EIA-tip van de maand: Help, ik heb niet voldoende intervisie gevolgd!

woensdag 22 februari 2023

NOBCO krijgt veel vragen van coaches die aan de slag willen met hun EIA-certificeringsaanvraag. Daar zijn we blij mee, want zo zetten we met elkaar het coachvak professioneel op de kaart!

We merken dat bepaalde vragen vaker worden gesteld. Daarom geven we elke maand een EIA-tip naar aanleiding van zo’n vraag.

Help, ik heb niet voldoende intervisie gevolgd!

Een van de eisen voor het verkrijgen én verlengen van EIA-certificering is dat je structureel en methodisch reflecteert samen met anderen. Concreet is de eis dat je minimaal 1x per kwartaal deelneemt aan intervisie of supervisie (en als je meer dan 35 uur per kwartaal coaching biedt 1x per 35 coachuren).

Soms wordt bij EIA-aanvragen niet voldaan aan het criterium van frequentie van intervisie/supervisie. Coaches hebben bijvoorbeeld twee lange intervisiebijeenkomsten gevolgd in een half jaar, maar niet consequent het hele jaar door. Ze hebben pas sinds kort een intervisiegroep gevonden of hun intervisiegroep is juist gestopt. Allemaal redenen waarom niet aan de voorwaarden wordt voldaan. DNV zal in zulke gevallen bij de nominale toetsing van je portfolio je aanvraag afwijzen. Zodra je wel voldoende intervisie of supervisie in de aangegeven frequentie hebt gevolgd kun je je aanvraag opnieuw indienen.

Nu kan het zijn dat je geen passende intervisiegroep kunt vinden of dat het niet mogelijk is om snel  weer met je groep af te spreken. Wil je toch op korte termijn aan de intervisie/supervisie-eis gaan voldoen én je professionele ontwikkeling blijven stimuleren, dan kun je (tijdelijk) een supervisor in de arm nemen.

We raden je aan om voor een opgeleide supervisor te kiezen, wiens insteek en ervaring past bij jouw leerdoelen. Dit kan een van de ESIA-gecertificeerde supervisoren in de NOBCO-community zijn. Je kunt ook kiezen voor een supervisor in opleiding. NOBCO-coaches krijgen tot voorjaar 2024 bij de supervisoren in opleiding supervisie tegen gereduceerd tarief. De ESIA-gecertificeerde supervisoren en supervisoren in opleiding vind je op de website.

Zoals gezegd: Voor EIA mag je zowel van intervisie als supervisie gebruik maken, of een combinatie van beide. Voor jou als coach biedt intervisie je wellicht iets anders dan supervisie. Benieuwd naar de verschillen? Bekijk en beluister de podcast supervisie die deze maand is opgenomen!

Meer vragen over EIA-certificering?

Op Mijn NOBCO, onder EIA-certificering, vind je uitleg over het EIA-certificeringsproces en kun je de handleidingen en beschikbare tools en formats downloaden. De webinars over ethiek, reflectie en groei in de NOBCO Academie helpen je verder op weg.

Of stel je vraag aan een assessor via de EIA Informatielijn. Deze informatielijn is elke maandag tussen 16 en 18 uur bereikbaar via 033 247 34 44. Let op: de lijn is soms overvraagd om 16:00 uur. Later op de middag is de lijn meestal beter bereikbaar.  

EIA-tips

Meer vragen?

Heb je andere vragen over EIA-certificering? Op Mijn NOBCO, onder EIA-certificering, vind je uitleg over het proces en kun je de handleidingen en beschikbare tools en formats downloaden. De webinars over ethiek, reflectie en groei in de NOBCO-academie helpen je verder op weg. 

Of stel je vraag aan een assessor via de EIA Informatielijn. Deze is elke maandag tussen 16 en 18 uur bereikbaar via 033 247 34 44. Let op: de lijn is soms overvraagd om 16:00 uur. Later op de middag heb je meer kans om de assessor te bereiken.