een actiemetafoor komt je cliënt zèlf in beweging. Rondom een thema of probleem. Een actiemetafoor ontleent zijn kracht aan de combinatie van doen en ervaren, als ook aan haar eenvoud en symboliek waardoor een probleem inzichtelijk, hanteerbaar of opgelost wordt. De lijfelijke betrokkenheid bij een probleem leidt in een actiemetafoor tot diepe herkenning en biedt ‘beweegredenen’ om te experimenteren met een andere opstelling en ander gedrag.

Doel workshop

Kennismaken met en interesse wekken voor deze methode door actiemetaforen zelf aan den lijve te ervaren.

Meerwaarde deelname

Metaforen prikkelen je aandacht en spreken meestal sterk tot de verbeelding. Goed gekozen metaforen kunnen bijdragen aan inzicht en bereidheid tot verandering. Maar toch: taal schiet tekort als je attitudes en gedrag van mensen wilt (doen) veranderen. Het ervaren van een ‘actiemetafoor’ is mogelijk een sterker alternatief voor jou.

Over de spreker

Frits van Kempen is geboeid door de betekenis van het zich bewegen voor persoonlijke ontwikkeling en therapie. Was 18 jaar psychomotorisch therapeut en ontwikkelde sinds 1993 een eigen methode rondom het begrip actiemetafoor. Schreef in 2012 het boek ‘Coachen met actiemetaforen’. Van Kempen vindt het uitdagend om andere coaches kennis te laten maken met actiemetaforen en hun mogelijke betekenis. 

Datum: 18 september 2014
Tijdstip: 19.00 - 21.30 uur
Locatie: Smallebrugge
Kosten: € 45,- (excl. BTW), NOBCO coaches: gratis 
Maximaal aantal deelnemers: 30

Klik hier voor meer informatie: Regionale bijeenkomst: Actiemetaforen: kom in beweging met je cliënt


 

 
  pijltje Overige interessante activiteiten  
 

 

Europese Coach Conferentie 2014 dit jaar in Venetië

VenetieVoor iedereen die geïnteresseerd is in de Europese ontwikkelingen op het gebied van coaching en vakgenoten uit 23 andere Europese landen wil ontmoeten, is er de jaarlijkse EMCC ANNUAL MENTORING & COACHING CONFERENCE.

Deze conferentie vindt plaats van 20 t/m 22 november in Venetië, Italië. Dit is alweer de 21e editie van de jaarlijkse conferentie georganiseerd door het EMCC. Het thema van deze editie is 'Raising the bar'. Deze conferentie biedt u de mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten en tegelijkertijd uzelf verder te ontwikkelen op professioneel gebied.

Klik hier voor de flyer van de conferentie.

Keynotes

 • Michael J. Gelb - Heeft de passie om anderen te helpen hun potentie voor creativiteit, bewustzijn en medeleven te benutten.
 • Brendan Hall - Spreekt over zijn '80% people skills, 20% zeilvaardigheden' aanpak. Daarnaast is hij de schrijver van het boek 'Team spirit: Life and leadership on one of the world's toughest yacht races'.
 • Fons Trompenaars - Gespecialiseerd in cultuur en business. Als werknemer van Shell heeft hij verschillen in cultuur van dichtbij kunnen ervaren.

Datum: 20 - 22 november 2014
Locatie: Molino Stucky Hilton Hotel, Venetië

Meer informatie en inschrijven kan via: EMCC Conferentie 2014


 

Speciale VEC bijeenkomst: Karakterstructuren en organisatieculturen

De vaksectie 'Executive Coaching' van de NOBCO organiseert een speciale bijeenkomst over 'Karakterstructuren en organisatieculturen'.

Een middag over executive coaching en de interactie tussen karakterstructuren en organisatieculturen met prof. dr. Jan de Vuijst, deeltijdhoogleraar aan de Universiteit van Tilburg, organisatieadviseur en executive coach (NOBCO/EMCC Master Practitioner Coach).

Ideale leiderschapsstijl?

Wat onderscheidt leidinggevenden van niet-leidinggevenden? Niet zozeer qua titel op hun visitekaartje, maar in hun persoonlijkheid: wat bezielt iemand om te gaan leidinggeven? Wat heb je daar karakterologisch voor nodig? Welke patronen kan een executive coach bij uitstek verwachten van een leidinggevende – of maakt het niet uit?

