EIA-tip van de maand: erkent NOBCO andere certificeringen?

dinsdag 28 november 2023

Veel coaches zijn bezig met EIA-certificeringsaanvraag en we krijgen dan ook vragen. Daar zijn we blij mee, want zo zetten we met elkaar het coachvak professioneel op de kaart! We merken dat bepaalde vragen vaker worden gesteld. Daarom geven we elke maand een EIA-tip naar aanleiding van zo’n vraag.

Erkent NOBCO andere certificeringen?

Coach is een niet beschermde beroepsnaam. Certificering is een manier om jouw professionaliteit aan te tonen en ons gezamenlijke coachvak meer transparant te maken.

NOBCO heeft gekozen om hiervoor te werken met de EIA-certificering van EMCC. EIA staat voor EMCC Global Individual Accreditation en is een wereldwijd erkend keurmerk voor coaches. EMCC beheert het keurmerk, NOBCO heeft een licentie om het assessmentproces in Nederland uit te voeren.

Daarnaast bestaan er andere keurmerken voor coaches, zoals de ook internationaal erkende certificering van ICF. En keurmerken/registraties van andere Nederlandse beroepsorganisaties voor coaches, zoals NOLOC, LVSC en ST!R. En natuurlijk ook nog registraties om met een specifieke coachingsmethodiek te werken.

Vaak komt de vraag  of deze andere keurmerken ook gelden als de EIA-certificering die NOBCO hanteert. Het antwoord is vrijwel altijd nee. De uitzondering is ICF.

De andere keurmerken zijn grotendeels gericht op andersoortige werkvelden of competenties en stellen andere eisen dan voor EIA-certificering gelden. Natuurlijk kun je investeringen in je professionele ontwikkeling voor een andere certificering ook aandragen als onderbouwing van je EIA-aanvraag. Je permanente educatie voor een andere certificering is dus meestal goed te gebruiken voor je EIA-aanvraag.

Voor coaches met een internationale ICF-certificering geldt een verkorte overstapmogelijkheid naar EIA-certificering. ICF en EMCC hebben onderzocht welke overeenkomsten er tussen ICF-registratie en EIA-certificering zijn. Coaches met een ICF-registratie krijgen hierdoor enkele vrijstellingen voor het behalen van een EIA. Ben je door ICF gecertificeerd en wil je meer weten over EIA-certificering, stuur dan een mail naar info@nobco.nl. We nemen dan contact met je op.

Meer vragen over EIA-certificering?
Op Mijn NOBCO/coachen/EIA-certificering, vind je alle uitleg over het EIA-certificeringsproces en kun je de handleidingen en beschikbare tools en formats downloaden. Alle eerdere EIA-tips kun je op de website nalezen.

Liever luisteren dan lezen?
Op de NOBCO-Academie vind je diverse informatieve webinars, onder andere over het aanvragen van EIA (webinar 3.3) en over reflectie (webinars 2.1 en 2.2).

Je kunt je vraag ook stellen aan een assessor via de EIA-Informatielijn. De EIA-informatielijn is elke maandag tussen 16 en 18 uur bereikbaar via 033 247 34 44. Bezettoon? Spreek je naam en telefoonnummer in, dan probeert de assessor je voor 18 uur terug te bellen, of bel zelf op een later tijdstip terug.

EIA-tips