NOBCO E-MAGAZINE 22 SEPTEMBER 2016
  NOBCO E-MAGAZINE SEPTEMBER 2016 AFMELDEN   PRINT  
 
Dit e-Magazine is een uitgave van de NOBCO, de Nederlandse Orde van Beroepscoaches. Het e-Magazine wordt maandelijks toegestuurd aan onze 6231 abonnees. Dit zijn naast aangesloten coaches ook overige geïnteresseerden, die graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de coachingbranche.

Inhoud e-Magazine
Nieuws van de NOBCO
Ontwikkelingen uit het veld
Verslag van laatste bijeenkomsten
Overzicht komende bijeenkomsten
Overige interessante activiteiten
Verdieping & Onderzoek
Nieuwe EQA-geaccrediteerde Opleidingen
Colofon
Spreuk van de maand
"Ik zoek niet, ik vind.” Pablo Picasso (1881 - 1973)


 

 
  pijltje Nieuws van de NOBCO  
 

 

Belastingdienst publiceert modelovereenkomst NOBCO

NOBCO heeft als eerste beroepsorganisatie voor coaches een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst. De modelovereenkomst inzake de wet DBA vervangt de VAR die per 1 mei 2016 is afgeschaft (met een overgangsperiode tot 1 mei 2017). De NOBCO-modelovereenkomst is inmiddels gepubliceerd door de Belastingdienst met de achterliggende overwegingen die tot goedkeuring hebben geleid. Martine Schwagermann van Worrell & Jetten heeft i.s.m. Marcel Groenendijk (bestuurslid NOBCO) de totstandkoming van de overeenkomst op een succesvolle wijze begeleid. Zie hier meer informatie op de website van de belastingdienst: Modelovereenkomsten voor branchorganisaties.

Of ga direct naar de publicatie van de Belastingdienst: DBA Coaching

Modelovereenkomst wet DBA

Als een zzp'er (opdrachtnemer) voor een opdrachtgever gaat werken, moeten de zzp'er en zijn opdrachtgever bepalen of er sprake is van loondienst (een dienstbetrekking). De kenmerken van een dienstbetrekking zijn hetzelfde als vóór het verdwijnen van de VAR. In veel gevallen is het duidelijk dat een zzp'er niet in loondienst is. In die gevallen hoeft u dus geen modelovereenkomst te gebruiken. Maar twijfelt u en wilt u de zekerheid dat er geen sprake is van loondienst? Dan kunt u de modelovereenkomst voor coaches van de NOBCO gebruiken. De Belastingdienst heeft bevestigd dat opdrachtgevers en coaches die op basis van de NOBCO-modelovereenkomst van opdracht werken, geen verplichting hebben om Loonheffingen in te houden en af te dragen. 

Nog een reden om u aan te sluiten bij de NOBCO

Nog niet aangesloten bij de NOBCO? Door u nu aan te sluiten kunt u ook gebruik maken van deze modeloverkomst en direct van de andere voordelen genieten van de NOBCO-aansluiting. Aansluiten kan al voor € 73,75. Lees hieronder meer over de mogelijkheden.


 

Aansluiten bij de NOBCO nu voor slechts € 73,75

De NOBCO blijft groeien. Steeds meer coaches kiezen ervoor zich aan te sluiten bij de grootste Nederlandse beroepsorganisatie voor coaches. Betaal tot eind 2016 slechts € 73,75 (excl. BTW) waarmee je als aangesloten coach direct gebruik kunt maken van vele aantrekkelijke NOBCO-diensten:

 • Gratis deelname aan nagenoeg alle landelijke en regionale NOBCO-bijeenkomsten
 • Gratis toegang tot de online kennisbank van Coachlink inclusief de inhoud van ruim 150 coachboeken en 2 keer per jaar het Coachlink-tijdschrift
 • Gratis gebruik van de NOBCO Coaching Monitor, het online evaluatie-instrument voor coachtrajecten
 • Gratis eigen profiel op de NOBCO-website en Mijn coach app
 • Korting op diverse tijdschriften
 • Deelname aan intervisiebijeenkomsten en vaksecties
 • Mogelijkheid om EIA, European Individual Accreditation aan te vragen
 • Nog veel meer voordelen, kijk voor het totaaloverzicht op: http://www.nobco.nl/aansluitenbijnobco/NOBCO

De NOBCO is beschikbaar voor iedereen die zich beroepsmatig bezighoudt met coaching. Daarnaast is het mogelijk een accreditatie, upgrade of verlenging van de accreditatie aan te vragen voor het Europese Keurmerk voor coaches (EIA).