Karakterstructuur als talent en valkuil

Alle karakterstructuren zijn geschikt om leiding mee te geven. In de sociale psychologie is dat het principe van de ‘equifinaliteit’. Maar per karakter zijn wel verschillen te verwachten in de reacties van de omgeving en de mate van effectiviteit van de leidinggevende. Karakterstructuren zijn bronnen van zowel talenten als valkuilen. Talenten in de bestuurskamer zouden elders in dezelfde organisatie een valkuil kunnen zijn. Wie voelt zich prettig in de slangenkuil daarboven? Waarom hebben we daar zo vaak een fijne narcistische psychopaat zitten? En wat betekenen die termen eigenlijk? Moet de coach dan niet ook een narcistische psychopaat zijn om tenminste iets te begrijpen van wat de leidinggevende bezielt? Wat bezielt een coach eigenlijk om ‘executive’ coach te willen zijn?

We gaan ons een middag vermijen in de wondere wereld van karakters, die van leidinggevenden en hun coaches in het bijzonder. We nemen de structuren door voor zover nog nodig en zoomen in op de aard van leidinggeven, op zowel ratio als intuïtie daarbij. ‘Een leider heeft een rechte rug en een open hart’ is daarvoor een mooi startpunt.

Datum: donderdag 30 oktober 2014

Tijdstip: 14.00 - 17.00 uur

Locatie: Groot Kievitsdal in Baarn

Kosten: kleine bijdrage, n.t.b.
Deelnemers: voor leden van de vaksectie Executive Coaching van de Nobco en hen die zich willen aansluiten

Voor meer informatie: vec@nobco.nl of ga naar de vaksectie op het NOBCO Intranet: VEC 


 

Dag van de Trainer 2014

Verbinding: 4e editie Dag van de Trainer

Verbinding is als basisbehoefte zo essentieel voor mensen dat wij er het thema van de vierde editie van de Dag van de Trainer van hebben gemaakt. Verbinding met jezelf. Met de deelnemers aan je trainingen. Met je opdrachtgevers. Met de wereld om je heen. Vanuit verschillende invalshoeken en op verschillende manieren gaan we met verbinding aan de slag.

Inspirerende workshops en lezingen

Als trainer/coach heb je een verantwoordelijke en kwetsbare rol. Je krijgt, bewust en onbewust, veel te verwerken. Een moedeloze deelnemer, een onverschillig gezelschap, heftige kritiek... Soms raak je dan even de verbinding met de groep of opdrachtgever kwijt. De inspirerende workshops en lezingen op de Dag van de Trainer spelen in op herkenbare vragen en onderwerpen. Hoe komt het bijvoorbeeld dat mensen bij de ene trainer meer leren dan bij de andere? Hoe prikkel je positieve emoties om het leerrendement te verhogen? Hoe kun je online tools gebruiken voor het stimuleren van de teamprocessen? Hoe kun je de verbindende kracht van verhalen en kwetsbaarheid inzetten? Deze items en nog veel meer komen aan bod tijdens de nieuwe de Dag van de Trainer.

Met o.a. Jitske Kramer, Judith Budde, Eric van der Steen, Marion Reijerink, Ria van Dinteren, Anje-Marijcke van Boxtel, Karin de Galan, Martijn Vroemen, Sibrenne Wagenaar en nog veel meer!
 
Datum: 26 september van 9.30 - 18.00 uur
Locatie: 1931 Congrescentrum, 's Hertogenbosch
Investering: € 225,- (excl. BTW). NOBCO coaches krijgen € 50,- korting en betalen € 175,- (excl. BTW). Gebruik maken van deze korting? Gebruik dan deze code: DvdT112.

Klik hier: voor meer informatie en inschrijven.


 

 
  pijltje Verdieping & Onderzoek  
 

 

Werkt coaching? Een meta-analyse van de effectiviteit van coaching op individuele niveau in een organisatie context

Hoewel regelmatig onderzoeken naar coaching worden gepubliceerd in internationale (wetenschappelijke) tijdschriften, dringen de onderzoeksresultaten slechts mondjesmaat door binnen het werkveld. Om deze reden wordt regelmatg door een lid van de NOBCO Commissie Wetenschappelijk Onderzoek (CWO) een recent verschenen onderzoeksartikel samengevat en besproken. 

Deze maand: Does coaching work? A meta-analysis on the effects of coaching on individual level outcomes in an organizational context.
Auteurs: T. Theeboom, B. Beersma en A.E.M. van Vianen.
Bron: The Journal of Positive Psychology, 9(1), 1-18.

