Supervisie bij NOBCO

maandag 24 oktober 2022

Met het project Introductie Supervisie willen we binnen NOBCO tot een pool van ESIA-gecertificeerde supervisoren komen. Deze supervisoren kunnen andere coaches in de community supervisie aanbieden.

Voor supervisie heb je de keuze uit twee opties. Ten eerste kun je kiezen voor een reeds ESIA-gecertificeerde supervisor. Daarnaast kun je ook kiezen voor een supervisor in opleiding. Deze coaches hebben een EIA-certificering op Master Practitioner of Senior Practitioner niveau en nemen deel aan een training tot ESIA-gecertificeerd supervisor. Tijdens deze training bieden zij supervisie aan NOBCO-coaches aan tegen een gereduceerd tarief.

Een coach die een supervisietraject is gestart bij een supervisor in opleiding, is Kim van den Broek. Ze zag een bericht over de supervisoren in opleiding voorbijkomen op LinkedIn. “Ik heb een eigen praktijk en ben in opleiding voor het Senior Practitioner niveau. Volgend jaar ga ik beginnen met een trauma opleiding, maar ik dacht bij mezelf: je kan iemand pas zo ver brengen als dat je zelf gegaan bent. Daar is supervisie natuurlijk fantastisch voor. Mijn supervisor heeft de kracht om even een paar minuten naar mijn verhaal te luisteren, bijvoorbeeld waar ik mee zit of waar ik tegenaan loop. Vervolgens weet ze het thema eruit te pakken waar het nou eigenlijk echt om gaat. En dat is voor mij zo verhelderend. Het brengt de zuiverheid weer terug in mezelf, maar ook hoe ik met mijn cliënten om blijf gaan. Het is eigenlijk alleen maar feedback. Een soort coachtraject, alleen dan voor een coach.”

Kim spreekt haar supervisor ondertussen ongeveer één keer in de zes tot acht weken. “Dat komt dan vanuit mij. Maar als we elkaar een tijdje niet hebben gezien of gesproken, dan weet ze me soms toch weer te prikkelen en gaat het balletje weer rollen bij mij. Het hoeft maar een kort gesprek te zijn, want het raakt gewoon gelijk de essentie. En dat is ook wat ik met mijn cliënten wil bereiken.”

Kim beschouwt haar supervisietraject als iets waardevols. “Ik zou supervisie eigenlijk als vereiste willen stellen, als ik het zo zwart-wit mag neerzetten. Als mens zijnde heb je namelijk altijd blinde vlekken. Als je vanuit jezelf blijft redeneren zal je die blinde vlekken nooit vinden. Ik vind echt dat supervisie het vak van coaching verdiept. Je kan iemand niet verder brengen dan je zelf bent geweest.”

Wil je net als Kim ook graag contact met een supervisor? Hier lees je er meer over. Je kunt de lijst van Senior Practitioner en Master Practitioner NOBCO-coaches bekijken die deelnemen aan de training tot ESIA-gecertificeerd supervisor. Ook kun je kiezen voor reeds ESIA-gecertificeerde supervisoren.