NOBCO E-MAGAZINE 16 JULI 2015
  NOBCO E-MAGAZINE JULI 2015 AFMELDEN   PRINT  
 
Dit e-Magazine is een uitgave van de NOBCO, de Nederlandse Orde van Beroepscoaches. Het e-Magazine wordt maandelijks toegestuurd aan onze 6231 abonnees. Dit zijn naast aangesloten coaches ook overige geĂ¯nteresseerden, die graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de coachingbranche.

Inhoud e-Magazine
Nieuws van de NOBCO
Ontwikkelingen uit het veld
Overzicht komende bijeenkomsten
Overige interessante activiteiten
Verdieping & Onderzoek
Nieuwe EQA-geaccrediteerde Opleidingen
Colofon
Spreuk van de maand
"Als ik vecht met de werkelijkheid verlies ik altijd" Byron Katie (1942-)


 

 
  pijltje Nieuws van de NOBCO  
 

 

Gezocht: beste afstudeerscriptie over coaching en mentoring

Voor de zesde keer op een rij zal de NOBCO de Thesisprijs uitreiken voor de beste afstudeerscriptie over coaching en mentoring.

Thesis over coaching of mentoring

Het kan zowel een master- als een bachelorthesis betreffen, afgerond tussen 1 september 2014 en 1 september 2015 door een student aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit, hogeschool of post-HBO opleiding. Co-producties van twee of drie studenten zijn toegestaan. Eigen empirisch onderzoek geniet in principe voorkeur, maar goed gedocumenteerde case-studies of meta-analyses komen ook in aanmerking. De thesis dient door de onderwijsinstelling met een voldoende te zijn gehonoreerd.

Win  € 1.000,-  en eeuwige roem!

De vakjury, bestaande uit deskundigen uit het veld en de wetenschap, stelt uit de longlist een shortlist van drie genomineerden samen en kiest uit deze drie de winnaar. Aan de winnaar zal een geldprijs van € 1.000,- en een certificaat worden toegekend. De prijs wordt uitgereikt tijdens het NOBCO-symposium 'Onderzoek en Coaching' dat plaats zal vinden op 16 december 2015. 

De thesis dient voor 1 november 2015 digitaal te worden ingediend via de NOBCO website. Lees hier meer: NOBCO Thesisprijs 2015


 

Aansluiten bij NOBCO nu nog slechts € 147,50

De NOBCO staat voor de continue professionalisering van coaches. Aansluiting bij de NOBCO biedt daarom de mogelijkheid om gebruik te maken van de Ethische Beroepscode inclusief de onafhankelijke Klachtenregeling. Toegang tot intervisiebijeenkomsten, diverse Vaksecties en natuurlijk de Certificering voor Beroepscoaches (EIA). 

Vele extra's zoals gratis toegang tot meer dan 150 coachboeken

Naast de vaktijdschriften die met korting worden aangeboden, is nu ook de digitale kennisbank van Coachlink.nl beschikbaar. Deze faciliteit geeft toegang tot een veelheid van coachboeken (op dit moment meer dan 150) en artikelen. Daarnaast biedt de aansluiting toegang tot alle reguliere NOBCO-activiteiten en gratis gebruik van het unieke online evaluatie-instrument de Coaching Monitor. 

Samen voor een sterkere branche

Tevens ondersteunt u met uw financiële bijdrage de verdere professionalisering van het coachvak en maakt u het mogelijk om coaching breed te promoten binnen de markt en maatschappij. De kosten voor de basisaansluiting bedragen € 295,- per kalenderjaar (excl. btw), voor de rest van 2015 is dat nog slechts € 147,50! 

Vandaag nog aansluiten? Wees welkom en klik hier: Aansluiten NOBCO.


 

Coaching Monitor: het online evaluatie-instrument voor coaching

Nieuw evaluatie-instrument

De NOBCO heeft na jaren onderzoek het eerste online evaluatie-instrument voor coaching ontwikkeld. Dit instrument met de naam Coaching Montor heeft als doel om cliënten en inkopers van coaching meer zekerheid te bieden over de kwaliteit van de ingehuurde coach en het rendement van een coachtraject.

