Het aanvragen van een EIA-certificering gaat als volgt: 

Stap 1. Sluit je aan bij NOBCO

Als je bent aangesloten bij NOBCO krijg je toegang tot het besloten deel van de website (Mijn NOBCO). Hierop staan de handleidingen voor de verschillende aanvraagroutes (eerste aanvraag met of zonder EQA-opleiding, verlenging, en upgrade), ondersteuningstools en beschikbare begeleiding bij het voorbereiden van jouw EIA-aanvraag. Ook krijg je dan toegang tot het DNV-portal. Dit is de beveiligde omgeving waar je je portfolio indient.

Stap 2. Kies de aanvraagroute en het niveau die bij jou passen

Bekijk goed welke handleiding op jouw situatie van toepassing is (eerste aanvraag met of zonder EQA-opleiding, verlenging of upgrade). Op basis van ‘jouw’ handleiding weet je welke bewijslast je moet verzamelen in je portfolio. Een globaal overzicht van de bewijslast die je moet aantonen vind je hier. Bekijk goed welk EIA-niveau bij jouw ervaring en competenties past (Foundation, Practitioner, Senior Practitioner of Master Practitioner). Check of je verwacht dat je alle kwantitatieve én kwalitatieve eisen kunt aantonen die behoren bij dit EIA-niveau. 

Stap 3. Je portfolio compleet maken

Nu is het tijd om de benodigde bewijslast te verzamelen in je portfolio. 

Ook schrijf je (als je hiervoor geen vrijstelling hebt) vijf leerjournaals en een casestudy om aan te tonen dat je de acht competenties van het Competence Framework (CFW) op voldoende niveau bezit.

Stap 4. Indienen van je aanvraag

Heb je je portfolio compleet, dan dien je alles in via het DNV-portal. Je aanvraag wordt getoetst door het certificeringsbureau DNV en een team assessoren. In sommige gevallen is een interview met een van de assessoren onderdeel van het beoordelingstraject.  

Als je aanvraag is goedgekeurd, ontvang je jouw EIA-certificeringsbewijs. Je EIA-certificering is vijf jaar geldig vanaf de datum van goedkeuring. Na vijf jaar kun je óf verlengen óf een hoger EIA-certificeringsniveau aanvragen.

 

Kun je hulp krijgen bij je aanvraag?

Een EIA-certificering aanvragen is best een proces. Gelukkig hoef je het niet allemaal zelf uit te vogelen. Er zijn tools ontwikkeld die extra uitleg geven, zoals webinars op de NOBCO-academie en een reflectietool. Als je bent aangesloten bij NOBCO kun je al deze tools vinden op Mijn NOBCO

Daarnaast is er persoonlijke begeleiding voorhanden. Zo zijn er bijeenkomsten voor coaches die op willen gaan voor hun EIA. Ook is er een EIA-informatielijn die je elke week kunt bellen voor korte vragen over EIA-certificering.

Wat kost een EIA-certificering?

De kosten voor EIA-certificering zijn afhankelijk van het niveau dat je aanvraagt en de route die je doorloopt (eerste aanvraag, verlenging of upgrade). Deze kosten zijn voor de beoordeling van je aanvraag door certificeringsinstantie DNV en de assessoren van NOBCO én voor EMCC, de licentiegever van het EIA-keurmerk. Het keurmerk is vijf jaar geldig.

Overzicht van de kosten

Ervaring aanvraag Practitionerniveau

"
In december 2017 heb ik mijn aanvraag voor het EIA-certificaat op Practitionerniveau ingediend. Als startende zelfstandig ondernemer met mijn eigen coachpraktijk biedt de EIA-certificering de mogelijkheid me te onderscheiden in de groeiende markt van coaching. Het traject heb ik als zeer waardevol ervaren. Het vraagt best wel een inspanning om het portfolio volledig en gedegen samen te stellen en te onderbouwen, en dat is goed. Gedurende dit proces waren er regelmatig nuttige momenten van bespiegeling en zelfreflectie. Net als in het interview met de assessor dat ik als zeer prettig, professioneel en constructief heb ervaren. Alles bij elkaar genomen, kan ik zeggen dat ik me heel voldaan en trots voel na het behalen van het EIA-keurmerk." - Josje Korsten