 

De NOBCO in vogelvlucht

De film 'NOBCO in vogelvlucht' geeft in 6 minuten een beeld waar de Nederlandse Orde van Beroepscoaches voor staat. Naast de visie en kernwaarden komen vooral de NOBCO-producten aan bod zoals de Europese Accreditatie, de Coaching Monitor en de vele bijeenkomsten die wij jaarlijks organiseren.

Ook komen diverse NOBCO-coaches aan het woord die aangeven waarom zij aangesloten zijn. Deze film laat de meerwaarde van de NOBCO zien voor zowel aangesloten coaches als opdrachtgevers. Bekijk de film hier:

Afbeelding video NOBCO in Vogelvlucht


 

 
  pijltje Ontwikkelingen uit het veld  
 

 

Online coaching via video: Competencer

Logo CompetencerSinds enige tijd is er in Nederland een buitenlandse speler op de markt die de coachbranche wil opschudden. Het gaat om 'Competencer'; een Zweeds coachingplatform.

Competencer is sinds 2014 actief en biedt een compleet online platform voor professionele coaches die coaching aanbieden door middel van videobellen. Competencer maakt het eenvoudig om een coach te spreken via een live videoverbinding. De categorieën waarop wordt gecoacht betreffen: werk & carrière, persoonlijke relaties, persoonlijk geluk en health.  

Nederland als 2e markt

Waarom naar Nederland? "Nederland is een voorloper op online gebied (e-commerce een groot kanaal, zeer hoge kwaliteit en betrouwbaarheid internet). Bovendien sluit online coaching aan op trends zoals Het Nieuwe Werken, waarbij vooral de jongere generaties het volstrekt normaal vinden om gebruik te maken van communicatie op afstand", aldus Mariëlle Vaneman (Country Manager Nederland).

Grote investering

Recent heeft Competencer een substantiële financiële injectie gekregen om de coachmarkt verder te veroveren. “Slimme, digitale producten op het gebied van (mentale) gezondheid helpen om een breder publiek te bereiken. Door tijdig een professionele coach in te schakelen kunnen bijvoorbeeld stressgerelateerde uitval en hoge kosten worden voorkomen", zegt Christopher Persson van business angel RECAPEX. "Dit is erg van belang voor het bedrijfsleven en onze maatschappij. Daardoor vinden wij het belangrijk om te participeren in dit initiatief.”.

Bron: Competencer.nl


 

Vernieuwd Europees Competentie Raamwerk (CFW) beschikbaar

De European Mentoring & Coaching Council (EMCC) heeft samen met de NOBCO en andere Europese beroepsorganisaties het European Individual Accreditation (EIA) keurmerk voor coaches ontwikkeld. Het EIA-keurmerk gaat uit van het Competence Framework (competentieraamwerk) en heeft als doel het bieden van een beschrijving van een coach/mentor op vier duidelijke ontwikkelingsniveaus.

Competence Framework 2.0

Na 5 jaar gewerkt te hebben met ons Competence Framework (CFW) heeft de EMCC-werkgroep CFW een vernieuwde versie ontwikkeld: CFW 2.0. Er zijn indicatoren verdwenen die minder relevant bleken en bijgevoegd die we misten.

Ook heeft het EMCC een 'Verklarende woordenlijst' ontwikkeld als toelichting op het CFW en de handleidingen die we gebruiken. Voor de Verklarende woordenlijst zijn Engelse termen geselecteerd op basis van vragen of discussies over de betekenis ervan in andere talen. Deze Engelse termen zijn door de NOBCO in het Nederlands vertaald. 

Per 1 mei 2016 beschikbaar

Sinds 1 mei is het document met de CFW 2.0 beschikbaar op de NOBCO-website en de DNV-portal. Lopende EIA-aanvragen worden nog met de oude versie van het CFW ingediend. Vanaf 1 september zal het oude CFW van de NOBCO-website en de portal verdwijnen.
Meer weten? Zie: Keurmerken/EIA-niveaus


 

De Coaching Monitor in 1.5 minuten uitgelicht

De Coaching Monitor is een online evaluatie-instrument dat antwoord geeft op vragen over rendement en effectiviteit van individuele coachtrajecten. 

