NOBCO E-MAGAZINE 10 NOVEMBER 2016
  NOBCO E-MAGAZINE NOVEMBER 2016 AFMELDEN   PRINT  
 
Dit e-Magazine is een uitgave van de NOBCO, de Nederlandse Orde van Beroepscoaches. Het e-Magazine wordt maandelijks toegestuurd aan onze 6231 abonnees. Dit zijn naast aangesloten coaches ook overige geïnteresseerden, die graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de coachingbranche.

Inhoud e-Magazine
Nieuws van de NOBCO
Ontwikkelingen uit het veld
Verslag van laatste bijeenkomsten
Overzicht komende bijeenkomsten
Overige interessante activiteiten
Verdieping & Onderzoek
Nieuwe EQA-geaccrediteerde Opleidingen
Colofon
Spreuk van de maand
"Hoop is een goed ontbijt, maar een slecht avondmaal.” Francis Bacon (1561-1626)


 

 
  pijltje Nieuws van de NOBCO  
 

 

Aansluiten bij de NOBCO nu voor slechts € 73,75

De NOBCO blijft groeien. Steeds meer coaches kiezen ervoor zich aan te sluiten bij de grootste Nederlandse beroepsorganisatie voor coaches. Betaal tot eind 2016 slechts € 73,75 (excl. btw) en maak als aangesloten coach direct gebruik van vele aantrekkelijke NOBCO-diensten:

 • Gratis deelname aan nagenoeg alle landelijke en regionale NOBCO-bijeenkomsten.
 • Gratis toegang tot de online kennisbank van Coachlink, inclusief de inhoud van ruim 150 coachboeken en twee keer per jaar het Coachlink-tijdschrift.
 • Gratis gebruik van de NOBCO Coaching Monitor, het online evaluatie-instrument voor coachtrajecten.
 • Gratis eigen profiel op de NOBCO-website.
 • Korting op diverse tijdschriften.
 • Deelname aan intervisiebijeenkomsten en vaksecties.
 • Mogelijkheid om EIA, European Individual Accreditation, aan te vragen.
 • Nog veel meer voordelen; kijk voor het totaaloverzicht op: http://www.nobco.nl/aansluitenbijnobco/NOBCO.

De NOBCO is beschikbaar voor iedereen die zich beroepsmatig bezighoudt met coaching. Daarnaast is het mogelijk een accreditatie, upgrade of verlenging van de accreditatie aan te vragen voor het Europese Keurmerk voor coaches (EIA).


 

Belastingdienst publiceert modelovereenkomst NOBCO

NOBCO heeft als eerste beroepsorganisatie voor coaches een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst. De modelovereenkomst inzake de wet DBA vervangt de VAR die per 1 mei 2016 is afgeschaft (met een overgangsperiode tot 1 mei 2017). De NOBCO-modelovereenkomst is inmiddels gepubliceerd door de Belastingdienst met de achterliggende overwegingen die tot goedkeuring hebben geleid. Martine Schwagermann van Worrell & Jetten heeft i.s.m. Marcel Groenendijk (bestuurslid NOBCO) de totstandkoming van de overeenkomst op een succesvolle wijze begeleid. Zie voor meer informatie op de website van de Belastingdienst: Modelovereenkomsten voor branchorganisaties.

Of ga direct naar de publicatie van de Belastingdienst: DBA Coaching.

Nog een reden om u aan te sluiten bij de NOBCO!
 


 

 
  pijltje Ontwikkelingen uit het veld  
 

 

Subsidie Lerend Werken: coaching voor schoolleiders

Logo vervangingsfondsVoor schoolleiders in het primair onderwijs die werken onder een bestuur is er sinds 1 september een subsidie beschikbaar voor coaching. Het gaat om de 'Subsidie Lerend Werken: Coaching on the job voor schoolleiders, een gerichte aanpak van verzuim'.

