Sarah Hendriks (42) woont samen met haar man, kinderen en hond in Bilthoven. Als gespecialiseerd coach in talentontwikkeling, loopbaancoaching en stress- en burn-outbegeleiding richt zij zich met haar eigen coachpraktijk De Groeistudio op Young Professionals. Met 18 jaar werkervaring in diverse (leidinggevende) functies in het bedrijfsleven en het hoger onderwijs heeft ze de stap gemaakt om haar eigen coachpraktijk te beginnen.

Naast haar werkzaamheden als coach is zij ook trainer voor diverse opleiders zoals Schouten & Nelissen. Sarah haalt daarnaast energie uit haar rol als zelfstandig trouwambtenaar, uit leuke dingen ondernemen met haar gezin en met vrienden, yoga en hardlopen. Sarah is aangesloten bij NOBCO voor de verbinding gericht op ontwikkeling en groei met haar vakgenoten.

Young Professionals als doelgroep

Sarah richt zich met het coachen specifiek op Young Professionals: mensen met tot circa tien jaar werkervaring die veelal aanlopen tegen dezelfde thema’s. Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Hoe kan ik mijn kwaliteiten en talenten nog beter inzetten om van betekenis te zijn met mijn werk? En hoe zorg ik daarbij voor een prettige werk-privé balans en (meer) werkgeluk. Sarah’s affiniteit met Young Professionals komt voort uit haar rol als coach en trainer aan de Hogeschool Utrecht.

“Met name in de coronatijd ben ik erachter gekomen dat er bij jonge mensen zoveel speelt. Op het gebied van stress- en burn-outklachten, maar ook in een verdere verdieping in wie ze zijn en wat ze willen. Dus echt die talentontwikkeling en loopbaancoaching spraken me aan. Toen heb ik besloten om volledig zelfstandig ondernemer te worden.”

"Persoonlijke ervaring in mijn rugzak"

Naast haar zakelijke kennis speelt haar persoonlijke ervaring ook mee. Op haar 29e kreeg Sarah namelijk zelf te maken met stress- en burn-outklachten.

“Van de één op de andere dag merkte ik dat mijn lichaam signalen gaf waar ik echt mee aan de slag moest. Toen heb ik zelf ook de waarde van coaching ervaren. Dat het je echt kan brengen tot nieuwe inzichten en het maken van keuzes die volledig bij je passen.

In eerste instantie ben ik naar een coach op zoek gegaan om erachter te komen wat mijn energiegevers en energievreters zijn. Daar heb ik destijds allerlei stappen in gezet. Door mijn persoonlijke ervaring denk ik dat dit het coachen nog persoonlijker maakt. Maar, uiteindelijk werkt het natuurlijk wel voor ieder mens anders en ben ik er als coach om iemand te begeleiden op een manier die bij diegene past. Daarom heb ik ervoor gekozen om zelf een opleiding te voltooien om de juiste methodieken in te kunnen zetten per persoon.”

Een leven lang leren

Na jarenlang gewerkt te hebben aan de Hogeschool Utrechts kreeg Sarah het verlangen om Young Professionals écht te helpen met de problemen waar zij mee kampen. Bij het starten van haar eigen coachpraktijk wist ze meteen dat ze voor kwaliteit wilde gaan. Ze verdiepte zich in welke beroepsverenigingen er zijn en kwam zo al meteen bij NOBCO terecht.

“Ik vind het heel belangrijk om kwaliteit en professionaliteit te bieden. Ik wil graag jonge mensen laten groeien. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat ik mezelf ook blijf ontwikkelen. Ik geloof sowieso in een leven lang leren. Daar hoort voor mij een certificering bij en daarom ben ik direct dat traject ingestapt. Ik denk dat mensen nooit zijn uitgeleerd en vind het fijn om mezelf daarin uit te blijven dagen. Hoe sta ik erin? Wat heb ik nodig? Zeker voor een coach is het heel belangrijk om daar heel zelfbewust mee bezig te zijn.” Tijdens het coachen gebruikt Sarah nu dan ook allerlei bewezen methodieken, om iedereen op zijn of haar eigen manier te kunnen helpen.

Het startpunt voor verdere groei en ontwikkeling

“Het certificeringstraject is best even wat werk. Je gaat verschillende stappen door, maar ik vind zelf dat het door NOBCO heel helder wordt begeleid. Het is duidelijk wat er van je wordt verwacht. En als je vragen hebt is er ook een wekelijks spreekuur waar je terecht kan met je vragen. Ook kun je een mentor in de arm nemen, maar dat heb ik niet gedaan. Uiteindelijk ben ik dan ook heel erg blij met het resultaat, dat het gelukt is. Ik zou het anderen zeker aanbevelen. Ik denk wel dat het veel voldoening geeft. Het is een startpunt om verder te groeien en ontwikkelen. En ik hoop dat veel meer coaches zich gaan aansluiten bij NOBCO, zodat we het vak ook met elkaar verder kunnen ontwikkelen.”

Daarnaast blijft Sarah ook op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in het vakgebied coaching. Via social media, het lezen van boeken, volgen van webinars en intervisie met andere coaches.

Transparantie, professionaliteit en vertrouwelijkheid

Sarah begint haar coachtraject altijd met een vrijblijvende en kosteloze intake. Ze maakt kennis met de coachee en bespreken samen de coachvraag.

“Tijdens de intake gaan we dieper in op de aanleiding om gecoacht te worden en waar ik bij kan begeleiden als coach. Ook vertel ik over mijn aanpak en dat ik via de ethische gedragscode van NOBCO werk. Daarin staan onder anderen transparantie, professionaliteit en vertrouwelijkheid centraal. Vervolgens maak ik een inschatting hoeveel coachsessies er nodig zijn. Meestal zijn dit er zo’n 5 tot 8, afhankelijk van de coachvraag. Daarna gaan we met elkaar aan de slag, en dat doe ik echt gericht op de persoonlijke doelen van de coachee. Vaak vinden mijn coachsessies plaats in het Coachhuis aan het Oorsprongpark in Utrecht. Na het afgesproken aantal sessies is er altijd een evaluatie. Allereerst kijk je natuurlijk met de coachee of de coachvraag is beantwoord, maar daarnaast is het als coach ook belangrijk om open te staan voor feedback.”

“Interessant om actief betrokken te zijn bij NOBCO”

Kwaliteit en professionaliteit uitstralen naar de markt vindt Sarah heel belangrijk. “Je laat zien dat je bezig bent met je eigen ontwikkeling. Daarnaast is de verbinding met andere coaches ook heel belangrijk. Dat is voor mij echt een meerwaarde van NOBCO. Je komt met elkaar in contact en zorgt ervoor dat je up-to-date blijft. Je krijgt de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van coaching mee en kunt daarin nog verder groeien met collega’s samen. Vooral die intervisie vind ik heel belangrijk. Als je een bepaald vraagstuk hebt, dan breng je dat in bij de intervisie. Je krijgt feedback en geeft anderen ook weer feedback. Zo kunnen we elkaar verder helpen in ons vak.”

“Mijn eigen rol binnen NOBCO zou ik graag verder willen ontdekken. Wat mijn specifieke meerwaarde ook kan zijn binnen de beroepsvereniging. Ik zie sowieso de meerwaarde in van het contact met vakgenoten. Het lijkt me interessant om echt actief betrokken te zijn bij NOBCO. Bijvoorbeeld in een vaksectie voor stress en burn-out.”