Donderdag 05 april 2018

Jubileummasterclass De stressbalans, stress & technostress, prof. Dr. Theo Compernolle

Utrecht | 11:30 - 17:30 uur

Thema van de masterclass

Deze masterclass staat in het teken van inzicht verkrijgen in stressbalans en praktische instrumenten om het evenwicht te behouden of te herstellen, waarbij speciale aandacht wordt besteed aan de manier waarop het verkeerd gebruik van informatie- en communicatietechnologie (ICT) onnodige techno-stress creëert en de intellectuele productiviteit en creativiteit ruïneert.

Indeling van de middag

In het eerste deel wordt “de stressbalans” nader bekeken en onderzocht. In zijn eenvoudigste versie is dit het evenwicht tussen de eisen in de ene schaal en in de andere schaal de middelen die je hebt om de eisen te hanteren.

De metafoor van een stressbalans is inspirerend omdat 'balans' uitdrukt dat, zelfs als het gewicht dat de onbalans veroorzaakt niet kan worden veranderd, je je balans steeds kan herstellen met interventies in andere domeinen. "Balans" maakt ook duidelijk dat het gewicht van de eisen op zich geen probleem is, zolang de eisen in evenwicht zijn met de andere factoren.

Dit concept van stressbalans helpt niet alleen om persoonlijke balans te beheren, het helpt ook om te reflecteren op de stressbalans van een team, een afdeling, een bedrijf.

In het tweede deel richten we ons op “technostress” en krijg je een antwoord op vragen over hoe je de fantastische nieuwe ICT kunt hanteren om niet alleen een betere stressbalans te realiseren, maar ook een optimale synergie tussen brein en ICT(gebruik).

- Wat vertelt de wetenschap ons over multitasking?

- Hoe efficiënt is multitasking?

- Zijn er taken waarvoor multitasking beter werkt dan voor anderen?

- Zijn vrouwen echt beter in multitasking?

- Hoe doen hypertaskers het? Hebben ze een superieur brein?

Over Theo Compernolle:

Theo Compernolle studeerde Geneeskunde aan de Katholieke Universiteit Leuven, specialiseerde aan de Universiteiten van Amsterdam (Neurologie), Leiden (Psychiatrie) en Pennsylvania (Systems Therapy). Hij promoveerde tot doctor in de geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam op het onderwerp stress. Hij gaf leiding aan (poli)klinische diensten van de Katholieke Universiteit Leuven en Triversum in Amsterdam en Alkmaar.

Hij publiceerde meer dan 100 artikels en 8 boeken. Zijn ideeën over individuele stress en stress in organisaties vatte hij samen in zijn boek dat een bestseller werd onder de management boeken: “STRESS, VRIEND EN VIJAND” (Lannoo-Tielt, Scriptum-Rotterdam, 7de druk van de tweede update). Ook zijn videotapes/DVD over stress, geproduceerd door Video Management NV werden bestsellers (vertaald in 5 talen).

Recent verscheen: “BRAINCHAINS. Discover your brain and unleash its full potential in a hyperconnected multitasking world”. Zie www.brainchains.info . De Nederlandse vertaling werd een bestseller: "Ontketen je brein. Hoe hyperconnectiviteit en multitasking je hersenen gijzelen en hoe je eraan kan ontsnappen:" Uitg Lannoo. Van dit boek zijn korte krachtige samenvattingen verkrijgbaar bij Amazon.com (50 pagina’s van 250 woorden. 1 onderwerp per pagina. 50 illustraties) in het Engels, Nederlands en Frans.

Programma

11:30 uur Inlooplunch
13:00 uur Start programma
15:00 uur Middagpauze
15:30 uur Vervolg programma
17:30 uur Borrel
18:15 uur Einde 

Kosten: € 95,- excl. BTW, NOBCO-coaches gratis