NOBCO E-MAGAZINE 18 FEBRUARI 2016
  NOBCO E-MAGAZINE FEBRUARI 2016 AFMELDEN   PRINT  
 
Dit e-Magazine is een uitgave van de NOBCO, de Nederlandse Orde van Beroepscoaches. Het e-Magazine wordt maandelijks toegestuurd aan onze 6231 abonnees. Dit zijn naast aangesloten coaches ook overige geïnteresseerden, die graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de coachingbranche.

Inhoud e-Magazine
Nieuws van de NOBCO
Ontwikkelingen uit het veld
Overzicht komende bijeenkomsten
Overige interessante activiteiten
Verdieping & Onderzoek
Nieuwe EQA-geaccrediteerde Opleidingen
Colofon
Spreuk van de maand
"Ieder is de smid van zijn eigen geluk." - Sallustius (86-35 v. Chr.)


 

 
  pijltje Nieuws van de NOBCO  
 

 

Nieuw NOBCO-bestuurslid: José Vos-Boven

Per 1 maart 2016 verwelkomt de NOBCO een nieuw bestuurslid 'Accreditaties'. Het gaat om NOBCO Master Practitioner coach José Vos-Boven. Ze vervangt vertrekkend bestuurslid Margreet Steenbrink. 

José Vos-Boven zal de portefeuille Accreditaties op zich nemen, die zal bestaan uit de EQA accreditatie (deelportefeuille Margreet Steenbrink) en de EIA certificering (deel van de portefeuille van Charlotte Van den Wall Bake). En daarmee wordt José verantwoordelijk voor een belangrijk aandachtsgebied van de NOBCO: ‘Het inzichtelijk maken van de meerwaarde en werkwijze van professionele coaches’, de 2e hoofddoelstelling uit het NOBCO beleidsplan 2015-2018.

José heeft haar sporen in het bedrijfsleven verdiend als HR directeur bij WE Europe, en daarvoor bij bedrijven als Philips, SARA LEE/Douwe Egberts en RTL4. Bij Hay Group werkte zij als Executive coach. Sinds 2006 werkt zij als Executive coach in haar eigen bedrijf Coaching for Growth en is zij aangesloten bij de NOBCO, tegenwoordig als Master Practitioner. Sinds 2012 werkt zij als EIA assessor mee aan de kwaliteit van onze aangesloten coaches. In 2015 verscheen van haar hand het boek ‘Executive Coaching: Hoe business en persoonlijke groei elkaar ontmoeten’ bij Boom Nelissen.

Lees hier het interview met José Vos-Boven.


 

De NOBCO in vogelvlucht: de nieuwe promotiefilm

De film 'NOBCO in vogelvlucht' geeft in 6 minuten een beeld waar de Nederlandse Orde van Beroepscoaches voor staat. Naast de visie en kernwaarden komen vooral de NOBCO-producten aan bod zoals de Europese Accreditatie, de Coaching Monitor en de vele bijeenkomsten die wij jaarlijks organiseren.

Ook komen diverse NOBCO coaches aan het woord die aangeven waarom zij aangesloten zijn. Deze film laat de meerwaarde van de NOBCO zien voor zowel aangesloten coaches als opdrachtgevers.

Bekijk hier de nieuwe video: http://www.nobco.nl/beroepsorganisatie/vogelvlucht

Afbeelding video NOBCO in Vogelvlucht


 

Sluit je aan bij de grootste beroepsorganisatie voor coaches

De NOBCO blijft groeien. Steeds meer coaches kiezen ervoor zich aan te sluiten bij de grootste Nederlandse beroepsorganisatie voor coaches. De jaarlijkse aansluitbijdrage blijft € 295,- (excl. BTW) waarmee je als aangesloten coach gebruik kunt blijven maken van vele aantrekkelijke NOBCO-diensten:

 • Gratis deelname aan nagenoeg alle landelijke en regionale NOBCO-bijeenkomsten
 • Gratis toegang tot de online kennisbank van Coachlink inclusief de inhoud van ruim 150 coachboeken en 2 keer per jaar het Coachlink-tijdschrift
 • Gratis gebruik van de NOBCO Coaching Monitor, het online evaluatie-instrument voor coachtrajecten
 • Gratis eigen profiel op de NOBCO-website en Mijn coach app
 • Korting op diverse tijdschriften
 • Deelname aan intervisiebijeenkomsten en vaksecties
 • Mogelijkheid om EIA, European Individual Accreditation aan te vragen
 • Nog veel meer voordelen, kijk voor het totaaloverzicht op: http://www.nobco.nl/aansluitenbijnobco/NOBCO

De NOBCO is beschikbaar voor iedereen die zich beroepsmatig bezighoudt met coaching. Daarnaast is het mogelijk een accreditatie, upgrade of verlenging van de accreditatie aan te vragen voor het Europese Keurmerk voor coaches (EIA).


