Nieuwe handleiding ‘Aanvragen EIA zonder EQA’

maandag 01 mei 2023

De handleidingen voor het aanvragen van EIA-certificering waren aan een update toe. Eén voor één vernieuwen we de handleidingen, en zorgen we dat alle links werken, procedures up to date zijn én de criteria voor jouw aanvraag zo duidelijk mogen zijn beschreven.

Na vernieuwing van de Handleiding ‘EIA verlenging’ en de Handleiding ‘Aanvragen EIA mét EQA’ is nu de Handleiding ‘Aanvragen EIA zónder EQA’ opgefrist. De handleiding is vereenvoudigd en meer in lijn gebracht met de internationale aanvraagprocedure bij EMCC Global.

Alles bij elkaar is de EIA-aanvraagprocedure voor coaches zonder een certificaat van een EQA-geaccrediteerde coachopleiding (of mét zo’n certificaat, maar op een lager niveau dat het niveau waarop een EIA wordt aangevraagd)  iets vereenvoudigd. De focus komt op onderbouwing van (de ontwikkeling van) je competenties als coach vanuit jouw coachpraktijk.

Wat de wijzigingen in de aanvraagprocedure ‘EAI zonder EQA’ zijn lees je hieronder in het kort:

Kortere reflecties op je permanente educatie en je intervisie/supervisie
De gevraagde reflecties over je permanente educatie en je intervisie/supervisie mogen vereenvoudiger en beknopter. Je hoeft nog alleen een korte reflectie hierop te geven en hoe je dit toepast in je praktijk, met een verwijzing naar het Competence Framework.

Focus op reflectie in leerjournaals en een casestudie
Je reflecties worden met name gevraagd in vijf leerjournaals en een casestudie. Door te reflecteren op vijf kermomenten uit jouw coachpraktijk en een casus uit jouw praktijk laat je zien dat jij de coachcompetenties op het aangevraagde niveau beheerst en toepast. Je kunt hiervoor de Reflectietool als hulpmiddel gebruiken en natuurlijk ook de webinars over Reflectie op de NOBCO Academie.

Competentieoverzicht
Tenslotte geef je per competentie uit het Competence Framework een duidelijk beeld wat jouw ervaring is, hoe je je daarin hebt ontwikkeld, wat je sterke punten zijn en wat eventueel mogelijkheden zijn voor verdere ontwikkeling. Hiervoor kun je het nieuwe format ‘Overzicht competenties’ gebruiken, geïnspireerd op EMCC Global. Dit vind je op Mijn NOBCO, onder EIA-keurmerk/stel je portfolio samen.

Wil jij binnenkort een EIA-certificering aanvragen en heb je géén EQA-opleiding gevolgd of niet op het niveau waarop je een EIA wilt aanvragen? Download dan de nieuwe handleiding ‘EIA zonder EQA’ op Mijn NOBCO, onder EIA-keurmerk. Hierin staat alles op een rij. Je kunt ook deelnemen aan de eerstvolgende 5 Day Trails Challenge (voor coaches zonder EQA opleiding).