80% van de kosten vergoed

De subsidie Lerend Werken kan aangevraagd worden voor een coaching on the job-traject, gericht op de professionele ontwikkeling van de schoolleider op het gebied van de verzuimaanpak op school. Via de subsidie wordt 80% van de kosten van het coachingstraject vergoed, met een maximum van € 2.500,- per schoolleider. De subsidieregeling loopt tot en met augustus 2018.

Voorwaarden: NOBCO-coaches

In de voorwaarden wordt expliciet verwezen naar NOBCO-coaches. Het kan dus gebeuren dat u vanuit het onderwijs een vraag krijgt die verwijst naar deze subsidie. Daarnaast is het mogelijk dat u zelf uw contacten in het onderwijs attendeert op deze subsidie mogelijkheid. Lees hier meer: Subsidie Lerend Werken.

Deze tip kwam binnen via NOBCO-coach: Marco Tieleman. Ook een tip? Stuur deze naar redactie@nobco.nl 


 

Vernieuwd Europees Competentie Raamwerk (CFW) beschikbaar

De European Mentoring & Coaching Council (EMCC) heeft samen met de NOBCO en andere Europese beroepsorganisaties het European Individual Accreditation (EIA) keurmerk voor coaches ontwikkeld. Het EIA-keurmerk gaat uit van het Competence Framework (competentieraamwerk) en heeft als doel het bieden van een beschrijving van een coach/mentor op vier duidelijke ontwikkelingsniveaus.

Competence Framework 2.0

Na vijf jaar gewerkt te hebben met ons Competence Framework (CFW) heeft de EMCC-werkgroep CFW een vernieuwde versie ontwikkeld: CFW 2.0. Er zijn indicatoren verdwenen die minder relevant bleken en indicatoren bijgevoegd die we misten.

Ook heeft het EMCC een 'Verklarende woordenlijst' ontwikkeld als toelichting op het CFW en de handleidingen die we gebruiken. Voor de Verklarende woordenlijst zijn Engelse termen geselecteerd op basis van vragen of discussies over de betekenis ervan in andere talen. Deze Engelse termen zijn door de NOBCO in het Nederlands vertaald. Meer weten? Zie: Keurmerken/EIA-niveaus.


 

Eindelijk inzicht in het rendement van coachtrajecten

De Coaching Monitor is het online evaluatie-instrument dat antwoord geeft op vragen over rendement en effectiviteit van individuele coachtrajecten. 

De Coaching Monitor:

 • geeft inzicht in de voortgang van een coachtraject;
 • biedt de mogelijkheid om tijdig bij te sturen;
 • biedt 360-graden feedback en peer-evaluaties;
 • levert een visuele eindrapportage van de behaalde resultaten.

In onderstaande animatie wordt in anderhalve minuut de werkwijze van de Coaching Monitor uitgelicht.

Afbeelding Coaching Monitor video

Meer weten over dit online evaluatie-instrument voor coaching zie: www.coachingmonitor.nl.


 

 
  pijltje Verslag van laatste bijeenkomsten  
 

 

Verslag Symposium: Coachen met Natuur

Door: Lilian Dekkers

"Geef je hoofd vrij, laat je lichaam eens lopen en kijk wat je tegenkomt.”

Deze wens was kenmerkend voor de organisatie van het prachtige symposium over natuurcoaching op 15 september jongstleden. José Vos - Boven, bestuurslid van de NOBCO, opende als dagvoorzitter het symposium. Zij heette de negentig aanwezigen hartelijk welkom en gaf een korte schets van de dag.

De natuur als 'mede-coach'

Yoke de Wilde (Voorzitter VNC) gaf daarna een korte introductie van natuurcoaching. Natuurcoaching houdt letterlijk in, dat de natuur tijdens het coachen op professionele wijze wordt ingezet. De natuur kan worden gezien als ‘mede-coach’, als partner en wordt ingezet als spiegel. De coach én de coachee zien zichzelf in de natuur weerspiegeld. De kracht van natuurcoaching blijkt uit het feit dat de coachees in de natuur precies weten op welke plek ze wel of niet willen zijn en welke stappen ze, letterlijk, willen nemen. Natuurcoaching staat op die manier bol van ervaringsgericht leren en leent zich uitermate goed voor systemisch werk.

