Samenstelling Nederlandse coachmarkt: NOBCO Benchmark 2016

Deze benchmark is een initiatief van de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). Aan de benchmark hebben 1.200 beroepscoaches deelgenomen.

De kerncijfers van 2016

Samenvatting

De top vijf van coachvragen bestaat voornamelijk uit werk-gerelateerde thema’s. Het is dan ook vaak de werkgever die de coaching financiert, al is dit bij de cliënten van NOBCO coaches vaker het geval dan bij de cliënten van de overige coaches. Beroepscoaches nemen hun vak serieus, zijn vrijwel altijd hoogopgeleid en doen regelmatig aan supervisie & intervisie. De NOBCO coaches doen het op deze gebieden iets beter dan de overige coaches. De tarieven van NOBCO coaches zijn bijna 10% hoger dan die van andere coaches en ze bieden net iets langere coachtrajecten met meer contactmomenten. NOBCO coaches zijn ook vaker als zelfstandige actief en vaker fulltime bezig met coachen.

Top 5 coachvragen

 1. Zelfontplooiing 
 2. Werk-privé balans 
 3. Samenwerken met collega’s 
 4. Loopbaan/ carrière
 5. Stress en/ of Burn-out 

In de top vijf van coachvragen staan maar liefst vier werk-gerelateerde thema’s. Echter, de lijst wordt aangevoerd door een persoonlijk thema, namelijk ‘zelfontplooiing’.

Dienstverlening

Bij de NOBCO coaches is de gemiddelde tijdsduur van een coachsessie (86 minuten) en het aantal sessies (7) per coachtraject ongeveer gelijk aan de sessieduur en het aantal sessies die de overige coaches aanbieden. Gemiddeld zien deze coaches een cliënt eens per 2,5 weken. De trajecten van de NOBCO coaches duren gemiddeld iets langer (19 weken v.s. 17,5 weken). Naast face-to-face bijeenkomsten onderhoudt 1/3 van de coaches ook via de telefoon en mail contact met cliënten.

Tarieven

1/3 van de cliënten betaalt de factuur voor de coaching zelf, dit aantal ligt lager bij de cliënten van de NOBCO coaches (1/4), bij deze cliënten neemt de werkgever vaker de factuur voor zijn rekening. De zakelijke tarieven liggen ongeveer 30% hoger dan de tarieven voor particulieren. Let op: het gaat hier om een gemiddelde, de hoogte van het tarief kan afhangen van verschillende aspecten, zoals de opleiding, ervaring en accreditaties van de coach, type coachvraag, niveau doelgroep etc.

 • Uurtarief zakelijke klanten: € 120,- per uur (excl. btw) - NOBCO coaches: € 129,- per uur (excl. btw)
 • Uurtarief particulieren: € 84,- per uur (incl. btw) - NOBCO coaches: € 86,- per uur (incl. btw)

Kenmerken coach

Een overgroot deel van alle coaches is hoogopgeleid, dat wil zeggen HBO of hoger (96%). Tevens is een groot deel van de coaches van het vrouwelijk geslacht (3/4). Onder de NOBCO coaches zijn ook veel vrouwen (2/3) maar hier zijn de mannen relatief wel beter vertegenwoordigd (1/3).

Scholing coaches

Een zeer grote meerderheid (> 90%) van de coaches heeft een coachopleiding gevolgd en heeft in de afgelopen 12 maanden intervisie gevolgd (78%). Tevens heeft een ruime meerderheid in deze periode supervisie gehad (57%).

Bedrijfsvoering

Een grote meerderheid van de coaches werkt zelfstandig vanuit een eigen onderneming, hier zit een klein verschil tussen de NOBCO coaches (75%) en de overige coaches (70%). Echter, slechts 33% de coaches werkt fulltime als coach. Bij de NOBO coaches ligt dit iets hoger (38%).

 • Eigen onderneming: 70% -> NOBCO coaches: 75%
 • Loondienst: 8% -> NOBCO coaches:   7%
 • Combinatie: 22% -> NOBCO coaches: 18%
 • Fulltime actief als coach: 33% -> NOBCO coaches:  38%

---

Deze benchmark is een initiatief van de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO) en is uitgevoerd met behulp van de NOBCO Coaching Monitor (www.coachingmonitor.nl).

De benchmark wordt mede mogelijk gemaakt door Tijdschrift voor Coaching, Coachlink, het Coachhuis en diverse EQA Coachopleidingen.