 

 
  pijltje Ontwikkelingen uit het veld  
 

 

NRC klopt bij NOBCO aan voor cijfers over de coachmarkt

In december/januari is de NOBCO gestart met een interne Benchmark inventarisatie onder de aangesloten coaches. Om dit mogelijk te maken is het NOBCO online evaluatiesysteem genaamd de ‘Coaching Monitor’ uitgebreid met een functie waarmee deze informatie verzameld kan worden. Meer dan 850 coaches hebben inmiddels meegewerkt aan deze inventarisatie en de eerste cijfers zijn meteen opgepikt door de media zoals het NRC.

Het NRC is één van de eersten die de cijfers uit de NOBCO-benchmark heeft gebruikt voor een uitgebreid artikel over loopbaancoaches. Tevens heeft voor dit artikel een kort interview plaatsgevonden met NOBCO-bestuurslid Miriam Oude Wolbers.

Lees hier het artikel: En daar is er weer eentje: een loopbaancoach

Meedoen aan de interne benchmark of de nationale versie? Dat kan nog steeds, klik hier: Coaching Monitor


 

Herinnering: EU zoekt meer business-coaches voor project Horizon 2020

Horizon 2020 is het programma van de Europese Commissie (EU) om Europees onderzoek en innovatie te stimuleren. Daarnaast wil de EU het bedrijfsleven en de academische wereld uitdagen om samen oplossingen te bedenken voor maatschappelijke vraagstukken die in heel Europa spelen. Horizon 2020 loopt sinds 1 januari 2014 en krijgt een totaalbudget van ongeveer 80 miljard Euro voor de periode 2014-2020.

Coaching als begeleidingsmiddel!

Onderdeel van dit project is het aanbieden van coaching aan de bedrijven die inovatieve oplossingen ontwikkelen. Onder de noemer MKB-instrument (SME-instrument) kunnen deelnemende bedrijven coaching inkopen. De coaching zal gefocust zijn op het ontwikkelen van de capaciteiten van een organisatie om de begunstigden uit te rusten met de benodigde skills, zodat commerciële groei gebaseerd op het MKB-instrument project verzekerd wordt. 

Meer business-coaches nodig

Eind 2014 is door de Horizon-organisatie een oproep uitgegaan naar business-coaches om hun interesse voor deelname kenbaar te maken. Inmiddels is het project in volle gang maar is er behoefte aan meer coaches. De Nederlandse tak van de uitvoeringsorganisatie (Enterprise Europe Network - Nederland Rijksdienst voor Ondernemend Nederland/Ministerie van Economische Zaken) heeft de NOBCO gevraagd om de oproep uit 2014 op nieuw onder de aandacht te brengen. Dat doen we graag!

Meer weten? Lees de Nederlandstalige uitleg over dit project op de NOBCO-website: EU zoekt business-coaches

Of ga direct naar de Engelstalige website van de EU: Horizon 2020


 

Korte serie over coaching op NPO Radio 1

Enige tijd geleden werd de NOBCO benaderd door Marielle Beers, verslaggever bij Radio 1, met een reeks van vragen over de coachbranche en coaching in het algemeen. Ze was bezig met een item over coaching voor het radioprogramma 'De Ochtend'. Twee NOBCO-bestuursleden zijn uitgebereid door haar geinterviewd. Daarnaast is een tiental andere spelers uit de coachbranche geïnterviewd, o.a. coaches, clienten, onderzoekers en auteurs van coachboeken.

Serie van 5 radio-uitzendingen

Onder de titel 'Coachen kun je leren!' kwamen in vijf uitzendigen diverse deskundigen aan het woord die spraken vanuit hun eigen ervaring & visie. De serie laat een zeer divers beeld te zien en vanuit de NOBCO zijn we content dat we als beroepsorganisatie enige nuance hebben kunnen bieden in deze reeks. NOBCO Master Practitioner coach Arvid Buit heeft een korte compilatie gemaakt van de verschillende uitzendingen. 