In onderstaande animatie wordt in 1,5 minuten de werkwijze van de Coaching Monitor uitgelicht.

Afbeelding Coaching Monitor video

Meer weten over dit online evaluatie-instrument voor coaching zie: www.coachingmonitor.nl


 

Samenstelling Nederlandse coachmarkt: NOBCO Benchmark 2016

Omdat cijfers over de coachbranche beperkt voorhanden zijn, is de NOBCO gestart met de jaarlijks Nationale Coaching Benchmark. De eerste resultaten zijn binnen, gebaseerd op de antwoorden van 1.200 beroepscoaches.

De kerncijfers van 2016

Samenvatting

De top vijf van coachvragen bestaat voornamelijk uit werkgerelateerde thema’s. Het is dan ook vaak de werkgever die de coaching financiert, al is dit bij de cliënten van NOBCO-coaches vaker het geval dan bij de cliënten van de overige coaches. Beroepscoaches nemen hun vak serieus, zijn vrijwel altijd hoogopgeleid en doen regelmatig aan supervisie & intervisie. De NOBCO-coaches doen het op deze gebieden iets beter dan de overige coaches. De tarieven van NOBCO-coaches zijn bijna 10% hoger dan die van andere coaches en ze bieden net iets langere coachtrajecten met meer contactmomenten. NOBCO-coaches zijn ook vaker als zelfstandige actief en vaker fulltime bezig met coachen.

Top 5 coachvragen

In de top vijf van coachvragen staan maar liefst vier werkgerelateerde thema’s. Echter, de lijst wordt aangevoerd door een persoonlijk thema, namelijk ‘zelfontplooiing’.

 1. Zelfontplooiing
 2. Werk-privé-balans
 3. Samenwerken met collega’s
 4. Loopbaan/carrière
 5. Stress en/of Burn-out

Download hier de handout met de kerncijfers en grafieken op een rij: Benchmark resultaten 2016

Of lees hier meer: Nationale Coaching Benchmark inventarisatie

De Nationale Coaching Benchmark inventarisatie wordt mede mogelijk gemaakt door Tijdschrift voor Coaching, Het Coachhuis, Coachlink.nl en diverse aanbieders van EQA-geaccrediteerde coachopleidingen. 


 

 
  pijltje Verslag van laatste bijeenkomsten  
 

 

Werken met de kracht van kwetsbaarheid binnen coaching

De NOBCO heeft een eigen videokanaal op YouTube. Dit communicatiekanaal is opgezet om de NOBCO-activiteiten beter in beeld te brengen. Indien u niet bij al onze activiteiten aanwezig kunt zijn kunt u dankzij de video's op ons YouTube-kanaal alsnog een impressie krijgen van deze activiteiten.

De nieuwste video is: Compilatie van NOBCO landelijke bijkomst 'Werken met de kracht van kwetsbaarheid binnen coaching' door drs. Judith Budde.

Bekijk hieronder de video (17 minuten):

Werken met kwetsbaarheid NOBCO_video

Meer video's bekijken? Klik hier voor ons YouTube-kanaal met alle 28 video's: NOBCO Beroepscoaches 


 

 
  pijltje Overzicht komende bijeenkomsten  
 

 

Regionale bijeenkomst: Zijnsgeoriënteerde Coaching

Door Jeroen de Bruin 

Programma
Zijnsoriëntatie is een eigentijds pad van levenskunst. Het is een combinatie van bewustzijnstraining, lichamelijke ontspanning en wijsheid, psychologie en gezond boerenverstand. De basisslogan is ‘Rusten in Zijn en doen wat je echt wilt’. Vanuit ruimte en openheid werkt Zijnsgeoriënteerde coaching met de praktische, psychologische en spirituele dimensies van mensen.

Thema's

 • Meditatie en ontspanning bij de start van elke sessie
 • Houding voor inhoud. ‘Eerst het liefje, dan het werk’.
 • Verschillen tussen lust-onlust-oriëntatie en Zijnsoriëntatie
 • Liefdevolle aandacht voor precies hoe het is
 • Ook waar je vast meent te zitten, ben je ten diepste al vrij

Meerwaarde voor de deelnemer
Je leert Zijnsgeoriënteerde coaching kennen. Je oefent met meditatie, met je houding als coach (overspannen, onderspannen en ontspannen) en het effect daarvan op jouw coachee en zijn/haar situatie.

