Natuurcoaching I VNC

De Vaksectie Natuurcoaching wil NOBCO-coaches met elkaar verbinden rondom natuurcoaching. Coachen met de natuur is een relatief nieuwe, sterk groeiende specialisatie binnen coaching. Steeds meer coaches gebruiken de natuur om cliënten tot duurzame ervaringen en inzichten te laten komen. Dit kan bijvoorbeeld als wandelcoach, paardencoach of bootcampcoach. De VNC organiseert regelmatig bijeenkomsten voor haar leden met als doel uitwisseling, inspiratie, verdieping en ontwikkeling. Daarnaast organiseert de VNC elk jaar een activiteit voor alle geïnteresseerde NOBCO-coaches.

Citaat van een klant: “Het antwoord dat ik vandaag vind in de natuur, had ik echt nooit kunnen bedenken. Maar het klopt precies”.

Achtergrond Vaksectie Natuurcoaching

De afgelopen jaren heeft natuurcoaching een vlucht genomen en zijn er inmiddels verschillende disciplines ontwikkeld. Zo kun je als coach zowel binnen als buiten werken met natuurwijsheid zoals natuur symbolen, metaforen en de seizoenen. Buiten kan worden gecoacht met bomen, met honden, met paarden. Ook is het mogelijk om met je klant in de natuur te gaan wandelen of te coachen in een park of in de stad. Je kunt sportieve outdooractiviteiten inzetten of werken in een speciaal aangelegde therapie-/ coachtuin. Tevens kan biologische kennis over natuurprocessen worden ingezet in coaching. Het sjamanisme biedt eveneens interessante invalshoeken voor coachen met de natuur. Om al deze specialisaties te verbinden, verder te ontwikkelen en om andere coaches te mogen inspireren, is binnen NOBCO sinds 2015 de Vaksectie Natuurcoaching actief. In 2016 heeft de VNC haar eerste Symposium “Coachen met de Natuur” georganiseerd.

Waarom Coachen met Natuur

De natuur is inzetbaar voor alle mogelijke coachvragen, onder andere rond loopbaan, verliesverwerking, samenwerking, leiderschap, binnen persoonlijke en professionele ontwikkeling en zowel op individueel, team- als organisatieniveau. Immers, onze eigen natuurlijke wijsheid is een waardevol kompas bij het maken van keuzes in leven en werk. De principes van ervaringsleren en systemisch werken zijn duidelijk terug te vinden in dit werk. De opgedane ervaringen met of in de natuur blijken zich keer op keer bij coachees stevig te verankeren, zodat duurzame verandering in privé- en werksituaties gerealiseerd worden.

Activiteitenagenda VNC

Wil je een activiteit van de Vaksectie Natuurcoaching bijwonen? Klik hier voor alle NOBCO-bijeenkomsten.

Aansluiten bij Vaksectie Natuurcoaching

Ben je aangesloten bij NOBCO én gebruik je de natuur, vaak of incidenteel, in jouw werk als coach? Dan ben je welkom bij de Vaksectie Natuurcoaching. Je bent ook van harte welkom als je de elementen uit de natuur meer zou willen inzetten in je werk en hier meer over wilt weten en leren.

Contact

Lid worden van de Vaksectie Natuurcoaching? Als je interesse en/of ervaring hebt in natuurcoaching, kan je lid worden van de Vaksectie. We gaan gezamenlijk vanuit de VNC diverse activiteiten ontwikkelen ter inspiratie van de leden en de verdere ontwikkeling van dit nieuwe vak. Na aansluiting bij de NOBCO kun je lid worden van de VNC. Je kunt je aanmelden via info@nobco.nl, je aanmelding wordt dan automatisch verwerkt en je ziet op korte termijn dat de vaksectie Natuurcoaching is toegevoegd aan je profiel.

Vaksectie Natuur Coaching

J.E.S. (José) Imlabla

Een tijd geleden heb ik me aangesloten bij de VNC omdat ik werk met paarden (overigens ook zonder paarden). In de interactie met mensen geven paarden directe feedback, onomwonden. In het kader van communicatie, leiderschap of samenwerking zie ik dit als een enorme verrijking bij het begeleiden van individuen of teams. Ook het leren kijken door de ogen van het paard zorgt voor een groter inzicht. Ik houd van paardrijden in de prachtige natuur (bos, bergen, zee en woestijn) met haar wilde dieren. En ik kan intens genieten van de vier seizoenen. In het VNC kernteam wil ik een positieve bijdrage leveren om NatuurCoaching breed op de kaart te zetten.

ing. J.H.M. (Jan) Finkenflügel

Als lid van het kernteam wil ik graag bijdragen aan een mooie doorstart van de VNC. Ik ben ervan overtuigd dat in deze tijdsperiode met veel uitvallers (zoals burn-out) juist het werken en omgaan met de natuur in al haar facetten wezenlijk kan bijdragen aan herstel en versterking van persoonlijke kwaliteiten. Zelf neem ik de mensen graag wandelend mee naar buiten. Het weidse landschap, besloten bossen en stromend water zijn mooie metaforen om de coachee letterlijk en figuurlijk eens vanuit een ander perspectief naar zijn coachvraag te laten kijken. En vaak waait er buiten een frisse wind die bijdraagt aan een goed traject.