Door: Fred Korthagen

Inleiding

Het artikel “Does coaching work?” (dat eind 2013 is verschenen) werd al eerder kort vermeld in dit e-Magazine. Hieronder volgt een uitvoeriger samenvatting. Het gaat hier namelijk om een artikel dat belangrijk is voor coaches, zeker nu steeds vaker (bijvoorbeeld door opdrachtgevers) de vraag gesteld wordt of coaching werkt. Het artikel beschrijft een metastudie (een overzicht van verschillende onderzoeken) naar de effectiviteit van coaching in de context van organisaties. Het artikel laat zien dat coaching effectief is voor verschillende gebieden, namelijk prestatie (vaardigheden), welzijn, coping, werkattitudes en doelgerichte zelfsturing.

De stand van zaken

Omdat er lang geen duidelijkheid bestond over de effectiviteit van coaching, leidde dat wel eens tot sceptische vragen van opdrachtgevers of coachees, zeker in het licht van de hoge kosten van coaching. Vooral de laatste 15 jaar is wel veel onderzoek naar coaching uitgevoerd, maar dat onderzoek is helaas nogal verbrokkeld en methodologisch niet altijd even sterk. Vaak zijn studies uitgevoerd door praktijkmensen met weinig onderzoekservaring die er vooral op uit waren de voordelen van coaching te benadrukken. Het gaat ook vaak om beschrijvende onderzoeken, casestudies en dergelijke, die weinig stevige kwantitatieve gegevens bevatten. Daardoor bestond tot voor kort eigenlijk nog steeds geen duidelijkheid over de vraag of coaching ‘werkt’ en wat dan precies de effecten ervan zijn. Er zijn wel enkele overzichtsstudies verschenen, maar opnieuw nauwelijks met kwantitatieve gegevens.

Return-on-investment of ….?

Theeboom en zijn collega’s bekritiseren het feit dat veel studies die wel pogen tot kwantitatieve resultaten te komen, gebaseerd zijn op het begrip ‘return-on-investment’. Daarbij worden de mogelijke opbrengsten vaak versmald tot financiële voordelen (wat kost coaching en wat levert dat financieel gezien op?). Ze pleiten ervoor breder te kijken en ook andere effectmaten mee te nemen in onderzoek. Immers, ...

Lees verder


 

 
  pijltje Nieuwe EQA-geaccrediteerde Opleidingen  
 

 

EQA: 4 nieuwe accreditaties en 38 opleidingen in totaal

De NOBCO biedt opleidingsinstituten in Nederland de mogelijkheid om na toetsing een Europees keurmerk te verkrijgen voor hun coachopleiding, de European Quality Award (EQA).

Eind mei zijn hebben vier opleiders een EQA ontvangen:

In totaal zijn er nu 38 geaccrediteerde EQA-opleidingen:

 • 15 Foundation
 • 18 Practitioner
 • 3 Senior Practitioner
 • 2 Master Practitioner.

Daarnaast zijn diverse andere opleidingsinstituten bezig met het accreditatieproces. Zie voor een overzicht van alle opleidingen: Overzicht EQA

Wilt u meer informatie over de EQA-accreditatie of een formele aanvraag indienen voor het starten van het accreditatieproces? Kijk dan voor meer informatie op onze website: EQA


 

 
  pijltje Colofon  
 

 

Met dank aan...

NOBCO logo webDe redactie van het e-Magazine bestaat uit het NOBCO bestuur en wordt daarnaast ondersteund door diverse deskundigen uit het coachveld.

Redactie:

Nieuwstips en kopij voor het e-Magazine kunnen worden verzonden aan: redactie@nobco.nl

 • Deadline volgende editie is donderdag 04 september 2014.
 • Verschijningsdatum volgende editie: donderdag 11 september 2014. 

Het e-Magazine wordt via e-mail verzonden, staat tevens op de NOBCO website en is in zijn geheel uit te printen.


 

 
 
Disclaimer Stichting NOBCO   Postbus 1167   3860 BB Nijkerk   033-2473428   e-mail: info@nobco.nl

Het e-Magazine is een uitgave van de NOBCO. Aan de samenstelling en de inhoud van deze nieuwsbrief wordt de uiterste zorg besteed. NOBCO aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de juistheid of volledigheid hiervan, dan wel voor de directe of indirecte gevolgen van handelen of nalaten op basis van deze uitgave. © 2016 NOBCO.


Wenst u het NOBCO e-Magazine niet langer te ontvangen? Klik dan op AFMELDEN.