EIA-tip van de maand: Waar moet een intervisiegroep aan voldoen?

dinsdag 20 december 2022

NOBCO krijgt veel vragen van coaches die aan de slag willen met hun EIA-certificeringsaanvraag. Daar zijn we blij mee, want zo zetten we met elkaar het coachvak professioneel op de kaart!

We merken dat bepaalde vragen vaker worden gesteld. Daarom geven we elke maand een EIA-tip van de maand naar aanleiding van zo’n vraag.

Waar moet een intervisiegroep aan voldoen?

Als je als coach bent aangesloten bij NOBCO, zeg je toe dat je de Internationele Ethische Code voor coaches, mentoren en supervisoren volgt. Deze code stelt o.a. dat NOBCO-coaches regelmatig deelnemen aan supervisie of intervisie om te reflecteren op hun werk (artikel 4.3). 

De meeste coaches kiezen voor een intervisiegroep. Supervisie is ook mogelijk. Zie hiervoor de recente aanbieding van NOBCO-supervisoren in opleiding.

Een goede intervisiegroep heeft de volgende kenmerken:

Hij bestaat uit minimaal 4 tot maximaal 8 personen. De groep komt minimaal 4 x per jaar bij elkaar.
Het is belangrijk dat de groep uit professionele coaches bestaat. Het gaat er immers om dat je kunt reflecteren op je coachpraktijk. Een of enkele professionals met een andere begeleidende professie is geen probleem. Let wel op dat je als professionals geen afhankelijkheidsrelatie met elkaar hebt, dus geen deelnemers die tegelijk elkaars medewerker, leidinggevende of familielid zijn. 

Je kunt kiezen om je aan te sluiten bij een NOBCO-intervisiegroep. Dit zijn de intervisiegroepen die in het NOBCO-portal vermeld staan en die meestal grotendeels uit coaches bestaan die bij NOBCO zijn aangesloten. 

Je kunt ook zelf een groep oprichten, bijvoorbeeld met vakgenoten uit je coachopleiding. Of je aansluiten bij intervisie vanuit een werkgever of vanuit je netwerk.

Voor EIA-certificering is het belangrijk dat je niet alleen aantoont dat je aanwezig bent geweest bij de intervisie (presentielijst), maar ook dat je aangeeft wat je hebt geleerd in de intervisie en hoe je dat kunt toepassen in je coachpraktijk. 

Heb je een NOBCO-intervisiegroep, dan kun je de presentie én je persoonlijke reflectie bijhouden in het NOBCO-portal

EIA-tips

Meer vragen?

Heb je andere vragen over EIA-certificering? Op Mijn NOBCO, onder EIA-certificering, vind je uitleg over het proces en kun je de handleidingen en beschikbare tools en formats downloaden. De webinars over ethiek, reflectie en groei in de NOBCO-academie helpen je verder op weg. 

Of stel je vraag aan een assessor via de EIA Informatielijn. Deze is elke maandag tussen 16 en 18 uur bereikbaar via 033 247 34 44. Let op: de lijn is soms overvraagd om 16:00 uur. Later op de middag heb je meer kans om de assessor te bereiken.