Masterclass voor VEC-genoten thema ‘Ethiek in de boardroom’

DOORN 13:00 - 17:45 uur Downloaden als iCal

Exclusief voor leden van de VEC organiseren we op donderdag 8 oktober weer onze Masterclass voor VEC-genoten met als thema ‘Ethiek in de boardroom’. Ethiek is een steeds belangrijker onderwerp voor executives.

Vragen die executive coaches in hun werk steeds vaker tegen komen zijn:

• Waar liggen de grenzen, hoe ver mag, moet, wil een bedrijf en haar bestuurders gaan om hun doelen te bereiken?

• Op welke manier en op welk vlak kan ik als coach de executives ondersteunen in hun ethisch besef

Kortom, hoe ga je als executive (coach) om met het spanningsveld tussen het economisch belang en het duurzame bestaansrecht van een organisatie.

Voor deze masterclass hebben we twee top-sprekers bereid gevonden om actief met het thema aan de slag te gaan:

Albert Jan Stam (1967) is partner bij het Strategic Management Centre in Laren (NH) en houdt zich bezig met onderzoek, advies en coaching bij verandervraagstukken op het gebied van ethiek, cultuur, bestuur en toezicht. Tevens is hij bij diverse bedrijven en organisaties toezichthouder. Eerder was hij o.a. partner bij Hoek Consultants (executive search en coaching), associate partner van organisatieadviesbureau Berenschot en predikant .

Hij heeft een boek geschreven over ethiek in de boardroom en gaat met ons praktisch aan de slag gaan om ethische dilemma's te herkennen en te bespreken aan de hand van casuïstiek uit de groep executive coaches.

Moreel juist handelen in en door bedrijven of organisaties is een kwestie van enerzijds het besturen of managen van integriteit en anderzijds het ontwikkelen van de integriteit van de bestuurder of manager. Het eerste doe je door het ontwikkelen en invoeren van een adequate integriteitsinfrastructuur. Zo zorg je voor een ethische code, monitor je gedrag, beleg je dilemmasessies, organiseer je trainingen en voorzie je in een meldpunt voor klachten en/of ongewenst gedrag. Hier gaat het dus om structuren, afspraken en processen - een vrij technisch en daarmee betrekkelijk concreet gebeuren. Bij het tweede, het ontwikkelen van morele sensitiviteit en besluitvormingsvaardigheid komt meer kijken, namelijk het vermogen van een bestuurder, manager of commissaris om te reflecteren op eigen waarden en gedrag.

Als executive coach heb je te maken met beide aspecten. Albert Jan zet ons op de biechtstoel en geeft praktische handvatten om het gesprek over ethische dilemma's te voeren.

Fons Trompenaars (1953) heeft zijn sporen verdiend als organisatiedeskundige, managementconsultant en schrijver van boeken op het gebied van management. Hij weet veel over cultuurverschillen in organisaties, maar legt zich op dit moment met onderzoek toe op ethische dilemma's en diversiteit. Hij biedt in deze masterclass de gelegenheid om eigen dilemma's uit de coachingspraktijk in te brengen. Als deelnemer ontvang je daarom, na aanmelding, toegang tot een vragenlijst.

Fons neemt ons mee in het omgaan met dilemma's en de verschillende manieren om hier tegenaan te kijken. Door middel van een praktische oefening en eigen casuïstiek uit onze groep ga je hiermee praktisch aan de slag.

Na afloop zijn van beide sprekers boeken tegen gereduceerd tarief te koop.

Programma

13.00-13.30 Inloop met koffie en thee

13.30-15.00 Albert Jan Stam

15.00-15.30 Pauze

15.30-17.00 Fons Trompenaars

17.00-17.45 Borrel met kleine hapjes


Locatie: Jachthuis Beukenrode, Beukenrodelaan 2, 3941 ZP Doorn.

Kosten voor deze bijeenkomst zijn € 45,-.