NOBCO zet grote stap in professionaliseren coachvak

donderdag 09 juni 2022

Er is in de media de afgelopen maanden veel te doen over coaching. Het is prachtig dat ons vakgebied volop groeit, maar dit brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. Deze week heeft het bestuur alle bij NOBCO aangesloten coaches via een persoonlijke e-mail meegenomen in de nieuwe strategie. De roep om regulering binnen het coachvak groeit evenals de behoefte aan transparantie. Het is nu tijd om de professionaliteit ook transparant en aantoonbaar te maken voor de maatschappij.

Vanaf 1 januari 2023 bieden we twee soorten aansluitingen: Een NOBCO-coach en een NOBCO-communitylid. Een NOBCO-coach is actief in een professionele coachpraktijk en een NOBCO-communitylid is werkzaam in het vakgebied van coaching, bijvoorbeeld als HR-manager of wetenschapper. Aan NOBCO-coaches die zich vanaf 1 januari 2023 aansluiten vragen wij om binnen drie jaar hun EIA-certificering te behalen. Voor reeds aangesloten coaches geldt een overgangsregeling en vragen wij ze dit binnen vijf jaar te doen. Ook kunnen zij kiezen voor het community lidmaatschap waar deze norm met betrekking tot certificering niet geldt. NOBCO-coaches zijn straks te vinden bij ‘Vind een coach’ op de website, het communitylid niet.

Onze ambitie

Het is onze visie dat professionele coaching een wezenlijke bijdrage levert aan het welzijn en de ontwikkeling van mensen en organisaties. Onze aangesloten coaches staan nu al voor professionaliteit en kwaliteit. Echter doen de organisaties waarmee NOBCO samenwerkt en de maatschappij meer dan ooit een appèl op NOBCO om de kwaliteit van coaching te borgen of op zijn minst beter inzichtelijk te maken. Als leidende beroepsorganisatie vindt NOBCO het een plicht om hierover een standpunt in te nemen. Met een certificering borgen we het vakmanschap van de actieve coach beter voor de buitenwereld. Bovendien weten we wat het voor een coach zelf oplevert om met ontwikkeling bezig te zijn.

Marieke Jellema, voorzitter NOBCO: “We leven in een tijdperk waarin coaching ertoe doet en steeds meer mensen dat ervaren. Daarom maken wij ons hard voor een duidelijke positie van NOBCO-coaches die zich als professionals aantoonbaar kunnen onderscheiden. Het leren en ontwikkelen van coaches willen wij als NOBCO stimuleren en faciliteren. En daar hoort certificeren bij. We voelen de urgentie in de markt om deze keuzes nu door te voeren, met een heldere strategie voor de toekomst. Je kunt wachten tot de brand uitslaat of nu al inspelen op de veranderingen. Dat laatste is wat we doen. De coaches die al aangesloten zijn krijgen de gelegenheid om de komende vijf jaar hun keuze te maken om te gaan voor een EIA-certificering. Je bent als coach nooit uitgeleerd. Blijven leren is een boeiende stap in de persoonlijke ontwikkeling van een coach. Samen met alle aangesloten coaches blijven wij ons de komende jaren hard maken voor de transparantie van de markt.”