Luister hier naar de compilatie: NPO Radio 1 - De Ochtend


 

Inclusie vs Focus: een pamflet

De snelst groeiende LinkedIn-groep over coaching is "Coaching als Professie" opgezet door de NOBCO. Inmiddels is deze groep door de grens van 10.000 leden geschoten. 

Recent is er een discussie gestart door NOBCO Master Practitioner coach Martin Heynen
--

Inclusie versus Focus
Al enige tijd volg ik de uitgebreide discussies op Linked In over de presentatie van de NOBCO. Discussies betreffende, onder andere, wat coaching nu wel en niet is, de kwaliteit van de Radio 1 uitzendingen en het nut van een vaksectie Natuurcoaching. En in de afgelopen jaren ben ik betrokken geweest bij diverse discussies in werkgroepen van de NOBCO. Ik zie dat zich een strijd aftekent tussen twee waarden: inclusie en focus.

Aanhangers van het inclusie-argument willen dat de NOBCO zo groot mogelijk is. Aanhangers van het focusargument willen dat de NOBCO zo exclusief mogelijk is. Laat ik helder zijn over mijn positie: ik zit meer aan de focuskant.
--

Wil je meer weten over waarom Martin deze discussie heeft gestart? Of wil je meediscussiëren? Klik hier: LinkedIn Coaching als Professie


 

 
  pijltje Overzicht komende bijeenkomsten  
 

 

Landelijke bijeenkomst: We hangen van gewoontes aan elkaar

Door Hinze Hogendoorn

Waarom is het zo moeilijk om gewoon te doen wat we willen? We zijn toch intelligente, zelfbewuste wezens die doelbewust alternatieven kunnen afwegen en op basis daarvan weloverwogen keuzes kunnen maken? Waarom eten we door terwijl we eigenlijk geen honger meer hebben, waarom steken we die sigaret op terwijl we willen stoppen en blijft het zo moeilijk om dagelijks die twee stuks fruit binnen te krijgen?

Het antwoord is te vinden in het geschiedenishoofdstuk van elk eerstejaars psychologieboek, verdekt opgesteld tussen oude zwart-wit foto’s van ietwat wereldvreemd-ogende geleerden. De Pavlovs, Skinners, Watsons, en Kahnemans van deze wereld hebben het al decenia geleden uiteengezet: hoe slim we onszelf ook vinden, de mens is een gewoontedier. We hangen aan elkaar van reflexmatige reacties op primaire prikkels, reacties waar ons denkende brein weinig of niets over te zeggen heeft. We hangen aan elkaar van gewoontes.

Over de spreker
Dr. Hinze Hogendoorn is universitair docent bij de vakgroep Experimentele Psychologie aan de Universiteit van Utrecht en is een enthousiast spreker over Fundamentele Psychologie en de toepasbaarheid hiervan in het dagelijks leven.

Datum: 8 maart 2016 

Tijdstip: 15:00 - 18:30 
 uur
Locatie: Utrecht 

Kosten: € 95,00 (excl. BTW). Gratis 
voor NOBCO coaches en introducés

Lees hier meer over het programma: Agenda


 

Regionale bijeenkomst: Effectieve intuïtie voor coaches

Door Ciska Rippen

Programma

Het aanbieden van praktische handvatten die je in staat stellen je eigen intuïtie gerichter te benutten in de dagelijkse praktijk.

Thema’s

• Wat is intuïtie en hoe werkt het?
• Waarnemen van de eigen intuïtie te midden van emoties en overtuigingen
• Basis toepassing van intuïtie in de voorbereiding van - en tijdens het coachingsgesprek

Meerwaarde voor de deelnemers (coaches)

Deze workshop behandelt twee basis begrippen van toegepaste intuïtie: het bewust waarnemen van je eigen intuïtie en het gronden.
Iedereen neemt intuïtie anders waar: sommige mensen voelen het in hun lichaam, anderen ‘weten’’, weer anderen zien. Wat is jouw manier van waarnemen?

Over de spreker

Ciska Rippen (1968) is ruim 15 jaar coach en trainer – eerst voor KPMG en sinds tien jaar zelfstandig gevestigd. Zij is van mening dat zelfkennis een noodzakelijke voorwaarde is voor meesterschap, zowel voor de coachee als voor de coach. 

