Personal coaching, loopbaancoaching, lifestyle coaching, executive coaching, teamcoaching: coaching is er in alle soorten en maten. Het aanbod van coachtrajecten is enorm. Hieronder vind je een lijstje van veelvoorkomende soorten coaching. Of je nu diepgaand inzicht wilt in je drijfveren of praktische hulp nodig hebt bij het solliciteren: bij een NOBCO-coach ben je aan het goede adres.

Executive coaching


Executives hebben vaak te maken met complexe rollen en taken. Coachvragen kunnen gaan over: leiderschap, de invloed van persoonlijke vraagstukken op de cultuur van een organisatie, communicatie en beïnvloeding, managementvaardigheden, omgaan met verschillende politieke belangen, omgaan met prestatie en werkdruk (hoe blijf ik gezond in mijn werk; hoe bewaak ik de balans tussen werk en privé) en omgaan met burn-out. 

Executive coaching is bij uitstek geschikt voor: directieleden, bestuurders, DGA’s (directeur-grootaandeelhouder) en topmanagers, toezichthouders en commissarissen.

Loopbaancoaching

Wanneer je vastloopt in je werk, een carrièreswitch wilt maken of je baan kwijtraakt (outplacement) kan loopbaancoaching of loopbaanbegeleiding uitkomst bieden. Loopbaancoaching helpt je om je verder te ontwikkelen in je huidige baan of je voor te bereiden op een volgende stap.

Leefstijlcoaching

Een leefstijlcoach brengt in kaart wat voor jou de ideale situatie is op het gebied van voeding, beweging en rust, en hoe je dat ideaal blijvend kunt bereiken. Daarnaast zal een leefstijlcoach vooral samen met jou doelen stellen. Het liefst zo klein en haalbaar mogelijk.

Businesscoaching

Een businesscoach helpt je als ondernemer om strategisch te denken over hoe je je bedrijf runt, wat je visie voor de toekomst is en het oplossen van problemen in je bedrijf. Deze vorm van coaching kan voor jou alleen of voor je hele team of organisatie zijn.

Natuurcoaching

Met een natuurcoach maak je samen een wandeling door de natuur. Tijdens een wandeling hoef je de coach niet aan te kijken en kun je je gedachten de vrije loop laten.

Een voordeel van wandelen is dat het ontspant. Wanneer je buiten loopt komen er stofjes vrij zoals cortisol, serotonine en endorfine. Die verlagen stress en zorgen voor ontspanning in je brein. Niet alleen je lichaam komt in beweging, ook je gedachten en gevoelens. 


Personal coaching of lifecoaching

Life coaching gaat over zingeving. Over het inrichten van je leven op een manier die bij je past en het maken van keuzes die daarbij aansluiten. Dat kan over werk of relaties met anderen gaan, maar ook over grotere levenskeuzes. Samen met een personal of lifecoach kijk je wat jij belangrijk vindt in het leven, wat je kernwaarden zijn en waar je talenten liggen. Zo vergroot je je zelfinzicht.

E-coaching of online coaching


De e-coach gebruikt bij het coachen videobellen, mail, telefoongesprekken maar ook WhatsApp. De voordelen: schrijven helpt om je gedachten te ordenen, je hebt geen reistijd en omdat je vaker contact kunt hebben met de coach, krijg je regelmatig feedback en kun je sneller stappen zetten. Nadeel kan zijn dat je het non-verbale contact mist. Sommige coaches wisselen online gespreken af met een live sessie, het zogenaamde blended coaching.

Performance coaching

Performance coaching gaat over het beste halen uit jezelf. Vragen als: ben ik nog wel kritisch genoeg in mijn werk, hoe vergroot ik mijn persoonlijke effectiviteit of kan ik niet nog meer energie uit mijn leven halen kun je het best bespreken met een performance coach. Bij performance coaching is het behalen van je doel het uitgangspunt.

Teamcoaching

Teamcoaching is het professioneel en resultaatgericht ondersteunen van teams in het ontwikkelen van hun (samenwerking)competenties. De teamcoach richt zich op het functioneren van het team in relatie tot de organisatiedoelstellingen en het toevoegen van waarde voor klanten van de organisatie.

Een teamcoach ondersteunt teams in hun ontwikkelingsproces naar een succesvol(ler) team. Het doel is het versterken van de onderlinge relaties, de samenwerking en de prestaties.

Stresscoaching


Een stresscoach leert je door bijvoorbeeld mindfulness en ontspanningsoefeningen meer rust te creëren in je dagelijks leven, zodat je de drukte beter aankunt. Stresscoaching gaat over het terugvinden van je balans of zorgen dat je in balans blijft. Dat doe je door klachten op tijd te herkennen, te kijken naar de oorzaak en die oorzaak aan te pakken door je gedrag aan te passen. Vragen waar een stresscoach je bij kan helpen: 

  • Ik wil beter leren omgaan met stress;
  • Ik wil een betere balans tussen werk en privé.

Burn-out coaching


Met een burn-outcoach ga je op zoek naar waar je stress vandaan komt en leer je hoe je beter kunt omgaan met stress. Het doel van het traject is vermindering van je spanningsklachten en zo snel als verantwoord is terugkeren naar werk of een andere invulling van je dagelijkse leven.