Natuurcoaching kent verschillende vormen, waarvan er acht vertegenwoordigd waren op het symposium: wandelcoaching (letterlijk in beweging komen); coachen met honden; coachen met paarden; coaching middels outdooractiviteiten; tuintherapeutisch coachen; een specialisatie die zich richt op bomen; coachen met behulp van natuurwijsheid (de seizoenen en de oude natuurvolkeren) en coachen met behulp van natuurkennis (biologische en botanische kennis).

Vragen die bijvoorbeeld tijdens natuurcoaching gesteld kunnen worden:

Lees hier meer: Symposium Coachen met Natuur.


 

Onbewust beslissen: we hangen van gewoontes aan elkaar

De NOBCO heeft een eigen videokanaal op YouTube. Dit communicatiekanaal is opgezet om de NOBCO-activiteiten beter in beeld te brengen. Indien u niet bij al onze activiteiten aanwezig kunt zijn, kunt u dankzij de video's op ons YouTube-kanaal alsnog een impressie krijgen van deze activiteiten.

De nieuwste video is: Compilatie van NOBCO landelijke bijkomst 'Onbewust beslissen: we hangen van gewoontes aan elkaar' door Dr. Hinze Hogendoorn (Universitair Docent bij de vakgroep Experimentele Psychologie aan de Universiteit van Utrecht).

Bekijk hieronder de video (16 minuten):

Link naar Youtube compilatie Keynote Dr. Hinze Hogendoorn

Meer video's bekijken? Klik hier voor ons YouTube-kanaal met alle 28 video's: NOBCO Beroepscoaches


 

Verslag Masterclass Narcisme

Foto bijeenkomst Masterclass Martin AppeloMasterclass door dr. Martin Appelo 

Door: Rob de Ruiter

Op 6 oktober 2016 organiseerde de NOBCO Vaksectie executive coaching (VEC) een masterclass over narcisme. Ik ging er vrij onbevangen naar toe. Met name het feit dat de spreker als GZ-psycholoog werkt met narcisten, maakte dat ik inhoudelijk ook wel wat verwachtte.

Als hij in het begin aangeeft zelf ook narcist te zijn, spits ik mijn oren. Dat is pas echt interessant. Een specialist die het fenomeen niet alleen vanaf de buitenkant kent en behandelt, maar die daadwerkelijk spreekt uit ervaring van binnenuit. Dat maak je niet veel mee. Martin blijkt een makkelijke spreker met directe, soms wat zwartgallige, humor en vooral veel zelfspot.

Ervaringsdeskundige
Hij belicht vanuit zijn eigen ervaringen en zijn deskundigheid als psycholoog een kant van narcisme die niet veel mensen kennen. Die van een eenzaam mens. Een mens die zich ontwikkelt als narcist vanuit een natuurlijke aanleg met daarbij een ouderlijke context die de latente aanwezigheid van het narcisme doet opbloeien. Narcisme/eigenliefde is een straf! Naast de verdiepende achtergrond geeft hij ook uitleg over het onderscheid tussen twee vormen van narcisme (angstig & depressief) die elk in de realiteit van alledag een andere uitwerking hebben. Martin vult dit nog aan met de misverstanden over narcisme en zeer praktische tips over hoe je kan omgaan met een narcist.

Genuanceerd
De masterclass is doorspekt met vele voorbeelden van bekende narcisten. Aan de hand van video’s en de uitleg van Martin vallen de eigenschappen van de verschillende soorten narcisme goed op hun plek en kan je het makkelijker herkennen. Ik heb vol aandacht geluisterd en genoten van deze zeer informatieve middag. Ik ben een stuk genuanceerder gaan denken over het fenomeen narcisme. 

