FAQ
We ontvangen regelmatig en zeer diverse vragen over de NOBCO. Hieronder staan de meestgestelde vragen op een rij. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.
We ontvangen regelmatig en zeer diverse vragen over de NOBCO. Hieronder staan de meestgestelde vragen op een rij. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.
De NOBCO is op 16 januari 2003 opgericht en is een stichting. Er is een bestuur dat leiding geeft aan de organisatie. Omdat de NOBCO een stichting is zijn er geen leden maar 'aangesloten coaches'. Er is geen algemene ledenvergadering zoals bij een vereniging. De Stichting heeft (nog) geen werknemers, maar wel een vast secretariaat. Het bestuur heeft een Raad van Advies ingesteld om het bestuur gevraagd en ongevraagd van advies te dienen. Deze raad bestaat voor het merendeel uit buitenstaanders die wel zeer betrokken zijn bij coaching als professie maar niet zijn aangesloten bij de NOBCO.
NOBCO streeft 3 doelen na:
Ja, NOBCO is een stichting zonder winstoogmerk. Gelukkig is de stichting financieel gezond.
Op dit moment mag iedereen zich coach noemen. "Coach" is geen beschermd beroep, zoals arts dit wel is.
Coaching valt niet onder de primaire ziektekosten. De NOBCO heeft daarom geen overeenkomsten met zorgverzekeraars kunnen afsluiten, waardoor genoten consulten van coachees bij NOBCO coaches niet leiden tot (gedeeltelijke) vergoeding hiervan bij zorgverzekeraars.
Maar in het kader van preventie van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid zijn werkgevers in toenemende mate bereid om de kosten van coaching voor hun werknemers te vergoeden. Een aansluiting bij een erkende beroepsvereniging zoals NOBCO kan hierbij een positieve rol spelen.
Vanaf 2020 bedraagt de jaarlijkse aansluitingsbijdrage € 295,= (excl. btw). Alle voordelen van de aansluiting kun je hier vinden: https://www.nobco.nl/hoofdgroepen/aanbod-voor-coaches
De aansluitingsbijdrage bij de NOBCO wordt per kalenderjaar in rekening gebracht, indien je later in het jaar je aansluit wordt de aansluitingsbijdrage na rato berekend.
Als peildatum voor de factuur hanteren we de datum dat je het aanmeldformulier hebt ingevuld. Als je wilt dat je aansluiting later in het jaar wordt geactiveerd, stuur dan een e-mail naar info@nobco.nl
Opzeggen van de aansluiting
Een aansluitingsjaar bij NOBCO loopt per kalenderjaar, dus van 1 januari t/m 31 december, ongeacht de startdatum van jouw aansluiting bij NOBCO. Jouw NOBCO-aansluiting wordt jaarlijks stilzwijgend voortgezet.
NOBCO hanteert een opzegtermijn van 1 maand voor het einde van het jaar. Opzeggingen moeten vóór 1 december van het lopende kalenderjaar bij NOBCO binnen zijn.
Concreet:
We vinden het natuurlijk erg jammer als je wilt opzeggen. Graag horen wij dan ook wat de reden is van jouw opzegging. Met jouw feedback kunnen wij onze dienstverlening verbeteren.
Toch opzeggen?
Opzeggingen moeten vóór 1 december van het lopende kalenderjaar bij NOBCO binnen zijn. Je kunt tot de einddatum gebruik blijven maken van alle faciliteiten van NOBCO. Per 31 december vervalt jouw aansluiting bij NOBCO.
Opzeggen van jouw aansluiting bij NOBCO kun je alleen zelf doen. De opzegging kun je sturen naar info@nobco.nl. Vermeld daarbij wat je voor en achternaam is en de reden van je opzegging.
Bij opzegging vindt geen restitutie plaats van (een gedeelte van) de aansluitingsbijdrage.
Je EIA-keurmerk blijft 5 jaar geldig, ook als je als coach je aansluiting bij NOBCO hebt opgezegd.
Via de blauwe knop 'inloggen' kun je een nieuw wachtwoord op te vragen: https://www.nobco.nl/wachtwoord/vergeten. Dit doe je door het aansluitnummer in te vullen. Er wordt vervolgens een mail naar jouw mailadres gezonden, mocht je deze niet binnen zien komen, controleer dan ook even je spambox. Als het dan nog niet lukt, neem dan contact op met het secretariaat.
Wij stimuleren onze aangesloten coaches om zoveel mogelijk gebruik te maken van de mogelijkheid tot automatische incasso. Dat verlicht de administratieve lasten aanzienlijk, daarom brengen we bij betaling via handmatige overschrijving 10 euro in rekening.
