De vaksectie executive coaching (VEC) is hét platform voor executive (team)coaching in Nederland. We zetten ons in voor het zichtbaar maken van de toegevoegde waarde van executive coaching en voor de verdere professionalisering en ontwikkeling van aangesloten executive coaches.

De VEC stimuleert het leren van en met elkaar, en faciliteert de onderlinge verbinding binnen de community. Dat doen we door middel van verschillende activiteiten zoals het organiseren van inspirerende events voor NOBCO-VEC coaches, het ondersteunen van supervisie en intervisie groepen, het onderhouden van een LinkedIn community en een schrijverscollectief.

Definitie executive coaching

Executive (team)coaching vergroot de effectiviteit van executive leiderschap: directieleden, bestuurders, DGA’s en topmanagers, toezichthouders en commissarissen. Binnen het vakgebied Executive (team) coaching is naast aandacht voor de ontwikkeling van de persoon door de vergroting van het zelfzicht, inzicht in relaties en van de kwaliteit van leven, ook aandacht voor de complexiteit en dynamiek in de context waarbinnen executives functioneren. Dat kan op team-, organisatie of maatschappelijk niveau zijn.

Onze missie en visie

De missie van de VEC is daarom om het vak te ontwikkelen tot een volwaardige professie. Daarin zijn we leidend en leveren we tevens een bijdrage aan de bekendheid en beschikbaarheid van professionele executive coaching in organisaties.

Achtergrond executive coaching

De snelle ontwikkelingen in sociaal, technologisch en omgevingsvraagstukken vergt een ander soort leiderschap. Een executive coach begrijpt deze dynamiek als geen ander. Vaak is het makkelijker om je ontwikkeling te laten ondersteunen door een gelijkwaardige partner voor executives.

Aansluiten bij de vaksectie executive coaching

Ben je aangesloten bij NOBCO en een ervaren executive coach? Of ben je een bestuurder met coaching ervaring? Bestaat jouw coach praktijk voor een substantieel deel uit executives als klant? Dan nodigen we je uit om lid te worden van de vaksectie executive coaching (VEC). Het lidmaatschap is kosteloos. Vul het aanmeldformulier in en ontdek of je voldoet aan de criteria.

Wanneer we je aanmeldformulier hebben ontvangen, nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek worden jouw behoeften en onze wederzijdse verwachtingen helder en kunnen we jouw deelname zo snel mogelijk starten. Je kunt dan deelnemen aan alle workshops, masterclasses en intervisiegroepen voor VEC-genoten.

Kernteam vaksectie executive coaching

Sari van Poelje
Voorzitter
drs. Sari van Poelje
Master Practitioner

Sari zorgt voor professionalisering en profilering van de vaksectie executive coaching binnen de NOBCO.

Coachprofiel
Rob Kwakkelstein
Lid
drs. ing. Rob Kwakkelstein

Rob brengt zijn uitgebreide ervaring in om de vaksectie verder te ondersteunen en executives, teams en organisaties effectiever te ontwikkelen.

Coachprofiel
Désirée M. Th. Schriek
Lid
drs. Désirée M. Th. Schriek
Senior Practitioner

Désirée organiseert graag bijeenkomsten voor VEC-leden waar ontmoeting en inspiratie samen komen.

Coachprofiel
Inge Wels
Lid
Inge Wels
Senior Practitioner

Inge draagt graag bij aan de verdere professionalisering van het prachtige vak executive coaching.

Coachprofiel

Activiteiten vaksectie executive coaching

1. Masterclasses

Twee keer per jaar organiseren we een masterclass voor onze VEC-leden. Deze vindt altijd plaats op de eerste donderdag van april en van oktober.

De opzet van de masterclasses is dat er twee sprekers zijn, waarbij we kiezen voor een expert en een ervaringsdeskundige. De expert op het gebied van executive coaching, neemt ons mee in nieuwe inzichten en de praktische toepassing daarvan op het vakgebied van de executive coach. We kiezen voor gerenommeerde sprekers, die (inter)nationaal hun sporen hebben verdiend, auteurs en/of docenten. Zodat we gevoed en geïnspireerd worden en tot nieuwe inzichten kunnen komen. De ervaringsdeskundige is een executive die haar/zijn ervaring en toepassing van executive coaching in de praktijk met ons deelt.

De masterclasses zijn interactief van opzet, zodat er discussie kan ontstaan en de sprekers en de leden hun persoonlijke ervaring en mening kunnen uitwisselen. Zo sluit de masterclass aan op de dagelijkse praktijk van onze leden.

We beschouwen de masterclasses ook als dé gelegenheid waar onze leden elkaar kunnen ontmoeten en kunnen bijpraten over hun persoonlijke ervaringen en het vak van de executive coach. Er is dan ook altijd ruim tijd voor een borrel en een hapje. Inschrijven voor de masterclass kan hier, zoeken op kernwoord VEC. 

NB: onze bijeenkomsten zijn exclusief voor VEC-leden. Wil je erbij zijn, en ben je nog geen lid van de VEC, stuur dan een mail naar VEC@nobco.nl

2. Intervisiegroepen

Regelmatig reflecteren is een vereiste voor voortdurende professionele ontwikkeling van NOBCO-coaches. In het onderdeel ‘Excellente beroepsuitoefening’ van de Internationale Ethische Code wordt gewezen op de noodzaak van regelmatige reflectie op je werk met cliënten, je coaching in je praktijk en je eigen leerproces en ontwikkeling. Permanente supervisie/intervisie is daar bij uitstek geschikt voor. 

Heb je belangstelling om deel te nemen aan een VEC-intervisiegroep? Meld dit dan rechtstreeks bij de coördinator Rob Kwakkelstein, via VEC@nobco.nl.

De VEC-intervisiegroepen zijn alleen toegankelijk voor executive coaches die zijn aangesloten bij de vaksectie executive coaching.

·      Amsterdam: Marline Stoffer  
·      Amersfoort: Marianne Eussen
·      Apeldoorn: Greet Vonk 
·      Den Haag / Rotterdam: Jan de Vuijst 
·      Noord-Nederland: Gert-Jan Cozijnsen 
·      Oost-Nederland: vacature
·      Rotterdam e.o.: vacature
·      West-Brabant / Zeeland: Ingrid Straet en Joost Drieman

3. Schrijverscollectief

De bedoeling van het VEC Schrijverscollectief is om elkaar te stimuleren om te schrijven over executive (team) coaching, tips en netwerk uit te wisselen, met elkaar mee te lezen.

Met het collectief kan de VEC naar buiten treden om actief media te benaderen en zo publicatie te vergemakkelijken. In het schrijverscollectief zijn VEC-genoten verzameld die regelmatig boeken, artikelen of blogs over executive coaching schrijven. Daarnaast willen we onze leden ook stimuleren om te schrijven voor onze LinkedIn-community.

Word lid van onze LinkedIn-groep

Word lid van onze besloten LinkedIn-community als je bent aangesloten bij de NOBCO of bij de VEC. Ook als je opleider, onderzoeker, inkoper, opdrachtgever, leidinggevende of bestuurder bent en je geïnteresseerd bent in executive coaching of het vak een warm hart toedraagt ben je van harte welkom. Klik hier om lid te worden.