Hoe start je een loopbaan als professioneel coach?  

Aan het coachen of nog niet, het is goed om een NOBCO/EMCC erkende opleiding te volgen. Dat geeft je de kennis, vaardigheden, verdieping, inspiratie en praktijkervaring, om je beroep nog beter uit te oefenen. Bovendien is een erkende vakopleiding een opstap naar certificering. Er is steeds meer vraag naar EIA-gecertificeerde coaches.

Wat is een goede coachopleiding?  

Goede coachopleidingen voldoen aan strenge eisen van EMCC Global. Zij zijn de houder van de keurmerken die wij in Nederland gebruiken. Geaccrediteerde opleidingen mogen het EQA-keurmerk dragen, een internationaal kwaliteitskeurmerk dus. Dit biedt jou de zekerheid dat je professioneel wordt opgeleid. Onder de knop kun je de Nederlandstalige opleidingen vinden en onderaan de pagina kun je zoeken naar alle internationale opleidingen die zijn geaccrediteerd.

Wat biedt een coachopleiding met EQA-keurmerk? 

 • Je bent verzekerd van een goede opleiding die aan strenge eisen voldoet;
 • Je ontwikkelt professionele coach competenties;
 • Je leert te werken volgens belangrijke beroepscodes;
 • Je versnelt jouw EIA-certificering. Wanneer je binnen twee jaar na je diploma je EIA aanvraagt, krijg je:
  • Veel vrijstellingen;
  • Korting.

Let op: coaches die hun diploma hebben gehaald vóórdat hun opleiding het EQA-keurmerk heeft gekregen, komen niet in aanmerking voor deze regeling.  

Wat zijn de 4 niveaus van de EQA-opleidingen?

EQA-opleidingen sluiten aan bij de 4 EIA-niveaus waarmee jij je als coach kunt onderscheiden: foundation, practitioner, senior en master. 

In onderstaande tabel beschrijven we per niveau voor wie het bedoeld is.

Foundation Practitioner Senior Practitioner Master Practitioner

Inzicht willen verkrijgen in het coachvak;

Werken als interne coach;

Werken als zelfstandig coach;

Een eigen verantwoorde professionele benadering ontwikkelen op basis van een breed scala aan modellen en kaders en hun eigen ervaring;

Relevante basisvaardigheden willen ontwikkelen; Coachen zien als onderdeel van een andere functie; Die in staat zijn om verschillende modellen en kaders in hun coaching te integreren; Werken met heel verschillende cliënten, omgevingen en organisaties;
Willen ontdekken of coachen bij hen past; Zich willen ontwikkelen als zelfstandige coach; Werken met verschillende typen cliënten in uiteenlopende situaties; Bereid zijn een bijdrage aan het vak te levere.
Vooral coachen om degenen met wie ze werken te kunnen begeleiden (intern); Die, op het terrein van hun eigen expertise werken met een beperkt aantal type cliënten; Zich richten op het omgaan met complexe en veel vragende relaties;  
Hun eigen functie meer coachend willen invullen Die zich een gelimiteerd aantal modellen, technieken en processen eigen willen maken. Willen werken met onduidelijke kaders en in veranderings-processen.  

 

Alle coachopleidingen met EQA-keurmerk

Wat gaat er in de toekomst veranderen?

Coachen is een vakgebied dat sterk in ontwikkeling is. Zo mogen opleiders die aan aanvullende voorwaarden voldoen, zelf de resultaten van de student toetsen en bij gebleken geschiktheid een EIA-certificaat toekennen. We noemen dit ‘embedded EIA’. In 2026 zal dit voor alle opleidingen het geval zijn.

Voordelen coachopleiding met EQA-keurmerk ‘oude stijl’

Met een diploma van een EQA-diploma ‘oude stijl’ kun je jouw EIA-certificering behalen.

 • Door het volgen van een coachopleiding met EQA-keurmerk ben je verzekerd van een goede opleiding, die aan strenge eisen voldoet;
 • Je krijgt dan korting op je initiële aanvraag;
 • Het certificeringsproces is een stuk eenvoudiger want met het volgen van de opleiding heb je immers al aangetoond dat je voldoet aan het Competence Framework (CFW). Wanneer je dit binnen twee jaar doet heb je de meeste vrijstellingen.

Let op: Coaches die de opleiding al hebben afgerond vóórdat de opleiding een EQA-accreditatie heeft gekregen, komen niet in aanmerking voor deze voordelen.

Voordelen coachopleiding met EQA-keurmerk ‘nieuwe stijl’

EQA-geaccrediteerde opleidingen zijn in 2021 gestart met een veranderingsproces, namelijk de ontwikkeling van de EIA-embedded EQA-opleiding. De belangrijkste verandering is dat EQA-geaccrediteerde opleidingen ‘nieuwe stijl’ bij diplomering rechtstreeks het EIA-certificaat mogen toekennen. Wel is het zo dat er evenveel uren gemaakt moeten zijn als in de reguliere EIA-certificering (afhankelijk van het niveau). Coaches hoeven dan na de opleiding geen afzonderlijke aanvraag meer bij NOBCO-EMCC te doen.

Let op: Het zal nog tot 2026 duren voordat alle opleidingen dit proces afgerond hebben. Bij het overzicht van alle EQA-opleidingen kun je zien welke opleidingen al voldoen aan de criteria van de ‘nieuwe stijl’.

Coachopleidingen met EQA-keurmerk