De vaksectie executive coaching (VEC) is hét platform voor executive (team)coaching in Nederland. De VEC organiseert exclusieve bijeenkomsten voor NOBCO-coaches om actuele en relevante thema’s rondom executive coaching te bespreken. Met als doel: het zichtbaar maken van de toegevoegde waarde van executive coaching en het professionaliseren van executive coaches. 

Definitie executive coaching

Door zijn of haar leiderschapskwaliteiten te versterken, vergroot executive (team)coaching de effectiviteit van executives: directieleden, bestuurders, DGA’s en topmanagers, toezichthouders en commissarissen. Executive coaches kunnen werken vanuit meerdere perspectieven, van de onderlinge relaties, tot team samenwerking, macht en ethiek, en het managen van de omgeving aan toe. Aansluiten op de persoon én de complete context; daarin onderscheidt een professionele executive coach zich.

Achtergrond executive coaching

De snelle ontwikkelingen in sociaal, technologisch en omgevingsvraagstukken vergt een ander soort leiderschap. Vaak is het makkelijker om je ontwikkeling te laten ondersteunen door een gelijkwaardige sparringspartner voor executives. Een executive coach begrijpt deze dynamiek als geen ander.

Onze missie en visie

De missie van de VEC is om het vak executive coaching te ontwikkelen tot een volwaardige professie. Daarin zijn we leidend en leveren we tevens een bijdrage aan de bekendheid en beschikbaarheid van professionele executive coaches in organisaties.

Aansluiten bij de vaksectie executive coaching

Ben je aangesloten bij NOBCO en een ervaren executive coach? Of ben je een bestuurder met coachingservaring? Dan nodigen we je uit om lid te worden van de vaksectie executive coaching (VEC). Het lidmaatschap is kosteloos. Vul het aanmeldformulier in en ontdek of je voldoet aan de criteria.

Wanneer we je aanmeldformulier hebben ontvangen, nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek maak je kennis met twee leden van het kernteam en andere nieuwe leden van de VEC. Je licht je aanmelding toe en kunt vragen stellen over de VEC. Zo worden jouw behoeften en onze wederzijdse verwachtingen helder en kunnen we jouw deelname zo snel mogelijk starten. Je kunt dan deelnemen aan alle aktiviteiten voor VEC-leden. Zie hiervoor het programma van de vaksectie executive coaching.

Kernteam vaksectie executive coaching

Marianne Eussen
Lid
drs. Marianne Eussen
Master Practitioner

Sari van Poelje
Lid
drs. Sari van Poelje
Master Practitioner

Sari zorgt voor professionalisering en profilering van de vaksectie executive coaching binnen de NOBCO.

Coachprofiel
Rob de Ruiter
Lid
Rob de Ruiter MA
Senior Practitioner

Désirée M. Th. Schriek
Lid
drs. Désirée M. Th. Schriek
Senior Practitioner

Désirée organiseert met enthousiasme leuke en waardevolle bijeenkomsten voor de VEC.

Coachprofiel
Claudia Hopman
Lid
Claudia Hopman

Claudia organiseert met enthousiasme leuke en waardevolle bijeenkomsten voor de VEC.

Coachprofiel

Activiteiten vaksectie executive coaching

1. Masterclasses

Twee keer per jaar organiseren we masterclasses voor de VEC leden. Deze vinden altijd op de eerste donderdag van April en van Oktober plaats in Putten (in april 2023 in Utrecht).

Tijdens de masterclasses komen experts, auteurs of onderzoekers op het gebied van executive coaching aan het woord. Tevens is er een spreker die zelf executive is of talent development directeur, en kan praten over de toegevoegde waarde of struikelblokken voor executive coaching in hun organisatie.

2. Intervisiegroepen

Regelmatig reflecteren is een vereiste voor voortdurende professionele ontwikkeling van NOBCO-coaches. Regelmatige supervisie/intervisie is daar bij uitstek geschikt voor. 

Heb je belangstelling om deel te nemen aan een VEC-intervisiegroep? Meld dit dan rechtstreeks bij een van de onderstaande contactpersonen. De contactgegevens vind je op de pagina 'vind een coach’. De VEC-intervisiegroepen zijn alleen toegankelijk voor executive coaches die zijn aangesloten bij de vaksectie executive coaching.

Amsterdam: Marline Stoffer
Amersfoort: Marianne Eussen
Den Haag / Rotterdam: Jan de Vuijst 
Noord-Nederland: Gert-Jan Cozijnsen 
Oost-Nederland: Rixt Kuiper en Carine Mathijssen 
West-Brabant / Zeeland: Ingrid Straet en Joost Drieman

3. Schrijverscollectief

Eén van de doelstellingen van de Vaksectie Executive Coaching is het profileren van executive coaching en de VEC. Hiervoor zijn schrijvende VEC-genoten bij elkaar gebracht in het VEC Schrijverscollectief. 

De bedoeling van de VEC Schrijverscollectief is om elkaar te stimuleren om te schrijven, tips en netwerk uit te wisselen, met elkaar mee te lezen. Met het collectief kan de VEC naar buiten treden om actief media te benaderen en zo publicatie te vergemakkelijken. 

De afzonderlijke leden van het schrijverscollectief zijn zelf verantwoordelijk voor een eventuele publicatie. De VEC doet geen kwaliteitscontrole of redactionele slag. Hiervoor zijn de redacties van de verschillende media verantwoordelijk.

Word lid van onze LinkedIn-groep

Word lid van deze pagina als je aangesloten bent bij NOBCO of professioneel coach bij de VEC bent. Ook als opleider, onderzoeker, inkoper, opdrachtgever, leidinggevende of bestuurder ben je van harte welkom.

  • Open LinkedIn-groep over EC
  • Professioneel Executive Coaching
  • Executive Coaching, leiderschap en bestuur
  • Regelmatig nieuws en ontwikkelingen