Inzichtelijk maken van de effectiviteit van coaching 

De doelen van de cliënt worden in de startfase van de coaching door de coach gekoppeld aan (gevalideerde) vragenlijsten. Gedurende het traject en na afronding van het traject worden de doelstellingen en vragenlijsten opnieuw afgenomen bij de cliënt. Op basis van de afgenomen vragenlijsten wordt het resultaat berekend en in een visuele eindrapportage weergegeven. 

Gebruik maken van dit innovatieve instrument? Huur een NOBCO coach

Alleen bij de NOBCO aangesloten coaches hebben toegang tot dit unieke instrument. Door een NOBCO coach in te huren kunt u uw coachtrajecten monitoren en krijgt u objectieve en inzichtelijke rapportages over de eindresulaten. Zoekt u een coach? Kijk dan hier: Vind een Coach

Lees hier meer over dit nieuwe NOBCO initiatief: www.coachingmonitor.nl.


 

 
  pijltje Ontwikkelingen uit het veld  
 

 

Onderzoek wijst uit: werkgerelateerde coaching zeer geschikt voor verbeteren prestaties op het werk

Er is recent een tweede metastudie (Jones, et al., 2015) verschenen die inzoomt op de effectiviteit van werkgerelateerde coaching (workcoaching). In deze metastudie (17 onderzoeken met 2,276 coachees) is er specifiek gekeken naar hoe coaching plaatsvindt in de werkomgeving en wat het positieve effect daarvan is op werkgerelateerde uitkomsten. Deze metastudie laat zien dat werkgerelateerde coaching een effectieve interventie methode is om medewerkers te stimuleren in hun professionele ontwikkeling en beter te laten presteren op de werkvloer. Enkele andere opmerkelijke inzichten op een rij:

  • Interne coaches doen het net iets beter. Het positieve effect van coaching is groter bij de inzet van interne coaches in vergelijking met de inzet van externe coaches. 
  • Inzetten van feedback is twijfelachtig. Coaching zonder multi-source-feedback (feedback van collega’s, leidinggevende en/of andere stakeholders) blijkt positievere uitkomsten op te leveren dan coaching met multi-source-feedback. 
  • Kortdurende coaching is ook effectief. Er is geen verschil gevonden in effectiviteit van de coaching als het gaat om de lengte van de coaching uitgedrukt in weken. Ook is er geen effect gevonden met betrekking tot het aantal coachsessies.
  • Blended coaching blijkt een goede aanvulling. Een combinatie van face-to-face-coaching en e-coaching (blended-coaching) werkt net zo goed als alleen face-to-face. 

Coaching is dus een goede manier om zowel de vaardigheden van medewerkers alswel hun prestaties op de werkvloer te verbeteren. Verder laat deze studie zien dat coaching reeds effectief kan zijn met korte trajecten, uitgevoerd door interne coaches en ondersteund met moderne communicatiemiddelen. Met dit inzicht kunnen organisaties op veel grotere schaal coaching beschikbaar stellen voor hun medewerkers zodat zij beter gaan presteren en daarmee een sterkere concurrentiepositie opbouwen.

Bron: ‘The effectiveness of workplace coaching: A meta-analysis of learning and performance outcomes from coaching’ (2015). R.B. Jones, S.A Woods and Y.R.F. Guillaume. Journal of Occupational and Organizational Psychology.

Lees op de NOBCO website meer over deze meta-studie: Werkgerelateerde coaching is effectief, blijkt uit nieuw onderzoek.


 

Congres en gratis Tijdschrift Positieve Psychologie

Positieve Psychologie is een relatief nieuwe stroming binnen de psychologie waar ook onder coaches en andere begeleidingsdeskundigen steeds meer belangstelling voor is. Reden genoeg voor uitgever Kloosterhof om twee nieuwe intatieven op dit gebied te lanceren. 

