Blog 'Contact'

donderdag 23 september 2021

Diverse NOBCO-coaches schrijven blogs over het thema van het e-magazine Coach.
Deze blogs worden gepubliceerd in het e-magazine. Voor e-magazine #3 2021 is het thema ‘Contact’.

Ik hou van contact. Wezenlijk contact. Van hart tot hart. Zowel zakelijk als privé. Dat je beiden op de plek staat waarin je elkaars menselijkheid voelt en ervaart. Mijn ervaring is dat dat heel goed mogelijk is, ook in een professionele context. Sterker nog, juist dát maakt transformatie mogelijk. Contact maakt verbinding mogelijk. Wezenlijke verbinding. Dat vraagt wel een bereidheid van beiden. Zeg maar gerust: moed om het hart open te durven stellen, want dat voelt kwetsbaar, dus doen velen dat niet. Er is ook een voorwaarde om wezenlijk contact met de ander mogelijk te maken, ontdekte ik: verbinding met jezelf. Met dat eigen hart. Ai…

De kracht van een open hart

Dat van mij zit soms ook nog achter een muurtje. Soms is dat muurtje hoog en dik, steeds vaker laag of weg. Inmiddels herken ik dat gevoel bij mezelf van het hoge muurtje om mijn hart. In mijn lijf voelt dat hard, versteend, gespannen. Het stroomt niet.
In mijn hoofd gaat dat vaak gepaard gedachten. Ellenlange gesprekken tussen mij en mij. Soms met oordelen. Naar buiten. Naar binnen. Best kwetsbaar om dit zo op te schrijven, maar mijn hart is wél open nu!

Compassie

Ik heb me eens afgevraagd wat er voor nodig is om bereid te zijn om kwetsbaar te zijn, zodat je je hart kunt openstellen waardoor wezenlijk contact mogelijk is. Volgens mij begint dat met een compassievolle houding. Allereerst naar jezelf. Dat je bereid bent om je menselijkheid te accepteren, met alles erop en eraan. Ik weet het, dat is makkelijk gezegd maar niet altijd makkelijk gedaan. We mogen oefenen, een heel leven lang.
En als je dan die compassie naar jezelf ervaart, dan kan je die ook naar de ander ervaren. Je bent bereid om de menselijkheid van de ander te accepteren, met alles erop en eraan. Ik weet het, dat is nog niet altijd makkelijk gedaan. Maar ook dat mogen we oefenen. Een heel leven lang.

Carolien Roodzant is sr. adviseur, trainer en coach, zie www.carolienroodzant.nl