Blog 'Reflectie': Reflectie

woensdag 18 december 2019

Diverse NOBCO-coaches schrijven blogs over het thema van het e-magazine Coach.
Deze blogs worden gepubliceerd in het e-magazine. Dit keer is het thema ‘Reflectie’.

Reflectie

Natuurlijk weet ik wat ‘reflectie’ betekent, wat het woord inhoudt. Toch was ik ook benieuwd wat Google met reflectie zou doen. Google bood mij een prachtige definitie die voor mij precies voor de helft beschrijft wat ‘reflectie’ is, wat het doet. Voor mij ontbreekt in deze definitie namelijk de extra laag; hoe reflectie letterlijk een diepere betekenis geeft aan het functioneren van jezelf.

Definitie volgens Google: ‘Reflectie is het cognitieve proces waarbij ervaringen worden omgezet in betekenis.’ (bron: https://www.encyclo.nl/begrip/Reflectie)

Bijna negen jaar geleden startte ik met mijn coachingspraktijk, toentertijd nog gericht op kinderen, ouders en gezinnen. Ik schreef toen een gedichtje waarvan de laatste twee regels naadloos aansluiten op de definitie. Ik gebruik het nog steeds in de handtekening onder m’n e-mail. Voornamelijk als reminder voor mezelf en wie weet, raakt het ook iemand anders.

De twee regels gaan zo:
‘beleving is ervaring,
ervaring is ontwikkeling.’

En dat is wat ik mis bij de eerdergenoemde, voor mij eendimensionale, definitie. Als reflectie het terugkijken is op een beleving, op een ervaring en we daardoor groeien, dan gebeurt dat voor mij niet enkel in m’n hoofd/ cognitief. Iets leren, doorgronden, vindt plaats op een afgezakt level, dieper en lager in het lichaam dan ons denken.

Met regelmaat terugkijken op wat je hebt beleefd, voorziet ons van essentieel inzicht. Vatten wat de ervaring behelsde en wat er met ons en met onze omgeving gebeurde, bevat vele clous die ons bagage geven voor ons menszijn én als professional.

Mocht je zoekende zijn naar een manier om reflectie een meer vaste plek te geven binnen je dagritme, en/ of wat degelijker te willen structureren dan deze tip. Kijk dan eens op de NOBCO-website. Vorig jaar oktober vond de NOBCO maand van Reflectie plaats, alle informatie (artikelen, materialen, werkvormen en een heuse reflectietool) zijn hier te vinden in het besloten deel. Je kunt ze zowel inzien als downloaden voor eigen gebruik. Laten we in deze altijd wat donkerder periode van het jaar niet alleen thuis de lichtjes aansteken, maar ook een licht laten schijnen over onszelf; wat mag zichtbaar worden, waar groei je van, welke ervaringen mogen nog ontwikkeld worden?

Lilian Dekker - personal/life coach en NOBCO-bestuurslid Learning & Development