Onderwijs en wetenschap hebben al lange tijd een prominente plek binnen NOBCO. Kennisdeling is een grote meerwaarde voor coaches en voor onderwijsstellingen. Daarom zoeken we actief de samenwerking op met onderwijsinstellingen, academici en wetenschappers om kennis uit te wisselen.

Dankzij deze samenwerkingen dichten we het gat tussen onderzoek en de praktijk en zorgen we dat deze elkaar versterken. Zo werken we samen aan de ontwikkeling van het coachvak en de professionalisering van coaches.

Wil je meer weten over onze samenwerkingen op het gebied van onderwijs en wetenschap? Of wil je bijdragen aan deze kennisuitwisseling? Neem dan contact met ons op.

Onderzoek professionele coachmarkt

NOBCO heeft sinds 2016 een eigen benchmarkonderzoek. Hiermee beschikken we over betrouwbare informatie over de ontwikkelingen in de Nederlandse markt voor coaching. NOBCO voert dit onderzoek tweejaarlijks uit. Het meest recente benchmarkonderzoek verscheen in oktober 2023. Ruim 1.700 beroepscoaches namen aan dit onderzoek deel. 

Lees meer

Coaching Monitor

NOBCO heeft een online evaluatie-instrument ontwikkeld om coachtrajecten te meten, kwantificeren en kwalificeren; de Coaching Monitor. Hiermee krijgen coaches, coachees en/of opdrachtgevers meer inzicht in het verloop en de effectiviteit van coachtrajecten. Naast het monitoren van coachtrajecten, biedt de Coaching Monitor ook de mogelijkheid tot evalueren en rapporteren én helpt het bij je professionele ontwikkeling als coach. De input van de Monitor draagt bij aan wetenschappelijk onderzoek naar coaching en ons tweejaarlijks onderzoek naar de samenstelling van de professionele coachmarkt. 

Als aangesloten NOBCO-coach kun je gratis gebruikmaken van de Coaching Monitor. 

Meer informatie

Promovendusproject

Met de Open Universiteit is NOBCO een bijzondere samenwerking aangegaan. De komende jaren doet promovendus Marjolein Stevens van de Open Universiteit onderzoek naar de positieve effecten van coaching en de mechanismen langs welke deze effecten worden uitgevoerd.

Promovendusproject

NOBCO Thesisprijs

Sinds 2012 wordt de NOBCO Thesisprijs iedere twee jaar uitgereikt aan de beste afstudeerscriptie over coaching. Het doel van NOBCO is om de professionaliteit van coaching te ontwikkelen. Dat doen we onder andere door wetenschappelijk onderzoek en publicaties op dit gebied te stimuleren. Doe mee en maak kans op deze eer én een geldprijs!

Op de bijgevoegde afbeelding zie je Eva Jansen, winnaar van de Thesisprijs 2023.

NOBCO Thesisprijs

Wetenschapsblog

Eefje Rondeel schrijft sinds 2022 maandelijks een wetenschapsblog voor NOBCO. Ze hoopt daarmee wetenschappelijke kennis over coaching toegankelijk te maken voor een breed publiek. Zo schrijft ze bijvoorbeeld over onderzoek naar paardencoaching, coaching chatbots of de mogelijke bijwerkingen van coaching. Eefje is redactielid van het NOBCO e-magazine Coach en tevens betrokken als co-promotor bij het promotieonderzoek naar effectieve bestanddelen van coaching. Samen met sociaal psycholoog Pieternel Dijkstra schreef ze het boek Evidence-based Coachen.

Naar de wetenschapsblogs

Symposium

Elk jaar organiseert NOBCO het symposium Coaching en Onderzoek. Het doel van het symposium is om wetenschap en praktijk dichter bij elkaar te brengen door bijdragen van diverse experts op dit gebied. Het volgende symposium is op donderdag 21 november 2024.

Dit evenement is bedoeld voor coaches, HR-professionals, leidinggevenden, trainers en iedereen die geïnteresseerd is in het vergroten van de effectiviteit van coaching met inzichten uit wetenschappelijk onderzoek. Je hoeft zelf geen onderzoeker te zijn of ervaren in het vakgebied, dit evenement biedt namelijk waardevolle inzichten voor iedereen.

Meer informatie over het symposium

Kennisbank

Kennisuitwisseling staat bij deze samenwerkingen centraal en is van groot belang voor onze missie: het ontwikkelen en professionaliseren van het coachvak. 

Om hier vorm aan te geven nodigen we hoogleraren en wetenschappers uit om te spreken op onze NOBCO-evenementen (symposium, bijeenkomsten, webinars, etc.) en vragen we hen regelmatig om plaats te nemen in één van onze commissies, vaksecties, werkgroepen of jury’s om kennis te delen. In ons E-magazine ‘Coach’ vind je daarnaast regelmatig bijdragen van academici en wetenschappers. 

Ook vanuit NOBCO delen we graag onze kennis om de kloof tussen de praktijk en de wetenschap te dichten. Dat doen we bijvoorbeeld door een gastcollege te geven.

De Kennisbank is dé bron van artikelen over coaching, zoals samenvattingen van (wetenschappelijke) artikelen, blogs, samenvattingen van webinars en andere bijeenkomsten. Ook vind je er enkele artikelen van Coach Magazine en de Nieuwsflits.

Zoeken in de Kennisbank

Coaching binnen organisaties

Binnen organisaties wordt coaching steeds meer omarmd. Coaching werkt preventief en draagt bij aan de ontwikkeling van mensen en van hun effectiviteit. Het leidt tot krachtigere professionals, die beter in staat zijn om de strategische doelen van hun organisatie te bereiken.

Op deze pagina vind je tools en onderzoeken die kunnen helpen bij het vormgeven van coaching binnen jouw organisatie.

Lees meer