Coaching is geen beschermd beroep. Dat betekent dat iedereen zich coach mag noemen. Maar hoe weet je nu of een coach ook een góede coach is? Met een certificering toon je aan dat jij garant staat voor kwaliteit en professionaliteit. Bovendien is het een boeiende stap in je persoonlijke ontwikkeling.

Hét kwaliteitskeurmerk voor beroepscoaches

EIA staat voor European Individual Accreditation. Hét kwaliteitskeurmerk voor beroepscoaches dat wereldwijd geldt. Het wordt uitgegeven door de European Mentoring and Coaching Council (EMCC) waarbij NOBCO is aangesloten. 

Met een EIA-certificering toon je aan dat je voldoet aan kwaliteitseisen en dat je je blijft ontwikkelen in je vak. Je reflecteert op jezelf en je eigen handelen, bijvoorbeeld via intervisie of supervisie. En natuurlijk volg je de Internationale Ethische Code en de Diversiteitsverklaring. Jouw klanten weten zeker dat ze goed zitten als jij je EIA hebt!

Hoe aanvragen?

Investeer in jezelf

Iedereen kan zich certificeren. Als je je als coach aansluit bij NOBCO en nog niet gecertificeerd bent, stimuleren wij je om deze mooie stap te zetten. We willen immers garanderen dat onze coaches kwaliteit en professionaliteit in huis hebben. Daarnaast is het een stap in je persoonlijke ontwikkeling die jezelf veel zal opleveren. Ongeacht of je net gestart bent als coach of al jaren ervaring hebt. 

Als nieuwe coach bij NOBCO heb je drie jaar de tijd om de EIA-certificering te behalen. Kies je hier niet voor? Dan zal je automatisch NOBCO-communitylid worden. Er zijn praktische handvatten en indien gewenst is er persoonlijke hulp en zijn er speciale EIA-bijeenkomsten. Als het niet binnen die tijd lukt, blijf je aangesloten als communitylid. Alleen je vermelding als NOBCO-coach op de website vervalt. Ondertussen kun jij je op jouw tempo blijven ontwikkelen.

Afhankelijk van je ervaring en achtergrond als coach, zijn er verschillende EIA-niveaus te behalen: Foundation, Practitioner, Senior Practitioner en Master Practitioner. Ze verschillen in de vereiste praktijkervaring en het niveau van je competenties. Het niveau van je coachcompetenties toets je aan de hand van het Competence Framework (CFW). Zo kun je gemakkelijk nagaan welk EIA-niveau nu bij jou past. 

Waar moet ik aan voldoen?

Voordelen van een EIA-certificering

  • Je stimuleert je eigen leerproces en je professionele groei;
  • Je staat aantoonbaar garant voor kwaliteit en professionaliteit;
  • Je bent als NOBCO-coach met certificering zichtbaar op Vind een Coach (240.000 bezoekers per jaar);
  • Je vergroot je marktwaarde en kansen. We zien dat organisaties vaker alleen nog voor coaches met een EIA kiezen;
  • Je internationaal erkende certificaat is interessant voor internationale opdrachtgevers.

Ervaring aanvraag EIA-certificering

“Mijn EIA-aanvraag heeft me veel gebracht. Ik ben er als coach professioneler door geworden. Op tenminste drie punten. Mijn contracten heb ik verbeterd, ik heb ondervonden dat ik echt een moment moet organiseren voor reflectie na een coachsessie en dan kies ik voor één reflectiewaardig moment, een kernmoment. Ik maak het mezelf niet te moeilijk en ga daarop door. De uitleg tijdens het EIA-atelier vond ik fijn. Dat geldt ook de sessies tijdens The Way to EIA. Wat ik prettig vond is dat de begeleiders duidelijk maakten dat je mild mag zijn voor jezelf als coach, je mag fouten maken, maar leer ervan.”

Blijf jezelf ontwikkelen

Heb je een certificering op zak? Dan kun je jezelf natuurlijk blijven ontwikkelen en je certificering steeds verder uitbreiden tot een masterniveau. 

De investering in een basis certificering is € 399 (of € 295 als je onlangs een EQA-erkende opleiding hebt gedaan). Een EIA is vijf jaar geldig. Daarna kun je je EIA verlengen of jezelf ontwikkelen naar een hoger niveau. 

Bij NOBCO blijf je je ontwikkelen. En zo draag jij bij aan onze missie om het coachvak verder te ontwikkelen ten gunste van de maatschappij en de mensen die onze hulp vragen!

Ik wil mij certificeren
Dag van de Coach
woensdag 22 maart 2023

Professionaliteit en positionering staan centraal op de 17e Dag van de Coach op 6 juni in de Reehorst in Ede.

NOBCO Innovatiedag
woensdag 22 maart 2023

Als het goed is heb je 14 juni in je agenda aangekruist, en heb je jezelf inmiddels ook aangemeld. We organiseren dan de NOBCO Innovatiedag. Dit jaar staat het…