Datum: 10 maart 2016
Tijdstip: 18.45 - 21.30 uur
Locatie: Amersfoort
Kosten: € 45,- (excl. BTW), NOBCO coaches: gratis 
Maximaal aantal deelnemers: 30

Klik hier voor meer informatie: Regionale bijeenkomst: Effectieve intuïtie voor coacges.


 

Regionale bijeenkomst: Professioneel resoneren als teamcoach

Door Marieke de Boer en Gonnie Kugel

Programma
Je verbindt je sensaties en denken en je ervaart hoe je resonantie kunt inzetten in je professionele rol. Je krijgt hierbij een theoretisch kader aangereikt.

Thema's

• Onderscheid maken tussen jouw persoonlijke gevoelens en sensaties en die van het team
• Hoe doe je dat eigenlijk, jezelf als instrument gebruiken?
• De betekenis van jouw ervaringen en gedachten met het team bespreken

Meerwaarde voor de deelnemer

Je herkent jouw krachten en valkuilen als je resoneert in je rol nog beter. Je krijgt nieuwe input om optimaal te resoneren.

Over de sprekers
Marieke de Boer is (team)coach en trainer. Gonnie Kugel is procesbegeleider en opleider van teamcoaches en therapeuten.
Samen geven zij de opleiding "Wat is er nou echt aan de hand in groepen" met een cliëntgedreven, nuchtere, resultaatgerichte aanpak.

Datum: 22 maart 2015 
Tijdstip: 18.45 - 21.30 uur
Locatie: Utrecht 
Kosten: € 45,- (excl. BTW), NOBCO coaches: gratis 
Maximaal aantal deelnemers: 30

Klik hier voor meer informatie: Regionale bijeenkomst: Professioneel resoneren als teamcoach


 

Regionale bijeenkomst: E-coaching en waarom dat zo goed werkt

Door Marco Tieleman

Programma 
Na afloop weet je waarom e-coaching werkt, hoe je het inzet in je praktijk en kun je de toegevoegde waarde naar je opdrachtgevers benoemen.

Thema's

• Succesfactoren van e-coaching
• Hoe je e-coaching vormgeeft
• Zelf ervaren dat het werkt
• Commercieel inzetten van e-coaching

Meerwaarde voor de deelnemer

De meerwaarde voor jou is dat je in één avond ontdekt of e-coaching je past en je direct gevoel hebt bij hoe jij het in kunt zetten in je praktijk.

Over de spreker
Marco Tieleman is Certified eCoach Level III en e-coacht sinds 2011. Daarnaast is hij Senior Practitioner Coach en EIA Assessor voor de NOBCO.

Datum: 15 maart 2016
Tijdstip: 18.45 - 21.30 uur
Locatie: Rotterdam
Kosten: € 45,- (excl. BTW), NOBCO coaches: gratis 

Klik hier voor meer informatie: Landelijke bijeenkomst: E-coaching en waarom dat zo goed werkt.


 

 
  pijltje Overige interessante activiteiten  
 

 

‘Geluk is niet gewoon’ / Dag van de Coach ‘Geluk’

Op 2 juni 2016 vindt de Dag van de Coach plaats met als thema Geluk. Ook dit jaar is NOBCO aanwezig met een stand. NOBCO coaches krijgen € 30,- korting op de reguliere toegangsprijs. Zie ook op http://www.dagvandecoach.nl

‘Geluk is niet gewoon’

Afgelopen jaar heeft de NOBCO reeds in de vorm van een landelijke bijeenkomst ingezoemd op het them van de Dag van de Coach. Geluksprofessor Meike Bartels, hoogleraar op de Vrije Universiteit te Amsterdam, heeft onder de prikkelende titel 'Geluk is niet gewoon' een zeer goed bezochte en gewaardeerde lezing gehouden.

Was u niet in de gelegenheid om hierbij aanwezig te zijn? Dan kunt u de highlights van haar interessante betoog bekijken op ons YouTube-kanaal: http://www.nobco.nl/youtube

Afbeelding youtube compilatie over Geluk is niet normaal


 

 
  pijltje Verdieping & Onderzoek  
 

 

Start Nationale Coaching Benchmark Inventarisatie!

