Praktisch, direct en concreet

Johan van Tiel is 42 jaar, woont in Emmen en is no-nonsense coach en trainer. Met no-nonsense bedoelt hij dat de sessies praktisch, direct, concreet en zonder poespas zijn. Hij richt zich voornamelijk op het ontwikkelen van talenten die mensen in zich hebben. Johan is aangesloten bij NOBCO om bij te kunnen dragen aan de professionalisering van het coachvak.

Onderscheiden in het coachvak

Vanwege het feit dat er wel meer dan 63.000 coaches actief zijn in Nederland, wilde Johan zich graag onderscheiden in het vak van coaching. “Ik ben in 2021 gestart met de certificering. De reden dat ik dat gedaan heb, is omdat ik het heel belangrijk vind om mezelf als coach op de kaart te zetten. Ik wilde laten zien dat ik mijn vak serieus neem. Ik ben ook hypotheekadviseur geweest en daarbij moest ik mijn vak ook ieder jaar bijhouden, dus blijven leren en ontwikkelen vind ik eigenlijk niet meer dan normaal.” 

“In het begin heb ik het certificeringstraject wel als lastig ervaren. Ik moest voldoen aan een hele structuur en daar houd ik niet zo van. Uiteindelijk heb ik het toch gedaan en kwam ik erachter dat het me ook veel brengt. Het administratieve proces viel ook wel weer mee. Tegelijkertijd ben je ook aan het reflecteren op je eigen ontwikkelingen. Dat is juist heel waardevol. Achteraf ben ik heel blij dat ik het gedaan heb. Ik ben nu veel bewuster van waar mijn ontwikkeling ligt, waar ik dus nog stappen kan maken.” 

Coachee Sabrina Eleveld

Een coachee van Johan is Sabrina Eleveld. Ze is 32 jaar en heeft ondertussen haar eigen bedrijf, Elevated Stories. Ze was op zoek naar een coach toen ze uit loondienst wilde. Ze twijfelde alleen of ze wel voor zichzelf zou moeten beginnen. “Ik had heel erg de overtuiging dat je een bepaald type mens zou moeten zijn om te kunnen en mogen ondernemen. En ik denk dat ik een stukje bevestiging zocht van iemand die daar wat meer in zat.”

“Toen ik op zoek ging naar een coach heb ik vooral gelet op de ervaring van iemand. Ik kwam op de website van Johan uit en dat voelde meteen goed. We hebben een telefonisch gesprek gehad en daarna een intake.”

Sabrina vertelt dat ze nog steeds veel te danken heeft aan het coachtraject met Johan.

“Bij sommige dingen die ik tegenkom denk ik: oké het is even lastig, maar het is een kwaliteit die ik heb, dus die kan ik hierbij toepassen. En dit is juist weer een valkuil van mij, dus daar moet ik op letten. Het helpt dus niet alleen met zoeken naar welke baan bij mij past, maar ook ontdekken wie je bent.” Ze is ontzettend blij dat ze die sprong heeft durven nemen. Na haar sessies met Johan heeft ze veel meer zelfvertrouwen in haar eigen talenten. “En ik durf ook veel meer te vertrouwen op de kwaliteiten die ik heb."

“Als men denkt aan coaches, dan is NOBCO het uithangbord”

Johan is naast zijn werkzaamheden als coach ook lid van een van de commissies binnen NOBCO. Hij vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de professionalisering van het coachvak. In plaats van aan de zijlijn te staan, wil hij direct invloed hebben. “NOBCO is een platform met gelijkgestemden. Mensen die hun vak ook heel serieus nemen. Zo kun je elkaar ook helpen in je ontwikkeling. Bijvoorbeeld op meetings of leuke bijeenkomsten met sprekers. Maar, NOBCO geeft ook met een keurmerk aan wat goede opleidingen zijn die mij kunnen helpen in mijn verdere ontwikkeling. Als men denkt aan coaches, dan is NOBCO het uithangbord. Ervoor zorgen dat het vak verder professionaliseert, dat steun ik graag.”

Coachtraject met Sabrina

Een coachtraject van Johan begint altijd met een telefonisch gesprek, gevolgd door een intake. Als er een klik is, concretiseert hij de coachvraag van de coachee. “Ik begin altijd bij wie iemand is. Je herkent en erkent wie je bent. Vaak worden er dan al veel dingen duidelijk en gaan er kwartjes vallen.” Dat is iets wat Sabrina soms wel als lastig heeft ervaren. “Je moet zelfvertrouwen krijgen in de talenten die je hebt. En dat is af en toe wel heel confronterend.”

Na de intake gaat Johan vaak verder met een persoonlijkheidsscan. Het is een kritische blik op jezelf, een soort bewustwording noemt hij het. “Het is belangrijk om te kijken naar wat je in je hebt en dat te ontwikkelen, in plaats van te trekken en duwen aan dingen die je gewoon niet in je hebt en waar je niet gelukkig van wordt.”

Geen vastomlijnd programma

Daarna heeft hij geen vastomlijnd programma. Hij kijkt per coachee wat er nodig is. “Bij Sabrina hebben we de persoonlijkheidsscan uitgewerkt om de verbinding te zien. Wat betekenen de uitkomsten nu concreet? Hoe werkt dat in de praktijk? Daar bespreken we voorbeelden van.” Ook laat Johan de coachee na elke coachsessie een reflectieverslag schrijven. “Je hebt een coachsessie van anderhalf uur, maar pas later op de dag daalt dat in. Het gaat in je hoofd zitten. Bij zo’n reflectieverslag ga je daar nog eens goed over nadenken. Wat kan ik hiermee? Komt er nog een actie uit? Dan gaat het pas echt landen.”