Wilt u volgende keer ook aanwezig zijn? Klik hier voor meer informatie over de Vaksectie Executive Coaching: VEC.


 

 
  pijltje Overzicht komende bijeenkomsten  
 

 

Regionale bijeenkomst: Bloggen voor coaches

Door: Paula Laning

Programma
Overweeg je te gaan bloggen? Schrijf je makkelijk en vind je het leuk om te doen? Zo ja, weet je waarom je het wilt, voor wie en hoe je het doet? Daar gaan we het over hebben in de workshop en we gaan oefenen.

Doel

 • Jouw doel om te bloggen
 • Welke onderwerpen pak je aan?
 • Waarom zou je het überhaupt willen?
 • Wie gaat ze lezen?
 • Waar ga je ze plaatsen?
 • Hoe houd je het vol?

Meerwaarde voor de deelnemer
Deelnemers weten aan het eind van de workshop of ze wel of niet gaan bloggen en hoe ze het gaan aanpakken.

Over de spreker
Paula is coach in werkplezier en blogger over levensplezier. Haar blogs leren je anders te kijken, waardoor je vrolijker leert denken en leuker kunt leven.

Datum: 22 november 2016
Tijdstip: 18.45 - 21.30 uur
Locatie: Amersfoort
Kosten: € 45,- (excl. btw), NOBCO-coaches: gratis 

Klik hier voor meer informatie: Bloggen voor coaches.


 

Regionale bijeenkomst: Chronische stress en de ontwikkeling van je coachee

Door: Annemieke Rozemond 


Programma
Jaren geleden heb ik gemerkt dat ik met beproefde coachmethodieken niet verder kwam bij bepaalde coachees. Ze waren te uitgeput om zich te kunnen ontwikkelen en te leren van wat ik ze bood. Voor hen was de belangrijkste prioriteit om weer te leren rusten. Dit was voor mij aansporing om me te laten scholen in het coachen bij burn-out en stress. Zijnsoriëntatie is een eigentijds pad van levenskunst. Het is een combinatie van bewustzijnstraining, lichamelijke ontspanning en wijsheid, psychologie en gezond boerenverstand. De basisslogan is ‘Rusten in Zijn en doen wat je echt wilt’. Vanuit ruimte en openheid werkt Zijnsgeoriënteerde coaching met de praktische, psychologische en spirituele dimensies van mensen.

Thema's

 • Stress
 • Burn-out
 • Chronische stress
 • Herstel
 • Verzuim

Meerwaarde voor de deelnemer
Kennis van je grenzen in het coachen van mensen met stress en burn-out. 

Over de spreker
Annemieke Rozemond is sociaal psycholoog en burn-out coach volgens CSR Centrum (Centrum voor Chronische Stress Reversal). Ze werkt met verschillende methodieken zoals IBSR, EFT, meditatie, Werkenergieanalyse en Motivatieonderzoek. 

Datum: 8 december 2016
Tijdstip: 18.45 - 21.30 uur
Locatie: Smallebrugge 
Kosten: € 45,- (excl. btw), NOBCO-coaches: gratis 
Maximaal aantal deelnemers: 30

Klik hier voor meer informatie: Chronische stress en de ontwikkeling van je coachee.


 

Regionale bijeenkomst: Provocatief Coachen

Door: Lars Ratering 

Programma
Coaches kennis laten maken met een ‘andere’ manier van begeleiden dan ze gewend zijn en waarschijnlijk van nature inzetten. De coachee wordt assertiever, neemt (echt de) eigen verantwoordelijkheid en creëert realiteitszin bij zichzelf.

