De NOBCO Thesisprijs wordt uitgereikt aan de beste afstudeerscriptie over coaching. Het doel van NOBCO is om de professionaliteit van coaching te ontwikkelen. Dat doen we onder meer door wetenschappelijk onderzoek en publicaties op dit gebied te stimuleren. Doe mee en maak kans op deze eer én een geldprijs!

Criteria voor deelname

Het hoofdonderwerp van de thesis moet coaching*, mentoring of een vergelijkbare begeleidingsvorm te zijn. Onderzoeken over eigen ervaringen hebben de voorkeur. Maar ook goed gedocumenteerde case-studies of meta-analyses komen in aanmerking. 

Zowel met een master- als bachelor-thesis kom je in aanmerking voor de prijs. Deze moet afgerond zijn tussen 1 september 2023 en 1 september 2025 door een student aan een Nederlandse of Belgische universiteit, hogeschool of post-hbo, of een Nederlandse student aan een buitenlandse universiteit. Ook coproducties van twee of drie studenten zijn toegestaan. Je thesis moet in het Nederlands of Engels zijn geschreven. Daarnaast moet jouw onderwijsinstelling deze ten minste met een voldoende hebben beoordeeld.

Wil jij kans maken op de thesisprijs 2025? Download het inschrijfformulier, en stuur je thesis samen met het ingevulde formulier vóór 27 september 2025 naar info@nobco.nl.

Selectieprocedure

De Commissie Wetenschappelijk Onderzoek (CWO) maakt uit de ingezonden theses een eerste selectie. Daarna stelt de Thesisprijsjury een shortlist van drie genomineerden samen en kiest hieruit een winnaar. De jury bestaat uit deskundigen uit het veld en de wetenschap. In 2023 bestond de jury uit: 

  • Dr. Machteld van den Heuvel
  • Jacobien ten Hoeve-Rozema, MSc
  • Drs. Marjolein Stefens

De jury heeft het recht om bij kwalitatief onvoldoende goede inzendingen de NOBCO Thesisprijs een jaar op te schorten of de afrondingstermijn te verlengen.

Geldprijs, certificaat en uitreiking

Er is een prijzenpot van € 1.500. Deze wordt door de jury verdeeld onder maximaal drie winnaars. Ook ontvangen de winnaars een certificaat. De theses van de genomineerden worden gepubliceerd op de website van NOBCO.

De meest recente uitreiking vond plaats op 23 november 2023, tijdens het NOBCO Wetenschappelijk Symposium Coaching en Onderzoek. 

Op de foto zie je juryvoorzitter Machteld van den Heuvel die de Thesisprijs 2023 virtueel uitreikt aan Eva Jansen, en de twee andere genomineerden Sandra van Reeth en Sandra Kompier (foto: Jan Buteijn).

Foto: Jan Buteijn

Ervaringen van oud-winnaars

Benieuwd naar wat het winnen van de NOBCO Thesisprijs oud-winnaars heeft gebracht?
Lees hier hun ervaringen:

    Joppe Dubbeld

    *De NOBCO definitie van coaching: Coaching is een gestructureerd en doelgericht proces, waarbij de coach op interactieve wijze de coachee aanzet tot effectief gedrag door 1) bewustwording en persoonlijke groei, 2) het vergroten van zelfvertrouwen en 3) het exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden.