EIA-tip van de maand: Blijft mijn EQA-diploma na 2 jaar geldig?

dinsdag 22 november 2022

NOBCO krijgt veel vragen van coaches die aan de slag willen met hun EIA-certificeringsaanvraag. Daar zijn we blij mee, want zo zetten we met elkaar het coachvak professioneel op de kaart!

We merken dat bepaalde vragen vaker worden gesteld. Daarom geven we elke maand een EIA tip van de maand naar aanleiding van zo’n vraag.

Blijft mijn EQA-diploma na 2 jaar geldig?

Ik heb een EQA opleiding gedaan, maar langer dan 2 jaar geleden afgerond. Is mijn diploma dan nog geldig voor een EIA?

Ja. Je diploma blijft altijd geldig, ook als je het diploma van je EQA-erkende coachopleiding langer dan 2 jaar geleden hebt gehaald. Eens behaald blijft behaald. Dat betekent dat je bij je EIA-certificeringsaanvraag nog steeds vrijstelling krijgt voor het bewijzen van de acht EIA-competenties. In de opleiding heb je de competenties immers al aangetoond bij het examen. Ook hoef je in je aanvraag geen casestudie op te nemen.

Wel moet je laten zien dat je bent blijven investeren in je ontwikkeling via zelfreflectie, reflectie met anderen (intervisie en/of supervisie) en permanente educatie. 

Als coach met een EQA-diploma van langer dan 2 jaar geleden, dien je daarom ook vijf leerjournaals in bij je EIA-aanvraag. In deze leerjournaals reflecteer je op kernmomenten uit jouw coachpraktijk. Een leerjournaal hoeft niet langer dan één A4 te zijn. Je kunt gebruik maken van de structuur die je hebt geleerd in je opleiding. Of gebruik het leerjournaal-format dat je vind op Mijn NOBCO, onder EIA-certificering

Tips hoe te reflecteren vind je in de Reflectietool, die je daar ook kunt downloaden. 

Op tijd beginnen met het verzamelen van reflectiewaardige gebeurtenissen (kernmomenten) in jouw praktijk als coach maakt het eenvoudiger om deze leerjournaals aan je portfolio toe te voegen.

EIA-tips

Meer vragen?

Heb je andere vragen over EIA-certificering? Op Mijn NOBCO, onder EIA-certificering, vind je uitleg over het proces en kun je de handleidingen en beschikbare tools en formats downloaden. 

Of stel je vraag aan een assessor via de EIA Informatielijn. Deze is elke maandag tussen 16 en 18 uur bereikbaar via 033 247 34 44.