Over de spreker
Jeroen de Bruin werkt ruim 15 jaar Zijnsgeoriënteerd. Hij is bedrijfskundige, lifecoach, relatiebegeleider en meditatieleraar. Hij begeleidt mensen bij persoonlijke en zakelijke kruispunten, crises en ontwikkelingen. Naast coaching van personen en het begeleiden van stellen werkt hij ook met jaargroepen van 6 personen. 

Datum
: 27 september 2016
Tijdstip: 18.45 - 21.30 uur
Locatie: Amsterdam
Kosten: € 45,- (excl. BTW), NOBCO coaches: gratis 
Maximaal aantal deelnemers: 30

Klik hier voor meer informatie: Regionale bijeenkomst: Zijnsgeoriënteerde Coaches.


 

Regionale bijeenkomst: Lichaamsgericht werken tijdens het coachen

Door Lidwien Kamp 

Programma
Een actieve workshop waarin je als deelnemer zelf lichaamswerkoefeningen gaat ervaren.
Deze workshop is voor coaches die concreet willen stilstaan bij wat het lichaam ons te vertellen heeft. Voor coaches die lichaamswerkvormen willen integreren in hun dagelijkse coachpraktijk. Voor coaches die uitgaan van de mens als één geheel, in die zin dat lichaam en geest wel te onderscheiden, maar niet te scheiden zijn van elkaar. Tijdens het coachen merkte Lidwien geregeld dat coaches veel waarde hechten aan het denken en het voelen negeren. Deze twee effectief integreren levert stabiliteit en daadkracht op.

Doel

 • Het zelf ervaren van verschillende lichaamswerkvormen
 • Meer weten over hoe en wanneer je ze aanbiedt
 • In staat zijn zelf een basale lichaamswerkvorm aan te bieden

Meerwaarde voor de deelnemer
Grotere bewustwording van eigen lichaamssignalen. Uitbreiding van je arsenaal aan coachtechnieken.

Over de spreker
Lidwien Kamp werkte vele jaren als lichaamsgericht psychotherapeut. Sinds 2000 is ze werkzaam als coach en ook op andere manieren met het coachvak bezig, waaronder directeur van Coachnetwerk.

Datum: 4 oktober 2016
Tijdstip: 18.45 - 21.30 uur
Locatie: Utrecht Kosten: € 45,- (excl. BTW), NOBCO coaches: gratis 

Klik hier voor meer informatie: Lichaamsgericht werken tijdens het coachen


 

Regionale bijeenkomst: Effectieve intuïtie voor coaches

Door Ciska Rippen 

Programma
Iedereen heeft intuïtie en iedereen gebruikt het. Intuïtie is te trainen. Heel praktisch en bruikbaar in de dagelijkse coachpraktijk.

Thema’s

 • Wat is intuïtie en hoe werkt het?
 • Waarnemen van de eigen intuïtie te midden van emoties en overtuigingen
 • Basis toepassing van intuïtie in de voorbereiding van - en tijdens het coachingsgesprek

Meerwaarde voor de deelnemer
Deze workshop behandelt twee basis begrippen van toegepaste intuïtie: het bewust waarnemen van je eigen intuïtie en het gronden.
Iedereen neemt intuïtie anders waar: sommige mensen voelen het in hun lichaam, anderen ‘weten’’, weer anderen zien. Wat is jouw manier van waarnemen? Besef van je eigen intuïtie levert je waardevolle informatie op over de dynamiek van het coachgesprek.

Over de spreker
Ciska Rippen is ruim 15 jaar coach en trainer – eerst voor KPMG en sinds tien jaar zelfstandig gevestigd. Zij is van mening dat zelfkennis een noodzakelijke voorwaarde is voor meesterschap, zowel voor de coachee als voor de coach.

Datum:  6 oktober 2016
Tijdstip: 18.45 - 21.30 uur
Locatie: Haarlem
Kosten: € 45,- (excl. BTW), NOBCO coaches: gratis 

Klik hier voor meer informatie: Effectieve intuïtie voor coaches


 

Landelijke bijeenkomst: De organisatie als prospect

Door Dirk Versées 

Programma
Coaching is en blijft een actueel thema binnen organisaties en heeft een plaats verworven binnen het instrumentarium van HR-afdelingen. De coachingsmarkt lijkt vooral aanbodgedreven. De scholingskansen voor startende en ervaren coaches zijn legio en het aantal coaches op de markt groeit. Maar hoe zit het met de vraagkant? Waar blijft de precieze afstemming voor en op organisaties die coaching (willen) inkopen? Hoe vind jij als coach de juiste ingang bij een organisatie en hoe onderscheid je je? En hoe maak je de effecten van coaching vooraf meetbaar inzichtelijk?

