EIA-tip van de maand: Reflecteren, hoe doe ik dat?

woensdag 28 juni 2023

NOBCO krijgt veel vragen van coaches die aan de slag willen met hun EIA-certificeringsaanvraag. Daar zijn we blij mee, want zo zetten we met elkaar het coachvak professioneel op de kaart! We merken dat bepaalde vragen vaker worden gesteld. Daarom geven we elke maand een EIA-tip naar aanleiding van zo’n vraag.

Reflecteren, hoe doe ik dat?

In een EIA-aanvraag laat je zien dat je over de acht competenties van het EMCC Competence Framework beschikt op het EIA-niveau dat je aanvraagt. Afhankelijk van de aanvraagroute die je doorloopt laat je je competenties zien in reflecties op je permanente educatie, reflecties op je intervisie/supervisie en in leerjournaals. In de handleiding per aanvraagroute lees je wat voor jou van toepassing is. Hoe dan ook, reflecteren is een belangrijk onderdeel van je werk als professioneel coach én dus ook van je EIA-aanvraag. Maar hoe doe je dat nou, dat reflecteren?

 1. Elke reflectie begint met een reflectiewaardig ‘kernmoment’. Juist door een enkel moment te kiezen, en daarop te focussen, verdiep je je reflectie. Zo’n kernmoment is een situatie/houding/uitspraak die je opvallend vindt, die emoties bij je oproept, en/of die je gedrag verandert. Bijvoorbeeld een opmerking van een coachee die je onzeker maakt, een gebeuren in een opleidingssetting waar je boos van wordt, of een reactie van je intervisiegenoten die je verbaast.
 2. Vervolgens neem je de tijd om stil te gaan bij dit kernmoment. Ervaar opnieuw het moment, signaleer je gedachten, voel je emoties of lichamelijke gewaarwordingen, etc. Pak pen en papier en noteer deze. De volgende reflectievragen kunnen je hierbij helpen:
  - Wat gebeurde er precies?
  - Wat merkte ik op?
  - Wat dacht ik en wat voelde ik?
  - Wat deed ik?
  - Wilde ik iets bereiken? En is dat gelukt?
  - Wat waren de consequenties van mijn gedrag?
 3. Tenslotte besluit je wat je wilt doen: iets meer of juist minder doen, iets anders doen of iets blijven doen. Kies je voor verandering, bepaal dan met welk nieuw gedrag je wilt experimenteren. Vervolgens ga je oefenen met het nieuwe gedrag in de praktijk. Als je hier weer op reflecteert is de cirkel rond en ben je bezig met een continu leerproces. Zo verruim je je handelingsrepertoire als professional en als mens.

NB: Ook intervisie en supervisie zijn een waardevol hulpmiddel om, met behulp van zienswijzen van anderen, te reflecteren op een kernmoment uit jouw praktijk.

Reflectietool en webinars

Een heel handig hulpmiddel voor je reflecties is de reflectietool (via deze link even inloggen op mijnnobco). Er is net een nieuwe reflectietool verschenen. Via de NOBCO-Academie kun je daarnaast twee heel informatieve webinars vinden over reflectie (webinars 2.1 en 2.2).

Meer vragen over EIA-certificering?

Op Mijn NOBCO, onder EIA-keurmerk, vind je uitleg over het EIA-certificeringsproces en kun je de handleidingen en beschikbare tools en formats downloaden. De webinars over ethiek, reflectie en groei in de NOBCO Academie helpen je verder op weg.

Of stel je vraag aan een assessor via de EIA-Informatielijn. Deze informatielijn is elke maandag tussen 16 en 18 uur bereikbaar via 033 247 34 44. Let op: de lijn is soms overvraagd om 16:00 uur. Later op de middag is de lijn meestal beter bereikbaar.

EIA-tips