EIA-tip van de maand: hoe evalueer ik mijn coachtrajecten?

woensdag 21 februari 2024

NOBCO krijgt veel vragen van coaches die aan de slag willen met hun EIA-certificering. Daar zijn we blij mee, want zo zetten we met elkaar het coachvak professioneel op de kaart! We merken dat bepaalde vragen vaker worden gesteld. Daarom geven we elke maand een EIA-tip naar aanleiding van zo’n vraag.

Hoe evalueer ik mijn coachtrajecten?

Het is leuk en leerzaam om eens stil te staan bij de manier waarop je je coachtrajecten evalueert. Wat wil je hieruit halen? En bereik je dat ook met de manier waarop je evalueert? Om je op weg te helpen je coachtrajecten zo te evalueren dat je coachee er iets aan heeft én jij als coach ook, heeft NOBCO een Evaluatietool ontwikkeld. Hierin staan verschillende redenen om te evalueren én hoe je dat kunt aanpakken. Download de Evaluatietool op Mijn NOBCO/coachen/EIA-certificering onder Stel je portfolio samen.

Als je een EIA certificering aanvraagt (of verlengt of upgradet), worden je 5 schriftelijke evaluaties van coachees van het afgelopen jaar gevraagd. Deze evaluaties mag je vorm en inhoud geven zoals jij wilt, maar bepaal vooral het doel ervan (met behulp van de Evaluatietool) en weet dat ze voor een EIA-certificeringsaanvraag moeten voldoen aan minimaal de volgende criteria: 

  • De initialen van de coachee, diens functie en eventueel diens organisatie of branche;
  • Duur en data van de coaching;
  • Opbrengsten van de coaching voor de coachee;
  • Feedback van de coachee op de effectiviteit van jouw aanpak.

De evaluatie moet geanonimiseerd zijn én ondertekend door de coachee. Handig is dan ook om op je evaluatieformulier de coachee alleen zijn initialen te laten invullen en een handtekening te zetten.  

Meer vragen over EIA-certificering?

Op Mijn NOBCO/coachen/EIA-certificering, vind je vier pagina’s met alle informatie over het EIA-certificeringsproces (aangegeven in het blauwe menublok rechts op de pagina). Hier kun je de handleidingen, tools en formats downloaden die je helpen bij je aanvraag. En hier vind je alle eerdere EIA-tips op een rij.

Als je liever kijkt en luistert, kun je op de NOBCO-Academie verschillende informatieve webinars vinden, onder andere over het aanvragen van EIA (webinar 3.3) en over reflectie (webinars 2.1 en 2.2).

Je kunt een korte persoonlijke vraag over EIA-certificering ook stellen aan een assessor via de EIA-Informatielijn. De EIA-informatielijn is elke maandag tussen 16 en 18 uur bereikbaar via 033 247 34 44. Bezettoon? Spreek je naam en telefoonnummer in, dan probeert de assessor je voor 18 uur terug te bellen, of bel zelf op een later tijdstip terug.

EIA-tips