Maandag 16 maart 2020

NOBCO corona-advies

Beste NOBCO-coach,

Ook binnen NOBCO leiden het coronavirus en de te nemen maatregelen tot vragen. NOBCO houdt de berichtgeving nauwlettend in de gaten. Bij deze informeren we je graag over de keuzes die je als professioneel coach kunt maken. Zodat je zowel voor je eigen gezondheid als die van je coachees verantwoordelijkheid neemt. Ook in onze Ethische Code staat beschreven dat het jouw persoonlijke en professionele verantwoordelijkheid is om zorgvuldig af te wegen wat in een situatie gepast of noodzakelijk is.

Wat betekenen de nieuwe maatregelen voor coaches en het voeren van coachgesprekken? NOBCO neemt het landelijk advies over en adviseert daarom het volgende:

 • Indien je verkoudheidsverschijnselen, koorts of hoestklachten hebt, dan raden we je aan de afspraken met je coachee(s) te verzetten ├│f bijvoorbeeld online* te laten plaatsvinden.
 • Neem het initiatief naar de coachees met wie je de komende week afspraken hebt om nu al te laten zien dat je er mee bezig bent en de ontwikkelingen volgt.
 • Vraag je coachee om de afspraak te verplaatsen als deze verkoudheidsverschijnselen, koorts of hoestklachten heeft.
 • Schud geen handen met je coachee, er zijn voldoende andere manieren om iemand te begroeten en afscheid te nemen.
 • Positioneer jezelf tijdens een coachgesprek fysiek niet binnen een straal van 2 meter van je coachee.
 • Werk thuis, als dat kan.
 • Vermijd plekken waar meer dan 100 mensen bij elkaar zijn.
 • Was je handen vaak met water en zeep voor minimaal 20 seconden. Maak ze droog met een papieren handdoekje en gooi dit handdoekje weg of was de katoenen handdoek elke dag.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Raak zo min mogelijk je ogen, neus en mond aan.
 • Neem het zeker voor het onzekere; vertrouw je je kuchje/temperatuur/fitheid niet? Onderneem passend actie.

Tot slot, zorg goed voor jezelf en versterk je weerstand: neem je rust, zorg voor voldoende nachtrust, denk bijvoorbeeld aan (wat extra) gezonde voeding en vermijd factoren die je (extra) stress opleveren.

Wil je meer weten over de te nemen maatregelen, landelijk verstrekte informatie of het coronavirus? Op de website van het RIVM staat de meest actuele informatie: www.rivm.nl/coronavirus.

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Mail ons gerust: info@nobco.nl

Hartelijke groet,
Namens het volledige NOBCO-bestuur

Charlotte van den Wall Bake

(*) Op korte termijn kunnen we ons voorstellen dat je een online oplossing aanbiedt aan je coachees. Hiervoor zijn verschillende veilige mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan Zoom en VSee. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering die voor NOBCO-coaches is af te sluiten, dekt deze vorm van coaching. Wees je bewust dat online coaching een apart discipline is. Mocht je geïnteresseerd zijn dan kunnen NOBCO-coaches via Coachlink kennis opdoen over online coaching.