Nieuw Tijdschrift Positieve Psychologie

Het Tijdschrift Positieve Psychologie (TPP) wil de wetenschappelijke principes van de positieve psychologie toegankelijk maken voor mensen uit de praktijk. Het TPP publiceert daartoe artikelen over de wetenschappelijke onderbouwing van positieve psychologie, de ontwikkeling van praktijktoepassingen en de evaluatie ervan.

De eerste editie van het tijdschrift is kostenloos aan te vragen. Klik hier voor het gratis proefnummer.

Congres Positieve Psychologie 'Op Eigen KRACHT'

De eerste editie van het tijdschrift zal worden gelanceerd op 15 oktober 2015 tijdens het Congres Positieve Psychologie. Dit congres met de titel ‘Op Eigen KRACHT’ zal plaatsvinden in het Spant! te Bussum. De conferentie gaat over de achtergrond, theorie, onderzoek en praktijk van de 'sterke kanten aanpak'. Het congres bevat enkele plenaire lezingen met o.a. Ilona Boniwell (één van de meest prominente positieve psychologen) en andere Nederlandse topexperts op dit gebied. Via een achttal sessies kunnen de bezoekers de verschillende aspecten van de 'sterke kanten aanpak' zelf ervaren.

Coaches aangesloten bij de NOBCO ontvangen € 30,00 korting op de toegangsprijs. Wilt u meer informatie of aanmelden dan kan dat hier: 'Op Eigen KRACHT'.


 

Oprichting Center for Executive Coaching aan de Vrije Universiteit

Sinds enige tijd is Vrije Universiteit een nieuwe afdeling rijker: het Center for Executive Coaching. Executive Coaching is in de afgelopen jaren een vak geworden. Zowel binnen de overheid als binnen het bedrijfsleven heeft executive coaching zich ontwikkeld tot een geaccepteerde en gewaardeerde vorm voor individuele en teamontwikkeling. Mede door de recente schandalen aan de top van organisaties is steeds duidelijker geworden dat topmensen en hun teams onder stevige druk kunnen komen te staan waardoor ze in destructieve patronen terecht kunnen komen. Hierdoor is het inzicht ontstaan dat reflectie helpt om op tijd bij te sturen.

Het Center for Executive Coaching van de Vrije Universiteit is een kenniscentrum binnen de faculteit Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde. Het centrum stimuleert en begeleidt onderzoek naar vraagstukken die verband houden met de effectiviteit van coaching en werkrelaties. Binnen het centrum worden postgraduate en masteropleidingen aangeboden aan executive coaches, executive teamcoaches en commissarissen en toezichthouders met ervaring, die verder willen werken aan hun eigen professionalisering en die bij willen dragen aan de ontwikkeling van hun vak.

Het NOBCO-bestuur feliciteert de Vrije Universiteit en in het bijzonder Prof.dr. Yvonne Burger, Prof.dr. Erik de Haan en Prof.dr. Rob van Eijbergen met dit prachtige initiatief. Het bestuur kijkt uit naar de kennis die het Center zal produceren en ziet uit naar een vruchtbare samenwerking.

Klik hier voor meer informatie over het Center for Executive Coaching.


 

 
  pijltje Overzicht komende bijeenkomsten  
 

 

Regionale bijeenkomst: Het Imago Spel

Door Pauline van der Veeken

Programma

Laat je zien hoe bijzonder je bent door de ogen van een ander. Tool voor jezelf en je klanten.
Bewustwording van de kracht van een positieve eerste indruk en een authentiek imago wat je kwaliteiten zichtbaar maakt. Bewustwording van de relatie van ‘binnenkant’, taal van kleding, kleur, stijl, stem, houding, energie en uitstraling. Compassie of mededogen is een belangrijke eigenschap voor coaches. Een veilige omgeving en een vriendelijke relatie is voor coachees van groot belang om hun kwetsbaarheid ten diepste te ervaren en nieuwe mogelijkheden te verkennen. Breinonderzoek toont aan dat compassie een te ontwikkelen vaardigheid is. Compassie heeft een actiecomponent en vraagt het nemen van verantwoordelijkheid om het lijden, waar mogelijk, te verminderen.

