NOBCO E-MAGAZINE 14 APRIL 2016
  NOBCO E-MAGAZINE APRIL 2016 AFMELDEN   PRINT  
 
Dit e-Magazine is een uitgave van de NOBCO, de Nederlandse Orde van Beroepscoaches. Het e-Magazine wordt maandelijks toegestuurd aan onze 6231 abonnees. Dit zijn naast aangesloten coaches ook overige geïnteresseerden, die graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de coachingbranche.

Inhoud e-Magazine
Nieuws van de NOBCO
Ontwikkelingen uit het veld
Overzicht komende bijeenkomsten
Overige interessante activiteiten
Verdieping & Onderzoek
Nieuwe EQA-geaccrediteerde Opleidingen
Colofon
Spreuk van de maand
"Trots is de uitdrukking van innerlijke onafhankelijkheid." Moritz Lazarus (1824-1903)


 

 
  pijltje Nieuws van de NOBCO  
 

 

Afscheid NOBCO-bestuurslid Margreet Steenbrink

In maart heeft de NOBCO afscheid genomen van Margreet Steenbrink in haar rol als bestuurslid. Het statutair reglement schrijft voor dat een bestuurslid een aanstelling heeft van vier jaar die maximaal 1 keer kan worden verlengd met nog eens vier jaar. 

Kwalitatieve koploper in Europa

In de afgelopen acht jaar heeft Margreet als bestuurslid van de NOBCO een hoofdrol gespeeld bij de introductie en het uitrollen van het Europese keurmerk voor coachopleidingen, de European Quality Award (EQA). Mede door haar inspanningen kent Nederland inmiddels meer dan 45 geaccrediteerde coachopleidingen. Hierdoor lopen wij in Europa in de voorhoede als het gaat om kwaliteitsontwikkeling en transparantie binnen de opleidingenmarkt.

Honderden scholingsactiviteiten

Tevens heeft Margreet in de afgelopen jaren voor de NOBCO enkele honderden scholingsactiviteiten georganiseerd voor (aangesloten) coaches, in de redactieraad gezeten van het Tijdschrift van Coaching en de NOBCO vertegenwoordigd op Europees niveau binnen de European Mentoring & Coaching Council (EMCC). Het bestuur van de NOBCO is Margreet zeer erkentelijk voor haar tomeloze inzet in de voorgaande jaren. Margreet blijft met haar kennis en kunde beschikbaar voor de NOBCO en in het bijzonder voor haar opvolgster José Vos-Boven. 

Lees hier het interview met Margreet Steenbrink over haar tijd als bestuurslid van de NOBCO


 

De NOBCO in vogelvlucht: de nieuwe promotiefilm

De film 'NOBCO in vogelvlucht' geeft in 6 minuten een beeld waar de Nederlandse Orde van Beroepscoaches voor staat. Naast de visie en kernwaarden komen vooral de NOBCO-producten aan bod zoals de Europese Accreditatie, de Coaching Monitor en de vele bijeenkomsten die wij jaarlijks organiseren.

Ook komen diverse NOBCO coaches aan het woord die aangeven waarom zij aangesloten zijn. Deze film laat de meerwaarde van de NOBCO zien voor zowel aangesloten coaches als opdrachtgevers.

Bekijk hier de nieuwe video: http://www.nobco.nl/beroepsorganisatie/vogelvlucht

Afbeelding video NOBCO in Vogelvlucht


 

Sluit je aan bij de grootste beroepsorganisatie voor coaches

De NOBCO blijft groeien. Steeds meer coaches kiezen ervoor zich aan te sluiten bij de grootste Nederlandse beroepsorganisatie voor coaches. De jaarlijkse aansluitbijdrage blijft € 295,- (excl. BTW) waarmee je als aangesloten coach gebruik kunt blijven maken van vele aantrekkelijke NOBCO-diensten:

 • Gratis deelname aan nagenoeg alle landelijke en regionale NOBCO-bijeenkomsten
 • Gratis toegang tot de online kennisbank van Coachlink inclusief de inhoud van ruim 150 coachboeken en 2 keer per jaar het Coachlink-tijdschrift
 • Gratis gebruik van de NOBCO Coaching Monitor, het online evaluatie-instrument voor coachtrajecten
 • Gratis eigen profiel op de NOBCO-website en Mijn coach app
 • Korting op diverse tijdschriften
 • Deelname aan intervisiebijeenkomsten en vaksecties
 • Mogelijkheid om EIA, European Individual Accreditation aan te vragen
 • Nog veel meer voordelen, kijk voor het totaaloverzicht op: http://www.nobco.nl/aansluitenbijnobco/NOBCO

De NOBCO is beschikbaar voor iedereen die zich beroepsmatig bezighoudt met coaching. Daarnaast is het mogelijk een accreditatie, upgrade of verlenging van de accreditatie aan te vragen voor het Europese Keurmerk voor coaches (EIA).


 

 
  pijltje Ontwikkelingen uit het veld  
 

 

'Groeiende vraag naar coaching', artikel in het Nederlands Dagblad

Na Elsevier, NRC en Radio 1 heeft ook het Nederlands Dagblad de NOBCO weten te vinden voor een artikel over coaching. 

Groeiende vraag naar coaching

Steeds meer mensen laten zich coachen. Uit onderzoek blijkt dat coaching werkt. Maar hoe precies? Er is wildgroei in het aanbod van coaches – hun beroep is niet beschermd.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft geen cijfers, de Kamer van Koophandel vindt het niet terug in haar gegevens, maar de beroepsorganisatie, twee hoogleraren coaching, en twee coaches zien een trend: er komen steeds meer coaches en ‘coachees’, jargon voor mensen die gecoacht worden.

‘Ik beëindig net een gesprek met iemand die coach wil worden’, zegt Bram Beute, een coach met een praktijk in Zwartsluis. ‘Elke maand krijg ik van twee of drie mensen de vraag, of ze iets in onze praktijk kunnen doen, of ze kunnen meelopen om iets te leren.’

Lees hier het artikel: artikel in Nederlands Dagblad


 

Nieuwe award voor de kwaliteitsbevordering binnen de Coachbranche

NOBCO Steenbrink Quality AwardDe NOBCO heeft een nieuwe prijs in het leven geroepen om personen of organisaties te eren die op een buitengewone manier bijdragen aan de professionalisering van het coachvak: de NOBCO ‘Steenbrink Quality Award’.   

Eerste uitreiking

De NOBCO Steenbrink Quality Award is vernoemd naar oud-NOBCO bestuurslid Margreet Steenbrink voor haar baanbrekende werk als beroepscoach, opleider van coaches en in het bijzonder als bestuurslid van de NOBCO. De eerste editie van deze award is uitgereikt aan de naamgever zelf. Met deze uitreiking is een nieuwe traditie geboren waarbij jaarlijks tijdens de NOBCO-nieuwjaarsreceptie deze prijs zal worden uitgereikt. 

De eerstvolgende award uitreiking zal plaatsvinden in januari 2017. Nomineren kan tot 1 november 2016.

Nominatie

Iedere professional uit de coachbranche kan een ander nomineren die zich op een bijzondere wijze heeft ingezet voor de verdere professionalisering van het coachvak. Uit de nominaties zal een jury bestaande uit leden van het NOBCO-bestuur, aangevuld met ere-jurylid Margreet Steenbrink, een winnaar kiezen.

Iemand nomineren kan via dit formulier: NOBCO Steenbrink Quality Award


 

Ervaring met coachmarktplaatsen?

De snelst groeiende LinkedIn-groep over coaching is "Coaching als Professie" opgezet door de NOBCO. Inmiddels is deze groep door de grens van 10.000 leden geschoten. 

Recent is er een discussie gestart door Marta van Sitteren 
--

Hoe zijn jullie ervaringen met coachmarktplaatsen?

Zijn hier coaches die zich laten vermelden op sites als coachgezocht, coachloper, azenda etc. Er zitten ook behoorlijke prijsverschillen in van gratis tot 70 per maand. Hoe zijn de ervaringen?

--

Wilt u uw ervaringen delen? Laat uw reactie dan achter binnen deze LinkedIn-groep: klik hier: LinkedIn Coaching als Professie


 

Wat betekent de afschaffing van de VAR voor coaches?

Het afschaffen van de VAR en de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) die daarvoor in de plaats komt, roept veel vragen op hebben we gemerkt. Bijgaand een link naar een factsheet zoals door de Belastingdienst zelf gepubliceerd: Wet DBA

Overleg met deskundigen  

Als NOBCO zijn we in overleg met de accountant en de Belastingdienst bezig met het opstellen van een modelovereenkomst voor coaches. Er is momenteel geen modelovereenkomst die aansluit bij de werkzaamheden van coaches. Wel kan er op dit moment gebruik gemaakt worden
van een algemene overeenkomst.

Om duidelijkheid te scheppen voor coaches lijkt het ons een goed idee als (NOBCO) coaches kunnen terugvallen op een modelovereenkomst voor coaches. Zodra hier nieuws over is brengen we u hiervan op de hoogte.

Inventarisatie

Intussen zijn we benieuwd naar uw eigen ervaringen, al realiseren we ons dat dit wellicht wat vroeg is aangezien de implementatiefase loopt van 1 mei 2016 tot 1 mei 2017. Ervaringen kunt u met ons delen door deze te mailen naar info@nobco.nl. Hartelijk dank daarvoor.


 

Korte serie over coaching op NPO Radio 1

Enige tijd geleden werd de NOBCO benaderd door Marielle Beers, verslaggever bij Radio 1, met een reeks van vragen over de coachbranche en coaching in het algemeen. Ze was bezig met een item over coaching voor het radioprogramma 'De Ochtend'. Twee NOBCO-bestuursleden zijn uitgebereid door haar geïnterviewd. Daarnaast is een tiental andere spelers uit de coachbranche geïnterviewd, o.a. coaches, cliënten, onderzoekers en auteurs van coachboeken.

Serie van 5 radio-uitzendingen

Onder de titel 'Coachen kun je leren!' kwamen in vijf uitzendigen diverse deskundigen aan het woord die spraken vanuit hun eigen ervaring & visie. De serie laat een zeer divers beeld te zien en vanuit de NOBCO zijn we content dat we als beroepsorganisatie enige nuance hebben kunnen bieden in deze reeks. NOBCO Master Practitioner coach Arvid Buit heeft een korte compilatie gemaakt van de verschillende uitzendingen. 

Luister hier naar de compilatie: NPO Radio 1 - De Ochtend


 

 
  pijltje Overzicht komende bijeenkomsten  
 

 

Landelijke bijeenkomst: De Kracht van Kwetsbaarheid

Door Judith Budde

We zijn allemaal kwetsbaar zo nu en dan: onze cliënten, onze opdrachtgevers en ook wij zelf als coach. Achter iedere vraag van onze cliënt schuilt raakbaarheid.

Hoe herkennen we onze kwetsbaarheden en wat zijn onze beschermingsmechanismen? Wat helpt ons om vrijer en meer onszelf te durven zijn? Hoe kun je je cliënt begeleiden bij het herkennen en hanteren van de eigen kwetsbaarheid op een manier die leidt tot zelfcompassie, keuzevrijheid en verbondenheid? En wat vraagt dat van jouw manier van luisteren en aanwezig zijn?

Deze vragen staan centraal in een dynamische lezing met anekdotes, verhalen en wetenschappelijke bronnen, o.a. het onderzoek van Brené Brown en het werk van Irvin Yalom en Hal en Sidra Stone.

Over de spreker
Drs. Judith Budde is eigenaar/directeur van Conferentie- en Opleidingscentrum het Balkon. Ze heeft ruim 25 jaar ervaring als trainer en coach; geeft opleidingen in het werken Voice Dialogue en begeleidt retraites. Ze is co-auteur van ‘Drama in bedrijf’ en ‘Ik (k)en mijn ikken’. 

Datum: 19 april  2016 

Tijdstip: 15:00 - 18:30 
 uur
Locatie: Utrecht 

Kosten: € 95,00 (excl. BTW). Gratis 
voor NOBCO coaches en introducés

Lees hier meer over het programma: Agenda


 

Regionale bijeenkomst: Zijnsgeoriënteerde Coaching

Door Jeroen de Bruin 

Programma
Zijnsoriëntatie is een eigentijds pad van levenskunst. Het is een combinatie van bewustzijnstraining, lichamelijke ontspanning en wijsheid, psychologie en gezond boerenverstand. De basis-slogan is ‘Rusten in Zijn en doen wat je echt wilt’. Vanuit ruimte en openheid werkt Zijnsgeoriënteerde coaching met de praktische, psychologische en spirituele dimensies van mensen.

Thema's

 • Meditatie en ontspanning bij de start van elke sessie
 • Houding voor inhoud. ‘Eerst het liefje, dan het werk’.
 • Verschillen tussen lust-onlust-oriëntatie en Zijnsoriëntatie
 • Liefdevolle aandacht voor precies hoe het is
 • Ook waar je vast meent te zitten, ben je ten diepste al vrij

Meerwaarde voor de deelnemer
Je leert Zijnsgeoriënteerde coaching kennen. Je oefent met meditatie, met je houding als coach (overspannen, onderspannen en ontspannen) en het effect daarvan op jouw coachee en zijn/haar situatie.

Over de spreker
Jeroen de Bruin werkt ruim 15 jaar Zijnsgeoriënteerd. Hij is bedrijfskundige, lifecoach, relatiebegeleider en meditatieleraar. Hij begeleidt mensen bij persoonlijke en zakelijke kruispunten, crises en ontwikkelingen. Naast coaching en stellen begeleiden, geeft hij kleine jaargroepen.

Datum
: 19 april 2016
Tijdstip: 18.45 - 21.30 uur
Locatie: Utrecht
Kosten: € 45,- (excl. BTW), NOBCO coaches: gratis 
Maximaal aantal deelnemers: 30

Klik hier voor meer informatie: Regionale bijeenkomst: Zijnsgeoriënteerde Coaches.


 

Regionale bijeenkomst: Professioneel resoneren als teamcoach

Door Marieke de Boer en Gonnie Kugel

Programma
Je verbindt je sensaties en denken en je ervaart hoe je resonantie kunt inzetten in je professionele rol. Je krijgt hierbij een theoretisch kader aangereikt.

Thema's

• Onderscheid maken tussen jouw persoonlijke gevoelens en sensaties en die van het team
• Hoe doe je dat eigenlijk, jezelf als instrument gebruiken?
• De betekenis van jouw ervaringen en gedachten met het team bespreken

Meerwaarde voor de deelnemer

Je herkent jouw krachten en valkuilen als je resoneert in je rol nog beter. Je krijgt nieuwe input om optimaal te resoneren.

Over de sprekers
Marieke de Boer is (team)coach en trainer. Gonnie Kugel is procesbegeleider en opleider van teamcoaches en therapeuten.
Samen geven zij de opleiding "Wat is er nou echt aan de hand in groepen" met een cliëntgedreven, nuchtere, resultaatgerichte aanpak.