Meerwaarde voor de deelnemer
Het programma is zorgvuldig samengesteld waarin best practices, ervaringen vanuit de praktijk en beschikbare wetenschappelijke informatie elkaar afwisselen. Deelnemers aan deze lezing ontvangen inzichten in beweegreden en koopmotieven van opdrachtgevers.

Over de spreker
Dirk Versées werkt als business coach in diverse organisaties en is oprichter van Navigo Assistance. Hij is ICF-gecertificeerd (PCC) en is gewaardeerd spreker en begeleider als systeemgeoriënteerd coach. Hij begeleidt organisaties bij het optimaal inzetten van coaching en ontwikkelde een gerichte training voor coaches die hun succes in de markt willen verhogen. Hij schreef enkele artikelen samen met Dr. Jesse Segers en is auteur van het boek: Beter werken met coaches: hoe doe je dat?

Datum: 11 oktober 2016

Tijdstip: 15:00 -18:30
 uur
Locatie: Utrecht
Kosten: € 95,00 (excl. BTW). Voor NOBCO-coaches is de toegang gratis.

Klik hier voor meer informatie: De organisatie als prospect


 

 
  pijltje Overige interessante activiteiten  
 

 

Save the date - Symposium: Coaching en Onderzoek 2016

In het jaarlijkse NOBCO Symposium voor Coaching en Onderzoek kunt u kennisnemen van de uitkomsten recente onderzoeken naar coaching. Dit jaar wordt u bijgepraat over de laatste stand van zaken door prof.dr. Marie-Jose Enders van de Open Universiteit. Tevens geven diverse coaches demonstraties (workshops) van technieken en hulpmiddelen die geïnspireerd of gebaseerd zijn op deze nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Doelgroep: coaches, HR- en begeleidingsprofessionals, inkopers van coachdiensten en onderzoekers.

Het programma van 2016 is bijna rond. Houd de website van de NOBCO in de gaten voor het definitieve programma. 

Datum: vrijdag 25 november 2016
 van 13.00 - 20:00 uur
 te Utrecht
Kosten: € 95,- (excl. BTW), NOBCO coaches en introducés: gratis


 

Masterclass Narcisme voor Bestuurders & VEC Coaches

Masterclass door dr. Martin Appelo 

Programma
Wat is narcisme? En hoe kun je het beste met een narcist omgaan? In deze masterclass van narcisme-expert dr. Martin Appelo, krijgen we antwoorden op deze vragen. Sterker nog, we gaan onderzoeken in welke mate we zelf narcistisch zijn. Want zeg nu zelf: bestuurders (‘Ik heb de leiding’) en coaches (‘De ander kan niet zonder mij’) zullen ongetwijfeld narcistische trekjes hebben. Tijdens de workshop leren we werken met de narcistische cirkel. Martin gebruikt hierbij filmbeelden, zelfreflectie en discussie in subgroepjes.

Meerwaarde voor de deelnemer
Verwacht een middag boordevol nieuwe informatie, kritische zelfinzichten en bovenal een spreker die dit alles met veel humor en speelsheid overbrengt.
Deze masterclass is een absolute must voor executives, executive coaches (VEC) en andere leidinggevenden die ervaring hebben in een eindverantwoordelijke positie.

Over de spreker
Dr. Martin Appelo is specialist op het gebied van narcisme. Hij schreef de bestseller ‘Een Spiegel voor Narcisten’, sprak erover op TEDx, geeft er vele lezingen en workshops over, en als therapeut behandelt hij regelmatig mensen die worstelen met narcisme.