Meerwaarde voor de deelnemer

Het Imago Spel biedt je de mogelijkheid om jouw uitstraling en imago op een praktische manier te versterken. Voor jou als coach biedt het spel nieuwe, onderscheidende werkvormen en contactmomenten voor bestaande, nieuwe of ex-klanten.

Over de spreker

Pauline van der Veeken, burnout- & imagocoach, co-founder van Het Imago Spel, is gepassioneerd om mensen te helpen zich goed te voelen van binnen en buiten, en meer uit het leven te halen. 

Datum: 8 september 2015
Tijdstip: 18.45 - 21.30 uur
Locatie: Utrecht
Kosten: € 45,- (excl. BTW), NOBCO coaches: gratis 
Maximaal aantal deelnemers: 30

Klik hier voor meer informatie: Regionale bijeenkomst: Het Imago Spel.


 

Regionale bijeenkomst: Ondernemen in Overvloed?

Door Arianne van Galen 

Programma 

Wat als ondernemen niet hard werken is, maar een moeiteloze flow van creatie? Je dromen en passie in de wereld zetten en daar meer dan goed je geld mee verdienen en overvloed ervaren? Eerst zien dan geloven, of eerst geloven en dan zien? Succesvolle ondernemers gaan uit van de tweede stelling, zij vertrouwen op hun intuïtie, creëren vanuit hun bezieling en manifesteren dit in de wereld. Dat betekent niet dat zij geen angst kennen. Juist als je echt je passie volgt, kom je je diepste angsten tegen. Feel the fear and do it anyway, is hun motto. 

Meerwaarde voor de deelnemer

Veel coaches dromen van een goedlopende onderneming, maar lopen tegen de ‘harde’ realiteit aan van te weinig klanten. In deze workshop maken de deelnemers contact met hun missie, ontvangen zij tools om concreet aan hun onderneming te werken en maken zij kennis met hun eigen cirkel van overvloed.

Over de spreker

Arianne van Galen is al meer dan 20 jaar succesvol ondernemer en coach. Met CoachSpeelplaats begeleidt zij coaches om hun intuïtie en spiritualiteit resultaatgericht in te zetten. In coachen en ondernemen. Ze biedt een halfjaarprogramma aan genaamd "Spelend Succesvol Ondernemen".

Datum: 10 september 2015 
Tijdstip: 18.45 - 21.30 uur
Locatie: Haarlem   
Kosten: € 45,- (excl. BTW), NOBCO coaches: gratis 
Maximaal aantal deelnemers: 30

Klik hier voor meer informatie: Regionale bijeenkomst: Ondernemen in Overvloed?


 

Landelijke bijeenkomst: Teamcoaching: growing potential in high performance teams

Door Anje-Marijcke van Boxtel

Programma 

De Volvo Ocean Race, de Formule 1 van het zeilen, is een driejaarlijkse zeilrace rond de wereld. Editie 2014-2015 is de editie van het ‘one-design’; ‘The human edition’. Omdat alle zeven boten identiek zijn, komt winnen of verliezen nu neer op de bemanning, op het team. De Nederlandse boot heeft een mental coach. Een vrouw. En ze is ook nog psycholoog. Anje-Marijcke van Boxtel maakt je deelgenoot van de anderhalf jaar dat ze Team Brunel in de Volvo Ocean Race coachte. Van selectie tot finish. Van havenplaats naar havenplaats. Door ups en downs. Ze neemt je mee in de onderliggende concepten van waaruit ze werkte en laat je ervaren hoe de metafoor van big boat sailing bijdraagt in het begeleiden van teamontwikkeling en leiderschapin ‘gewone’ bedrijven en organisaties.

Voor wie?