Doel

 • Oefenen met de drie basisvereisten warmte, uitdaging en humor die een provocatieve interventie mogelijk maken.
 • Oefenen met een aantal interventies, waaronder ‘dat is toch prachtig’, dramatiseren en bijnamen.
 • Loslaten van de structuur van een gesprek, waardoor de coachee de structuur gaat bewaken.
 • Het zelf ervaren van verschillende lichaamswerkvormen.

Meerwaarde voor de deelnemer
1. Uitbreiding van de eigen rugzak van technieken en methoden.
2. Gebruik van humor in gesprekken. Gesprekken worden energieker, meer inspiratie.
3. Uit de eigen comfortzone komen, echt contact met de coachee.
4. Meer resultaat bij de coachee.

Over de spreker
Lars Ratering is al jaren werkzaam als zelfstandig trainer en coach.

Datum: 29 november 2016
Tijdstip: 18.45 - 21.30 uur
Locatie: Nijmegen
Kosten: € 45,- (excl. btw), NOBCO-coaches: gratis 

Klik hier voor meer informatie: Provocatief Coachen.


 

Landelijke bijeenkomst: Bezielend coachen

Door: Adriaan Hoogendijk 

Programma
Wat is bezieling en hoe ontstaat die? Hoe kun je bezieling ervaren? Wanneer het gaat over bezieling dan gaat het ook over de interactie tussen ego en ziel. Hoe staat het met de verhouding tussen die twee? Waaruit bestaat de ziel en wat zijn de bestanddelen van het ego?

Thema's
Na eeuwen weggeretoucheerd te zijn door de wetenschappen bevindt de ziel zich gelukkig weer in een renaissance. Nu het ego nog. De ziel brengt aloude wijsheid met zich mee, maar het ego is de grote “wijsheidsvermeerderaar”. Tenminste, wanneer ook het ego die functie van ons krijgt, want het ego is een interessant samengesteld geheel, dat de persoonlijkheid gedurende tientallen jaren in evenwicht houdt en waardoor veel nieuwe kwaliteiten worden ontwikkeld. Het ego vraagt om een tedere benadering en om transformatie. Juist daardoor brengt het wijsheid en ontstaat er nieuwe ruimte voor bezieling in leven, in relaties en in werk.

Over de spreker
Drs. Adriaan Hoogendijk (1950) studeerde wijsbegeerte, waaronder psychoanalyse, genderstudies en seksuologie. Hij studeerde af op het onderwerp liefde. Sinds 1987 werkt Adriaan vanuit Hoogendijk Coaching en Opleiding als coach, loopbaancoach, outplacementadviseur, executive coach, relatiecoach en opleider tot coach. Hij schreef talloze artikelen en diverse boeken. Zijn twee laatste boeken verschenen dit jaar: Geluk voor gevorderden (een publieksboek, uitgever Balans) en Bezielend Coachen (een vakboek, uitgever Business Contact).

Datum: 13 december 2016

Tijdstip: 15:00 -18:30
 uur
Locatie: Utrecht
Kosten: € 95,00 (excl. btw). Voor NOBCO-coaches is de toegang gratis.

Klik hier voor meer informatie: Bezielend coachen.


 

 
  pijltje Overige interessante activiteiten  
 

 

Symposium: Coaching en Onderzoek 2016

In het jaarlijkse NOBCO Symposium voor Coaching en Onderzoek kunt u kennisnemen van de uitkomsten recente onderzoeken naar coaching. Dit jaar wordt u bijgepraat over de laatste stand van zaken door prof.dr. Marie-Jose Enders van de Open Universiteit. Tevens geven diverse coaches demonstraties (workshops) van technieken en hulpmiddelen die geïnspireerd of gebaseerd zijn op deze nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Doelgroep: coaches, HR- en begeleidingsprofessionals, inkopers van coachdiensten en onderzoekers.

