Programma-aanbod Vaksectie Executive Coaching

Hieronder vind je enkel verslagen van eerdere activiteiten

Activiteiten professionalisering Vaksectie Executive Coaching 2017

15 juni: Een paar uur in het bestuur

Coaching wordt steeds bekender in onze samenleving. Ook in de top van bedrijven, non profit- en overheidsorganisaties lijkt coaching een meer geaccepteerde interventie te worden. De markt voor executive coaching lijkt zich hierdoor steeds verder te openen.

De Vaksectie Executive Coaching (VEC) zet zich als platform in voor de verdere professionalisering van executive coaches en profilering van executive coaching in Nederland. Op onze landelijke bijeenkomsten nodigt de VEC je uit om kennis te maken met en mee te denken over de ontwikkeling van het vakgebied.

In de bijeenkomst van 15 juni laten we je kennismaken met enkele van de grote dilemma’s waar executives mee worden geconfronteerd. We spelen een speciaal voor deze middag ontwikkelde executive game. Daarin vragen we je om onder tijdsdruk een beslissing te nemen over een onderwerp dat grote impact heeft op de organisatie, het leven van mensen en de hele samenleving. We plaatsen je in een politiek, moreel, sociaal, economisch, juridisch en persoonlijk krachtenveld dat je steeds een andere kant uit lijkt te trekken. Welke beslissing zou jij nemen? En hoe zou jij in dit geval als coach
deze executive begeleiden?

Toelichting

Een executive is een vrouw of man die door zijn of haar positie in staat is om op doorslaggevende wijze de ontwikkeling van een organisatie te beïnvloeden. Zij nemenbesluiten die het leven van vele mensen raken, die om miljoenen (en soms miljarden) euro’s gaan en waarbij het afbreukrisico vaak bijzonder hoog is.

Executive coaching is gericht op het vergroten van de effectiviteit en het versterken van de leiderschapskwaliteiten van deze executives, middels zelfreflectie, zelfontwikkeling en zelfinzicht. Daarbij richt de executive coach zich niet alleen op de persoon van de executive, maar ook op het vaak complexe krachtenveld waarin de executive functioneert. De executive coach levert zo een belangrijke bijdrage aan Good Governance en aan een beter bestuur.

Voor veel coaches is dit een interessante markt. Het is boeiend werk, je kunt je er goed mee profileren en, niet onbelangrijk, het is ook zakelijk zeer interessant. Tegelijk is executive coaching een vak waar andere regels gelden dan in gewone coaching. Je hebt er andere vaardigheden voor nodig. Een executive is vaak op zoek naar meer dan alleen de traditionele coaching interventies. Een executive coach moet daarom uitstekend op de hoogte zijn van ontwikkelingen op sociaal, maatschappelijk, technologisch, politiek en economisch vlak. Niet zelden wordt door de executive eerst ‘getest’ of je als coach wel voldoende kaliber hebt om een goede sparringpartner te zijn. Je moet snel kunnen schakelen tussen coachen, adviseren, feedback geven, meedenken, provoceren en doorvragen, zowel over persoonlijke als professionele onderwerpen. En dit terwijl je tegenover een vaak imponerend mens zit die veel heeft bereikt en die niet per se geneigd is van een ander iets aan te nemen.

Jelle Westendorp maakte als deelnemer een eigenzinnig ervaringsverslag.


6 oktober: Masterclass "Narcisme verkennen & herkennen"

door Martin Appelo, dé Nederlandse specialist op het gebied van Narcisme
Een Masterclass voor Executives en Executive Coaches van de Vaksectie.

Wat is narcisme? En hoe kun je het beste met een narcist omgaan?

In deze masterclass van narcisme-expert dr. Martin Appelo, krijgen we antwoorden op deze vragen. Sterker nog, we gaan onderzoeken in welke mate we zelf narcistisch zijn! Want zeg nu zelf: bestuurders (‘Ik heb de leiding’) en coaches (‘De ander kan niet zonder mij’) zullen ongetwijfeld narcistische trekjes hebben.

Welke narcistische trekken herkennen we bij onszelf en anderen? En zijn deze trekken altijd slecht? Of hebben wij en anderen er ook baat bij? Is de vaak gemaakte vergelijking tussen narcisten en psychopaten terecht, of is er voldoende reden om de narcistische dynamiek met mildheid te beoordelen?
Martin Appelo is specialist op het gebied van narcisme. Hij schreef de bestseller ‘Een Spiegel voor Narcisten’, sprak erover op TEDx, geeft er vele lezingen en workshops over, en als therapeut behandelt hij regelmatig mensen die worstelen met narcisme.

Tijdens de workshop leren we werken met de narcistische cirkel. Martin gebruikt hierbij filmbeelden, zelfreflectie en discussie in subgroepjes.

Verwacht een middag boordevol nieuwe informatie, kritische zelfinzichten en bovenal een spreker die dit alles met veel humor en speelsheid overbrengt. Deze masterclass is een absolute must voor executives, executive coaches en andere professionals die op bestuurlijk niveau opereren.

Aanmelden kan via vec@nobco.nl