Datum: 19 mei 2015 
Tijdstip: 18.45 - 21.30 uur
Locatie: Apeldoorn  
Kosten: € 45,- (excl. BTW), NOBCO coaches: gratis 
Maximaal aantal deelnemers: 30

Klik hier voor meer informatie: Regionale bijeenkomst: Professioneel resoneren als teamcoach


 

Regionale bijeenkomst: Agile coaching

Door Paul van Wijk en Jan Wognum

Programma 
Momenteel zijn enorme veranderingen aan de gang binnen organisaties. Agile Scrum is een manier van organiseren om die snelheid bij te kunnen benen en het leuk en uitdagend te houden voor mensen. Welke manier van werken je ook kiest, grote transformaties binnen organisaties kunnen echter pas slagen als de menselijke transformatie slaagt. Hier komt de coach o.a. om de hoek kijken. Agile-coaches en -leiders besteden veel aandacht aan het menselijke aspect.

Thema's

 • De grote veranderingen die momenteel gaande zijn in organisaties
 • Agile Scrum als methode
 • De rol van de coach en mogelijk de toegevoegde waarde
 • Is dat nog wel coachen

Meerwaarde voor de deelnemer
Deze workshop is voor iedereen die nieuwsgierig is in Agile Scrum en hoe een coach hierop zou kunnen aanhaken. Na de workshop heb je er zicht op wat er speelt bij je klanten die in een organisatie werken waar met Agile Scrum wordt gewerkt.

Over de sprekers
Paul van Wijk en Jan Wognum hebben jarenlang ervaring om mensen en teams in organisaties in beweging te krijgen in hun rol als manager, adviseur en programmamanager. Werken de laatste jaren als leadershipcoach en trainer en zijn samen actief bezig met Agile leadership en Agile coaching. 

Datum: 31 mei 2016
Tijdstip: 18.45 - 21.30 uur
Locatie: Den Haag 
Kosten: € 45,- (excl. BTW), NOBCO coaches: gratis 

Klik hier voor meer informatie: Landelijke bijeenkomst: Agile coaching.


 

 
  pijltje Overige interessante activiteiten  
 

 

‘Narcisme en Coaching' - Prof. dr. Liesbeth Eurelings

De NOBCO organiseert jaarlijks vele scholingsactiviteten voor coaches. De beste bijeenkomsten worden samengevat en zijn in de vorm van een compilatie te bekijken op het NOBCO eigen video-kanaal op YouTube. 

Populairste compilatie: Narcisme en Coaching

De meest bekeken video met bijna 10.000 views is de compilatie van de landelijke bijkomst van NOBCO over ‘Narcisme & Coaching’. Tijdens deze landelijke bijeenkomst was Prof. dr. Liesbeth Eurelings (klinisch psycholoog-psychotherapeut en werkzaam als bijzonder hoogleraar aan de universiteit van Leiden) de gastspreker. Zij ging in op de vraag wat narcisme is, hoe het ontstaat, hoe je het als coach kunt herkennen bij een cliënt en met welke valkuilen iemand met narcistische problematiek op zijn werk en daarbuiten geconfronteerd kan worden.

Bekijk hieronder de compilatie. 

Compilatie video Coaching en Narcisme

Klik hier voor ons YouTube Kanaal met alle 24 filmpjes: NOBCO op YouTube.


 

 
  pijltje Verdieping & Onderzoek  
 

 

Eerste Nationale Coaching Benchmark Inventarisatie!

Omdat cijfers over de coachbranche beperkt voorhanden zijn, is de NOBCO gestart met de grootste inventarisatie die ooit is gehouden binnen de coachbranche. Met uw hulp willen we meer inzicht krijgen in hoe de coachbranche is samengesteld als het gaat om achtergrond, opleidingen en werkwijze van coaches, het gebruik van coachmethodieken, de opzet van coachtrajecten (vormgeving, looptijd, aantal sessies), welk type coachvragen veel voorkomen, type doelgroepen, tarifering van coachdiensten en vele andere kerncijfers.

Doe mee, laat je stem horen!

