Onze aangesloten coaches staan voor professionaliteit en kwaliteit. NOBCO-coaches hebben zich bij inschrijving bij de beroepsorganisatie verbonden aan de Internationale Ethische Code, waarmee zij zich verplichten tot voortdurende persoonlijke ontwikkeling en intervisie. Daarnaast zijn onze coaches aanspreekbaar via het klachtenreglement. Het is nu tijd om de professionaliteit ook transparant en aantoonbaar te maken voor de maatschappij. 

Vanaf 1 januari 2023 bieden we twee soorten aansluitingen: Een aansluiting als NOBCO-coach en een aansluiting als NOBCO-communitylid. Een NOBCO-coach is actief in een professionele coachpraktijk en een NOBCO-communitylid is werkzaam in het vakgebied van coaching. Wat dat precies inhoudt leggen we hieronder uit. Tevens zijn - zoals aangekondigd - de aansluitovereenkomst, gebruikersvoorwaarden en algemene voorwaarden hiermee in lijn gebracht. De bijbehorende documenten vind je bij de downloads op deze pagina. De vernieuwde aansluitovereenkomst vind je in Mijn NOBCO.

1. NOBCO-coach

De NOBCO-coaches zijn actief in een professionele coachpraktijk of als interne coach. Zij zijn voortdurend bezig met leren en ontwikkelen. Zij maken deze professionaliteit transparant en aantoonbaar door middel van een individuele EIA-certificering (European Individual Accreditation). Deze NOBCO-coach wordt door coachees en organisaties gevonden op het via de zoekfunctie  ‘Ik zoek een coach’ op de website. Zij werken volgens de Internationale Ethische Code en zijn aanspreekbaar via het Klachtenreglement. Deze coaches volgen intervisie, scholen zich bij en zijnvoortdurend actief bezig met hun eigen ontwikkeling. Deze groep is na certificering bekend als de gecertificeerde NOBCO-coach.

Lees meer

2. Community-lidmaatschap

Dit type aansluiting is bedoeld voor mensen die actief zijn in het werkveld, maar geen professionele coachpraktijk hebben. Denk aan HR-professionals, leidinggevenden,en mensen die coachende vaardigheden inzetten in hun werk zoals bijvoorbeeld pedagogen. Daarnaast is dit type aansluiting bedoeld voor wetenschappers in een mensgericht vakgebied en directeuren van opleidingen en coachplatforms. Zij dragen het coachvak een warm hart toe, zonder dat daarvoor certificering nodig is. Zij onderschrijven de NOBCO-gedragscode, die gebaseerd is op de Internationale Ethische Code, maar waarop intervisie, permanente educatie (PE) en het klachtenreglement niet van toepassing zijn. Communityleden worden op termijn zichtbaar binnen Mijn NOBCO, maar zijn niet als NOBCO-coach opgenomen in de module ‘Ik zoek een coach’ op de website. Community leden kunnen gebruik maken van het NOBCO-aanbod, zoals events en de Academy.

Lees meer

Transparant zijn over professionaliteit

Aan coaches die zich vanaf 1 januari 2023 bij NOBCO aansluiten vragen we om binnen drie jaar de EIA-certificering te behalen. Van iedereen die nu al aangesloten is vragen we om binnen vijf jaar de EIA-certificering te behalen, wanneer je als NOBCO-coach herkenbaar wilt zijn en blijven. Dit is de overgangsregeling voor reeds aangesloten coaches.Voor de NOBCO-coach betekent dit dat je voor 1 januari 2028 je keuze gemaakt moet hebben en je EIA-certificering afgerond dient te hebben.

Het community-lidmaatschap introduceren we per 1 januari 2023. Ook bestaande coaches kunnen hun aansluiting omzetten naar een communityaansluiting, als zij dat willen. We streven ernaar om onze communicatie af te stemmen op je type aansluiting.Zowel NOBCO-coaches als communityleden kunnen gebruik maken van het netwerk, de events en ondersteuning. Als jij de ambitie hebt om je als coach te blijven onderscheiden binnen NOBCO dan gaan we jou daarbij ondersteunen. We hebben de afgelopen periode verschillende activiteiten opgezet die jouw weg naar een verdere ontwikkeling ondersteunen en bijdragen aan het certificeren. 

Op 7 juni 2022 hebben onze aangesloten coaches een persoonlijke mail gehad met  informatie over deze veranderingen. Verder houden we iedereen op de hoogte van actuele ontwikkelen via de Nieuwsflits en het E-magazine.  

Heb je suggesties of wil je graag meedenken? Dan zijn wij te bereiken op info@nobco.nl

Lees meer over de nieuwe strategie

Hoe nu verder?

 1. Aanmelden als communitylid? Dat kan hier
 2. Wil je je certificering verlengen? In overleg met EMCC Global hebben we het assessmentproces voor hercertificering kunnen vereenvoudigen. Daarmee kunnen we de prijs vanaf komend jaar verlagen naar €95,- exclusief BTW voor alle niveaus
 3. Direct aan de slag met certificering? Hieronder zie je wat je kunt gaan doen.
 4. Nog even laten bezinken? Dat kan, wij komen regelmatig met nieuws bij je terug.