Programma:

 • Uitreiking NOBCO Thesisprijs 2016 (door prof. dr. Fred Korthagen, voorzitter jury) en korte presentatie winnaar 2016
 • Keynote: De zin en onzin van dier-ondersteunde interventies binnen coaching: een kritische beschouwing. (Prof. dr. Marie-Jose Enders: bijzonder hoogleraar Antrozoölogie (Mens-dier relatie studies) aan de Faculteit Psychologie en Onderwijswetenschappen, Open Universiteit).
 • Workshop A: Dealing with feeling: Over emotieregulatie en balans (Prof. dr. Karen van Dam)
 • Workshop B: Schaduwkanten van reflecteren en ACT als remedie (Drs. Tom Luken)
 • Workshop C: Tijd om te coachen op teamflow? (Drs. Jef van Hout -PDEng)
 • Workshop D: Het evalueren van coachtrajecten met de NOBCO Coaching Monitor (drs. Alexander Waringa)
 • Workshop E: Conflicthantering binnen coaching (Dr. Nicole Hoefsmit)
 • Workshop F: Coachen als tweede beroep: zichtbaar maken van coachrollen en effecten van training (Dr. Frank Crasborn)

Datum: vrijdag 25 november 2016
 van 13.00 - 20:00 uur
 te Utrecht

Kosten: € 95,- (excl. btw), NOBCO-coaches en introducés: gratis - VOL -

DIT SYMPOSIUM HEEFT HET MAXIMUM AANTAL DEELNEMERS BEREIKT.

INSCHRIJVEN IS HELAAS NIET MEER MOGELIJK.

Klik hier voor het volledige programma: NOBCO Symposium: Coaching en Onderzoek 2016.


 

 
  pijltje Verdieping & Onderzoek  
 

 

Voorzichtigheid is geboden bij het werken met typologieën: Het wrange voorbeeld van de MBTI

MBTIHoewel regelmatig onderzoeken naar coaching worden gepubliceerd in internationale (wetenschappelijke) tijdschriften, dringen de onderzoeksresultaten slechts mondjesmaat door binnen het werkveld. Om deze reden wordt regelmatig door een lid van de NOBCO Commissie Wetenschappelijk Onderzoek (CWO) een recent verschenen onderzoeksartikel samengevat en besproken.

Deze maand het artikel:  

 • Vermeren, P. (2013). De ongewenste populariteit van typologieën. Gedrag & Organisatie, 26(4), p. 405-430.

Bespreking door prof. dr. Fred Korthagen 

De populariteit van typologieën
In de coachingspraktijk wordt soms gebruik gemaakt van testjes en modellen om iemands persoonlijkheid in kaart te brengen. De wetenschappelijke basis van die testjes is echter vaak discutabel. Daarover schreef Vermeren in 2006 het boek De Hr-ballon: 10 populaire praktijken doorgeprikt. Het is een boek waarvan velen het schaamrood op de kaken kunnen krijgen. Hieronder focus ik op één voorbeeld uit het werk van Vermeren, gebaseerd op zijn samenvattende artikel uit 2013.

Meyers-Briggs Type Indicator
Dat voorbeeld gaat over de Meyers-Briggs Type Indicator (MBTI), ontwikkeld door Isabel Myers-Briggs en haar moeder Katherine Cook Briggs. Zoals een korte zoektocht op het internet laat zien, is deze vragenlijst zeer populair. Hij wordt door vele coaches, HR-medewerkers van bedrijven en trainers gebruikt. De gedachte is dat de scores van mensen op de MBTI hun persoonlijkheid in kaart brengen. Dat mensen blij zijn dat ze zichzelf met zo’n test kunnen typeren is één ding, maar als coaches of bedrijven anderen op die manier gaan typeren (dus in hokjes plaatsen), zou je toch wel willen dat dit op een verantwoorde manier gebeurt. Helaas veegt Vermeren de vloer aan met verschillende populaire tests, waaronder deze MBTI........

