Achtergrondinformatie EIA-keurmerk

Individuele registratie en certificering van coaches is één van de belangrijkste pijlers in het beleid van NOBCO. Immers, iedereen kan zich coach noemen. Hoe weet je als klant dat je met een goede coach te maken hebt? En hoe kun jij je als coach onderscheiden? Het EIA-keurmerk is het antwoord op deze vragen.

Historie EIA-keurmerk

Samen met de European Mentoring Coaching Council | EMCC heeft NOBCO het European Individual Accreditation | EIA-keurmerk voor coaches ontwikkeld. Dit EIA-keurmerk is inmiddels wereldwijd in 27 landen ingevoerd. Sinds 2011 is het EIA-keurmerk in Nederland, als opvolger van het Registratie Beoordelingssysteem | RBS. Veel RBS-gecertificeerde coaches hebben van een overgangsregeling gebruik gemaakt en zijn nu volgens de EIA-richtlijnen gecertificeerd. Van de bijna 2000 NOBCO-coaches heeft ruim de helft een EIA-keurmerk op één van de 4 EIA-niveaus.

Uniek kwaliteitssysteem: Competence Framework | CFW

Het EIA-keurmerk is gebaseerd op het Competence Framework |CFW, een verfijnd systeem met 4 niveaus van professionele coaching: Foundation, Practitioner, Senior Practitioner en Master Practitioner.

Het Competence Framework komt voort uit intensief onderzoek naar de praktijk van coaching. Dit onderzoek heeft 8 hoofdcompetenties en 112 meetbare vaardigheidsindicatoren opgeleverd, die belangrijk zijn in het werk als coach. Om het EIA-keurmerk te voeren, moet je als coach aantonen dat je voldoet aan één van de 4 EIA-niveaus en bijbehorende competentieniveaus. Het Competence Framework vind je hier.