Ien van der Pol winnaar NOBCO Quality Award 2022

maandag 16 januari 2023

De Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO) heeft uit de drie genomineerden Ien van der Pol uitgeroepen tot winnaar van de NOBCO Quality Award 2022. Met deze prijs wil NOBCO personen en organisaties eren die op een buitengewone manier hebben bijgedragen aan de professionalisering van het coachvak. 

Ien van der Pol is een zeer gepassioneerd opleider met veel liefde voor mensen en voor het coachingsvak. Ze is meer dan 20 jaar actief geweest als coach en trainer en heeft een aantal zeer succesvolle boeken geschreven, zoals het zeer veel gelezen ‘Coachen als professie’ en het boek ‘Coaching essentials for managers’. Ze is oprichter van de Alba-academie, de eerste erkende EQA-opleiding, die ze jarenlang geleid heeft en waar inmiddels zeer veel coaches succesvol zijn opgeleid. Tijdens de NOBCO-nieuwjaarsbijeenkomst op 13 januari in Apeldoorn kreeg zij de prijs overhandigd door de voorzitter van de jury, Yvonne Burger en Marieke Jellema (voorzitter NOBCO). Ook de overige twee genomineerden, Judith Budde en Martin Heynen kregen veel lof van de jury. Zij hebben beiden, ieder op hun eigen manier, veel bijgedragen aan de coachingsprofessie. 

Ien van der Pol reageerde verrast op het winnen van de prijs. "Niemand kan een ander helen. We kunnen als coach alleen maar steunen, helpen en er zijn voor de coachee, deze heeft al de antwoorden al in zich" aldus van der Pol. 

Altijd blijven leren 
Onvermoeibaar blijft Ien zelf leren en ontwikkelen terwijl ze dit net zo onvermoeibaar blijft doorgeven aan andere coaches. Ien heeft altijd actief en op collegiale wijze samenwerking gezocht met andere opleiders, NOBCO en EMCC Global en is een voorbeeld in jezelf verder ontwikkelen. De afgelopen jaren heeft ze zich verder verdiept in kennis en methodieken rondom traumaverwerking en werd ze hierdoor zo gegrepen dat ze hierover recent het succesvolle boek ‘Coachen waar het pijn doet” gepubliceerd heeft. Ondanks haar formele pensioen geeft ze nog steeds IOPT-masterclasses. Naast haar passie voor coaching heeft ze overigens ook een passie voor vrouwelijke schilders uit de 19e en begin 20e eeuw en weet ze hen door haar opgerichte FemArt Collection onder de aandacht te brengen. 

Samenvattend ziet de jury, Ien van der Pol als een van de grondleggers van het coachvak en een rolmodel als het gaat om jezelf te blijven ontwikkelen en leren. Ze geeft haar wijsheid door en is daarin altijd bescheiden, inspirerend en gul. Daarmee verdient zij volgens de jury, die bestaat uit Yvonne Burger, Alexander Vreede en Marijke Lingsma de NOBCO Quality Award 2022. 

Over NOBCO 
NOBCO is de grootste beroepsorganisatie voor professionele coaching in Nederland. Leidend zijn in de ontwikkeling van het coachvak en bijdragen aan de bekendheid en beschikbaarheid van professionele coaching is de missie van NOBCO. Sinds 2008 is NOBCO een onderdeel van European Mentoring & Coaching Council (EMCC Global): een inclusieve organisatie voor het verder ontwikkelen en bevorderen van de kwaliteit van coaching. EMCC Global is de ontwikkelaar en eigenaar van het EIA-keurmerk. Op dit moment zijn bijna 5.000 coaches en communityleden bij NOBCO aangesloten.