NOBCO e-magazine Coach. #3-2023 is uit! Lees ‘m nu!

dinsdag 26 september 2023

In dit nummer staat het thema ‘Innovatie, politiek en coaching’ centraal. NOBCO organiseerde in juni de drukbezochte ‘NOBCO Innovation Day’ waar de deelnemers een kijkje kregen in de toekomst. Bezoekers konden zich inschrijven voor verschillende workshops (denk aan VR en ChatGPT) en presentaties volgen over bokscoaching en over de voor- en nadelen van kunstmatige intelligentie (ook wel artificial intelligence; AI). 

Ook passeerden relevante vragen voor het coachvak de revue, want hoe zit het met de ethische aspecten en met de privacy? Lees het verslag van deze dag vol nieuwe mogelijkheden voor groei en verbetering in de coachingwereld en laat je in het artikel ‘Innovatie begint bij verwondering’ inspireren door de mogelijkheden van ChatGPT voor het coachvak. Tip: lees ook het artikel ‘Virtual Reality als kans’ waarin wordt ingegaan op het gebruik van VR door HR-coaches in de Human Resource branche.

Ook op de jaarlijkse conferentie van EMCC Global in Praag gaat het over AI. EIA senior practioner coach en tech-ondernemer Rebecca Rutschmann vertelde daar dat de ontwikkelingen met AI nog veel sneller gaan dan we kunnen vermoeden. Al snel rijst de vraag: worden coaches vervangen door AI-coaches? Tijd voor zelfcoaching; een interessant artikel voor elke coach!

Sinds kort staan coaching chatbots zoals Vici, Mo en Aimy tot ieders beschikking. Sterker nog, de eerste onderzoeksresultaten lijken erop te wijzen dat dergelijke coaching chatbots niet onderdoen voor de menselijke coach. Zelfs het opbouwen van een band met een chatbot lijkt mogelijk te zijn. Moeten coaches vrezen voor hun toekomst? Of is er een samenwerking mogelijk, waarin AI en menselijke coaches elkaar aanvullen? In het wetenschapsartikel ‘Een band opbouwen met een coaching chatbot’ van Eefje Rondeel lees je er meer over.

Over coaching en belangenbehartiging gaat het interview met Marjolein Hins. Zij is adviseur en belangenbehartiger voor onder andere Leven Lang Ontwikkelen (LLO), een aanpak mede door de overheid geactiveerd om mensen te stimuleren de eigen regie te nemen op hun loopbaan. Hins: ‘Veel regelingen zijn nog gericht op loopbaancoaching en te weinig op preventie en het algehele welzijn van mensen en dat is zonde. Coaching zou veel vaker preventief kunnen worden ingezet om innovatie en doelstellingen te bereiken.’

In de nieuwe rubriek ‘Visie’ belichten we vraagstukken die in de diverse sectoren spelen en spreken we professionals, bestuurders en toezichthouders over hun visie op hoe coaches kunnen bijdragen aan de oplossing hiervan. Dit keer: coaching in de zorg. Met als gesprekspartner Ton Horn, voorzitter Raad van Toezicht BrabantZorg en lid van de Raad van Toezicht van NOBCO.

Kortom, een nummer vol met interessante artikelen en interviews! Veel leesplezier!

Lees het NOBCO e-magazine Coach hier.