Omdat cijfers over de coachbranche beperkt voorhanden zijn, is de NOBCO gestart met de grootste inventarisatie die ooit is gehouden binnen de coachbranche. Met uw hulp willen we meer inzicht krijgen in hoe de coachbranche is samengesteld als het gaat om achtergrond, opleidingen en werkwijze van coaches, het gebruik van coachmethodieken, de opzet van coachtrajecten (vormgeving, looptijd, aantal sessies), welke type coachvragen veel voorkomen, type doelgroepen, tarifering van coachdiensten en vele andere kerncijfers.

Doe mee, laat je stem horen!

Bent u coach en wilt u ook bijdrage aan meer inzicht in de coachbranche? Doe dan vandaag nog mee met deze inventarisatie! In de vragenlijst wordt niet gevraagd naar naam of emailgegevens u kunt deze dan ook geheel anoniem invullen. 

Klik hier om naar de vragenlijst te gaan: Nationale Coaching Benchmark inventarisatie

De Nationale Coaching Benchmark inventarisatie wordt mede mogelijk gemaakt door Tijdschrift voor Coaching, Het Coachhuis, Coachlink.nl en diverse aanbieders van EQA-geaccrediteerde coachopleidingen. 


 

 
  pijltje Nieuwe EQA-geaccrediteerde Opleidingen  
 

 

Inmiddels 48 coachopleidingen in Nederland met EQA-keurmerk

Met het accrediteren van coachopleidingen wil de NOBCO bijdragen aan de professionalisering van het coachvak en in de markt meer duidelijkheid creëren over de kwaliteit en het niveau van de vele coachopleidingen.

De European Quality Award (EQA) is ontwikkeld door de European Mentoring & Coaching Council (EMCC) in nauw overleg met de NOBCO en de andere 21 Europese beroepsorganisaties. De EQA sluit aan op het keurmerk voor individuele coaches (EIA) en kent dezelfde differentiatie in niveaus.

De afgelopen periode hebben 3 coachopleidingen hun Europese EQA-accreditatie behaald, allen op Practitioner niveau:

 • De opleiding 'Life Coach' van het Hamel College in Gorichem;
 • De opleiding 'Professioneel Coachen' van de Hanze Hogeschool in Groningen;  
 • De 'Move a Mountain Coachopleiding' van Move a Mountain in Apeldoorn. 

In totaal zijn er in Nederland nu 48 EQA-geaccrediteerde coachopleidingen, waarvan 18 Foundation, 25 Practitioner, 4 Senior Practitioner, 1 Master Practitioner. 

Van harte gefeliciteerd met het behalen van de EQA-accreditatie!

Daarnaast zitten er op dit moment diverse opleidingsinstituten in het accreditatieproces. 

Zoekt u een coachopleiding met een EQA-accreditatie?

Zie voor een overzicht van alle opleidingen: Overzicht EQA.

Wilt u meer informatie over de EQA-accreditatie of een formele aanvraag indienen voor het starten van het accreditatieproces? Kijk dan voor meer informatie op onze website: EQA.


 

 
  pijltje Colofon  
 

 

Met dank aan...

De redactie van het e-Magazine bestaat uit het NOBCO-bestuur en wordt daarnaast ondersteund door diverse deskundigen uit het coachveld.

Redactie:

 • Bestuur: Marcel Groenendijk, Miriam Oude Wolbers, Ruud Polet, Margreet Steenbrink, Charlotte van den Wall Bake en Alexander Waringa
 • Gastredactie: Arvid Buit en José Vos-Boven
 • Redactie-ondersteuning: Mike Koopmans, Communicatieadviseur bij MOS.

Nieuwstips en kopij voor het e-Magazine kunnen worden verzonden aan: redactie@nobco.nl.

 • Deadline volgende editie is donderdag 7 april 2016.
 • Verschijningsdatum volgende editie: donderdag 14 april 2016. 

Het e-Magazine wordt via e-mail verzonden en staat tevens op de NOBCO-website.


 

 
 
Disclaimer Stichting NOBCO   Postbus 1167   3860 BB Nijkerk   033-2473428   e-mail: info@nobco.nl

Het e-Magazine is een uitgave van de NOBCO. Aan de samenstelling en de inhoud van deze nieuwsbrief wordt de uiterste zorg besteed. NOBCO aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de juistheid of volledigheid hiervan, dan wel voor de directe of indirecte gevolgen van handelen of nalaten op basis van deze uitgave. © 2016 NOBCO.


Wenst u het NOBCO e-Magazine niet langer te ontvangen? Klik dan op AFMELDEN.