10 tips Hoe om te gaan met AI

Publicatie

Meerdere partijen denken op dit moment na over de wijze waarop responsible AI eruitziet. Zo heeft de Europese Commissie de belangrijkste randvoorwaarden voor het gebruik van AI vastgelegd in hun AI-Act. Hierin staat onder meer dat kunstmatige intelligentie aan de wet dient te voldoen, consistent dient te zijn in zijn performance en ethisch moet zijn in het gebruik. Ook EMCC Global heeft richtlijnen ontwikkeld voor het gebruik van AI door partijen in het coach-veld. Deze vind je hier.

Voordelen versus nadelen; kansen en risico’s
AI democratiseert het coachvak. Het is goedkoop en toegankelijk. Daarbij heeft het een aantal bijzondere kenmerken: een AI-coach is nooit chagrijnig, 24/7 bereikbaar en heeft geen last van overdracht en tegenoverdracht. Het idee van anonimiteit kan eraan bijdragen dat de coachee zich veilig voelt. Dit zorgt dan voor een grote openheid aan de kant van de coachee. 

Maar er zijn ook risico's, zoals vraagstukken rondom privacy, ethiek, omgaan met grenzen en het behoud van kwalitatief hoogstaande dienstverlening. Bijgevoegd vind je het document '10 tips hoe als coach om te gaan met Artificial Intelligence (AI)'.
 

Leren in de praktijk
De lijst met tips is niet uitputtend; het is een opbrengst van een eerste verkenning van AI door een aantal coaches en experts in opdracht van het bestuur van NOBCO. Aan deze versie hebben meegewerkt: Krijn Nagtzaam (docent en directeur IT Loopbaanplatform Jobport), Alistair Niemeijer (zorgethicus), Guido van de Wiel (schrijver), Els van Dam (beleidsadviseur Kwaliteit bij NOBCO) en vanuit het bestuur van NOBCO Marieke Jellema, Geeske te Gussinklo en David Brode. 

Dit stuk is bedoeld als levend document. Op de website zullen we regelmatig de nieuwste inzichten en ontwikkelingen op het gebied van AI en coaching verwerken in vervolgversies op deze eerste versie. We zijn bezig om de ontwikkeling van AI structureel een plek te geven binnen onze beroepsorganisatie.

Onderwerp
Omgaan met AI in het coachvak
Auteur(s)
Krijn Nagtzaam (docent en directeur IT Loopbaanplatform Jobport), Alistair Niemeijer (zorgethicus), Guido van de Wiel (schrijver), Els van Dam (beleidsadviseur Kwaliteit bij NOBCO) en vanuit het bestuur van NOBCO Marieke Jellema, Geeske te Gussinklo en David Brode. 
Jaar
2024
Bron
NOBCO
Veranderingen