Lees hier het hele artikel: Voorzichtigheid is geboden bij het werken met typologieën: Het wrange voorbeeld van de MBTI


 

 
  pijltje Nieuwe EQA-geaccrediteerde Opleidingen  
 

 

Inmiddels 49 coachopleidingen in Nederland met EQA-keurmerk

Met het accrediteren van coachopleidingen wil de NOBCO bijdragen aan de professionalisering van het coachvak en in de markt meer duidelijkheid creëren over de kwaliteit en het niveau van de vele coachopleidingen.

De European Quality Award (EQA) is ontwikkeld door de European Mentoring & Coaching Council (EMCC) in nauw overleg met de NOBCO en de andere 23 Europese beroepsorganisaties. De EQA sluit aan op het keurmerk voor individuele coaches (EIA) en kent dezelfde differentiatie in niveaus.

De afgelopen periode heeft 1 coachopleiding het Europese EQA-accreditatie behaald op Practitioner niveau:

 • De opleiding 'Professional Coaching & Leiderschap' van het opleidingsinstituut Coachcenter.  

Van harte gefeliciteerd met het behalen van de EQA-accreditatie!

In totaal zijn er in Nederland nu 49 EQA-geaccrediteerde coachopleidingen, waarvan 18 Foundation, 26 Practitioner, 4 Senior Practitioner, 1 Master Practitioner. 

Op dit moment zitten er ook nog diverse opleidingsinstituten in hun accreditatieproces. 

Zoekt u een coachopleiding met een EQA-accreditatie?

Zie voor een overzicht van alle opleidingen: Overzicht EQA.

Wilt u meer informatie over de EQA-accreditatie of een formele aanvraag indienen voor het starten van het accreditatieproces? Kijk dan voor meer informatie op onze website: EQA.


 

 
  pijltje Colofon  
 

 

De NOBCO in vogelvlucht

De film 'NOBCO in vogelvlucht' geeft in zes minuten een beeld waar de Nederlandse Orde van Beroepscoaches voor staat. Naast de visie en kernwaarden komen vooral de NOBCO-producten aan bod zoals de Europese Accreditatie, de Coaching Monitor en de vele bijeenkomsten die wij jaarlijks organiseren.

Ook komen diverse NOBCO-coaches aan het woord die aangeven waarom zij aangesloten zijn. Deze film laat de meerwaarde van de NOBCO zien voor zowel aangesloten coaches als opdrachtgevers. Bekijk de film hier:

Afbeelding video NOBCO in Vogelvlucht


 

Met dank aan...

De redactie van het e-Magazine bestaat uit het NOBCO-bestuur en wordt daarnaast ondersteund door diverse deskundigen uit het coachveld.

Redactie:

 • Bestuur: Lilian Dekkers, Marcel Groenendijk, José Vos-Boven, Miriam Oude Wolbers, Charlotte van den Wall Bake en Alexander Waringa
 • Gastredactie: Dr. Hinze Hogendoorn, Prof.dr. Fred Korthagen en Rob de Ruiter.
 • Redactie-ondersteuning: Astrid van den Hoek, Communicatiemedewerker bij MOS.

Nieuwstips en kopij voor het e-Magazine kunnen worden verzonden aan: redactie@nobco.nl.

 • Deadline volgende editie is donderdag 5 januari 2017.
 • Verschijningsdatum volgende editie: donderdag 12 januari 2017. 

Het e-Magazine wordt via e-mail verzonden en staat tevens op de NOBCO-website.


 

 
 
Disclaimer Stichting NOBCO   Postbus 1167   3860 BB Nijkerk   033-2473428   e-mail: info@nobco.nl

Het e-Magazine is een uitgave van de NOBCO. Aan de samenstelling en de inhoud van deze nieuwsbrief wordt de uiterste zorg besteed. NOBCO aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de juistheid of volledigheid hiervan, dan wel voor de directe of indirecte gevolgen van handelen of nalaten op basis van deze uitgave. © 2016 NOBCO.


Wenst u het NOBCO e-Magazine niet langer te ontvangen? Klik dan op AFMELDEN.