Iedereen die geïnteresseerd is in leiderschap-, team- en individuele coaching.

Over de spreekster

Wat Anje-Marijcke van Boxtel kortweg doet is: organisaties begeleiden het beste uit hun mensen te halen, en mensen begeleiden om het beste uit zichzelf te halen. Als director Coaching van Schouten Global ontwikkelde ze haar visie op leren en ontwikkelen van de organisatie. “Mijn passie ligt in het vertalen van de nieuwste wetenschappelijke inzichten naar de praktijk van het begeleiden van mensen, teams en organisaties. Om zodoende leren en ontwikkelen niet alleen effectiever te maken maar ook duurzamer en leuker!” 

Datum: 24 september 2015
Tijdstip: 15.00 - 18.30 uur
Locatie: Utrecht
Kosten: € 95,- (excl. BTW), NOBCO coaches: gratis 
Maximaal aantal deelnemers: 150 

Klik hier voor meer informatie: Landelijke bijeenkomst: Teamcoaching: growing potential in high performance teams.


 

 
  pijltje Overige interessante activiteiten  
 

 

Dag van de Trainer 2015: Authenticiteit begint bij jou!

Logo dag van de Trainer 2015Authenticiteit begint bij jou! 

Voor trainers en coaches is authenticiteit een sine qua non. Je kunt bij de ander geen echte verandering bereiken als je niet weet wie je zelf bent, wat je waarden zijn, wat je drijft, wat je kunt en wat juist niet. Dan rijst direct de vraag: wat laat je zien en wat houd je voor jezelf? Hoe erg is het als je niet alles deelt? Kun je ook halfauthentiek zijn? En belemmert dat het succes van jouw trainingen en coachingstrajecten?

Op de Dag van de Trainer gaan we op verschillende manieren aan de slag met authenticiteit. Met heel uiteenlopende, inspirerende sprekers in het ochtendprogramma en verrassende workshops in de middag.

Met o.a. workshops van Tim Batink, Kiki Verbeek, Judith Budde, Remko Sietsma, Marleen de Bruijn, Cuong Lu, Titia van der Ploeg, Siets Bakker en Leanne Steeghs.
 
Datum: 25 september 2015 van 10.00 - 17.30 uur
Locatie: Spant! in Bussum
Investering: Als NOBCO coach krijg je € 50,- korting en betaalt slechts € 245,- excl. btw (i.p.v. € 295,- excl. btw). Gebruik maken van deze korting? Gebruik dan deze code: NOBCODVDT15.

Klik hier: voor meer informatie en inschrijven.


 

 
  pijltje Verdieping & Onderzoek  
 

 

Veerkracht in relatie tot beschermende factoren en risicofactoren: wat is belangrijker?

Hoewel regelmatig onderzoeken naar coaching worden gepubliceerd in internationale (wetenschappelijke) tijdschriften, dringen de onderzoeksresultaten slechts mondjesmaat door binnen het werkveld. Om deze reden wordt voor elk e-Magazine door een lid van de NOBCO Commissie Wetenschappelijk Onderzoek een relevant  onderzoeksartikel samengevat en besproken.

Titel: Resilience: a meta-analytic approach

Auteur(s): Lee, J. H., Nam, S. K., Kim, A., Kim, B., Lee, M. Y., & Lee, S. M. (2013)
Bron: Journal of Counseling & Development, 91, 269-279.

Door: Sanne Peeters, Roeslan Leontjevas en Nele Jacobs

Veerkracht in relatie tot beschermende factoren en risicofactoren: wat is belangrijker?

Idealiter wil de coach dat de cliënt ook na afloop van het coachingstraject op eigen kracht persoonlijke doelen bereikt en een positieve groei doormaakt in moeilijke tijden. Mentale veerkracht is hierbij een essentieel begrip. Door in het coachingstraject inzichten te gebruiken over factoren die veerkracht beïnvloeden kan het langetermijneffect van coaching versterkt worden. Deze bespreking is gebaseerd op een meta-analyse van 33 studies over veerkracht. Er wordt gekeken naar factoren die mentale veerkracht beïnvloeden. Voordat de resultaten van de meta-analyse worden beschreven wordt eerst ingegaan op wat mentale veerkracht is en waarom het belangrijk is om inzicht te hebben in factoren die veerkracht kunnen beïnvloeden.

