Het is onze visie dat professionele coaching een wezenlijke bijdrage levert aan het welzijn en de ontwikkeling van mensen en organisaties.

We bieden twee mogelijkheden om je aan te sluiten bij NOBCO: Als NOBCO-coach en als NOBCO-communitylid. Een NOBCO-coach is actief in een professionele coachpraktijk en een NOBCO-communitylid is werkzaam in het vakgebied van coaching.

Voordelen aansluiting bij NOBCO

 • Als NOBCO-coach sta je vermeld op de website bij ‘ik zoek een coach’ (jaarlijks meer dan 240.000 bezoekers)*
 • Toegang tot online en live events van NOBCO om jezelf te ontwikkelen
 • Toegang tot de NOBCO-academie en de helpdesk om je te ondersteunen bij certificering voor ons vak
 • Gratis toegang tot Boom Coaching Collectie, een database met digitale boeken en artikelen over coaching
 • Je krijgt korting op verzekeringen zoals de collectieve beroepsaansprakelijkheidsverzekering
 • Mogelijkheid tot deelname aan intervisiegroepen en vaksecties
 • Mogelijkheid tot het behalen van het Europees keurmerk voor coaches; de EIA-certificering*
 • Gebruik van de Coaching Monitor; een wetenschappelijk onderbouwd online evaluatie-instrument
 • Via onze aansluiting bij het Platform Zelfstandig Ondernemers kun je gebruik maken van de diensten van PZO, de belangenbehartiger voor zelfstandig ondernemers

* alleen bij een aansluiting als NOBCO-coach

Bekijk alle voordelen hier.

NOBCO-coach 

De NOBCO-coaches zijn actief in een professionele coachpraktijk of als interne coach. Zij zijn voortdurend bezig met leren en ontwikkelen. Zij maken deze professionaliteit transparant en aantoonbaar door middel van individuele EIA-certificering (European Individual Accreditation) als coach. Deze NOBCO-coaches worden door coachees en organisaties gevonden via ‘Ik zoek een coach’ op de website. Zij werken volgens de Internationale Ethische Code en zijn aanspreekbaar via het Klachtenreglement.

Aansluiten als coach

Mogelijke aansluitingen als NOBCO-coach:

NOBCO-coach (binnen drie jaar certificeren)

Als je voldoet aan de toetredingscriteria en je binnen drie jaar na toetreding een EIA-certificering behaalt, kun je je aansluiten als NOBCO-coach. Benieuwd welke voordelen je als NOBCO-coach hebt? Deze vind je hier.

Aspirant NOBCO-coach (binnen één jaar certificeren)

Als je niet voldoet aan de toetredingscriteria voor coaches, maar wel binnen één jaar na toetreding bij NOBCO een EIA-certificering behaalt, kun je je aansluiten als aspirant NOBCO-coach. Je kunt als aspirant NOBCO-coach gebruik maken van dezelfde voordelen als de NOBCO-coach.

NOBCO-communitylid

Dit type aansluiting is bedoeld voor mensen die:

 • Actief zijn in het werkveld
 • Geen professionele coachpraktijk hebben of werkzaam zijn als interne coach
 • Zich hebben geschoold in het coachvak
 • Een HBO/WO-opleiding hebben afgerond

Denk aan HR-professionals, leidinggevenden, wetenschappers, opleiders, directeur/eigenaren van coaching-trainingsbureaus en mensen die coaching inzetten in hun werk zoals bijvoorbeeld pedagogen.

Of ben je als hoogleraar of directeur van een opleidingsinstituut verbonden is aan het coachvak en kan je dat bij ons aantonen? Dan ben je ook van harte welkom als communityllid.

Communityleden dragen het coachvak een warm hart toe, zonder dat daarvoor certificering nodig is. Je onderschrijft de NOBCO-gedragscode, die gebaseerd is op de Internationale Ethische Code, maar waarin intervisie, permanente educatie (PE) en het Klachtenreglement niet van toepassing zijn. Communityleden worden zichtbaar binnen Mijn NOBCO, maar zijn niet als NOBCO-coach opgenomen in de module ‘Ik zoek een coach’ op de website.

Aanmelden als NOBCO-communitylid

Keuzehulp: welke aansluiting past bij jou?

Gebruik de quickscan of de vragen hieronder om te bepalen welke aansluiting het beste bij jou past. Download het schema als afbeelding. Let op: in het schema wordt de studentenaansluiting genoemd. Deze is op dit moment nog in de maak. Zodra een studentenaansluiting mogelijk is ontvangt jouw opleider daarover bericht en zul je benaderd worden.

 

1. Heb je een HBO/WO-opleiding en 50 uur coachopleiding en 50 praktijkuren als coach of heb je een EQA-opleiding afgerond?

JA
- Jij kunt het aanmeldformulier NOBCO-coach invullen en documenten uploaden. Onze toetsingscommissie toetst of je beschikt over een passende achtergrond en ervaring. Aanmelden.

NEE - ga naar vraag 2.

2. Wil je binnen één jaar een EIA-certificering halen?

JA 
- Jij kunt het aanmeldformulier aspirant lid invullen en documenten uploaden. Onze toetsingscommissie toetst of je beschikt over een passende achtergrond en ervaring. Aanmelden.

NEE - Kom terug als je een EQA-opleiding hebt afgerond, of een HBO en 50 uur coachopleiding en 50 praktijkuren hebt. Of ga naar vraag 3.

3. Ben je werkzaam in het vakgebied als HR-manager of zet je coaching op een andere manier in tijdens je werk? En heb je 50 uur coach-opleiding?

JA - Jij kunt het aanmeldformulier communitylid invullen en documenten uploaden. Onze toetsingscommissie toetst of je beschikt over een passende achtergrond en ervaring. Aanmelden.

Nee - Ga naar vraag 4.

4. Ben je als wetenschapper, eigenaar van een opleidingsinstituut betrokken bij het vak?

JA -  Jij kunt het aanmeldformulier communitylid invullen en documenten uploaden. Onze toetsingscommissie toetst of je beschikt over een passende achtergrond en ervaring. Aanmelden.

NEE - Als je 50 uur coachopleiding hebt en 50 praktijkuren ben je van harte welkom om je aan te melden bij NOBCO.

Nestorcoach

We maken voor jou als seniore NOBCO-coach een diepe buiging, voor je jarenlange bijdrage aan de ontwikkeling van het coachvak. Graag eren we loyale NOBCO-coaches van 65 jaar en ouder met de uitnodiging om Nestorcoach te worden. In de hoop dat jij als erelid van onze community je kennis en ervaring blijft delen.

Ben jij al nestorcoach?

Je krijgt een uitnodiging om tegen gereduceerd tarief nestorcoach te worden, als je 65 jaar wordt en 10 jaar of langer bij ons aangesloten bent (geweest). Voor slechts €99,00 (excl. btw) per jaar blijf je als nestorcoach aangesloten bij NOBCO.