Wat is coaching?

Coaching geeft je inzicht in wie je bent, wat je wil en hoe je daar komt. Door oefeningen en gesprekken leer je nieuw gedrag, nieuwe vaardigheden en overtuigingen. Een coach helpt je je doelen te verhelderen en leert je tot oplossingen te komen en hoe je je nieuwe doel blijvend kunt bereiken. Coaching is een vorm van professionele begeleiding op werk of persoonlijk vlak in een gelijkwaardige één-op-éénrelatie van een coach en een coachee of van een coach met een team.

Hoe herken je een gecertificeerde coach? Op deze pagina lees je meer over het NOBCO-logo in combinatie met het certificeringsniveau.

Meer informatie

Vind een NOBCO-coach

en/of

Waarom een gecertificeerde NOBCO-coach?

Kies voor zekerheid

Een coachee die een passende coach zoekt, heeft keus uit een enorm en niet transparant aanbod. Dat geldt ook voor opdrachtgevers (organisaties, bedrijven) die samenwerking met een of meer coaches zoeken. Wat helpt bij de selectie is checken of een coach is aangesloten bij een erkende beroepsorganisatie. Een bij NOBCO aangesloten coach hanteert de Internationale Ethische Code en valt onder de werking van een Klachtenreglement.

Lees meer

Populaire soorten coaching

  • Executive coaching
  • Teamcoaching
  • Natuurcoaching
  • Leefstijlcoaching
  • Burn-out coaching
  • Businesscoaching
  • Stresscoaching
  • Loopbaancoaching
Lees meer

Herken een NOBCO-coach aan het logo met certificeringsniveau

Een gecertificeerde coach herken je aan het NOBCO-logo in combinatie met het certificeringsniveau: Foundation, Practitioner, Senior Practitioner en Master Practitioner. 

Hiermee check je of een coach gecertificeerd is en op welk niveau. Zo’n certificering geeft aan dat de coach een bepaalde opleiding heeft gevolgd en mogelijk in een specifieke werkwijze is gespecialiseerd. De EIA-certificering zoals NOBCO die hanteert, toetst de coach in de volle breedte van het coachvak en toetst ook de ervaring en de professionele ontwikkeling van de coach. Met name de EIA-niveaus Senior Practitioner en Master Practitioner staan voor veel ervaring. Maar niet iedere vraag of coachee behoeft zo’n ervaren coach.

Ter vergelijking: je gaat voor een eenvoudige juridische vraag meestal niet naar een top-advocaat. Het kan natuurlijk wel als je dat graag wilt. Zo’n eenvoudige vraag kun je ook prima voorleggen aan een wat minder ervaren jurist. Heb je te maken met een zware en ingewikkelde zaak, dan ga je wel naar een ervaren professional. Zo werkt het ook als je een passende coach wilt selecteren. Is de vraag complex (persoonlijk, professioneel, belangen en/of context), dan doe je er goed aan om naar een coach op het niveau Definitieve versie, 1 november 2021 Senior Practitioner of Master Practitioner te gaan. Is de coachvraag eenduidig en/of gericht op het ontwikkelen van vaardigheden, dan kun je ook terecht bij een minder ervaren coach.

Heb je hulp nodig bij het vinden van een coach?

Het aanbod aan coaches en coachvormen is groot. Hoe vind je de juiste coach en het traject dat bij je past? Er is een aantal punten waarop je kunt letten zoals: Welke coachvraag heb ik? Welk soort coaching past daarbij?

Waarom kiezen voor een NOBCO-coach?


Alle NOBCO-coaches voldoen aan onze toegangscriteria, onderschrijven de Internationale Ethische Code en conformeren zich aan de bijbehorende klachtenregeling.

Lees meer

Zoek jij ook een professionele coach?

Een professionele coach is een NOBCO-coach

Elk coachtraject begint met een coachvraag

Bijvoorbeeld gericht op werk, zoals: hoe vind ik een baan die bij me past, hoe haal ik meer voldoening uit mijn werk of hoe verbeter ik de samenwerking met mijn collega’s? Coachvragen kunnen ook in de privésfeer liggen: zoals vragen over zelfontplooiing, zingeving, stress en burn-outvragen en levensvragen. 

Meer over coachvragen

Stappenplan coachtraject

1. Kennismaking

Een coachtraject begint met een kennismakingsgesprek of intake. Meestal is dit gesprek gratis. De kennismaking is bedoeld om erachter te komen of het klikt tussen jou en de coach. In dit gesprek bespreek je je coachvraag, wat je uit jouw coachtraject wil halen en stel je je coachdoelen op.

2. Gesprekken

Wanneer je besluit om het coachtraject in te gaan, stel je met je coach je persoonlijke doelen vast. Aan de hand van vragen zoals: wat wil ik, wat heb ik nodig, en wat kun je doen om jouw gewenste resultaat te bereiken, stelt jouw coach een realistisch en passend plan van aanpak op. In overleg is het ook mogelijk om een test af te nemen.

3. Evaluatie

In het laatste gesprek kijken jullie terug op het coachtraject en beantwoorden jullie vragen als: zijn de doelen behaald? Hoever ben je en wat wil je nog aanpakken in de toekomst? Als je daar behoefte aan hebt, kun je na een bepaalde tijd nog eens een gesprek inplannen om te bespreken hoe het gaat.

Lees meer

"Ik was op zoek naar een coach toen ik uit loondienst wilde"

“Toen ik op zoek ging naar een coach heb ik vooral gelet op de ervaring van de coach. Ik kwam op de website van Johan uit en dat voelde meteen goed. We hebben een telefonisch gesprek gehad en daarna een intake.”

Wat kost een coachtraject?

Een gemiddeld coachtraject duurt tussen de vier en zes maanden en bestaat uit zeven á acht sessies die om de twee of drie weken plaatsvinden. Een sessie duurt ongeveer 60-90 minuten. Uurtarieven lopen uiteen en liggen voor particulieren gemiddeld rond de € 90 per uur en voor zakelijke klanten ronde de € 120 per uur. Meestal zijn particulieren vrijgesteld van btw. We verwijzen graag naar de pagina van de aangesloten coaches voor het tarief van de betreffende coach.

Lees meer

Heb je een klacht over een coach?

Wanneer de coach zich in jouw beleving niet houdt aan de ethische code en onethisch gedrag vertoont, kun je een klacht indienen. Je klacht wordt behandeld door de Commissie Klachtbehandeling. Wij staan als NOBCO voor de kwaliteit van het vakgebied beroepscoaching.

Lees meer