Wat is een coachvraag?

Elk coachtraject begint met een coachvraag. Bijvoorbeeld gericht op werk, zoals: hoe vind ik een baan die bij me past, hoe haal ik meer voldoening uit mijn werk of hoe verbeter ik de samenwerking met mijn collega’s? Coachvragen kunnen ook in de privésfeer liggen: zoals vragen over zelfontplooiing, zingeving, stress en burn-outvragen en levensvragen.

Coaching helpt je om doelen te verwezenlijken en je persoonlijke ontwikkeling te bevorderen. Je doet diepgaande persoonlijke inzichten op die je een leven lang kunt inzetten. Uit onderzoek blijkt dat overeenstemming over de coachdoelen naast een goede coachrelatie een belangrijke voorwaarde is voor een succesvol coachtraject. Coach en coachee vertalen samen de coachvraag naar (een) coachdoel(en).

Hoe formuleer ik mijn coachvraag?

Misschien heb je een duidelijke vraag waar je mee zit. Maar het kan ook dat je nog niet weet wat jouw coachvraag precies is. Om je vraag helder te krijgen kun je jezelf de volgende drie vragen stellen: 

  1. Omschrijf je huidige (werk)situatie, waar loop je tegenaan? Wat is het probleem? Wat wil je verbeteren? 
  2. Hoe zou je willen dat die situatie eruitzag? Wat wil je bereiken? Welk inzicht wil je opdoen?
  3. Wat houd je tegen om van je huidige situatie naar je gewenste situatie te gaan? 

Heb je je coachvraag nog niet duidelijk? Geen probleem, een coach kan je tijdens een intake of kennismakingsgesprek helpen met het achterhalen van je coachvraag. Bedenk: hoe concreter je coachvraag, hoe effectiever de coaching. Als je weet wat je met een traject wil bereiken, dan kan de coach de juiste vragen stellen.

Voorbeelden van coachvragen

In dit lijstje staan de meestgestelde vragen aan coaches. Natuurlijk zijn er nog talloze andere vragen die je met een coach kunt bespreken.

  • Ik ervaar structureel tijdgebrek, hoe ga ik om met stress? 
  • Hoe voorkom ik een burn-out? 
  • Ik wil mijn talenten, capaciteiten en vaardigheden ontwikkelen. 
  • Ik wil inzicht krijgen in mijn functioneren. Waar ligt mijn kracht, wat zijn mijn belemmeringen?
  • Ik loop vast in mijn werk, waar ligt dat aan?
  • Ik mis passie in mijn werk, hoe vind ik een baan die beter bij me past? 
  • Ik heb faalangst, hoe kom ik hiervan af?
  • Ik wil graag assertiever worden, hoe bereik ik dat?
  • Hoe vergroot ik mijn zichtbaarheid binnen de organisatie? 
  • Ik wil meer inzicht in wat ik wil met mijn leven.
  • Het verloop in mijn organisatie is hoog. Hoe kan ik meer grip krijgen op hoe mijn teamleiders leiding geven?
  • Hoe kan ik meer impact op mijn organisatie bereiken?
  • Hoe kan ik mijn medewerkers zo motiveren dat ik mijn gewenste resultaten bereik?
  • Hoe zorg ik ervoor dat iedereen met mij meewerkt?
  • Ik heb een grote re-organisatie door te voeren. Hoe neem ik de juiste beslissingen zonder mensen te schaden?

Stappenplan coachingstraject

1. Kennismaking

Een coachtraject begint met een kennismakingsgesprek of intake. Meestal is dit gesprek gratis. De kennismaking is bedoeld om erachter te komen of het klikt tussen jou en de coach. Dit is belangrijk voor een goed verloop van het coachtraject. Pas wanneer er een goede werkalliantie en vertrouwensband zijn, ben je in staat om jezelf open te stellen voor verandering. In dit gesprek bespreek je je coachvraag, wat je uit jouw coachtraject wil halen en stel je je coachdoelen op.

2. Gesprekken

Wanneer je besluit om het coachtraject in te gaan, stel je met je coach je persoonlijke doelen vast. Aan de hand van vragen zoals: wat wil ik, wat heb ik nodig, en wat kun je doen om jouw gewenste resultaat te bereiken, stelt jouw coach een realistisch en passend plan van aanpak op. Tijdens het coachtraject werk je aan jouw doelstellingen en competenties door middel van coachgesprekken, reflectie-oefeningen en opdrachten. In overleg is het ook mogelijk om een test af te nemen.

3. Evaluatie

In het laatste gesprek kijken jullie terug op het coachtraject en beantwoorden jullie vragen als: zijn de doelen behaald? Hoever ben je en wat wil je nog aanpakken in de toekomst? Als je daar behoefte aan hebt, kun je na een bepaalde tijd nog eens een gesprek inplannen om te bespreken hoe het gaat. Een coachtraject duurt gemiddeld zeven á acht gesprekken, afhankelijk van je coachvraag en -doel.

Zoek jij ook een professionele coach?

Een professionele coach is een NOBCO-coach.