Wat is mentale veerkracht?

Ruim 50% van alle volwassenen zal ten minste één traumatische gebeurtenis ervaren tijdens hun leven, zoals een gewelddadige of levensbedreigende situatie of een gebeurtenis die intense angst, hulpeloosheid of afschuw teweegbrengt (Ozer, Best, Lipsey, & Weiss, 2003). Gelukkig zullen de meeste mensen na een ingrijpende gebeurtenis geen klinische psychopathologie ontwikkelen zoals een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) of depressie (Ozer et al., 2003).

Lees hier het hele artikel: Veerkracht


 

 
  pijltje Nieuwe EQA-geaccrediteerde Opleidingen  
 

 

Inmiddels 43 coachopleidingen in Nederland met EQA-keurmerk

Met het accrediteren van coachopleidingen wil de NOBCO bijdragen aan de professionalisering van het coachvak en in de markt meer duidelijkheid creëren over de kwaliteit en het niveau van de vele coachopleidingen.

De European Quality Award (EQA) is ontwikkeld door de European Mentoring & Coaching Council (EMCC) in nauw overleg met de NOBCO en de andere 21 Europese beroepsorganisaties. De EQA sluit aan op het keurmerk voor individuele coaches (EIA) en kent dezelfde differentiatie in niveaus. Inmiddels zijn er 43 coachopleidingen geaccrediteerd, waarvan 16 Foundation, 22 Practitioner, 4 Senior Practitioner en 1 Master Practitioner.

De volgende coachopleidingen zijn recentelijk met succes EQA-geaccrediteerd:

Van harte gefeliciteerd met het behalen van de EQA-accreditatie!

Daarnaast zitten er op dit moment diverse opleidingsinstituten in het accreditatieproces. 

Zoekt u een coachopleiding met een EQA-accreditatie?

Zie voor een overzicht van alle opleidingen: Overzicht EQA.

Wilt u meer informatie over de EQA-accreditatie of een formele aanvraag indienen voor het starten van het accreditatieproces? Kijk dan voor meer informatie op onze website: EQA.


 

 
  pijltje Colofon  
 

 

Met dank aan...

NOBCO logo webDe redactie van het e-Magazine bestaat uit het NOBCO-bestuur en wordt daarnaast ondersteund door diverse deskundigen uit het coachveld.

Redactie:

  • Bestuur: Marcel Groenendijk, Miriam Oude Wolbers, Ruud Polet, Margreet Steenbrink, Charlotte van den Wall Bake en Alexander Waringa
  • Gastredactie: Sanne Peeters, Roeslan Leontjevas en Nele Jacobs
  • Redactie-ondersteuning: Mike Koopmans.

Nieuwstips en kopij voor het e-Magazine kunnen worden verzonden aan: redactie@nobco.nl.

  • Deadline volgende editie is donderdag 3 september 2015.
  • Verschijningsdatum volgende editie: donderdag 10 september 2015. 

Het e-Magazine wordt via e-mail verzonden en staat tevens op de NOBCO-website.


 

 
 
Disclaimer Stichting NOBCO   Postbus 1167   3860 BB Nijkerk   033-2473428   e-mail: info@nobco.nl

Het e-Magazine is een uitgave van de NOBCO. Aan de samenstelling en de inhoud van deze nieuwsbrief wordt de uiterste zorg besteed. NOBCO aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de juistheid of volledigheid hiervan, dan wel voor de directe of indirecte gevolgen van handelen of nalaten op basis van deze uitgave. © 2016 NOBCO.


Wenst u het NOBCO e-Magazine niet langer te ontvangen? Klik dan op AFMELDEN.