Zelf aan de slag met certificeren?
In het DNV-portal.nl kun je direct een start maken met je certificeringsaanvraag. Je kunt het vinden in Mijn NOBCODaar vind je ook een stappenplan en informatie over alles wat er komt kijken bij het aanvragen van een EIA-certificaat. 

Toch een vraag?
Stuit je op vragen over je certificeringsaanvraag? Dan kun je contact opnemen met de EIA-informatielijn (033 – 247 34 44). Hier staat elke maandag tussen 16.00 en 18.00 uur een assessor klaar om jouw vragen te beantwoorden. Zij weten alle ins en outs van het certificeringsproces bij NOBCO. Als een assessor in gesprek is, word je doorverbonden naar een antwoordapparaat van de assessor. Je wordt zo snel mogelijk teruggebeld.

Samen aan de slag mét begeleiding?
Heb je een EQA-coachopleiding gevolgd? Dan kun je je aanmelden voor een van de twee ‘5 Day Sprint Challenges, op weg naar certificering’ in 2023.
Heb je een andere coachopleiding gedaan, dan kun je je aanmelden voor een van de twee nieuwe ‘5 Day Trail Challenges’, waarbij je gedurende een aantal weken met een groep aan je certificering werkt.

Meld je aan.

Zelf aan de slag met een kleine zelfgekozen groep?
Ga je het liefst met een kleine groep zelf aan de slag? Maak dan een EIA-werkgroep aan in de NOBCO-portal of sluit je aan bij een bestaande EIA-werkgroep. Je vindt ze op het NOBCO-portal onder de tab 'coach'.

Welke voordelen biedt NOBCO jou?

Coaching is een boeiend vak. Als grootste beroepsorganisatie voor coaches weten we wat erbij komt kijken. Van inspiratie tot intervisie, van beroepsaansprakelijkheidsverzekering tot individuele certificering, we bieden het allemaal op één platform. Hier kunnen NOBCO-coaches, communityleden, coachees, opdrachtgevers en stakeholders elkaar makkelijk vinden.  Bovendien profiteer je van alle voordelen om je vak optimaal uit te oefenen.

Onderscheid je als coach en vergroot je vindbaarheid

 • Je hoort bij een erkende beroepsorganisatie voor en door coaching professionals;
 • Je bent aangesloten bij de Europese koepelorganisatie EMCC Global;
 • Je mag het NOBCO-logo voeren;
 • Wij begeleiden je bij het halen van je EIA-certificaat;
 • Je staat als NOBCO-coach vermeld op onze website bij ‘Vind een coach’ (jaarlijks meer dan 240.000 bezoekers!);
 • Je coachprofiel is zichtbaar op diverse partnerwebsites.

Community voor het delen van kennis en inzicht

 • Je hebt toegang tot online en live events van NOBCO om jezelf te ontwikkelen
 • Je hebt toegang tot de NOBCO-academie
 • Je kunt deelnemen aan vaksecties; zoals executive coaching (VEC), Vitaliteit, stress en burnout en Natuurcoaching;
 • Je kunt deelnemen aan een intervisiegroep;
 • Je krijgt korting op events van de Europese koepelorganisatie EMCC Global;
 • Je draagt bij aan professionalisering van het coachvak in de markt en de maatschappij.

Ondersteuning bij het ondernemen

 • Formats voor coachcontracten, facturen en algemene voorwaarden voor je beroepspraktijk
 • Gebruik van de Coaching Monitor, een wetenschappelijk onderbouwd online evaluatie-instrument voor al jouw coachtrajecten;
 • Netwerkbijeenkomsten;
 • Het klachtenreglement  voor je klanten;
 • Voordelige collectieve beroeps- en aansprakelijkheidsverzekering;
 • Een aansluiting bij PZO | Platform Zelfstandig Ondernemers.
 • PZO komt op voor de belangen van de zelfstandig ondernemers, heeft een grote kennisbank op de diverse gebieden van ondernemerschap en biedt ook diverse ledenvoordelen, waaronder een academie, verzekeringen, en een juridische helpdesk;
 • Webinars en bijeenkomsten voor jou als ZZP’er;
 • Korting op dienstverlening Privacy Zeker. Privacy Zeker biedt tools om te voldoen aan de privacywetgeving én een helpdesk met privacy-experts om te helpen bij vragen.

Inspiratie en ontwikkeling

 • Gratis toegang tot coachlink, een database met digitale artikelen en boeken t.w.v. 255 euro per jaar * (tarief 2022)
 • Toegang tot de NOBCO-academie met e-learnings, webinars en essentials;
 • Maandelijkse Nieuwsflits;
 • Vier keer per jaar ons  e-magazine Coach;
 • Flinke korting op tijdschriftabonnementen (Tijdschrift voor Coaching, Psychologie Magazine, Gedrag en Organisatie, Coaching at Work);
 • Gratis toegang tot www.professioneelbegleiden.nl met digitale archieven van 11 tijdschriften, voor gecertificeerde coaches.

Ik wil mij aansluiten bij NOBCO

 • Gediplomeerde coaches
 • Persoonlijk contact
 • 4.500 aangesloten coaches
 • Onderdeel van EMCC