Nieuw bestuurslid David Brode

Nieuw bestuurslid David Brode

maandag 04 juni 2018

Sinds 1 juni versterkt David Brode het NOBCO-bestuur. Hij neemt de portefeuille Wetenschappelijk Onderzoek op zich en volgt daarmee Alexander Waringa op, die na 8 jaar NOBCO-bestuur het stokje heeft overgedragen.

Sinds 1 juni versterkt David Brode het NOBCO-bestuur. Hij neemt de portefeuille Wetenschappelijk Onderzoek op zich en volgt daarmee Alexander Waringa op, die na 8 jaar NOBCO-bestuur het stokje heeft overgedragen.

David wordt verantwoordelijk voor een belangrijk aandachtsgebied van de NOBCO: ‘Het inzichtelijk maken van de meerwaarde en werkwijze van professionele coaches’, de tweede hoofddoelstelling uit het NOBCO-beleidsplan 2015-2018. Onder zijn verantwoordelijkheid vallen voornamelijk onderzoek naar coaching, de Coaching Monitor, het NOBCO-kenniscentrum, de Benchmark, Thesisprijs, het symposium Wetenschappelijk Onderzoek en de Commissie Wetenschappelijk Onderzoek.

David stelt zich hieronder graag voor in een interview met bestuurslid Miriam Oude Wolbers.

Interview

Hoe omschrijf je jezelf als persoon?

Eindeloos enthousiast, vol energie, open en bewust. Van nature nieuwsgierig en geïnteresseerd hoe en waarom mensen en dingen zijn en werken zoals ze dat doen. Vooral dankbaar voor alles wat ik beleef. Ik denk in mogelijkheden en verbind. Daarnaast geniet ik van kleine dingen zoals een kop koffie van vers gebrande bonen op een bankje in de ochtendzon.

Hoe typeer je jezelf als coach?

Interessante vraag! Onwetend met oprechte aandacht voor de klant en gedreven door hun resultaat. ‘Ik poets spiegels’, ben bewust en doe dat wat van toegevoegde waarde is. Het gaat niet om mij, maar om de vraag en een duurzaam resultaat. Klanten zeggen dat ik motiveer en inspireer, scherp luister, to-the-point vragen stel en graag de kern van een probleem zoek.

Waarom ambieer je deze bestuursfunctie bij de NOBCO?

Neem het werk van Daniel Kahneman, Dan & Chip Heath, Dan Ariely, Robert B. Cialdini of Marshall Goldsmith om wat top-of-mind namen te noemen. Hun onderzoeken en de verschillende betekenissen en toepassingen daarvan in het dagelijks leven fascineren me. Robert (zakenpartner) en ik sparren vaak hoe we kennis kunnen omzetten en gebruiken in coaching om effecten te kunnen meten en vergroten. De mogelijkheid een bijdrage te kunnen leveren aan onderzoek naar en de toegevoegde waarde van coaching spreekt mij dan ook enorm aan. De coachmonitor als meet- en inzichtsinstrument levert een belangrijke bijdrage aan de professionalisering van ons vak en is een prachtig voorbeeld hoe wetenschap en praktische toepassing daarvan elkaar vinden om meerwaarde te creëren voor coaches en coachees. Er is meer, ons speelveld is groot en verbindt meerdere belanghebbenden. Die verbindingen wil ik aangaan en cultiveren, met als doel het coachvak verder te professionaliseren. De NOBCO met haar coaches, commissies en bestuur, zet zich hier al jaren succesvol voor in en heeft bijzondere resultaten weten realiseren. Het is een eer daar een onderdeel van te kunnen zijn de komende jaren.

Waar staat de NOBCO over 4 jaar?

Over 4 jaar heeft de NOBCO zijn positie als ‘go-to’ organisatie voor professionele coaches en afnemers van coaching verder versterkt. Je wendt je tot de NOBCO, omdat je gefaciliteerd wordt in je ontwikkeling als coach. Die doelstellingen pronken op de website en vormen een waardevolle na te streven ambitie. Ik zie vooral dat de NOBCO voorop loopt en toonaangevend is als het gaat om de professionalisering van het vakgebied en coaching als professie. Er zijn stevige wetenschappelijke fundamenten van waaruit coaches kunnen opereren en het EIA-keurmerk is onmiskenbaar verbonden met de NOBCO coach.

Welk (coach)boek heeft je het meest geïnspireerd?

Literatuur inspireert me dagelijks, al in de eerste 5 minuten na het pakken van een boek of artikel krijg ik ideeën. Twee titels schieten te binnen. 'De Alchemist' van Paulo Coelho blijft bijzonder. Het is een boek dat je verslindt door de eenvoud waarin het geschreven is en bevat een aantal one-liners die bijblijven. 'Essentialism' van Greg McKeown is een favoriet, omdat het vol vragen staat die keer op keer dwingen kritisch na te denken en bij de basis te blijven.

Wat was je grootste leermoment in je leven?

Eentje? Dan denk ik terug naar mijn jeugd. Toen ik 14 was, verhuisden we abrupt naar Playa del Carmen in Mexico. Een bekende en vertrouwde omgeving werd verruild voor een andere taal, cultuur en manier van leven. Ik weet nog goed dat ik besloot om te genieten van de verandering, en zo snel mogelijk de taal wilde leren. Terugblikkend heeft die ervaring ervoor gezorgd dat ik een groot aanpassingsvermogen heb, snel kan schakelen en vooral het positieve in dingen zie.

Wat zijn je hobby's?

Alles wat met snelheid te maken heeft, motorracen in het bijzonder! We hebben 5 jaar op circuits in Europa geracet. Circuit rijden is en blijft een grote passie. Daarnaast ga ik wekelijks hardlopen en naar de gym. Ik hou van lekker eten, goede koffie en boeken.

Wat is verder nog leuk voor de NOBCO-coaches om over je te weten?

De afgelopen jaren heb ik een aantal kansen gekregen om uit een idee een product of bedrijf te ontwikkelen. Soms samen, soms in opdracht. Sommige faalden en andere zijn nog steeds succesvol. Ik vind het gaaf om te sparren en te kijken naar mogelijkheden. Ik kijk er naar uit om de verschillende ideeën, dromen en vragen van mede NOBCO-coaches te horen tijdens één van de vele bijeenkomsten.