Zodra je aanmelding bij NOBCO is verwerkt, sturen wij je een digitale factuur. Daarna volgt binnen 30 dagen de incasso.
Mocht je nog geen gebruik maken van automatische incasso en dat wel willen, stuur ons dan je IBAN-nummer en de tenaamstelling van de IBAN toe via het secretariaat.
Nee, verzekeraars en Vektis zijn van mening dat coaching niet onder zorgverlening valt en dat zij coaches niet in het AGB-register zullen opnemen.
Toelichting:
In het AGB-register staan beroepsgroepen en ondernemingen/instellingen die door verzekeraars vergoed worden. Het AGB register wordt beheerd door Vektis. Vektis is de informatiebron voor verzekeraars en besluitvormers rond vergoedingen in de zorg.
Vektis levert informatie over gedeclareerde zorg. De informatie helpt goede zorg betaalbaar te houden. Vektis analyseert het gebruik, de kosten en de kwaliteit van de zorg op basis van alle zorgdeclaraties en verzekerdengegevens. Dit geeft de beslissers in de zorg onderbouwing bij het maken van keuzes om de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg in stand te houden. Met de standaarden en de referentieproducten van Vektis kunnen partijen in de zorg declaratieprocessen efficiënt uitvoeren.
Als zorgverleners in het AGB-register willen worden opgenomen dienen zij aan te tonen dat hij/zij lid is van een door de zorgverzekeraar(s) erkende beroepsvereniging. Zorgverzekeraars vergoeden alleen die beroepsgroepen, die zich met zorgverlening bezighouden. Daarvoor hebben zij lijsten met beroepsorganisaties vastgesteld waarvan de zorgverlening wordt vergoed.
Een aantal voorbeelden uit het beleidsdocument van één van de verzekeraars van therapievormen/behandelingen die niet voor vergoeding in aanmerking komen:
• preventie, welbevinden en/of zelfontplooiing
• sociaal (maatschappelijke) dienstverlening en coaching
• werk-, opvoedings- en/of school gerelateerde problemen
• relatietherapie
Uit bovenstaande volgt dat coaching niet onder zorgverlening valt en dus niet voor vergoeding in aanmerking komt.
Wanneer je een eigen bedrijf hebt, afhankelijk van je omzet, wel. Dit hoeft niet als je een interne coach bent en in dienst bij een bedrijf.
Nee. Omdat NOBCO een onafhankelijke stichting is en haar objectiviteit wil behouden, geven wij geen individuele opleidingsadviezen. Wij vinden het natuurlijk wel erg belangrijk dat je een juiste keuze maakt. Met deze checklist hopen we jou dan ook een eind op weg te helpen bij het maken van de juiste keuze.
Checklist: hoe kom ik tot de juiste keuze voor een coachopleiding?
We raden je aan om eventuele klachten over je coachtraject eerst met je NOBCO-coach te bespreken. Kom je er niet uit met je NOBCO-coach? Dan kun je een klacht indienen via dit klachtenformulier. In het klachtenreglement vind je hoe de klachtenprocedure in zijn werk gaat. Lees dit eerst goed door voordat je een klacht indient. Je kunt b.v. geen klacht meer bij NOBCO indienen, als je dit al bij een andere beroepsorganisatie hebt gedaan. Meer informatie hierover vind je hier.
Voor de NOBCO aansluiting gelden toelatingseisen.
Hier lees je daar meer over en tref je het aanmeldformulier.
Door in te loggen op de website, en vervolgens op 'Mijn NOBCO' te klikken. In het blauwe menu aan de rechterkant kun je vervolgen op 'Profiel bijwerken'. Als je al bent ingelogd, kom je via deze link rechtstreeks in je coachprofiel.
Vanaf 1 januari 2017 moet iedereen die in de zorg werkt (instellingen én zelfstandigen) in het kader van de Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg (Wkkgz) beschikken over een klachtenfunctionaris waarbij een cliënt met zijn klacht terecht kan.
Door het Ministerie van VWS is bevestigd dat "coaching gericht op (re)socialisatie richting meedoen in de maatschappij of gericht op loopbaan/werk niet valt onder de Wkkgz". Derhalve behoeft een coach niet over een klachtenfunctionaris te beschikken.
Coaches die tevens werkzaam zijn als aanbieder in de zorg (b.v. therapeuten) vallen in het kader van deze beroepsuitoefening wel onder de Wkkgz en dienen een klachtenfunctionaris te hebben. Voor meer informatie hierover zie VKIG (Vereniging van klachtenfunctionarissen in de zorg).
Als je de instructie voor het inloggen reeds hebt opgevolgd en het lukt dan nog steeds niet om in te loggen, dan kun je het beste met Coachlink contact opnemen via klantenservice@coachlink.nl