EIA-tip van de maand: wat is een EQA-opleiding?

donderdag 26 oktober 2023

Veel coaches zijn bezig met EIA-certificeringsaanvraag en we krijgen dan ook vragen. Daar zijn we blij mee, want zo zetten we met elkaar het coachvak professioneel op de kaart! We merken dat bepaalde vragen vaker worden gesteld. Daarom geven we elke maand een EIA-tip naar aanleiding van zo’n vraag.

Wat is een EQA-opleiding?

Er zijn twee routes om een EIA-certificeringsaanvraag als coach te doen. Een route mét een EQA-diploma en een route zónder EQA-diploma. Wat wordt hiermee bedoeld? En wat is het verschil?

Met een EQA-diploma wordt een diploma bedoeld van een coachopleiding die EQA-geaccrediteerd is. EQA staat voor EMCC Global Quality Award. Een EQA-geaccrediteerde opleiding is geënt op het Competence Framework van EMCC, dat bestaat uit acht competenties die van belang zijn voor een goede uitoefening van het coachvak. Deelnemers aan EQA-geaccrediteerde opleidingen worden getraind op de acht competenties van het framework.

Waarom een EQA-diploma vrijstellingen geeft bij een EIA-aanvraag
Een EQA-diploma toont aan dat je bent getraind in de acht competenties van het EMCC Competence Framework. Daarom krijg je vrijstellingen bij het aanvragen van een EIA-certificering op het niveau van je opleiding (let op: niet voor een EIA-aanvraag op een hoger niveau!). Je hoeft dan geen competentieoverzicht en casestudie meer te schrijven. En alleen als je je opleiding langer dan twee jaar geleden hebt afgerond schrijf je leerjournaals, om te laten zien hoe je bent blijven reflecteren op je professionele ontwikkeling in de praktijk.

Géén EQA-opleiding gevolgd?
Als je géén EQA-geaccrediteerde coachopleiding hebt gevolgd wil dat NIET zeggen dat NOBCO je opleiding minder waard vindt. Het is alleen niet bekend op welke competenties jij bent getraind. Je moet daarom in je EIA-certificeringsaanvraag laten zien in hoeverre je over de acht competenties van het EMCC Competence Framework voldoet. Ook schrijf je een casestudie, waarin je laat zien hoe je werkt in de praktijk. En leerjournaals, waarin je reflecteert op je beroepsuitoefening. Er zijn formats gemaakt, waarin je dit kunt doen. Alle formats vind je op nobco.nl.

NB: Het is niet aan NOBCO of EMCC om te beslissen welke coachopleidingen een EQA-accreditatie hebben. Coachopleidingen kiezen zelf of ze zich willen laten accrediteren en zo ja via welk keurmerk. Pas als een coachopleiding een EQA-accreditatie aanvraagt beoordelen assessoren van NOBCO en EMCC of ze aan de EQA-criteria voldoen en een EQA-accreditatie verkrijgen.

Heb ik wel of niet een EQA-diploma? Twijfel je of jouw opleiding EQA-geaccrediteerd is? Check of op je diploma het EQA-logo staat. Alle huidige EQA-opleidingen vind je hier.

Meer vragen over EIA-certificering?
Op Mijn NOBCO/coachen/EIA-certificering, vind je alle uitleg over het EIA-certificeringsproces en kun je de handleidingen en beschikbare tools en formats downloaden. Alle eerdere EIA-tips kun je op de website nalezen.

Liever luisteren dan lezen?
Op de NOBCO-Academie vind je diverse informatieve webinars, onder andere over het aanvragen van EIA (webinar 3.3) en over reflectie (webinars 2.1 en 2.2).

Je kunt je vraag ook stellen aan een assessor via de EIA-Informatielijn. De EIA-informatielijn is elke maandag tussen 16 en 18 uur bereikbaar via 033 247 34 44. Bezettoon? Spreek je naam en telefoonnummer in, dan probeert de assessor je voor 18 uur terug te bellen, of bel zelf op een later tijdstip terug.

EIA-tips