Niveau van de coach

Een gecertificeerde coach herken je aan het NOBCO-logo in combinatie met het certificeringsniveau: Foundation, Practitioner, Senior Practitioner en Master Practitioner. 

Hiermee check je of een coach gecertificeerd is en op welk niveau. Zo’n certificering geeft aan dat de coach een bepaalde opleiding heeft gevolgd en mogelijk in een specifieke werkwijze is gespecialiseerd. De EIA-certificering zoals NOBCO die hanteert, toetst de coach in de volle breedte van het coachvak en toetst ook de ervaring en de professionele ontwikkeling van de coach. Met name de EIA-niveaus Senior Practitioner en Master Practitioner staan voor veel ervaring. Maar niet iedere vraag of coachee behoeft zo’n ervaren coach.

Ter vergelijking: je gaat voor een eenvoudige juridische vraag meestal niet naar een top-advocaat. Het kan natuurlijk wel als je dat graag wilt. Zo’n eenvoudige vraag kun je ook prima voorleggen aan een wat minder ervaren jurist. Heb je te maken met een zware en ingewikkelde zaak, dan ga je wel naar een ervaren professional. Zo werkt het ook als je een passende coach wilt selecteren. Is de vraag complex (persoonlijk, professioneel, belangen en/of context), dan doe je er goed aan om naar een coach op het niveau Definitieve versie, 1 november 2021 Senior Practitioner of Master Practitioner te gaan. Is de coachvraag eenduidig en/of gericht op het ontwikkelen van vaardigheden, dan kun je ook terecht bij een minder ervaren coach.