Datum: 6 oktober 2016
Tijdstip: 14.00 - 17.00 uur (Inloop vanaf 13:30, borrel na afloop)
Locatie: Groot Kievietsdal
, Hilversumsestraatweg 19 te Baarn
Kosten: VEC coaches: € 40,- excl. BTW, 
Introducés € 75,- excl. BTW

Klik hier voor meer informatie: Masterclass Narcisme voor Bestuurders & VEC Coaches


 

Dag van de Trainer 2016 - Groei

Hét evenement voor trainers, coaches en andere professioneel begeleiders

GEGARANDEERD 100% INSPIRATIE VOOR TRAINERS EN COACHES

Als trainer ben je per definitie continu bezig met verandering. Met ontwikkeling. Je wilt je klanten in beweging brengen. Je wilt zelf meer weten. Nieuwe mensen leren kennen, nieuwe methodes en werkvormen onder de knie krijgen. Nieuwe doelgroepen aanspreken. Je bedrijf laten groeien. Meer verschil kunnen maken voor je opdrachtgevers. Je wilt groeien!

Groei is voor ons zo essentieel dat we er het thema van de zesde editie van de Dag van de Trainer van hebben gemaakt. Groei van jezelf. Groei van je deelnemers en je klanten. Groei van je bedrijf.

Vanuit verschillende invalshoeken en op verschillende manieren gaan we met groei aan de slag. Plenaire presentaties, workshops, lezingen en ontmoetingen.

Datum: 23 september 2016

Tijdstip: 09:00 -17:30
 uur
Locatie: Spant! Bussum
Kosten: € 295,00 (excl. BTW). NOBCO-coaches krijgen 10% korting

Klik hier voor meer informatie: Dag van de Trainer 2016


 

 
  pijltje Verdieping & Onderzoek  
 

 

Laatste kans: scripties voor de NOBCO Thesisprijs 2016

ThesisprijsDe NOBCO wil onderzoek naar coaching stimuleren. Hiertoe wordt er tweejaarlijks een prijs uitgeloofd voor de beste thesis op dit gebied. Meedoen kan nog tot 10 oktober 2016 - 09:00 uur!

Thesis over Coaching of mentoring

Het kan zowel een master- als een bachelorthesis betreffen, afgerond tussen 1 september 2014 en 1 september 2016 door een student aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit, hogeschool of post-HBO. Co-producties van twee of drie studenten zijn ook toegestaan. Eigen empirisch onderzoek geniet in principe voorkeur, maar goed gedocumenteerde case-studies of meta-analyses komen ook in aanmerking. De thesis dient door de onderwijsinstelling met een voldoende te zijn gehonoreerd.

De Jury

De vakjury, bestaande uit deskundigen uit het veld en de wetenschap, stelt uit de longlist een shortlist van drie genomineerden samen. Uit deze drie kiest de jury de winnaar. De jury bestaat dit jaar uit de volgende leden:

 • Prof. dr. Fred Korthagen (Emeritus-hoogleraar Universiteit Utrecht)
 • Dr. Rendel de Jong (onderzoeker Universiteit Utrecht en lid CWO)
 • Charlotte van den Wall Bake (Voorzitter NOBCO)
 • Ir. Silvia Blankestijn (Topcoach, schrijver, opleider - gast jurylid)

Geldprijs & Uitreiking

Aan de winnaar zal een geldprijs van € 1.000,- en een certificaat worden toegekend. De andere twee genomineerden ontvangen elk een geldprijs van € 250,- en een certificaat. De prijzen worden uitgereikt tijdens het NOBCO symposium 'Onderzoek en Coaching' dat plaatsvindt op 25 november 2016

Inzending
De thesis dient voor 10 oktober 2016 - 09:00 uur digitaal te worden ingediend via dit aanmeldformulier: Inzending Thesisprijs.


 

Onderzoek naar het aanpakken van werk-gerelateerd rumineren

Logo EJWOPHoewel regelmatig onderzoeken naar coaching worden gepubliceerd in internationale (wetenschappelijke) tijdschriften, dringen de onderzoeksresultaten slechts mondjesmaat door binnen het werkveld. Om deze reden wordt regelmatg door een lid van de NOBCO Commissie Wetenschappelijk Onderzoek (CWO) een recent verschenen onderzoeksartikel samengevat en besproken.

Deze maand het artikel:  

 • Querstret, D., Cropley, M., Kruger, P., & Heron, R. (2016). Assessing the effect of Cognitive Behaviour Therapy (CBT)-based workshop on work-related rumination, fatique, and sleep. European Journal of Work and Organizational Psychology, 25(1), 50-67.

