EIA-tip van de maand: Hoe houd ik mijn bewijslast voor EIA-certificering bij?

woensdag 22 maart 2023

NOBCO krijgt veel vragen van coaches die aan de slag willen met hun EIA-certificeringsaanvraag. Daar zijn we blij mee, want zo zetten we met elkaar het coachvak professioneel op de kaart! We merken dat bepaalde vragen vaker worden gesteld. Daarom geven we elke maand een EIA-tip naar aanleiding van zo’n vraag.

Hoe houd ik mijn bewijslast voor EIA-certificering bij?

Coaches geven soms aan dat ze EIA-certificering ingewikkeld vinden. Dat belemmert ze om met de aanvraag te starten. Een goed begin is ook bij EIA-certificering het halve werk. Hoe eerder je begint met het bijhouden van je praktijkervaring, je professionele ontwikkeling en je intervisie, des te sneller kun je je aanvraag voor EIA doorlopen. In deze tip lees je hoe je overzichtelijk je bewijslast voor EIA kunt bijhouden.

EIA-certificering gaat over je praktijkervaring als coach, je professionele ontwikkeling en je reflectie op je competenties. Je aanvraag bestaat uit een kwantitatief deel (zoals voldoende uren) en een kwalitatief deel (jouw competentieniveau). Alles wat je moet aantonen voor EIA-certificering is op een rij gezet in het overzicht ‘Wat moet je aantonen voor EIA’. Goed om bij de hand te houden, omdat je in één oogopslag kunt zien wat er van je verwacht wordt. Je vindt dit overzicht op Mijn NOBCO/coachen/EIA-certificering.
 

Handige formats

Daarnaast zijn er handige formats beschikbaar waarin je je praktijkervaring, je professionele ontwikkeling en je reflectie op je competenties overzichtelijk kunt bijhouden. De belangrijkste zijn:

  • het overzicht praktijkuren voor je praktijkervaring;
  • het overzicht permanente educatie voor je bijscholing en andere deskundigheidsbevordering;
  • het overzicht intervisie/supervisie voor je reflectie met anderen;
  • en leerjournaals voor je reflectie op leermomenten in jouw praktijk.

De formats zijn te downloaden op Mijn NOBCO, op de pagina Mijn NOBCO/coachen/EIA-keurmerk/stel je portfolio samen. Als je deze formats bijhoudt, heb je de kern van je aanvraag al op orde en maak je het jezelf makkelijker.

Meer vragen over EIA-certificering?

Op Mijn NOBCO, onder EIA-certificering, vind je uitleg over het EIA-certificeringsproces en kun je de handleidingen en beschikbare tools en formats downloaden. De webinars over ethiek, reflectie en groei in de NOBCO Academie helpen je verder op weg.

Kom je er niet uit, kun je ook met intervisiegenoten overleggen. En zit je met speciale vragen, dan is er de EIA informatielijn. Deze informatielijn is elke maandag tussen 16 en 18 uur bereikbaar via 033 247 34 44. Let op: de lijn is soms overvraagd om 16:00 uur. Later op de middag is de lijn meestal beter bereikbaar.  

EIA-tips

Meer vragen?

Heb je andere vragen over EIA-certificering? Op Mijn NOBCO, onder EIA-certificering, vind je uitleg over het proces en kun je de handleidingen en beschikbare tools en formats downloaden. De webinars over ethiek, reflectie en groei in de NOBCO-academie helpen je verder op weg. 

Of stel je vraag aan een assessor via de EIA Informatielijn. Deze is elke maandag tussen 16 en 18 uur bereikbaar via 033 247 34 44. Let op: de lijn is soms overvraagd om 16:00 uur. Later op de middag heb je meer kans om de assessor te bereiken.