Bent u coach en wilt u ook bijdrage aan meer inzicht in de coachbranche? Doe dan vandaag nog mee met deze inventarisatie! In de vragenlijst wordt niet gevraagd naar naam of emailgegevens. U kunt deze dan ook geheel anoniem invullen. 

Klik hier om naar de vragenlijst te gaan: Nationale Coaching Benchmark inventarisatie

De Nationale Coaching Benchmark inventarisatie wordt mede mogelijk gemaakt door Tijdschrift voor Coaching, Het Coachhuis, Coachlink.nl en diverse aanbieders van EQA-geaccrediteerde coachopleidingen. 


 

 
  pijltje Nieuwe EQA-geaccrediteerde Opleidingen  
 

 

Inmiddels 48 coachopleidingen in Nederland met EQA-keurmerk

Met het accrediteren van coachopleidingen wil de NOBCO bijdragen aan de professionalisering van het coachvak en in de markt meer duidelijkheid creëren over de kwaliteit en het niveau van de vele coachopleidingen.

De European Quality Award (EQA) is ontwikkeld door de European Mentoring & Coaching Council (EMCC) in nauw overleg met de NOBCO en de andere 21 Europese beroepsorganisaties. De EQA sluit aan op het keurmerk voor individuele coaches (EIA) en kent dezelfde differentiatie in niveaus.

De afgelopen periode hebben 3 coachopleidingen hun Europese EQA-accreditatie behaald, allen op Practitioner niveau:

 • De opleiding 'Life Coach' van het Hamel College in Gorichem;
 • De opleiding 'Professioneel Coachen' van de Hanze Hogeschool in Groningen;  
 • De 'Move a Mountain Coachopleiding' van Move a Mountain in Apeldoorn. 

In totaal zijn er in Nederland nu 48 EQA-geaccrediteerde coachopleidingen, waarvan 18 Foundation, 25 Practitioner, 4 Senior Practitioner, 1 Master Practitioner. 

Van harte gefeliciteerd met het behalen van de EQA-accreditatie!

Daarnaast zitten er op dit moment diverse opleidingsinstituten in het accreditatieproces. 

Zoekt u een coachopleiding met een EQA-accreditatie?

Zie voor een overzicht van alle opleidingen: Overzicht EQA.

Wilt u meer informatie over de EQA-accreditatie of een formele aanvraag indienen voor het starten van het accreditatieproces? Kijk dan voor meer informatie op onze website: EQA.


 

 
  pijltje Colofon  
 

 

Met dank aan...

De redactie van het e-Magazine bestaat uit het NOBCO-bestuur en wordt daarnaast ondersteund door diverse deskundigen uit het coachveld.

Redactie:

 • Bestuur: Marcel Groenendijk, Miriam Oude Wolbers, Ruud Polet, José Vos-Boven, Charlotte van den Wall Bake en Alexander Waringa
 • Gastredactie: Arvid Buit, Prof. dr. Liesbeth Eurelings en Margreet Steenbrink.
 • Redactie-ondersteuning: Mike Koopmans, Communicatieadviseur bij MOS.

Nieuwstips en kopij voor het e-Magazine kunnen worden verzonden aan: redactie@nobco.nl.

 • Deadline volgende editie is donderdag 9 juni 2016.
 • Verschijningsdatum volgende editie: donderdag 16 juni 2016. 

Het e-Magazine wordt via e-mail verzonden en staat tevens op de NOBCO-website.


 

 
 
Disclaimer Stichting NOBCO   Postbus 1167   3860 BB Nijkerk   033-2473428   e-mail: info@nobco.nl

Het e-Magazine is een uitgave van de NOBCO. Aan de samenstelling en de inhoud van deze nieuwsbrief wordt de uiterste zorg besteed. NOBCO aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de juistheid of volledigheid hiervan, dan wel voor de directe of indirecte gevolgen van handelen of nalaten op basis van deze uitgave. © 2016 NOBCO.


Wenst u het NOBCO e-Magazine niet langer te ontvangen? Klik dan op AFMELDEN.