Door prof. dr. Karen van Dam 

Onderzoek naar het aanpakken van werkgerelateerd rumineren

Inleiding
Iedereen heeft er wel eens last: er is iets gebeurd dat je blijft bezighouden en voordat je het weet krijg je het niet meer uit je hoofd, slaap je slechter en neemt de vermoeidheid toe. In dit artikel werd onderzocht of een eendaagse workshop, gebaseerd op de principes van de cognitieve gedragstherapie, dergelijke effecten kan verminderen. Omdat de inhoud daarvan tamelijk eenduidig is, zou een dergelijke workshop ook door coaches ontwikkeld kunnen worden om het welzijn van hun cliënten te bevorderen.

Er zijn verschillende manieren waarop mensen aan gebeurtenissen en problemen kunnen denken. Zo kunnen ze proberen het ‘probleem’ te analyseren en op te lossen bijvoorbeeld door verschillende aanpakken te overwegen. Dergelijke reflectie is doel- en oplossingsgericht. Maar soms ontstaat een (voornamelijk negatieve) gedachtenstoom die minder doelgericht is, moeilijk te stoppen en een sterke emotionele kern bevat; er is dan sprake van (affectief) rumineren.

Een groot nadeel van ruminatie is dat mensen hierdoor niet goed tot rust komen. Na een dag vol bezigheden is het noodzakelijk de psychofysiologische activatie weer terug te brengen naar het uitgangsniveau, ofwel te ‘herstellen’. Onderzoek heeft laten zien dat.....

Lees hier het hele artikel: Onderzoek naar het aanpakken van werk-gerelateerd rumineren


 

 
  pijltje Nieuwe EQA-geaccrediteerde Opleidingen  
 

 

Inmiddels 48 coachopleidingen in Nederland met EQA-keurmerk

Met het accrediteren van coachopleidingen wil de NOBCO bijdragen aan de professionalisering van het coachvak en in de markt meer duidelijkheid creëren over de kwaliteit en het niveau van de vele coachopleidingen.

De European Quality Award (EQA) is ontwikkeld door de European Mentoring & Coaching Council (EMCC) in nauw overleg met de NOBCO en de andere 21 Europese beroepsorganisaties. De EQA sluit aan op het keurmerk voor individuele coaches (EIA) en kent dezelfde differentiatie in niveaus.

In totaal zijn er in Nederland nu 48 EQA-geaccrediteerde coachopleidingen, waarvan 18 Foundation, 25 Practitioner, 4 Senior Practitioner, 1 Master Practitioner. 

Van harte gefeliciteerd met het behalen van de EQA-accreditatie!

Op dit moment zitten er ook nog diverse opleidingsinstituten in hun accreditatieproces. 

Zoekt u een coachopleiding met een EQA-accreditatie?

Zie voor een overzicht van alle opleidingen: Overzicht EQA.

Wilt u meer informatie over de EQA-accreditatie of een formele aanvraag indienen voor het starten van het accreditatieproces? Kijk dan voor meer informatie op onze website: EQA.


 

 
  pijltje Colofon  
 

 

Met dank aan...

De redactie van het e-Magazine bestaat uit het NOBCO-bestuur en wordt daarnaast ondersteund door diverse deskundigen uit het coachveld.

Redactie:

 • Bestuur: Lilian Dekkers, Marcel Groenendijk, José Vos-Boven, Miriam Oude Wolbers, Charlotte van den Wall Bake en Alexander Waringa
 • Gastredactie: professor Karen van Dam, drs. Judith Budde, Martine Schwagermann, Mariëlle Vaneman en Christopher Persson.
 • Redactie-ondersteuning: Mike Koopmans, Communicatieadviseur bij MOS.

Nieuwstips en kopij voor het e-Magazine kunnen worden verzonden aan: redactie@nobco.nl.

 • Deadline volgende editie is donderdag 3 november 2016.
 • Verschijningsdatum volgende editie: donderdag 10 november 2016. 

Het e-Magazine wordt via e-mail verzonden en staat tevens op de NOBCO-website.


 

 
 
Disclaimer Stichting NOBCO   Postbus 1167   3860 BB Nijkerk   033-2473428   e-mail: info@nobco.nl

Het e-Magazine is een uitgave van de NOBCO. Aan de samenstelling en de inhoud van deze nieuwsbrief wordt de uiterste zorg besteed. NOBCO aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de juistheid of volledigheid hiervan, dan wel voor de directe of indirecte gevolgen van handelen of nalaten op basis van deze uitgave. © 2016 NOBCO.


Wenst u het NOBCO e-Magazine niet langer te ontvangen? Klik dan op AFMELDEN.