Een bijzondere bijeenkomst rondom trauma

woensdag 22 maart 2023

25 gecertificeerde coaches waren aanwezig bij de Masterclass van Ien G.M. van der Pol die zij NOBCO aanbood ter ere van haar NOBCO Quality Award die zij begin 2023 ontving.

Identity oriented Psychotrauma Therapy stond centraal in een sessie met een helder theoretisch fundament. Het verschil tussen trauma en stress werd toegelicht. Waar bij stress vluchten OF vechten mogelijk is, kan je bij trauma niet goed ontkomen en resten ‘freeze AND fragment’, bevriezen zoals wegvallen en opsplitsen, fragmenteren. Bij traumatisering is er geen controle meer, complete machteloosheid, overweldiging, (doods)angst en de persoon in kwestie ontwikkelt een overlevingszelf om in de toekomst maar niet weer te ervaren wat tijdens de traumatisering ondraaglijk was.

Zo wordt onderscheid gemaakt tussen het afgesplitste traumazelf, overlevingszelf en het gezonde zelf. Alle aanwezige coaches hebben gewerkt met resonantie, het veelvoorkomende fenomeen waardoor een persoon kan voelen en tonen wat er de ander speelt.

Ook hebben we daadwerkelijk een opstelling mogen zien binnen de groep. Tijdens deze opstelling, waarin enkele aanwezigen resonanten zijn (enigszins vergelijkbaar met representanten bij een familieopstelling) krijgen we een bijzondere inkijk in de psyche en inzicht wat er nodig is om verder te komen. Tijdens de begeleiding blijft de cliënt heel duidelijk in de lead en de begeleider terughoudend maar aandachtig aanwezig. Ook werden de grenzen van het vak besproken als het om trauma gaat, je eigen angsten als coach en nog veel meer. Het was een hele waardevolle bijeenkomst, intens en bijzonder om te zien hoe dit werk heling op gang brengt. Ien zorgde voor veiligheid en een ‘holding space’ die door allen werd gedragen. De aanwezigen stelden vele goede vragen waar Ien op haar beurt de tijd voor nam om ze te beantwoorden.

Ien dankjewel dat je deze workshop kosteloos hebt willen verzorgen!

Door Geeske te Gussinklo